Семінарія
Урок 16: Учення і Завіти 8


Урок 16

Учення і Завіти 8

Вступ

У квітні 1829 р. Олівер Каудері почав допомагати пророку Джозефу Сміту у перекладі золотих пластин як писар. Оскільки Господь запропонував Оліверу дар перекладати, якщо той бажає цього (див. УЗ 6:25), то Оліверу “надзвичайно захотілося, щоб йому була дарована влада перекладати” (Joseph Smith, в History of the Church, 1:36). У відповідь Господь сказав, що Він дасть Оліверу здатність перекладати відповідно до Оліверової віри.

Рекомендації для навчання

Учення і Завіти 8:1–5

Господь обіцяє Оліверу Каудері дар одкровення

Перед уроком напишіть на дошці наведені далі запитання. Під кожним запитанням залиште місце, щоб там писати принципи, які студенти будуть називати протягом уроку.

Що ми можемо робити для того, аби наші молитви стали більш змістовними?

Як ми можемо знати, що Бог промовляє до нас?

Зверніть увагу студентів на запитання, написані на дошці.

  • Чому, на вашу думку, важливо зрозуміти відповіді на ці запитання?

Поясніть, що в Ученні і Завітах 8 вміщено одкровення, яке Господь дав Оліверу Каудері через Джозефа Сміта. У цьому одкровенні ми можемо знайти настанови від Господа, які допоможуть відповісти на запитання, що на дошці.

Попросіть студентів подумки прочитати Учення і Завіти 8:1 і пошукати, як Господь порадив Оліверу молитися.

  • Яку настанову дав Господь Оліверу стосовно того, як слід молитися?

  • Що, на вашу думку, означає “питатимеш у вірі, з чесним серцем”?

Під першим запитанням на дошці напишіть такі слова: Якщо ми молимося , ми можемо отримати .

Виходячи з Учення і Завітів 8:1, як би ви закінчили це речення? (Хоч студенти можуть по-різному висловити свою думку, їхні відповіді мають відображати той принцип, що коли ми молимося з вірою і чесним серцем, то можемо отримати знання від Бога. Закінчіть це речення на дошці словами, які вони сказали).

  • Як ви вважаєте, чому наша віра і чесність впливають на нашу здатність отримувати знання від Бога?

Попросіть студентів подумати про час, коли вони отримували благословення, бо молилися з вірою і чесним серцем.

Аби допомогти студентам знати, як відповісти на друге запитання, написане на дошці, попросіть когось зі студентів стисло розказати, як Мойсей виводив дітей Ізраїля з рабства, а військо єгипетське гналося за ними (див. Вихід 14).

Зображення
Мойсей розділяє води Червоного моря

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 8:2–3. Нехай клас знайде, як Бог відкрив Мойсею, що той повинен перевести дітей Ізраїля через Червоне море.

  • Як Бог надихнув Мойсея розділити Червоне море? (Через дух одкровення).

  • Що ми можемо дізнатися з цих віршів про те, як Господь може говорити до нас? (Студенти мають сказати, що Господь говорить до нашого розуму й серця силою Святого Духа. Напишіть цю істину під другим запитанням на дошці).

Зображення
схема: розум і серце

Намалюйте на дошці супровідну схему. Додайте стрілочки, що вказують на розум і серце.

  • Як саме Господь говорить до нашого розуму? Як саме Господь говорить до нашого серця?

Щоб допомогти студентам краще зрозуміти, як відчувати вплив Святого Духа, попросіть когось зі студентів прочитати вголос наведені далі слова президента Бойда К. Пекера, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

Зображення
Президент Бойд К. Пекер

“Ви можете навчитися тепер, у своїй юності, бути веденими Святим Духом.

Як апостол, я тепер слухаю те саме натхнення, що приходить з того ж самого джерела, у той же самий спосіб, що й тоді, коли я був хлопчиком. Тепер цей сигнал набагато чистіший” (“Prayers and Answers”, Ensign, Nov. 1979, 21).

Попросіть ще когось зі студентів прочитати вголос наступне висловлювання старійшини Річарда Г. Скотта, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

Зображення
Старійшина Річард Г. Скотт

“Вплив на розум є дуже конкретним.

