Семінарія
Урок 116: Учення і Завіти 109:1–46


Урок 116

Учення і Завіти 109:1–46

Вступ

Святі працювали приблизно протягом трьох років, щоб побудувати Кертлендський храм. Коли вони закінчили, Господь відкрив пророку Джозефу Сміту молитву, яку потрібно було промовити під час освячення храму. Пророк прочитав цю молитву під час служби освячення 27 березня 1836 р. Молитва записана в Ученні і Завітах 109. У цьому уроці досліджується перша частина молитви, в якій міститься прохання до Господа прийняти храм і виконати обіцяння, які Він дав стосовно нього, включаючи захист і благословення для тих, хто поклонятиметься там.

Рекомендації для навчання

Учення і Завіти 109:1–23

Джозеф Сміт просить Господа прийняти Кертлендський храм і благословити тих, хто поклоняється там

Покажіть кілька ілюстрацій храмів. Ви можете спитати студентів, чи знають вони, де знаходиться кожен з цих храмів.

Напишіть на дошці таке запитання: Чому ми будуємо храми? Попросіть студентів розділитися на пари й обговорити відповіді на це запитання. Коли пройде достатньо часу, поясніть, що ми можемо знайти відповіді на це запитання в Ученні і Завітах 109.

Зображення
Кертлендський храм

Покажіть студентам зображення Кертлендського храму (див. Альбом “Євангелія в мистецтві” [2009], №. 117; див. також LDS.org і josephsmith.net). Поясніть, що святі працювали і жертвували майже протягом трьох років для побудови Кертлендського храму. Вони були свідками виконання обіцяння Господа, що якщо вони виконуватимуть Його заповіді, вони будуть “мати силу побудувати його” (УЗ 95:11). 27 березня 1836 р. святі відвідали службу освячення храму, і Джозеф Сміт промовив молитву освячення. Він отримав слова молитви через одкровення перед службою освячення. Молитва записана в Ученні і Завітах 109.

Зображення
Перший поверх Кертлендського храму

План поверху нижнього рівня Кертлендського храму.

Поясніть, що майже 1000 святих останніх днів відвідали службу освячення Кертлендського храму. Набагато більше святих хотіли відвідати службу, але не могли втиснутися в будівлю. Пророк Джозеф Сміт організував для них збори в іншій будівлі, і служба освячення була повторена для них кілька днів потому.

Запропонуйте студентам уявити, що вони беруть участь у службі освячення Кертлендського храму: вони з нетерпінням чекають на вступний гімн, який виконуватиме хор. Після цього Сідні Рігдон починає проповідь. Після невеликої паузи вони мають нагоду підтримати провідників Церкви голосуванням. Потім пророк Джозеф Сміт підводиться і зачитує молитву освячення.

Попросіть одного зі студентів підвестися і прочитати вголос Учення і Завіти 109:1–4. Попросіть клас прослідкувати і знайти першу причину, чому святі побудували Кертлендський храм.

  • Якою була перша причина, чому святі побудували Кертлендський храм? (Студенти мають зрозуміти, що святі побудували храм, бо так заповідав Господь. Напишіть на дошці таке речення: Господь наказує нам будувати храми).

Попросіть іншого студента підвестися і прочитати вголос Учення і Завіти 109:5. Попросіть клас прослідкувати за текстом і знайти фрази, які описують жертви святих у зведенні храму.

  • Які фрази ви помітили? (Відповіді можуть бути такими: “великі страждання”, “з нашої бідності” і “вділяли від нашого майна”).

Щоб допомогти студентам зрозуміти, які жертви робили святі, щоб побудувати Кертлендський храм, попросіть одного зі студентів прочитати наступний підсумок:

Між червнем 1833 і березнем 1836 рр. члени Церкви жертвували час, гроші і майно, щоб допомогти в будівництві дому Господа. Чоловіки добровільно працювали на будівельному майданчику. Жінки шили одяг і облаштовували будівлю. Коли багато чоловіків були далеко з табором Сіону, деякі жінки продовжували працювати над будівництвом храму. Деякі святі останніх днів, такі як Джон Теннер і Вієнна Жакес, віддали значну частку свого статку на побудову храму. Інші робили свій внесок кваліфікованою працею. Наприклад, Бригам Янг охристив у Канаді чоловіка на ім’я Артемус Міллет. Брат Міллет залишив свою роботу каменяра на Канадський уряд, щоб разом із сім’єю переїхати в Кертленд, де він служив управляючим будівництвом храму. Загалом, вартість будівництва храму складала приблизно 60000 доларів США—неймовірна сума для того часу, особливо, якщо враховувати бідність святих. Для порівняння, та сума дорівнювала б сьогодні більше 1000000 доларів США.

