Семінарія
Урок за програмою домашнього навчання: Учення і Завіти 3–7; 10; Джозеф Сміт—Історія 1:66–67 (Блок 3)


Урок за програмою домашнього навчання

Учення і Завіти 3–7; 10; Джозеф Сміт—Історія 1:66–67 (Блок 3)

Матеріали для підготовки вчителя семінарії домашнього навчання

Стислий зміст щоденних уроків за програмою домашнього навчання

Наведений далі стислий виклад подій, доктрин і принципів, які студенти засвоїли, вивчаючи Учення і Завіти 3–7; 10; і Джозеф Сміт—Історія 1:66–67 (блок 3), не призначений для викладання на вашому уроці. Урок, який ви проводите, слід зосереджувати лише на кількох з цих учень і принципів. Роздумуючи над потребами студентів, прислухайтеся до підказок Святого Духа.

День 1: (Учення і Завіти 310)

Коли студенти дізнались про обставини втрати 116 сторінок рукопису Книги Мормона, вони виявили, що наміри Бога не можуть бути зруйновані. Докір Господа Джозефу Сміту за те, що той знову попросив дозволу дати рукопис Мартіну Гаррісу, навчив студентів тому, що вони мають боятися Бога більше, ніж переконань людини, і що якщо ми вірні заповідям Господа, Він підтримуватиме нас у важкі часи. Після того, як пластини було повернено Джозефу Сміту, Господь навчав його, що Сатана прагне знищити роботу Господа і наші душі, але, якщо ми завжди молимось, то матимемо силу подолати Сатану і тих, хто служить йому.

День 2: (Учення і Завіти 4)

З відповіді Господа на бажання Джозефа Сміта старшого знати, що Господь хотів би, аби той зробив, студенти дізнались, що якщо вони служать Богу всім своїм серцем, могутністю, розумом і силою, то стоятимуть безвинними перед Ним в останній день. Вони також дізнались, що старанно працюючи, щоб привести інших до Ісуса Христа, вони також можуть отримати спасіння для себе. Зрештою, студенти визначили божественні якості, які роблять людину придатною допомагати в роботі Господа.

День 3: (Учення і Завіти 5)

Коли Мартін Гарріс шукав додаткового свідчення про існування пластин, Господь навчив Мартіна, що Він покликав Джозефа Сміта передати Його слово світу, але що свідчення трьох свідків також стоятиме як свідок істинності Книги Мормона. Студенти дізнались, що якщо вони віритимуть словам Господа, Дух підтвердить їхню істинність. Цей розділ також допоміг студентам зрозуміти, що якщо ми щиро молимось зі смиренням і вірою, тоді ми зможемо отримати відповіді відповідно до наших праведних бажань.

День 4: (Джозеф Сміт—Історія 1:66–67; Учення і Завіти 6–7)

Господь навчав Олівера Каудері важливим істинам щодо отримання і розпізнання одкровення. Студенти пригадували, як ці істини стосувалися їх. Крім того, вони дізнались, що Господь промовляє мир нашому розуму як свідок істини. Студенти також дізнались, що коли ми дивимося на Ісуса Христа з вірою, то можемо подолати сумніви й страх.

Вступ

Під час цього уроку студенти вивчатимуть головним чином Учення і Завіти 10, одкровення, дане пророку Джозефу Сміту після втрати 116 рукописних сторінок Книги Мормона. До отримання цього одкровення Мороній забрав у Джозефа Сміта пластини та Урім і Туммім, і на якийсь час пророк втратив силу перекладати. Після того, як пластини було повернено, Господь наказав Джозефу не перекладати знову ту частину пластин, рукописні сторінки перекладу якої були втрачені. Господь також викрив задум Сатани знищити цю роботу, і навчив, як ми можемо подолати Сатану.

Рекомендації для навчання

Учення і Завіти 310

Сатана прагне знищити Джозефа Сміта і роботу Бога

Попросіть когось зі студентів пояснити обставини, які стосуються втрати 116 рукописних сторінок. Потім обговоріть наступні запитання:

  • З того, що ви дізнались, вивчаючи Учення і Завіти 3, чому, на вашу думку, Джозеф Сміт продовжував ставити Богу одне й те саме запитання навіть після того, як отримав чітку відповідь?

  • Що, на вашу думку, Джозеф Сміт дізнався з цього випадку?

  • Як істини, про які ви дізналися з досвіду Джозефа, можуть допомогти вам, коли інші тиснуть на вас, щоб ви зробили щось неправильне?

Покажіть тенета або капкан (або намалюйте його на дошці). Попросіть кількох студентів підсумувати, що вони дізнались, вивчаючи Учення і Завіти 10 про те, як Сатана задумав заманити Джозефа Сміта в пастку за допомогою 116 загублених сторінок рукопису.

Зображення
Малюнок мишоловки

Поясніть, що в Ученні і Завітах 10:20–29 Господь описав тих, хто поступився впливу Сатани забрати 116 сторінок манускрипту, і як Сатана зміг заманити їх у пастку.