Можна почути або відчути і записати конкретні слова, немов би вам диктувалися настанови.

Звернення, що приходить у серце, передає більш загальне враження. Господь часто починає, даючи враження. Коли усвідомлюється їхня важливість і людина до них прислухається, то вона набуває більшу здатність отримувати більш детальну настанову у розумі. Враження, що приходить у серце, якщо до нього дослухатися, зміцнюється більш конкретною настановою, що приходить в розум” (“Helping Others to Be Spiritually Led” [address to CES religious educators, Aug. 11, 1998], 3–4, LDS.org).

Ви можете пояснити, що для когось враження, що приходять у серце, можуть бути настільки ж конкретними, як враження, що приходять у розум.

  • Чому так важливо розуміти і розпізнавати, як Господь спілкується з нами особисто?

Попросіть студентів написати в їхніх зошитах для класних занять або в щоденниках для вивчення Писань (1) про випадок, коли Небесний Батько говорив до їхнього розуму і до їхнього серця через Святого Духа, або (2) випадок, коли вони відчували вплив Святого Духа. Ви можете попросити кількох студентів поділитися тим, що вони написали, якщо це їм буде зручно. Ви можете також поділитися досвідом, коли ви зрозуміли, що це Господь говорить до вас.

Поясніть, що здатність шукати й отримувати особисте одкровення можуть мати всі Божі діти.

Попросіть студентів звернутися до Учення і Завітів 8:4. Прочитайте класу вказану далі частину цього вірша вголос: “Отже, це є твій дар; покладайся на нього, і будеш ти благословенним”. Поясніть, що в цьому вірші слово дар стосується здатності Олівера отримувати одкровення.

  • Що, на вашу думку, означає “покладатися на” дух одкровення? (Шукати проводу Святого Духа).

Попросіть студентів поміркувати, як вони можуть краще покладатися на дух одкровення у своєму житті. Напишіть на дошці наступне: Якщо ми покладаємося на дух одкровення, .

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 8:4–5. Нехай клас стежить за текстом і знайде, що Господь пообіцяв Оліверу, якщо той буде “покладатися на” дар одкровення. Коли студенти дадуть свої відповіді, скажіть, що одним із способів закінчити це речення може бути такий: Якщо ми покладаємося на дух одкровення, то це допоможе нам врятуватися від зла і небезпеки. Допишіть це речення на дошці.

  • Як Господь використовував силу одкровення, щоб захистити вас або когось із ваших знайомих від зла чи небезпеки?

Попросіть студентів скласти на дошці перелік того, як ми могли б краще “покладатися на” дар одкровення, щоб отримати захист від зла. Запитайте їх, як їхні пропозиції можуть збільшити нашу здатність отримувати й розпізнавати одкровення. Попросіть їх написати у своїх зошитах для класних занять або в щоденниках для вивчення Писань мету—дотримуватися однієї з цих пропозицій.

Ви можете поділитися свідченням про те, як важливо старатися мати дух одкровення, і розповісти студентам, як ваші старання в цьому благословили ваше життя.

Учення і Завіти 8:6–9

Олівер Каудері має “дар Аарона”

Узагальніть Учення і Завіти 8:6–9, сказавши студентам, що Господь благословив Олівера Каудері дарами, які допомагатимуть йому виконувати його роль у Відновленні євангелії. Серед цих дарів був “дар Аарона”, і Господь сказав Оліверу, що маючи його, той творитиме “дивовижні справи”. Ми точно не знаємо, що це за дар—“дар Аарона”. Нагадайте студентам, що Аарон був братом Мойсея, як написано у Старому Завіті, і що він допомагав Мойсею виконувати його обовʼязки пророка.

Попросіть студентів подумки прочитати Учення і Завіти 8:7–8 і знайти, яка сила стоїть за всіма духовними дарами. Поясніть: завжди, коли Господь покликає нас або наказує нам виконати якусь роботу, Він благословить нас дарами і здібностями, щоб виконати її.

