Семінарія
Урок 131: Учення і Завіти 124:1–21


Урок 131

Учення і Завіти 124:1–21

Вступ

Коли 19 січня 1841 р. пророк Джозеф Сміт отримав одкровення, що записане в Ученні і Завітах 124, святі перебували в Наву, шт. Іллінойс, вже майже два роки. Святі після перенесених гонінь та поневірянь тепер мали місце, де у спокої могли збиратися й будувати місто. Одкровення, записане в Ученні і Завітах 124, є першим одкровенням, отриманим Джозефом Смітом в Наву, яке буде канонізовано. Вивчення цього розділу буде розділено на три уроки. На цьому уроці будуть обговорюватися вірші 1–21. У цих віршах Господь наказав зробити проголошення до всіх царів світу про Відновлення євангелії та про кіл Сіону в Наву. Він також похвалив перших провідників Церкви і дав їм пораду.

Рекомендації для навчання

Учення і Завіти 124:1–14

Господь наказує розіслати правителям землі проголошення про євангелію

Напишіть на дошці слово Сильний. Запитайте студентів, яку людину за мірками світу прийнято вважати сильною. Коли студенти відповідатимуть, записуйте їхні відповіді на дошці під словом Сильний. Напишіть на дошці слово Немічний. Запитайте студентів, які за мірками світу якості зазвичай асоціюються з немічними.

  • Як саме світ намагається змусити молодого чоловіка або молоду жінку відчувати себе немічними за мірками світу?

Попросіть студентів подумки прочитати Учення і Завіти 124:1 і знайти, кого Господь описує як немічних. Попросіть студентів розказати, що вони знайшли.

  • У чому міг бути немічним Джозеф Сміт, коли він був покликаний відновити євангелію? Відповідно до вірша 1, чому Господь покликає немічних, щоб виконувати Його роботу? (Коли студенти відповідатимуть, узагальніть їхні відповіді, написавши на дошці, наприклад, такий принцип: Господь виявляє Свою мудрість через немічних землі).

  • Як саме Господь виявив Свою мудрість через пророка Джозефа Сміта?

  • Як Господь збільшив здібності Джозефа Сміта?

Попросіть студентів перелічити кілька покликань чи завдань, які вони могли б отримати навіть в такому своєму юному віці. (Серед відповідей може бути: домашній учитель, член президентства класу або кворуму, місіонер, виступити на причасних зборах, підтримувати когось у своєму приході чи своїй філії).

Вкажіть на принцип, написаний на дошці, і поставте такі запитання:

  • Як згадування про цю істину допомогло б нам, коли ми отримуємо різні покликання і доручення служити в Церкві?

  • Як ви були благословенні тими, хто віддано служив Господу, хоч в очах світу ці люди й могли вважатися немічними?

Нагадайте студентам, що взимку 1838–1839 років святі врятувалися втечею зі шт. Міссурі і поселилися у шт. Іллінойс біля ріки Міссісіпі. Там святі почали будувати місто Наву. Святі після перенесених гонінь та багатьох поневірянь нарешті мали місце, де вони у спокої могли збиратися й будувати місто. У грудні 1840 р. законодавчі збори шт. Іллінойс дарували Хартію місту Наву, за якою святим дозволялося мати місцеву владу, заснувати університет і навіть сформувати місцеве ополчення.

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 124:2–3. Попросіть клас слідкувати за текстом і знайти, що Господь хотів, аби зробив Джозеф Сміт тепер, коли святі поселилися в Наву. (Можливо, вам потрібно буде пояснити, що слова цього колу у вірші 2 стосуються Наву).

  • Що Господь покликав Джозефа Сміта зробити? (Зробити урочисте проголошення євангелії до всіх царів світу).

Запропонуйте студентам за кілька хвилин написати у своїх зошитах для класних занять або щоденниках для вивчення Писань, що б вони включили в проголошення євангелії до царів світу. Щоб допомогти студентам, ви можете попросити їх подумати про євангельські істини, які вони знають, і запропонувати їм додати їхнє свідчення про ті істини до їхніх проголошень. Через кілька хвилин попросіть декого зі студентів поділитися з класом тим, що вони написали.

Запропонуйте студентам назвати кілька способів того, як ми можемо ділитися євангелією з іншими. (Серед прикладів може бути таке: ділитися євангелією через соціальні медіа, написати свідчення в Книзі Мормона, а потім віддати її комусь із друзів, запросити когось до церкви або в семінарію). Напишіть відповіді студентів на дошці.

  • Які способи ділитися євангелією з іншими виявилися для вас найбільш ефективними?

Напишіть на дошці два заголовки: Як саме? і Чому?

Попросіть студентів подумки прочитати Учення і Завіти 124:4-8. Попросіть одну половину класу знайти, як Господь хотів, щоб було написане проголошення, а іншу половину попросіть знайти, чому Господь хотів, щоб таке проголошення було написано. Дайте студентам достатньо часу для опрацювання цих віршів, а потім попросіть кількох з них вийти до дошки і написати, що вони знайшли, під відповідними заголовками.

Попросіть студентів визначити принцип з вірша 4, що навчає, як саме Господь хоче, щоб ми ділилися євангелією з іншими. (Студенти можуть відповісти різними словами, але вони мають визначити принцип, подібний до наступного: Нам слід проголошувати євангелію в лагідності й силою Святого Духа).