Розділіть студентів на пари. Попросіть одного зі студентів в кожній парі подумки прочитати Учення і Завіти 10:20–29 і знайти, чого ці вірші навчають про цілі Сатани. Попросіть іншого студента прочитати ці самі вірші і знайти, як Сатана прагне здійснити свої цілі. Коли вони закінчать, попросіть студентів кожної пари розповісти про це одне одному. Давши студентам достатньо часу, поставте їм такі запитання:

  • Що ми можемо дізнатися про цілі Сатани з Учення і Завітів 10:20–29? (Студенти можуть визначити багато принципів, але впевніться, що вони розуміють, що Сатана прагне знищити роботу Господа і наші душі. Ви можете написати цю доктрину на дошці. Ви можете запропонувати студентам позначити слова і фрази, які навчають цій істині у віршах 22–23 і 27).

  • З того, що ви прочитали в цих віршах, як Сатана прагне знищити роботу Господа і наші душі? (Він використовує такі інструменти, як: обман, гнів, лестощі й брехню. Ви можете запропонувати студентам позначити ці інструменти супротивника в їхніх Писаннях).

Щоб допомогти студентам зрозуміти і відчути важливість цієї істини, запросіть їх обговорити наступні запитання зі своїми напарниками (ви можете написати ці запитання на дошці або підготувати роздатковий матеріал до початку уроку):

  • Що, за вашими спостереженнями, доводить, що Сатана все ще використовує обман, гнів, лестощі й брехню, щоб знищити роботу Господа і душі людей?

  • Як обізнаність про наміри й методи Сатани може допомагати нам уникати його пасток й рятуватися з них?

Попросіть студентів подумати, які методи супротивника, перелічені в Ученні і Завітах 10:20–29, вони відчули на собі або бачили, а також, що вони можуть робити, щоб уникнути пасток Сатани, або врятуватися з них.

Поясніть, що в цьому одкровенні Господь дав заповідь і обіцяння стосовно наших зусиль уникати впливу Сатани. Нехай хтось зі студентів прочитає вголос Учення і Завіти 10:5, й попросіть клас знайти і заповідь, і обіцяння Господа.

Напишіть на дошці наступне: Коли ми , то матимемо силу .

Запитайте студентів: Як би ви завершили цей принцип, відповідно до 5-го вірша? (Студенти можуть визначити багато принципів, але впевніться, що наголошено буде на такому: коли ми завжди молимось, то матимемо силу подолати Сатану і тих, хто служить йому).

Запропонуйте студентам проглянути Учення і Завіти 10:38–45. Після цього попросіть когось зі студентів пояснити, як Господь компенсував втрату 116 рукописних сторінок.

Нехай студенти подумки прочитають Учення і Завіти 10:43 і знайдуть важливу істину, яку Господь хотів, щоб Джозеф Сміт зрозумів. (Коли студенти ділитимуться своїми ідеями, напишіть на дошці таку доктрину: Божа мудрість більша за підступність диявола. Ви можете пояснити, що підступність—це використання хитрості з метою обманути людей).

Поставте такі запитання:

  • Як план Господа замінити втрачений рукопис, демонструє цю істину?

  • Як це допомагає вам дізнатись, що Божа мудрість є більшою за підступність Сатани?

Запропонуйте студентам знов прочитати Учення і Завіти 10:44–45 і знайти додаткові свідчення про істину, написану на дошці.

  • Відповідно до Учення і Завітів 10:44–45, чому маленькі пластини мали більшу цінність, ніж скорочені Мормоном великі пластини, переклад з яких містився на втрачених 116 сторінках? (Маленькі пластини містили розповідь про духовні справи з перших рук. Втрачені 116 сторінок містили скорочену розповідь про історичні події).

  • Як знання про те, що Бог підготував шлях, щоб компенсувати втрату 116 рукописних сторінок, допомагає вам повніше довіряти Йому?

Учення і Завіти 4–7

Господь дає пораду Джозефу Сміту і Оліверу Каудері не вагатися й не боятися

Попросіть студентів стисло розповісти деякі істини про особисте одкровення, які вони дізнались, вивчаючи Учення і Завіти 6. Запропонуйте студентам обміркувати події, коли вони відчували мир і їх розум було просвітлено стосовно чогось, про що вони молились. Запросіть кількох студентів поділитися їхнім досвідом з класом.

Нагадайте студентам, що під час вивчення ними уривка для опанування, який міститься в Ученні і Завітах 6:36, вони написали коротку промову, в якій описувалися шляхи, як жити за порадою, яку Господь дав у цьому вірші. Попросіть їх прочитати разом Учення і Завіти 6:36. Ви можете повторити цей вірш, щоб допомогти їм запам’ятати його. Потім попросіть кількох студентів, які не відчуватимуть дискомфорту, ділячись своїми промовами, прочитати їх. Ви можете поділитися власним свідченням про те, як Господь допоміг вам подолати сумнів або страх у минулому.

Наступний блок (Учення і Завіти 8–9; 11–16)

Що таке дух одкровення? Як ви розпізнаєте, що отримали одкровення від Бога? Поясніть, що в наступному блоці студенти дізнаються про принципи одкровення, які благословлятимуть їх, коли вони прагнутимуть скерування від Бога у своєму житті.