Семінарія
Урок 4: Учення і Завіти 1


Урок 4

Учення і Завіти 1

Вступ

До листопада 1831 р. Джозеф Сміт вже отримав більше 60 одкровень. Але для більшості членів Церкви копії цих одкровень були недоступними. Пророк зібрав конференцію в Гайрамі, шт. Огайо, щоб обговорити питання публікації цих одкровень у вигляді книги, яка б називалася Книгою Заповідей. Комітет, що складався зі старійшин, підготував чорновий варіант вступу до цієї книги. Незадоволені цим чорновим варіантом, присутні на конференції попросили Джозефа Сміта, щоб він запитав у Господа, яким має бути цей вступ. Джозеф звернувся до Господа у молитві, і через одкровення йому було дано те, що мало бути вступом. Господній вступ до Книги Заповідей став 1-м розділом Учення і Завітів.

Рекомендації для навчання

Учення і Завіти 1:1–16

Господь попереджає про кари, що зійдуть на бунтівних при Другому пришесті.

Ви можете розпочати цей урок, попросивши клас замислитися над запитаннями, які ви прочитаєте вголос. Дайте студентам достатньо часу, а потім запропонуйте одному чи двом студентам дати свої відповіді.

  • Чи було так, що хтось намагався привернути вашу увагу й попередити вас про щось? Як ви реагували на це?

  • З якими почуттями ви ставитеся до зусиль людини, яка хоче вас про щось застерегти? Чому у вас саме такі почуття?

Покажіть примірник книги Учення і Завіти й поясніть, що в цій книзі Господь дає попередження, заповіді та настанови, які є вкрай необхідними для нашого щастя й спасіння. Скажіть студентам, що Господь дав через одкровення розділ 1 як передмову до інших одкровень в Ученні і Завітах. Вступ готує читача до змісту книги, в ньому узагальнено викладено послання і цілі автора. Щоб допомогти студентам зрозуміти історичний контекст Учення і Завітів 1, ви можете розказати щось із інформації, вміщеної у вступі до цього уроку.

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 1:1–3. Попросіть клас слідкувати за текстом і визначити слова та фрази, які Господь вжив, щоб привернути увагу тих, хто читатиме Його слова. Запропонуйте кільком студентам поділитися знайденим. (Під час їхніх відповідей ви можете пояснити, що прислухатися означає слухати уважно. Якщо ми справді прислухаємося до Господа, то будемо дотримуватися Його поради й будемо виконувати Його заповіді.

  • До кого звертається Ісус Христос у цих віршах? (Господь звертається до всіх жителів землі, а не тільки до членів Церкви).

  • Що, по-вашому, означають слова “про їхні беззаконня буде сказано на дахах, а їхні таємні діяння буде розкрито”? (УЗ 1:3).

Запропонуйте комусь зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 1:4–7, а клас попросіть з’ясувати, як, за словами Господа, Він донесе Свої попередження до всіх людей.

  • Як, за словами Господа, Він донесе Свої попередження до всіх людей? (Студенти можуть відповісти різними словами, але повинні визначити таку доктрину: Господь доносить Свої попередження до усіх людей через Своїх вибраних учнів). Ви можете запропонувати студентам позначити цю доктрину в Ученні і Завітах 1:4 або написати її на полях у своїх Писаннях).

  • Хто ці учні, через яких Господь висловлює й оприлюднює Свої застереження?

Узагальніть Учення і Завіти 1:8–10, пояснивши: Господь проголосив, що Він буде судити всіх людей за їхніми справами та їхнім ставленням до інших людей. Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 1:11–14, а клас нехай слідкує за текстом і визначить, якими є подальші застереження.

  • Про яку подію каже Господь, вживаючи слово близько в Ученні і Завітах 1:12?

  • Відповідно до Учення і Завітів 1:14, що, на вашу думку, мав на увазі Господь, коли попереджав, що тих, хто не хоче почути Його апостолів і пророків, буде відсічено? (Вони будуть відділені від праведних і втратять благословення, які доступні через обряди і завіти євангелії).

Поясніть, що ці застереження необхідні тому, що злочестивість та відступництво поширилися по всьому світу. Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 1:15–16. Попросіть клас стежити за текстом і визначити слова і фрази, якими описано злочестивість або відступництво. Запропонуйте кільком студентам поділитися знайденим.

  • Як люди в наші дні ходять “своїм власним шляхом і за образом свого власного бога”? (УЗ 1:16).

Учення і Завіти 1:17–33

Євангелію було відновлено через Джозефа Сміта, щоб підготувати світ до лиха, що прийде в останні дні.

Попросіть клас проглянути Учення і Завіти 1:17 і знайти слово, яким Господь описує злочестивість, відступництво і знищення, які мають настати в останні дні. Коли студенти знайдуть слово лихо, поясніть, що в Ученні і Завітах 1:17–33 Господь дає пояснення, що допоможе нам пройти через лихо останніх днів. (Ви можете пояснити, що слово лихо стосується катастрофічних подій, які будуть призводити до величезних втрат, горя і страждань).

Перемалюйте на дошку вказану далі таблицю або дайте її як роздатковий матеріал.

Що зробив Господь, знаючи про лихо, що прийде на землю?

Як це може допомогти нам зустріти лихо, що прийде в останні дні?