Учення і Завіти 8:10–12

Господь обіцяє Оліверу Каудері дати дар перекладати, якщо той виявить віру

Зверніть увагу студентів на принцип, написаний на дошці: “Якщо ми молимося з вірою і чесним серцем, то можемо отримати знання від Бога”. Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 8:10–12. Попросіть клас стежити за текстом і знайти ще й інші думки стосовно молитви. Після того як студенти дадуть відповіді про знайдене, поставте вказане далі запитання. Попросіть студентів спершу трохи подумати, а потім відповідати:

  • Якби ви були на місці Олівера Каудері, то, на вашу думку, як би ця порада допомогла вам?

Потім попросіть студентів написати у своїх зошитах для класних занять або щоденниках для вивчення Писань кілька запитань, на які вони чесно прагнуть отримати відповідь. Вони також можуть написати про кілька конкретних змін, які б хотіли зробити так, як буде сказано у відповідях на молитву про це.

Свідчіть про Божу любов до студентів та Його велике бажання відповісти на їхні запитання й дати їм одкровення. Закличте їх ставити Небесному Батькові свої запитання з вірою і чесними намірами, щоб діяти за отриманими відповідями.

Коментарі та довідковий матеріал

Учення і Завіти 8:1. “Питатимеш з вірою”

Старійшина Річард Г. Скотт, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, сказав:

Зображення
Старійшина Річард Г. Скотт

“Молитва має найбільшу силу, коли ми намагаємось бути морально чистими і послушними, наші наміри гідні і ми прагнемо чинити Його волю. Смиренна, довірлива молитва приносить спрямування і спокій” (“Застосування божественного дару молитви”, Ensign або Ліягона, трав. 2007, с. 8).

Учення і Завіти 8:2. “Я скажу тобі у твоєму розумі і у твоєму серці, через Святого Духа”

Зображення
Пророк Джозеф Сміт

“Людині може бути корисно помітити найперші ж прояви духу одкровення. Наприклад, коли ви відчуваєте, як в вас проливається чистий розум, це може принести вам осяйність … ; отже, знаючи Дух Божий і розуміючи його, ви можете розвиватися в принципі одкровення, доки не станете досконалими в Христі Ісусі” (Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт [2007], с. 133).

Учення і Завіти 8:2. Одкровення приходить поступово

Старійшина Девід А. Беднар, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, пояснював, що послання від Бога часто приходять непомітно, поступово збільшуючись. Він порадив нам не розчаровуватися, якщо ми не отримуємо відповідь на молитву часто і вражаюче:

Зображення
Старійшина Девід А. Беднар

“Світло, ввімкнене у темній кімнаті, подібне до отримання послання від Бога швидко, повністю і одночасно. Багатьом з нас доводилося отримувати одкровення у такий спосіб, коли нам надавалися відповіді на щирі молитви або необхідне скерування чи захист, відповідно до волі Бога і у призначений Ним час. Описання того, як одкровення приходили у такий миттєвий і сильний спосіб, містяться у Писаннях і в історії Церкви. Таке трапляється і в нашому житті. Ці могутні чудеса справді відбуваються. Однак отримання одкровень у такий спосіб є скоріш рідкісним, ніж повсякденним явищем.

Поступове зростання яскравості світла, випромінюваного сонцем на світанку, подібне до отримання послання від Бога “рядок за рядком, приписання за приписанням” (2 Нефій 28:30). Найчастіше одкровення приходить поступово, з часом, і дається нам відповідно до наших прагнень, гідності та підготовки. Такі послання від Небесного Батька поступово і лагідно зрошують нашу “душу, як роса з неба” (УЗ 121:45). Отримання одкровень у цей спосіб відбувається значно частіше. Саме так їх отримував Нефій, коли намагався кількома різними шляхами здобути пластини з латуні в Лавана, перш ніж це йому вдалося (див. 1 Нефій 3–4). Безперечно, саме Дух вів його до Єрусалима, “бо не знав [він] наперед, що ма[є] робити” (1 Нефій 4:6). І він не пізнав в одну мить, як будувати корабель незвичайним способом; натомість Господь показував Нефію “час від часу, яким способом [він мусить] обробляти деревину для корабля” (1 Нефій 18:1). …

Як члени Церкви, ми настільки схильні приділяти увагу дивовижним і яскравим духовним явленням, що можемо недооцінювати і навіть не помічати, як Святий Дух у Свій звичайний спосіб виконує Його роботу. Сама “простота … шляху” (1 Нефій 17:41) отримання крок за кроком майже непомітних духовних вражень, які з часом у своїй сукупності складаються у бажану відповідь чи потрібне нам скерування, може спонукати нас поглядати “за межу” (Яків 4:14).

