Семінарія
Урок 1: План спасіння


Урок 1

План спасіння

Вступ

Президент Бойд К. Пекер, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, радив учителям семінарії на початку кожного навчального року робити стислий огляд плану спасіння:

“Якщо з самого початку робити стислий огляд “плану спасіння” … і час від часу до нього повертатися, то це принесе величезну користь вашим студентам. …

Молодь запитує “чому?”: чому нам заповідано робити те і те, і чому заповідано не робити інше? Знання плану щастя, хоч і в схематичній формі, може дати відповідь юному розуму на запитання “чому?” (“The Great Plan of Happiness” [address to CES religious educators, Aug. 10, 1993], LDS.org).

У цьому уроці подано стислий огляд плану спасіння. Урок зосереджено на Спокуті Ісуса Христа, яка є “найважливішою подією, визначальною основою та головним вченням великого і вічного плану спасіння” (Джеффрі Р. Холланд, “Missionary Work and the Atonement”, Ensign, Mar. 2001, 8).

Рекомендації для навчання

План щастя, підготовлений Небесним Батьком

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Мойсей 1:39. (Або ж студент\ка може процитувати цей вірш, якщо знає його напамʼять). Запропонуйте студентам слідкувати, шукаючи, що, як сказав Небесний Батько, є метою Його роботи. Напишіть на дошці наступний принцип: Мета плану Небесного Батька—надати нам можливість отримати безсмертя і вічне життя.

  • Яка різниця між безсмертям і вічним життям? (Безсмертя—це безкінечне життя у воскреслому стані; завдяки Спокуті Ісуса Христа цей дар отримає кожна людина. Вічне життя, або піднесення,—це життя у Божій присутності з нашими сімʼями навіки; цей дар також доступний завдяки Спокуті Ісуса Христа, однак тільки для тих, хто слухняний законам і обрядам євангелії).

Аби допомогти студентам зрозуміти поняття “вічне життя”, попросіть когось із студентів прочитати наведені далі слова старійшини Брюса Р. Мак-Конкі, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

Зображення
Старійшина Брюс Р. Мак-Конкі

Боже життя є вічним життям; вічне життя є Божим життям—ці вислови синонімічні” (Mormon Doctrine, 2nd ed. [1966], 237).

  • Які благословення даються тим, хто отримує вічне життя?

Намалюйте на дошці таку супровідну схему. Запропонуйте студентам скопіювати собі цю схему або ж робити нотатки у своєму зошиті для класних занять чи в щоденнику для вивчення Писань, коли вони будуть вивчати план спасіння на цьому уроці.

Зображення
план спасіння; схема 1

Поясніть, що в нашому доземному житті ми як духи жили в присутності нашого Небесного Батька. Там ми дізналися, що Небесний Батько має план щастя для нас і що, дотримуючись того плану, ми зможемо досягнути поставлених Ним цілей для нас (див. УЗ 138:55–56; Авраам 3:22–28).

  • Чим ми відрізнялися у доземному житті від свого Небесного Батька? (Він мав досконале тіло і був досконалою особою. А ми ні).

  • Що представив нам Небесний Батько в доземному житті, аби допомогти нам отримати безсмертя і вічне життя? (План спасіння).

Поясніть, що під словосполученням смертне життя ми розуміємо наше життя на землі. Намалюйте на дошці, як показано на супровідній схемі, овал, що символізує земне життя, і позначте його словами Смертне життя. Намалюйте стрілочку від позначки Доземне життя до позначки Смертне життя.

Зображення
план спасіння; схема 2

Дайте студентам час поміркувати над таким запитанням:

  • Чому нам необхідно було залишити присутність Бога, щоб стати більш подібними до Нього? (Серед відповідей студентів можуть бути такі: отримати тіло; навчатися й зростати, використовуючи свою свободу вибору).

Після відповідей кількох студентів попросіть когось зі студентів прочитати вголос наступне висловлювання Президента Спенсера В. Кімбола:

Зображення
Президент Спенсер В. Кімбол

“Бог дав нам план. Він послав нас всіх на землю, щоб нам отримати тіло, набути досвіду й зростати” (The Teachings of Spencer W. Kimball, ed. Edward L. Kimball [1982], 25).

  • Відповідно до сказаного Президентом Кімболом, для чого Бог послав нас на землю? (Коли студенти будуть відповідати, вони мають визначити таку істину: Бог послав нас на землю, щоб ми отримали тіло, набули досвіду й зростали).

  • Яку роль відіграють такі проблеми, як спокуса, хвороба, сум, біль, занепад духом, безсилля та інші труднощі земного життя в наших стараннях отримати вічне життя?

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 20:19–20. Попросіть клас слідкувати і визначити, які перепони можуть перешкодити нам отримати вічне життя.

  • Які з перепон, що виникають перед нами у смертному житті, можуть перешкодити нам отримати вічне життя? (Коли студенти будуть відповідати, допоможіть їм визначити наступну істину: Гріх заважає нам ставати подібними до Небесного Батька й повернутися, щоб жити з Ним. Див. також вірш Мойсей 6:57, який навчає, що завдяки покаянню ми можемо повернутися, щоб жити з Богом).

