Семінарія
Урок за програмою домашнього навчання: Учення і Завіти 29:31–50; 30–35 (Блок 8)


Урок за програмою домашнього навчання

Учення і Завіти 29:31–50; 30–35 (Блок 8)

Матеріали для підготовки вчителя семінарії домашнього навчання

Стислий зміст щоденних уроків за програмою домашнього навчання

Наведений далі стислий виклад подій, доктрин і принципів, які студенти засвоїли, вивчаючи Учення і Завіти 29:31–50; 30–35 (блок 8), не призначений для викладання на вашому уроці. Урок, який ви проводите, слід зосереджувати лише на кількох з цих учень і принципів. Роздумуючи над потребами студентів, прислухайтеся до підказок Святого Духа.

День 1: (Учення і Завіти 29:31–50)

Коли студенти вивчали про план спасіння в Ученні і Завітах 29, то дізнались, що всі Божі заповіді є духовними і що Бог дав нам дар свободи волі, щоб робити вибір і переживати наслідки цього вибору. Коли студенти розглядали, як Падіння Адама принесло духовну смерть, вони дізнались, що завдяки Спокуті Ісус Христос пропонує прощення і вічне життя всім тим, хто виявляє віру в Нього і кається у своїх гріхах.

День 2: (Учення і Завіти 30–32)

У цьому уроці студенти прочитали пораду і обіцяння, дані Господом шістьом чоловікам, яких Він покликав проповідувати євангелію. В уроці наголошується, що ми маємо служити Господу всією своєю душею, і Він буде з нами. Студенти також дізнались, що завдяки нашій вірності, члени нашої сім’ї можуть бути благословенні тим, що матимуть віру і знатимуть істину.

День 3: (Учення і Завіти 33–34)

Студенти вивчали слова Господа двом місіонерам, Езрі Тейрі та Нортропу Світу. Студенти виявили, що якщо ми відкриваємо наші вуста, щоб проголосити євангелію, Господь надихатиме нас тим, що сказати. Завдяки словам Господа, зверненим до Орсона Пратта, студенти дізнались, що ті, хто належним чином і старанно навчає євангелії, робитимуть це силою Святого Духа.

День 4: (Учення і Завіти 35)

Студенти прочитали про навернення Сідні Рігдона і вивчили слова Господа, звернені до нього. Вони дізнались, що Господь знає нас і має роботу для кожного з нас, та що Бог закликає слабких виконувати Його роботу через силу Свого Духа. Студенти також дізнались, що коли ми виконуємо заповіді і шануємо свої завіти, Господь допоможе нам виконати Його роботу.

Вступ

Цей урок особливо зосереджується на пораді Господа Девіду і Пітеру Уітмерам після конференції Церкви у вересні 1830 р. Під час конференції Господь назвав одкровення Гайрама Пейджа хибними. В Ученні і Завітах 30 Господь докорив Девіду Уітмеру за його віру в камінь, і покликав Пітера Уітмера супроводжувати Олівера Каудері в його місії.

Рекомендації для навчання

Учення і Завіти 30:1–4

Девіду Уітмеру докоряється за те, що він дослухався до переконань людей

Попросіть студентів подумки обміркувати такі ситуації:

  1. Молодий чоловік слухає музику, яка не відповідає нормам, описаним у брошурі Заради зміцнення молоді. Хоча йому й приємно слухати цю музику, він починає усвідомлювати, що через її зміст він втрачає Духа і віддаляється від своєї сім’ї, друзів і Церкви.

  2. Після кількох побачень з молодим чоловіком молода жінка починає усвідомлювати завдяки спонуканням від Святого Духа, що цей молодий чоловік поступово намагається переконати її порушити закон цнотливості.

Потім поставте студентам такі запитання:

  • Як ми, подібно до осіб у цих ситуаціях, розуміємо, коли нас обманюють?

Поясніть, що в Ученні і Завітах 30 містяться істини, які можуть допомогти нам підготуватися, щоб отримувати застереження від Духа й слідувати їм, та допомогти нам уникати обману. Запропонуйте студентам знаходити ці істини, коли вони вивчатимуть цей розділ сьогодні.

Щоб допомогти студентам зрозуміти контекст Учення і Завітів 30, попросіть їх пригадати, що вони вже дізнались про Девіда Уітмера під час вивчення Учення і Завітів та історії Церкви. (Він був одним з трьох свідків Книги Мормона і допомагав с постачанням матеріалів під час перекладу Книги Мормона).

Скажіть студентам, що Гайрам Пейдж був зятем Девіда Уітмера. Ви можете запитати студентів, що вони пам’ятають про Гайрама Пейджа з вивчення Учення і Завітів 28. (Він був одним з восьми свідків Книги Мормона і знайшов камінь, через який, як він заявляв, він міг отримувати одкровення). Поясніть, що коли Гайрам Пейдж представив свій фальшивий камінь провидця і через нього отримав одкровення, Олівер Каудері, Уітмери та інші у Фейєтті почали вірити заявам Гайрама.

  • Чому Гайрам Пейдж зміг легко переконати Девіда Уітмера?

Попросіть студентів опрацювати Учення і Завіти 30:1–2 і відповісти на такі запитання:

  • Що, за словами Господа, зробив Девід Уітмер, що могло зробити його уразливим для обману?

  • Чого, за словами Господа, Девід не зробив?