УЗ 1:17

УЗ 1:18–23

УЗ 1:29

УЗ 1:30

Ви можете попросити студентів заповнити цю таблицю індивідуально або з напарником. Попросіть студентів прочитати уривки з Писань, указані в таблиці зліва, та визначити, що, як сказав Господь, допоможе нам пройти через лихо останніх днів. Попросіть їх описати або намалювати в центральній колонці таблиці те, що вони знайшли. Попросіть їх стисло написати у відведених місцях правої колонки, як те, що зробив Господь, може допомогти нам пройти через лихо останніх днів.

Дайте студентам достатньо часу для цього, а потім попросіть їх поділитися тим, що вони написали в таблиці. Серед відповідей у центральній колонці повинні бути такі: Господь покликав Джозефа Сміта і дав йому одкровення та заповіді (див. УЗ 1:17); Господь наказав Своїм слугам іти по всій землі, щоб проголошувати Його євангелію та встановити Його завіт (див. УЗ 1:18–23); Господь явив Книгу Мормона (див. УЗ 1:29); Господь відновив Свою Церкву на землі (див. УЗ 1:30). Відповіді у правій колонці можуть бути різними. Попросіть кількох студентів розповісти про те, що вони написали.

Аби допомогти студентам краще розібратися в тому, що Господь проголосив в Ученні і Завітах 1:30, ви можете запропонувати їм позначити в цьому вірші слова, що передають таку істину: Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів—це єдина істинна і жива церква на лиці всієї землі.

  • Виходячи з того, що ви дізналися про Велике відступництво на попередньому уроці, як би ви могли комусь пояснити, чому Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів є єдиною істинною і живою церквою на лиці всієї землі?

  • Що робить цю церкву “живою”?

Поясніть, що завдяки дару Святого Духа Господь здатний направляти Свою Церкву через одкровення, які постійно приходять. Ці безперервні одкровення є прикладом того, що Церква—жива.

  • Чому вам важливо знати, що ви належите до єдиної істинної і живої Церкви на лиці всієї землі?

  • Як ви вважаєте, що мав на увазі Господь, стверджуючи, що Він задоволений Своєю Церквою, кажучи про неї “як загал, а не індивідуально”? (УЗ 1:30). (Хоча Церква і є істинною та живою як така і Господь нею задоволений, усе ж окремі члени Церкви можуть жити не так, як це Йому приємно).

Попросіть студентів опрацювати Учення і Завіти 1:31–33 та знайти, що сказав Господь про гріх і покаяння.

  • Як Господь дивиться на гріх? Як ми можемо бути прощені?

  • Відповідно до Учення і Завітів 1:33, що станеться з тими, хто не кається?

  • Що означає, що від таких буде забрано “світло”?

Учення і Завіти 1:34–39

Господь повеліває нам досліджувати одкровення і заповіді, що вміщені в книзі Учення і Завіти.

Узагальніть Учення і Завіти 1:34–36, пояснивши, що Господь знову висловив Своє бажання застерегти всіх людей, щоб вони підготувалися до Його Другого пришестя. Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 1:37–39. Попросіть клас слідкувати за текстом і знайти істини, на яких наголошував Господь наприкінці Його вступу до книги Учення і Завіти.

  • На яких істинах наголосив Господь в Ученні і Завітах 1:37–39? (Коли студенти розказуватимуть, які істини вони визначили, переконайтеся, чи ясно для них, що ми повинні досліджувати заповіді, які дав Господь. Усі Господні слова будуть здійснені. Господні слова—істинні, незалежно від того сказані вони Ним Самим, чи Його слугами).

  • Виходячи з вивченого сьогодні, які благословення прийдуть до вас за дослідження заповідей і одкровень, даних Господом у книзі Учення і Завіти?

Попросіть кількох студентів поділитися, як дослідження Писань благословило їхнє життя. Ви можете також запропонувати студентам, щоб вони написали у своїх зошитах для класних занять або в щоденниках для вивчення Писань про поставлену мету—вивчати Учення і Завіти щодня протягом цього навчального року. Потім попросіть їх подумати коли, де і скільки часу вони будуть вивчати цю книгу кожного дня. Повідомте їх, що ви періодично будете перевіряти, наскільки їм це вдається, аби допомогти їм успішно вивчати цю книгу щодня.

Коментарі та довідковий матеріал

Учення і Завіти 1:14. “Прислухайтеся до слів пророка”

Старійшина М. Рассел Баллард навчав:

Зображення
Старійшина М. Рассел Баллард

“Це не мало, мої брати і сестри, мати пророка Бога серед нас. Великими і чудовими є благословення, що приходять в наше життя, коли ми прислухаємося до слова Господа, даного нам через нього. Але в той же час, знання, що [Президент Церкви] є Божим пророком, також накладає на нас і відповідальність. Коли ми чуємо пораду Господа, висловлену словами Президента Церкви, наша відповідь має бути позитивною і швидкою. Історія вже показала, що приходить безпека, мир, процвітання і щастя, якщо прислухатися до пророчої поради, як це зробив Нефій у давнину: “Я піду і зроблю те, що Господь наказав” (1 Неф. 3:7)” (“Його слово ви повинні отримувати”, Ліягона, лип. 2001, с. 80).