  • Що, на ваш погляд, означає проголошувати євангелію в лагідності? Що, на ваш погляд, означає проголошувати євангелію силою Святого Духа?

  • Вкажіть на написаний на дошці перелік способів, якими ми можемо ділитися євангелією з іншими. Як ми можемо ділитися євангелією в лагідності й силою Святого Духа, використовуючи ці методи?

Попросіть студентів подумки прочитати Учення і Завіти 124:9 і знайти те, що, як Господь сказав, Він зробить, якщо святі проголошуватимуть євангелію.

Нехай студенти визначать доктрину у вірші 9 стосовно того, що Господь може зробити для тих, хто дізнається про євангелію. Відповісти студенти можуть різними словами, але вони повинні визначити істину, подібну до такої: Господь може помʼякшити серця тих, хто дізнається про євангелію.

  • Як може ця доктрина стосуватися тієї істини, що ми повинні проголошувати євангелію в лагідності й силою Святого Духа?

Підсумуйте Учення і Завіти 124:10–14, пояснивши, що, як сказав Господь, Він звернеться до царів землі, щоб ті надавали допомогу святим, коли святі проголошуватимуть їм євангелію. Крім того, Господь наказав Роберту Б. Томпсону допомогти Джозефу Сміту написати проголошення євангелії.

Поясніть, що хоч робота з написання цього проголошення й почалася невдовзі після отримання одкровення, записаного в Ученні і Завітах 124, кілька факторів не дали закінчити й опублікувати це проголошення, це стало можливим лише через кілька років по тому. Роберт Б. Томпсон помер через сім місяців після того, як проголошення почали писати. Його смерть, необхідність присвячувати час для будівництва храму в Наву та інші зобовʼязання так і не дали остаточно написати проголошення аж до самої смерті пророка Джозефа Сміта. Це проголошення врешті-решт було завершено Парлі П. Праттом і надруковано у вигляді брошури у Нью-Йорку 6 квітня 1845 р., а також в Millennial Star 22 жовтня 1845 р. (Див. Ezra Taft Benson, “A Message to the World”, Ensign, Nov. 1975, 32–34).

Учення і Завіти 124:15–21

Господь дає настанови провідникам Церкви в Наву

Попросіть студентів згадати час, коли хтось щиро хвалив їх. Запропонуйте кільком студентам поділитися їхнім досвідом і розповісти, чому ці компліменти багато значили для них.

Поясніть, що в цьому одкровенні Господь звертається до кількох осіб і хвалить їх, вказуючи на їхні сильні сторони та зроблене ними. Попросіть студентів самостійно дослідити Учення і Завіти 124:15–20 і знайти, що Господь сказав про цих людей. Ви можете запропонувати студентам позначити фрази, на які вони звернули увагу. Надавши їм для цього достатньо часу, запросіть студентів повернутися до напарника і розповісти, що вони знайшли, у тому числі й те, які слова здалися їм важливими, і чому.

Ви можете зазначити, що в Ученні і Завітах 124:19 Господь проголосив, що троє вірних чоловіків, які недавно померли (Девід У. Петтен, Едвард Партридж і Джозеф Сміт старший, батько Пророка), були прийняті у присутність Господа.

Попросіть студентів проглянути, що сказав Господь про Гайрума Сміта і Джорджа Міллера в Ученні і Завітах 124:15, 20.

  • Що Господь відчуває до тих, хто має цілісність? (Студенти можуть висловити свої думки різними словами, однак вони мають визначити такий принцип: Господь любить тих і довіряє тим, хто має цілісність серця. Ви можете запропонувати студентам позначити у віршах 15 і 20 слова, що навчають цій доктрині).

  • Як би ви визначили фразу: цілісність серця?

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос наведене далі висловлювання старійшини Джозефа Б. Віртліна, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

Зображення
Старійшина Джозеф Б. Віртлін

“Як на мене, то цілісність—це коли завжди чинять те, що є правильним і добрим, незалежно від негайних наслідків. Це означає бути праведними з самої глибини нашої душі, не лише в наших справах, а й, що більш важливо, в наших думках і в наших серцях. Особиста цілісність означає таку надійність і непідкупність, що ми не спроможні бути неправдивими щодо довіри чи завіту” (“Personal Integrity”, Ensign, May 1990, 30).

  • Відповідно до визначення старійшини Віртліна, чому, на вашу думку, Господь любить тих, хто має цілісність серця?

Попросіть студентів подумати про один з аспектів їхнього життя, де вони могли б бути більш цілісними. Закличте студентів поставити якусь особисту мету, щоб стати більш цілісними в цьому.

Завершіть своїм свідченням про істини, які студенти вивчали сьогодні.

Коментарі та довідковий матеріал

Учення і Завіти 124:2–3. “Урочисте проголошення … до всіх народів”

Президент Езра Тефт Бенсон служив у 1975 р. президентом Кворуму Дванадцятьох Апостолів. Від імені своїх братів у Кворумі дванадцятьох він знову підтвердив послання, яке містило проголошення, написане апостолами у 1845 р. у відповідь на наказ, записаний в Ученні і Завітах 124:2–3. (Див. Ezra Taft Benson, “A Message to the World”, Ensign, Nov. 1975, 33–34).