На схемі, що на дошці, напишіть слово Гріх біля слів Смертне життя. Нехай один студент прочитає вголос 1 Нефій 10:21, інший—Мойсей 6:57, а ще інший—Алма 41:10–11. Попросіть клас слідкувати, шукаючи причини, чому гріх заважає нам ставати подібними до Небесного Батька та отримати вічне життя.

  • Відповідно до цих віршів, чому гріх заважає нам ставати подібними до Небесного Батька та отримати вічне життя? (Студенти можуть дати різні відповіді. Допоможіть їм визначити наступну істину: Ніщо нечисте не може перебувати у присутності Бога).

Запросіть двох студентів вийти й стати перед класом. Попросіть когось із них потримати ілюстрацію “Ісус молиться в Гефсиманії” (Альбом “Євангелія в мистецтві” [2009], № 56; див. також LDS.org), а когось—потримати ілюстрацію “Розпʼяття” (№ 57). Попросіть третього студента прочитати вголос Учення і Завіти 76:40-42. Попросіть клас слідкувати і визначити, що дав Небесний Батько, аби нам подолати гріх.

  • Відповідно до Учення і Завітів 76:40–42, що дає нам можливість подолати гріх? (Студенти можуть відповісти різними словами, але переконайтеся, що вони визначили наступну істину: Ісус Христос страждав і був розіпʼятий за гріхи всіх людей).

Попросіть студентів, що тримають ілюстрації, пояснити, як події, зображені на їхніх ілюстраціях, дають нам можливість подолати наслідки гріха. Розмістіть ілюстрації на дошці, як показано в супровідній схемі.

Зображення
план спасіння; схема 3 з ілюстраціями

Напишіть на дошці вказані далі посилання: УЗ 18:22–23; УЗ 25:13, 15. Розділіть студентів для роботи в парах. Нехай хтось один в парі прочитає Учення і Завіти 18:22–23, а іншого попросіть прочитати Учення і Завіти 25:13, 15. Попросіть обох знайти, що ми повинні робити, аби отримати доступ до очищувальної сили Спокути й отримати вічне життя. Попросіть їх поділитися одне з одним тим, що вони знайшли.

  • Що повинні ми зробити, аби прийти до Ісуса Христа й отримати благословення Його спокутної жертви? (Серед відповідей можуть бути: виявляти віру в Ісуса Христа, каятися, охриститися, отримати Святого Духа, витерпіти з вірою до кінця, дотримуватися завітів і виконувати заповіді). Намалюйте стрілочку зліва направо через нижній овал, як показано на наступній схемі. Напишіть відповіді студентів вздовж цієї стрілочки).

Узагальніть відповіді студентів, свідчачи, що якщо ми дотримуємося принципів і обрядів євангелії, то завдяки Спокуті Ісуса Христа зможемо подолати гріх. Поясніть, що коли ми вступаємо в завіт хрищення і дотримуємося його, то нам милостиво прощаються наші гріхи, якщо ми покаялися. Крім того, завдяки дару Святого Духа у нас є щоденний доступ до допомоги на всій дорозі до вічного життя.

  • Як Господь через Святого Духа допомагав вам у ваших щоденних стараннях жити за євангелією?

Поясніть, що, крім гріха, існує й інша перепона, яку нам необхідно подолати, щоб отримати вічне життя. Запитайте студентів, чи можуть вони назвати цю перепону.

Після відповідей студентів напишіть на схемі слова Фізична смерть біля слова Гріх. Попросіть когось із студентів пояснити, що відбувається з нашим духом і тілом після того, як ми помираємо. Попросіть одного студента прочитати вголос Учення і Завіти 93:33–34, а іншого—Учення і Завіти 130:22. Попросіть студентів стежити за текстом і знайти відповідь на таке запитання:

  • Чому постійне розʼєднання нашого духа з нашим тілом було б перепоною, щоб нам стати подібними до Бога? (Студенти мають визначити наступну доктрину: Ми не можемо бути подібними до Небесного Батька, не маючи тіла з плоті і кісток).

Покажіть класу ілюстрацію “Марія і воскреслий Ісус Христос” (Альбом “Євангелія в мистецтві”, № 59; див. також сайт LDS.org) і попросіть когось зі студентів пояснити, що зображено на цій ілюстрації. Після цього запросіть когось зі студентів прочитати вголос Алма 11:42–44. Попросіть клас слідкувати за текстом та визначити, що зробив Ісус Христос, аби нам подолати цю перепону—фізичну смерть.

  • Відповідно до цих віршів, що здійснив Ісус Христос, аби забезпечити нам можливість подолати фізичну смерть? (Допоможіть студентам визначити наступну доктрину: Завдяки Воскресінню Ісуса Христа все людство буде воскрешене і житиме вічно).

Попросіть кількох студентів по черзі прочитати вголос Учення і Завіти 138:14–17.

  • Як “надія на славетне воскресіння” може принести радість вам і вашій сімʼї?

