Семінарія
Урок за програмою домашнього навчання: Учення і Завіти 49–56 (Блок 12)


Урок за програмою домашнього навчання

Учення і Завіти 49–56 (Блок 12)

Матеріали для підготовки вчителя семінарії домашнього навчання

Стислий зміст щоденних уроків за програмою домашнього навчання

Наведений далі стислий виклад подій, доктрин і принципів, які студенти засвоїли, вивчаючи Учення і Завіти 49–56 (блок 12), не призначений для викладання на вашому уроці. Урок, який ви проводите, слід зосереджувати лише на кількох з цих учень і принципів. Роздумуючи над потребами студентів, прислухайтеся до підказок Святого Духа.

День 1: (Учення і Завіти 49)

Студенти вивчали доктрини і принципи, які Господь наказав Ліману Коплі та іншим навчати шейкерів: що, якщо ми знаємо ознаки Другого пришестя, нас не буде обмануто хибними заявами; що Ісус Христос наказав Своїм слугам закликати людей вірити в Нього, покаятись, христитися і отримати дар Святого Духа; що шлюб між чоловіком і жінкою призначено Богом; і що чоловікам та дружинам наказано бути єдиними і мати дітей.

День 2: (Учення і Завіти 50)

Студенти дізнались, що хибні духи обманули деяких перших святих. Господь навчав цих святих, що Святий Дух є Утішителем, і що Святий Дух навчає істині. Господь також навчав, що те, що йде від Бога просвітлює й напучує, а те, що не від Бога, несе плутанину й темряву. Студенти дізнались, що коли ми навчаємо і навчаємося Духом, ми розуміємо одне одного, напучуємося і звеселяємося разом.

День 3: (Учення і Завіти 51–52)

Студенти дізнались, що аби уникнути обману Сатани, людина повинна слухатися настанов Господа і жити відповідно до одкровень, які Він дав. Вони також дізнались, що учні Ісуса Христа наглядають за бідними, нужденними, хворими і страждальцями, та дбають про них.

День 4: (Учення і Завіти 53–56)

Вивчаючи розділ про святих, яких змусили залишити землю Лімана Коплі, студенти дізнались, що якщо ми дотримуємося наших завітів і слухаємося заповідей Господа, до отримаємо милість. Коли студенти вивчали ситуацію, пов’язану з покликанням Уільяма У. Фелпса писати й друкувати для Церкви, вони дізнались, що Господь може використовувати наші таланти, навички і здібності, щоб благословляти царство. Дізнавшись про Езру Тейра, вони виявили, що Господь може дати або скасувати заповідь відповідно до Свого бачення.

Вступ

У червні 1831 року Господь дав кілька одкровень, покликавши святих у шт. Огайо вирушити до шт. Міссурі. Цей урок зосереджується на звʼязку між послухом і отриманням додаткового одкровення від Господа. В уроці також сказано про значення фрази “взяти свій хрест” (див. УЗ 56:2).

Рекомендації для навчання

Учення і Завіти 52:1–13, 22–36

Господь наказує пророку та іншим старійшинам подорожувати до шт. Міссурі і дорогою проповідувати євангелію

До початку уроку підготуйте три ключі-завдання, кожен з яких веде до наступного. Наприклад, перший ключ-завдання може спрямовувати студентів знайти другий ключ під предметом десь у класі, або в середині якогось предмета. Другий ключ-завдання може спрямувати їх знайти третій ключ десь у класі. У третьому ключі-завданні має бути сказано: “Прочитайте Учення і Завіти 52:1–6. Знайдіть принцип, який є подібним до цього заходу”.

Прикріпіть перший ключ-завдання до дошки і напишіть біля нього такі інструкції: Виконайте завдання цього ключа, щоб дізнатись, як постійно отримувати скерування від Господа.

Коли студенти прочитають перший ключ-завдання, запропонуйте їм виконати інструкції, щоб знайти другий ключ-завдання. Тоді запросіть їх прочитати вказівки на другому ключі-завданні і знайдіть третій ключ-завдання.

До того, як студенти виконають вказівки в третьому ключі-завданні, поясніть, що уривок, який вони шукатимуть, містить інструкції, надані пророку Джозефу Сміту та іншим провідникам священства під час конференції Церкви, що проводилася в Кертленді, шт. Огайо, у червні 1831 р. Нагадайте студентам, що раніше Господь відкрив, що святі заснують місто, яке називатиметься Сіон (див. УЗ 28:9), але тоді Він ще не відкрив місця, де він знаходитиметься.

Попросіть студентів дотримуватися інструкцій, написаних у третьому ключі-завданні. Попросіть кількох студентів по черзі прочитати вголос Учення і Завіти 52:1–6. Попросіть клас слідкувати, щоб знайти принцип, подібний до заходу, який вони щойно завершили.

  • Відповідно до віршів 4–5, що може відбутися, коли ми вірно виконуємо настанови Бога? (Коли ми віддано виконуємо Божі настанови, Він відкриває нам більше Своєї волі. Напишіть цей принцип на дошці. Ви також можете запропонувати студентам записати його на полях своїх Писань).

  • Чим цей захід подібний до цього принципу? (Виконуючи кожну настанову, студенти отримували додаткові вказівки, що зрештою привело їх до відповіді, яку вони шукали).