Попросіть студентів назвати принципи, яким ми можемо навчитися з Учення і Завітів 30:1–2. Вони можуть назвати кілька або всі з вказаних далі принципів:

Замість того, щоб боятися людей, ми маємо покладатися на Господа, щоб отримати силу.

Ми маємо більше зосереджуватися розумом на тому, що від Бога, аніж на земному.

Нам слід дослухатися до Духа і порад провідників Церкви, а не піддаватися на переконання тих, кого Господь не покликав.

Поставте такі запитання:

  • Що, на вашу думку, означає, що наш розум перебуває з земним більше, ніж з тим, що від Господа? Назвіть кілька способів, як ми можемо спокушатися робити це?

  • Як те, що ми зосереджуємося більше на мирському, ніж на Господньому, веде до того, що ми стаємо більш сприйнятливими до обману?

Попросіть когось із студентів прочитати вголос вказане далі висловлювання Президента Джозефа Філдінга Сміта:

Зображення
Президент Джозеф Філдінг Сміт

“Здається трохи дивним те, що так скоро після чудового явлення, яке [Девід Уітмер] пережив, і засвідчення виливу Духа в різні часи, він все забуде. Але природа людини є такою, що всім нам потрібно постійно нагадувати про наші обов’язки, інакше ж, ймовірно, нами оволодіє певна байдужість. Очевидно, що більшості з нас потрібно постійно молитися й зосереджуватися думками на тому, що від царства, й виявляти щиру увагу до обов’язків, щоб не похитнутися. Як часто Господу доводилося застерігати свій народ щодо слабкостей плоті!” (Church History and Modern Revelation, 2 vols. [1953], 1:146).

  • Відповідно до слів Президента Сміта, що нам слід робити, аби пересвідчитися, що ми не забудемо свої духовні обов’язки, як Девід Уітмер?

Ви можете скористатися цією нагодою, щоб нагадати студентам про потребу щоденно вивчати Писання—не просто виконувати свої завдання, але вивчати так, щоб це допомагало їм вивчати євангелію, розвивало свідчення про євангелію і вони могли чути голос Господа. Ви також можете попросити студентів розповісти, що допомогло їм у змістовному вивченні Писань.

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 30:3–4. Запропонуйте класу прослідкувати і знайти Господні настанови Девіду Уітмеру.

  • Після того, як його було обмануто Гайрумом Пейджем, як ці настанови могли допомогти Девіду Уітмеру розмірковувати про те, що відкрив йому Господь?

Заохотьте студентів подумати, чи є якісь ситуації в їхньому житті, коли вони, можливо, покладаються на земне або зосереджуються на ньому більше, ніж на тому, що від Бога, і як це може зробити їх уразливими до обману. Запросіть їх вирішити, що вони робитимуть, щоб більше покладатися на Господа в цих ситуаціях.

Учення і Завіти 30:5–8

Пітера Уітмера покликано йти на місію до ламанійців разом з Олівером Каудері

Покажіть важкий предмет або валізу, наповнену важкими предметами. Попросіть когось зі студентів стати перед класом і тримати цей предмет перед собою, витягнувши руки вперед. Коли цей студент триматиме предмет, запросіть інших студентів подумки прочитати Учення і Завіти 30:5 і знайти, що Господь покликав Пітера Уітмера робити. Попросіть клас відзвітувати, про що вони дізнались.

  • Хто мав бути головуючим провідником на місії Пітера Уітмера до ламанійців?

Попросіть іншого студента допомогти тому, хто тримає важкий предмет або валізу. Попросіть першого студента описати різницю, яку він або вона відчувають, коли хтось інший підтримує їх. Поясніть, що в Ученні і Завітах 30:5–7 записано пораду Господа Пітеру Уітмеру стосовно того, як Пітер мав підтримувати Олівера Каудері на його посаді провідника. Попросіть студентів опрацювати ці вірші і визначити конкретні фрази, в яких описується, як Пітер мав підтримувати Олівера.

  • Які фрази використав Господь, щоб навчити Пітера, як він має підтримувати Олівера? (Див. 6-й вірш; Пітер мав бідувати в усіх бідуваннях Олівера, молитися за Олівера і визнавати повноваження Олівера).

  • Що, на вашу думку, означає “бідуй … у всіх його бідуваннях” (УЗ 30:6)?

  • Який урок ми можемо засвоїти з поради Господа Пітеру, який також стосується і нас?

Одна з істин, яку можуть висловити студенти, є такою: ми маємо підтримувати тих, кого Господь покликав керувати Його роботою, і допомагати їм. Попросіть когось зі студентів написати цей принцип на дошці.

Попросіть студентів пояснити, як вони можуть застосовувати цей принцип у своєму житті, можливо, підтримуючи своїх провідників приходу або філії. Запросіть їх поділитися своїм свідченням про благословення, які приходять, коли підтримуєш тих, кого покликав Господь. Заохотьте їх продовжувати жити за цим принципом.

Наступний блок (Учення і Завіти 36–40)

Запитайте студентів, чи просили їх колись виконувати заповідь, але вони не розуміли повністю, навіщо. Що відбувається, якщо вам обіцяно благословення відповідно до вашого послуху, але з часом ви припинили жити за заповідями? У наступному блоці студенти дізнаються про членів Церкви, які опинилися в цій ситуації, і чого Господь навчав їх.