Я спілкувався з багатьма людьми, які ставлять під сумнів міць свого особистого свідчення і недооцінюють свій духовний потенціал, оскільки не отримують частих, дивовижних або сильних вражень. Принаймні, коли ми думаємо про події, які сталися з Джозефом у Священному гаю або Савлом по дорозі до Дамаску та Алмою молодшим, нам здається, що з нами щось не так, якщо у нашому житті немає чогось подібного до цих добре відомих і дивовижних духовних подій. Якщо вас відвідували подібні думки чи сумніви, будь ласка, знайте, що з вами все гаразд. Просто продовжуйте слухняно просуватися вперед з вірою в Спасителя. Роблячи так, ви “не можете піти хибним шляхом” (УЗ 80:3)” (“Дух одкровення”, Ensign або Ліягона, трав. 2011, с. 88).

Учення і Завіти 8:1–4. Бути веденими Духом

Старійшина Річард Г. Скотт, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, сказав:

Зображення
Старійшина Річард Г. Скотт

“Майте терпіння, коли ви розвиваєте свою здатність бути веденими Духом. Старанно практикуючись, застосовуючи правильні принципи і стаючи чутливими до почуттів, що приходять, ви здобудете духовний провід. Я свідчу, що Господь через Святого Духа може говорити до вашого розуму й серця. Іноді ці враження відчуваються просто як загальні почуття. Іноді спрямування приходить настільки ясно і настільки безпомилково, що його можна записати, як такий собі духовний диктант.

Я урочисто свідчу, що коли ви молитеся з усією палкістю своєї душі, зі смиренням і вдячністю, ви можете навчитися постійно бути веденими Святим Духом в усіх аспектах свого життя. Я підтверджую істинність цього принципу, яку відчув у тяжкі часи свого життя. Я свідчу, що ви можете особисто навчитись засвоювати принципи, що дають можливість бути веденими Духом. Так Спаситель може направляти вас, щоб долати труднощі життя і радіти великому миру і щастю” (“Щоб отримати духовний провід”, Ensign або Ліягона, лист. 2009, с. 9).

Учення і Завіти 8:3. Мойсей був ведений духом одкровення

Старійшина Джеффрі Р. Холланд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, пояснив, чому Господь міг використати приклад переходу через Червоне море як приклад духовного одкровення:

Зображення
Старійшина Джеффрі Р. Холланд

“Запитання: Чому Господь використав приклад переходу через Червоне море як класичний приклад “духовного одкровення”? Чому Він не взяв за приклад Перше видіння? … Або видіння брата Яреда? Що ж, Він міг взяти будь-який з цих прикладів, але не взяв. У нього була інша мета на думці.

Перш за все, одкровення майже завжди приходить у відповідь на запитання, як правило, палке запитання,—не завжди, але як правило. Перед Мойсеєм стояло нелегке завдання—врятуватися самому і врятувати дітей Ізраїля у тій жахливій ситуації, в якій вони опинилися. Позаду за ними мчали колісниці, по обидва боки лежали піщані дюни, а попереду—безмежне море. Йому негайно потрібна була інформація—що ж робити,—але справа, про яку він питав, не була якоюсь звичайною. У даному випадку питання стояло так: життя або смерть.

Вам також буде потрібна інформація, але в питаннях, які тягнуть за собою важливі наслідки, вона, скоріш за все, не прийде доти, доки у вас не виникне бажання отримати її терміново, з вірою і смиренням. Мороній називає це пошуком зі “щирим серцем” (Мороній 10:4). Якщо ви можете так її шукати й залишатися у цьому стані, то супротивнику не багато чого буде протиставити вам, щоб збити з правильної дороги.

Червоне море розступиться перед чесним шукачем одкровення. Супротивник дійсно має силу ставити перепони на шляху, зібрати разом фараонове військо і люто гнатися за нами аж до краю води, але він не може перемогти, якщо тільки ми не піддамося йому. Це урок номер один про перехід через Червоне море, ваші Червоні моря, силою одкровення” (“Remember How You Felt”, New Era, Aug. 2004, 7).