  • У чому, на вашу думку, переваги того, щоб отримувати Господні скерування крок за кроком, а не все відразу?

Учення і Завіти 53

Господь покликає Сідні Гілберта бути старійшиною і вирушити з Джозефом Смітом до шт. Міссурі

В якості додаткового прикладу істини, визначеної вище, поясніть, що новонавернений на ім’я Сідні Гілберт, побачив, що у списку місіонерів, покликаних вирушити до шт. Міссурі, не було його імені. Він пішов до пророка Джозефа Сміта і запитав, що Господь хотів, аби він зробив. Пророк запитав про це у Бога і отримав одкровення, записане в Ученні і Завітах 53. В одкровенні брат Гілберт настановлявся полишити світ, бути висвяченим у старійшини і подорожувати до шт. Міссурі, щоб допомагати в ділових справах Церкви (див. УЗ 53:1–5).

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 53:6–7. Попросіть клас прослідкувати і знайти згадку про час, коли Господь сказав Сідні, що дасть решту Своїх настанов. (Ви можете пояснити, що Господь називав цей перелік настанов “обрядами”. Слово обряд іноді може стосуватися правила або наказу).

  • Чому, на вашу думку, нам потрібно бути слухняними настановам, які Господь дав нам, перш ніж ми можемо очікувати отримати більше?

Попросіть студентів, які мали досвід щодо цього принципу, поділитися ним або свідчити про його істинність. Ви також можете поділитися своїм власним досвідом чи свідченням.

Запропонуйте студентам написати своє запитання, проблему або рішення, стосовно яких вони хотіли б отримати допомогу і скерування від Господа. Після цього запросіть їх подумати і написати будь-яке скерування, яке дав їм Господь, до якого вони можуть більш повно дослухатися, щоб отримати подальше скерування від Нього.

Учення і Завіти 56:1–8

Господь скасовує покликання на місію Езри Тейра і застерігає його покаятися

Спитайте студентів, чи знають вони когось, хто відмовився від чогось важливого, аби виконати одну з заповідей Господа. (Приклади можуть бути такими: хтось пожертвував чимось, щоб приєднатися до Церкви, поїхати на місію або виконати певні церковні норми). Попросіть кількох студентів поділитися їхніми прикладами. Після цього попросіть студентів підсумувати, що вони дізнались про Езру Тейра, вивчаючи Учення і Завіти 56. (Якщо їм потрібна допомога, нагадайте їм, що Езрі Тейру було наказано служити на місії з Томасом Б. Маршем, але через гордість та егоїзм він не був готовий вирушити, коли настав час для цього).

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 56:1–2. Попросіть клас стежити і знайти, що Господь сказав про тих, хто відмовляється виконувати Його заповіді.

  • Що Господь сказав про тих, хто відмовляється виконувати Його заповіді?

  • Згідно з написаним у 2-му вірші, що нам треба робити, щоб спастися? (Щоб спастися, ми повинні узяти наш хрест, йти за Спасителем і виконувати Його заповіді. Напишіть цю істину на дошці).

  • Що, на вашу думку, означає “взяти свій хрест”? (У Перекладі Джозефа Сміта Матвій 16:24 ця фраза визначається так: “І ось, для людини взяти на себе свого хреста—це зректися всієї безбожності й кожної світської пожадливості та дотримуватися Моїх заповідей” [Maтвій16:24, ПДС Матвій 16:26 у Путівнику по Писаннях]. Згадування хреста є нагадуванням рішучості Спасителя виконувати волю Свого Небесного Батька. Ми беремо наш хрест, виявляючи свою готовність виконувати заповіді Господа і “зректися” або пожертвувати всім, що потрібно, щоб бути слухняними Богу).

  • Які заповіді дав Господь, що вимагають від вас узяти ваш хрест, і пожертвувати чимось, щоб бути слухняними? (Деякі приклади можна знайти в брошурі Заради зміцнення молоді).

Прочитайте такі приклади (або створіть такі, які є більш застосовними до студентів у вашому класі), і запитайте, як люди можуть узяти свої хрести і виконувати заповіді Господа:

  1. Вік молодого чоловіка незабаром дозволить йому служити на місії. Він переживає за все, що йому доведеться полишити, щоб служити.

  2. Молода жінка знає, що молодь в її приході поїде до храму за кілька місяців, але у неї немає храмової рекомендації. В її житті зараз є щось таке, що не дозволить їй отримати її.

Поясніть, що якщо ми вирішимо не брати свій хрест, то можемо втратити можливості благословити інших і отримати особисті благословення.

Підсумуйте Учення і Завіти 56:3–8, нагадавши студентам, що оскільки Езра Тейр був неслухняним, його місію було скасовано і він втратив можливість служити в той час. Запропонуйте студентам поміркувати, що їм потрібно робити, щоб узяти свої хрести і виконувати заповіді Господа. Заохотьте їх діяти відповідно до всіх спонукань, які вони отримують.

Наступний блок (Учення і Завіти 57–59)

Запитайте студентів, як то жити у громаді, де всі праведні, добрі й милосердні. В Ученні і Завітах 59 ми дізнаємося, як нам потрібно жити, щоб стати гідними храмових благословень і підготуватися жити в присутності Бога.