Семінарія
Урок за програмою домашнього навчання: Учення і Завіти 76:81–119; 77–83 (Блок 17)


Урок за програмою домашнього навчання

Учення і Завіти 76:81–119; 77–83 (Блок 17)

Матеріали для підготовки вчителя семінарії домашнього навчання

Стислий зміст щоденних уроків за програмою домашнього навчання

Наведений далі стислий виклад подій, доктрин і принципів, які студенти засвоїли, вивчаючи Учення і Завіти 76:81–119; 77–83 (блок 17), не призначений для викладання на вашому уроці. Урок, який ви проводите, слід зосереджувати лише на кількох з цих доктрин і принципів. Роздумуючи над потребами студентів, прислухайтеся до підказок Святого Духа.

День 1: (Учення і Завіти 76:81–119; 77)

Коли студенти завершили вивчати видіння царств слави, вони дізнались, що ті, хто успадкує телестіальне царство, повинні страждати в пеклі, поки їх не буде викуплено Спасителем. Вони також дізнались, що те царство слави, яке ми успадкуємо, буде визначатися нашими вчинками у цьому житті і бажаннями наших сердець.

День 2: (Учення і Завіти 78–80)

Вивчаючи заповідь Господа створити Об’єднане товариство, студенти дізнались, що коли ми виконуємо все, що наказав Господь, то це готує нас до місця в целестіальному царстві. Вони також дізнались, що якщо ми отримуємо все з вдячністю, Господь примножить наші благословення.

День 3: (Учення і Завіти 81)

Коли студенти вивчали настанови Господа радникам у Першому Президентстві, вони дізнались, що Президентство первосвящеників тримає ключі Божого царства на землі. Крім того вони дізнались, що радники в президентстві мають підтримувати і зміцнювати президента. Студенти також дізнались, що якщо ми вірні в наших покликаннях, то можемо чинити багато добра іншим.

День 4: (Учення і Завіти 82–83)

З настанов Господа, звернених до перших провідників Церкви, студенти дізнались, що “від того, кому багато дається, багато й вимагається” (УЗ 82:3). Студенти вивчали застереження Господа, що якщо ми знову грішимо після того, як покаялись, наші колишні гріхи повертаються. Вони також дізнались, що якщо ми слухатимемось Господа, Він завжди дотримуватиметься Своїх обіцянь благословляти нас.

Вступ

Цей урок може допомогти студентам визначити принципи з прикладу, який установив пророк Джозеф Сміт, коли ставив запитання Господу про книгу Об’явлення.

Рекомендації для навчання

Примітка: Цього тижня студенти вивчили два уривки для опанування Писань. Вони скористались Ученням і Завітами 78:19, щоб написати двохвилинну промову. Ви можете запросити кількох студентів представити їхні промови класу. Вони також працювали над вивченням напам’ять Учення і Завітів 82:10. Ви можете запропонувати класу разом продекламувати цей вірш.

Учення і Завіти 77

Господь відповідає на запитання Джозефа Сміта стосовно книги Об’явлення

Попросіть студентів подумки поміркувати про те, про що вони недавно дізнались під час особистого вивчення Писань. Запросіть кількох з них розповісти про свої здобутки. Потім попросіть кількох з них поділитися запитаннями, які у них виникли під час особистого навчання. Вони можуть включати в себе запитання про значення слова або фрази, історичного тла стосовно того, що вони читали, або про важливість конкретного вірша. (Мета цієї вправи полягає не в тому, щоб відповісти на запитання студентів стосовно Писань, а в тому, щоб наголосити на важливості ставити запитання під час вивчення). Після того, як кілька студентів висловляться, поставте наступне запитання:

  • Що допомогло вам краще зрозуміти Писання і знайти відповіді на запитання, які у вас були?

Щоб допомогти студентам зрозуміти контекст Учення і Завітів 77, запросіть їх прочитати вступ до розділу і знайти, що робив пророк Джозеф Сміт, коли отримав це одкровення. Коли студенти розкажуть, що вони знайшли, ви можете зазначити, що фраза “у зв’язку з перекладом Писань”, стосується заповіді Господа, щоб Джозеф Сміт зробив натхненну ревізію Біблії короля Джеймса. Ця ревізія зараз відома як Переклад Джозефа Сміта. Поясніть, що коли пророк Джозеф Сміт працював над книгою Об’явлення, то запитав у Господа про значення деяких віршів. Запитання, які він поставив, і відповіді, які відкрив Господь, записані в Ученні і Завітах 77. Коли студенти вивчатимуть Учення і Завіти 77, закличте їх знаходити ідеї, які можуть допомогти їм поглибити своє розуміння Писань.

Попросіть студентів звернути увагу, як формат Учення і Завітів 77 відрізняється від інших розділів в Ученні і Завітах. Біля кожного вірша або абзацу в усьому розділі вони мають побачити літери З і В. Поясніть, що кожна літера З стоїть перед запитанням, поставленим Джозефом Смітом, а кожна літера В стоїть перед відповіддю Господа.

Запитайте, хто частково або повністю прочитав книгу Об’явлення.

  • Які труднощі можуть виникати під час читання книги Об’явлення? (Якщо студенти не згадають цього, ви можете пояснити, що книгу Об’явлення може бути важко зрозуміти через символізм її змісту).

Щоб навести приклад символічних образів у книзі Об’явлення, запросіть кількох студентів по черзі прочитати вголос Об’явлення 4:2–8. Попросіть клас стежити і знайти в цих віршах символи. Запропонуйте класу назвати ці символи і попросіть студента написати їх на дошці. (Відповіді можуть бути такими: веселка навколо престолу, двадцять чотири престоли, золоті вінці, сім огняних свічників, скляне море і четверо тварин).