  • Що вас вражає в тих жертвах, які принесли святі, аби побудувати храм?

Попросіть студентів подумки перечитати 5-й вірш і знайти істину, яка пояснює, чому святі так багато жертвували, щоб побудувати храм.

  • Яку істину ви знайшли стосовно того, чому святі хотіли побудувати храм? (Студенти мають сказати, що у храмі Господь може являти Себе нам. Напишіть цей принцип на дошці).

Попросіть половину класу подумки прочитати Учення і Завіти 109:10–11 і знайти те, що Джозеф Сміт просив Господа зробити, щоб люди могли отримувати благословення храму. Попросіть іншу половину класу подумки прочитати Учення і Завіти 109:12–13 і знайти фрази, які допомагають їм зрозуміти, як Господь являє Себе нам у храмі. Давши студентам достатньо часу, поставте першій групі такі запитання:

  • Що Джозеф Сміт попросив Господа зробити, щоб люди могли отримати благословення храму? (Допомогти їм Своєю благодаттю, щоб вони могли бути гідними в Його очах).

  • Навіщо нам потрібна благодать Господа, коли ми прагнемо бути гідними, щоб увійти в храм?

Поставте другій групі таке запитання:

  • Які, зі знайдених вами фраз, допомагають вам зрозуміти, як Господь являє Себе нам у храмі? (Ви можете запропонувати студентам позначати фрази, якими будуть ділитися їхні однокласники).

Запропонуйте студентам розповісти в парах або всьому класу про свій досвід, коли вони відчували близькість до Господа у храмі. Нагадайте їм, що деякі події є дуже священними або особистими, щоб ними ділитися. Якщо доречно, поділіться власним досвідом.

  • Як відчуття близькості до Господа у храмі впливає на ваше життя, коли ви поза стінами храму?

Попросіть студентів продовжити самостійно читати Учення і Завіти 109:14–23 і знайти додаткові благословення, які Господь пообіцяв тим, хто поклоняється в храмі.

  • Які додаткові благословення Господь пообіцяв тим, хто поклоняється у храмі? (Студенти мають знайти багато благословень у цих віршах. Ви можете скласти перелік цих благословень на дошці).

Назвіть кілька результатів поклоніння у храмі згідно з віршами 22–23. (Відповідно до відповідей студентів, допоможіть їм визначити наступну істину: Отримання храмових благословень озброює нас силою і допомогою Господа, коли ми служимо Йому. Напишіть цю істину на дошці. Також ви можете запропонувати студентам написати це в їхніх примірниках Писань).

  • Що, на вашу думку, означає бути “озброєн[ими Господньою] силою”?

Щоб допомогти студентам краще зрозуміти, що означає бути озброєними Господньою силою, попросіть когось зі студентів прочитати вголос наведене далі висловлювання старійшини Джозефа Б. Віртліна, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

Зображення
Старійшина Джозеф Б. Віртлін

“У домі Господа вірні члени Церкви можуть бути обдаровані “владою згори”, [УЗ 95:8], владою, яка допомагатиме нам протистояти спокусі, шанувати завіти, виконувати заповіді Господа і палко й безстрашно свідчити про євангелію сім’ї, друзям і сусідам” (“Розвинення божественних якостей”, Ліягона, січ. 1999 р., с. 31).

  • Як ця влада буде благословенням для вас і для вашої сім’ї? Як ця влада буде благословенням для місіонерів повного дня?

Учення і Завіти 109:24–46

Джозеф Сміт просить Господа захистити і благословити тих, хто поклоняється у храмі, і тих, хто проповідує євангелію

Намалюйте на дошці кельму і меч. Ви можете пояснити, що кельма використовується, щоб наносити вапняний розчин між цеглами або камінням. Запитайте студентів, як може використовуватися кожен з цих інструментів у будівництві храму.