Нагадайте студентам, що безсмертя—це дар, який отримають всі люди. А вічне життя—це Господній дар тільки тим, хто дотримується законів і обрядів Його євангелії. Помістіть ілюстрацію “Марія і воскреслий Ісус Христос” на дошці поряд з іншими ілюстраціями. Над цими трьома ілюстраціями напишіть: Спокута Ісуса Христа.

Намалюйте ще одне коло над овалом і позначте його словами Вічне життя. Намалюйте вертикальну стрілочку від кінця стрілочки в нижній частині схеми до слів Вічне життя.

Зображення
план спасіння; закінчена схема

Попросіть студентів узагальнити те, що вони дізналися про план Небесного Батька для нашого щастя. Запропонуйте їм шукати нагоди навчати про план щастя когось із членів сімʼї чи друзів.

Завершуючи урок, поясніть студентам, що вивчаючи Учення і Завіти, вони дізнаються про багато інших істин, повʼязаних з планом спасіння. На цьому уроці був представлений лише його стислий огляд. Свідчіть про істини, які обговорювалися класом на цьому уроці.

Коментарі та довідковий матеріал

Спокута Ісуса Христа стоїть у центрі плану спасіння.

Старійшина Даллін Х. Оукс, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, свідчив:

Зображення
Старійшина Даллін Х. Оукс

“Спокутна жертва Ісуса Христа була названа “найбільш визначною з усіх подій від світанку сотворіння до нескінченних епох вічності”. [Bruce R. McConkie, The Promised Messiah: The First Coming of Christ (1981), 218]. …

Ця жертва—Спокута Ісуса Христа—стоїть у центрі плану спасіння” (“Жертва”, Ensign або Ліягона, трав. 2012, с. 19).

Уроки смертного життя

Старійшина Джозеф Б. Віртлін, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав, що труднощі, яких ми зазнаємо у смертному житті, можуть зробити нас кращими:

Зображення
Старійшина Джозеф Б. Віртлін

Навчатися жити в часи розчарування, страждання і смутку—це ніби курс програми навчання за місцем роботи. Ці переживання, хоч їх часто і важко знести, абсолютно необхідні для поглиблення нашого розуміння, зміцнення характеру та розвитку співчуття до інших людей” (“Хай станеться, що станеться, і радій цьому”, Ensign або Ліягона, лист. 2008, с. 27).

Книга Мормона навчає, що одна з цілей смертного життя—мати радість: “Адам пав, щоб люди були; а люди є, щоб мати радість” (2 Нефій 2:25).

Небесний Батько чекає на наше повернення

Президент Томас С. Монсон свідчив, що Бог бажає, аби всі Його діти повернулися в Його присутність:

Зображення
Президент Томас С. Монсон

“Це—целестіальна слава, якої ми прагнемо. Це—перебування у присутності Бога, з Яким ми хочемо жити. Це—вічна сім’я, в якій ми хочемо бути. Ці благословення заслуговуються завдяки тому, що ми протягом всього життя стараємося, прагнемо, каємося і, зрештою, досягаємо бажаного. …

Небесний Батько радіє за тих, хто виконує Його заповіді. Він також турбується про дитину, що загубилася, про підлітка, що запізнюється додому, про молодь, що стала на хибний шлях, про недбалого батька. З лагідністю Учитель говорить до них і до всіх: “Поверніться назад. Піднімайтеся. Заходьте. Ідіть додому. Ідіть до Мене”.

… Як Його особливий свідок, я свідчу вам, що Він живий і що Він чекає на наше тріумфальне повернення.” (“Перегони життя”, Ensign або Ліягона, трав. 2012, с. 93).

“Стати такими, якими наш Небесний Батько бажає, щоб ми стали”

Старійшина Даллін Х. Оукс навчав:

Зображення
Старійшина Даллін Х. Оукс

“Останній суд—це не тільки визначення кількості всіх добрих і злих діянь, які ми зробили. Це визначення остаточного наслідку наших справ і думок, тобто того, якими ми стали. Для будь-якої людини недостатньо лише виконувати те, що треба. Заповіді, обряди й завіти євангелії—це не перелік внесків, які потрібно зробити на якийсь “небесний рахунок”. Євангелія Ісуса Христа—це план, який показує нам, як стати такими, якими наш Небесний Батько бажає, щоб ми стали” (“Заклик перемінитися”, Ліягона, січ. 2001, с. 40).

Яка різниця між безсмертям і вічним життям?

Старійшина Джозеф Б. Віртлін навчав:

Зображення
Старійшина Джозеф Б. Віртлін

“Вічне життя … є тим, що зовсім відрізняється [від безсмертя]. Безсмертя стосується тривалості. А вічне життя стосується якості. …

Вічне життя—це кульмінація існування. Як духовні діти Бога, ми з вами є спадкоємцями цього безцінного багатства, тими, для кого відкрите славетне майбутнє, одержувачами благодаті.

Якщо безсмертя—це Божа робота, то вічне життя—це Божа слава” (“What It the Difference between Immortality and Eternal Life?” New Era, Nov. 2006, 8).