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос запитання Джозефа Сміта в Ученні і Завітах 77:1. Попросіть одного зі студентів обвести колом символ на дошці, який Джозеф попросив Господа допомогти йому зрозуміти (скляне море). Потім попросіть іншого студента прочитати пояснення Господа в Ученні і Завітах 77:1.

Розділіть студентів на пари. Попросіть кожну пару разом прочитати Учення і Завіти 77:2–5 і знайти додаткові запитання, які Джозеф Сміт поставив про символи в Об’явлення 4, і відповіді, які Господь дав на ці запитання. Коли пройде достатньо часу, запросіть кількох студентів поділитись тим, як відповіді Господа на запитання Джозефа Сміта, допомагають їм зрозуміти деякі символічні образи в Об’явлення 4:2–8.

Запросіть студентів подумати, як вони використовуватимуть те, про що дізнались з Учення і Завітів 77, щоб підсумувати описане Іваном в Об’явлення 4:2–8. Попросіть кількох студентів розказати про їхні підсумки. Потім поставте наступне запитання:

  • Що ми можемо дізнатись з Учення і Завітів 77 про роль пророка в тому, щоб допомогти нам зрозуміти значення Писань? (Хоча студенти можуть висловити свої думки різними словами, вони мають висловити таку доктрину: Господь відкриває правильне тлумачення Писань через Своїх пророків. Ви можете запропонувати студентам написати цю доктрину в їхніх Писаннях на початку Учення і Завітів 77).

  • Чому, на вашу думку, важливо дізнатись, чого пророки навчали стосовно того, що ми вивчаємо в Писаннях?

  • Де ми можемо знайти вчення пророків стосовно значення того, що ми читаємо в Писаннях?

Коли студенти відповідатимуть на це запитання, зазначте, що Учення і Завіти 77 демонструють, що слова пророків, записані в Писаннях, можуть допомогти пояснити інші Писання. Багато разів один уривок з Писань пояснить або розтлумачить те, що було відкрито в іншому уривку. Поясніть, що у виносках, які містяться в Писаннях, часто наводяться посилання на ці корисні уривки.

Щоб проілюструвати це, попросіть студентів подумки прочитати Об’явлення 5:1 і знайти, що Іван бачив у руці особи, яка сиділа на престолі. Попросіть студентів поділитися тим, що вони знайшли. Якщо студенти користуються Біблією короля Джеймса в редакції святих останніх днів, запросіть їх звернутись до посилання в Писаннях у виносці b в Revelation 5:1 (УЗ 77:6). (Якщо студенти не мають доступу до видання Біблії короля Джеймса в редакції СОД, запросіть їх звернутись безпосередньо до Учення і Завітів 77:6 після того, як вони опишуть, що знайшли в Об’явлення 5:1.)

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 77:6–7. Попросіть клас слідкувати і знайти запитання Джозефа Сміта стосовно Об’явлення 5:1, а також відповіді Господа. Можливо буде корисним пояснити, що 7000 років—це час від Падіння Адама і Єви. Він не вказує на фактичний вік землі, включаючи періоди сотворіння.

Попросіть студентів підсумувати своїми словами запитання і відповіді. Завершивши цей захід, зазначте, як використання виносок під час вивчення нами Писань, може допомогти нам виявити, що пророки сказали про Писання, які ми читаємо.

Зазначте, що хоча лише пророки мають повноваження тлумачити Писання для світу, кожному з нас слід прагнути розуміння Писань і намагатись особисто застосовувати їх під час особистого навчання.

  • Як ми можемо перейняти те, що робив Джозеф Сміт, коли вивчав книгу Об’явлення, і розмірковував над нею, під час нашого особистого вивчення Писань? (Студенти мають визначити такий принцип: Якщо ми попросимо у Господа, Він може допомогти нам зрозуміти Писання).

  • Чому важливо шукати правильне значення Писань, а потім прагнути застосовувати його в особистому житті?

Попросіть студентів подумати про той час, коли вони просили Господа допомогти їм зрозуміти Писання, і те, як застосовувати вчення з Писань в їхніх особистих обставинах. Попросіть кількох студентів поділитися своїм досвідом.

Поясніть, що решта Учення і Завітів 77 містить інші запитання, які Джозеф Сміт поставив стосовно книги Об’явлення, та відповіді, які Господь дав на ці запитання. Підсумуйте Учення і Завіти 77:8–15, сказавши студентам, що це одкровення дозволило Джозефу Сміту дізнатись про деякі події, які відбудуться перед Другим пришестям Спасителя.

Скажіть студентам, що коли в майбутньому вони вивчатимуть книгу Об’явлення, відповіді Господа в Ученні і Завітах 77 можуть допомогти їм зрозуміти значення символічних символів у книзі.

Завершіть цей урок, поділившись своїм свідченням про доктрини і принципи, які обговорювались на цьому уроці, або поділившись досвідом, який ви отримали після того, як звернулись до Господа по допомогу в розумінні Писань.

Наступний блок (Учення і Завіти 84–87)

Щоб підготувати студентів до навчання протягом наступного тижня, ви можете попросити їх подумати над таким запитанням: Чи думали ви коли-небудь про все те, що має Небесний Батько? Чи знали ви, що Він пообіцяв поділитись всім, що має, з нами? Вивчаючи Учення і Завіти 84–87, ви краще зрозумієте, що маєте робити, щоб пізнати Бога, і отримати всі благословення, які Він приготував для вас.