Зображення
Кельма і меч

Поясніть, що під час будівництва Кертлендського храму погромники загрожували знищити храм. Президент Бригам Янг розповів про “робітників на стінах, які тримали меч в одній руці, щоб захиститися від погромників у той час, як вони клали камінь і працювали кельмою іншою рукою” (Discourses of Brigham Young, sel. John A. Widtsoe [1954], 415). Іноді чоловіки, які працювали на будівництві храму вдень, мали охороняти його вночі.

Поясніть, що в додаток до старанної праці, щоб захистити храм і себе, святі просили Господа захистити їх. Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 109:24–28 і запропонуйте класу знайти, про який захист Джозеф Сміт просив Господа, коли храм було побудовано.

  • Про який захист молився Джозеф?

  • Що, згідно з 24-м віршем, ми можемо робити, щоб отримати такий захист?

  • Що ми можемо дізнатися з цих віршів про отримання захисту від зла? (Студенти можуть давати різні відповіді, але вони повинні визначити такий принцип: Якщо Господній народ гідний і поклоняється Йому в храмі, тоді злочестя не переможе їх).

Підсумуйте Учення і Завіти 109:29–46, пояснивши, що пророк молився, щоб тих, хто поширює брехню про святих, було вражено, і щоб члени Церкви могли піднятися і виконувати Господню роботу. Він також просив Господа сповнити храм Його славою і надати Його слугам свідчення і силу, яка їм буде потрібна, щоб проповідувати євангелію.

На завершення, заохотьте студентів завжди мати діючу храмову рекомендацію навіть, якщо вони живуть не близько до храму. Ви можете прочитати таке висловлювання Президента Говарда В. Хантера:

Зображення
Президент Говард В. Хантер

“Господь справді бажає, аби Його народ був народом, який мотивований ходити у храм. Найглибше бажання мого серця—щоб кожний член Церкви був гідний увійти в храм. … Давайте будемо народом, який відвідує храм і який любить храм. Стараймося відвідувати храм настільки часто, наскільки дозволятимуть час, кошти та особисті обставини” (“The Great Symbol of Our Membership”, Ensign, Oct. 1994, 5).

Коментарі та довідковий матеріал

Учення і Завіти 109. План поверху Кертлендського храму

У наведеній далі ілюстрації показано план першого поверху Кертлендського храму, де відбувалось освячення:

Зображення
Перший поверх Кертлендського храму

Учення і Завіти 109:2–3. Зміцнені через одкровення і заповіді

Під керівництвом Ісуса Христа пророк Джозеф Сміт зміг досягти більшого, ніж він міг би досягти самотужки. Говорячи про дизайн і конструкцію Кертлендського храму, Президент Бригам Янг проголосив:

Зображення
Президент Бригам Янг

“Без одкровення Джозеф не міг би знати більше про вимоги, ніж будь-яка інша людина, і, без заповіді, Церква була надто невеликою, надто слабкою у вірі і надто бідною фінансово, щоб узятися за таку надзвичайну справу” (Discourses of Brigham Young, sel. John A. Widtsoe [1954], 415).

Учення і Завіти 109:5. “З нашої бідності ми вділяли від нашого майна”

Президент Томас С. Монсон говорив про жертви, які варті того, щоб отримати храмові благословення:

Зображення
Президент Томас С. Монсон

“Побудова і відвідування храму завжди вимагали певних жертв. Важко злічити тих, хто трудився й долав труднощі, аби здобути для себе і для своїх сімей благословення, що можна знайти у храмах Бога.

Чому так багато людей готові віддавати так багато заради отримання храмових благословень? Ті, хто розуміє вічні благословення, які приносить храм, знають, що немає надто великої жертви, надто великої ціни, надто важкої боротьби заради отримання тих благословень. Шлях не буває надто довгим, перепон не буває надто багато, незручності не здаються надто нестерпними. [Вони] розуміють, що спасительні обряди, які отримують у храмі і які дають нам можливість одного дня повернутися до Небесного Батька, маючи вічні сімейні стосунки, й бути обдарованими благословеннями й силою згори, варті будь-яких жертв і будь-яких зусиль” (“Святий храм—маяк світові”, Ensign або Ліягона, трав. 2011, с. 92).