Семінарія
Урок 114: Учення і Завіти 108


Урок 114

Учення і Завіти 108

Вступ

26 грудня 1835 р. Лайман Шерман, вірний член табору Сіону і один з семи президентів кворуму сімдесятників, відгукнувся на духовне спонукання запитати пророка Джозефа Сміта про скерування щодо його обов’язків. Учення і Завіти 108 містить одкровення, яке було надане Лайману через пророка.

Рекомендації для навчання

Учення і Завіти 108:1–3

Господь прощає Лайману Шерману його гріхи

Розпочніть урок, поставивши такі запитання:

  • Чи відчували ви колись спонукання Духа щось зробити? Які благословення ви отримали, коли дослухались до спонукань Духа?

Попросіть студентів подумки прочитати вступ до розділу Учення і Завіти 108 і знайдіть, хто прийшов до пророка за одкровенням.

Запропонуйте одному зі студентів прочитати вголос наступну інформацію про Лаймана Шермана:

Лайман Шерман був вірним членом Церкви, який служив у таборі Сіону і якого було покликано одним із семи президентів кворуму сімдесятників. Пророк Джозеф Сміт записав у своєму щоденнику, що 26 грудня 1835 р. “брат Лайман Шерман увійшов і попросив дізнатися про слово Господа через мене; “Бо,—сказав він,—я отримав спонукання донести до тебе мої почуття й бажання, і отримав обіцяння, що отримаю одкровення, через яке дізнаюсь про свій обов’язок” (in History of the Church, 2:345; див. також Journals, Volume 1: 1832–1839, vol. 1 of the Journals series of The Joseph Smith Papers [2008], 137).

  • Що, на вашу думку, мав на увазі Лайман, коли сказав, що “отримав спонукання” поговорити з Джозефом Смітом?

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 108:1. Попросіть клас прослідкувати і знайти благословення, яке Господь дав Лайману Шерману, бо той послухався спонукання поговорити з пророком. Попросіть студентів розповісти, що вони знайшли.

  • Згідно з тим, що Господь відкрив Лайману Шерману, яке благословення ми запрошуємо в наше життя, коли з готовністю дослухаємось до голосу Господа? (Студенти можуть використовувати різні слова, але вони мають визначити такий принцип: Коли ми дослухаємося до голосу Господа, то отримуємо Його прощення). Ви можете написати цей принцип на дошці).

  • Чому, на вашу думку, коли ми діємо за спонуканнями Господа, то отримуємо прощення?

Щоб допомогти студентам зрозуміти цей принцип, поясніть, що голос Господа можна почути завдяки Писанням, словам Його пророків останніх днів та через спонукання Святого Духа. Послух Богові включає в себе наповнення нашого життя праведними вчинками, які породжують духовну силу. Попросіть одного зі студентів прочитати вголос наступне пояснення з довідника Стійкі у вірі: “Цілковита послушність приносить у ваше життя повну владу євангелії, у тому числі—збільшену силу для подолання своїх слабкостей. Ця послушність виявляється у вчинках, які ви спочатку могли і не вважати частиною покаяння, як-от: відвідування зборів, сплата десятини, виконання служіння і прощення інших. Господь обіцяв: “Того, хто кається й виконує заповіді Господа, буде прощено” (УЗ 1:32)” (Стійкі у вірі: довідник з євангелії [2005], сс. 107–108).

Попросіть студентів подумки прочитати Учення і Завіти 108:2 і знайти пораду Господа Лайману Шерману після того, як йому було сказано, що його гріхи прощені. Запросіть студентів поділитися знайденим.

  • Що, на вашу думку, означає “нехай твоя душа заспокоїться щодо твого духовного положення”?

  • Як, на вашу думку, порада “не противитися більше [Господньому] голосу” може допомогти комусь заспокоїтися душею?

Попросіть студентів визначити принцип з Учення і Завітів 108:1–2 стосовно того, що приносить прощення Господа. (Студенти можуть визначити багато принципів, але впевніться, що ви наголосите на такому: Прощення Господа несе спокій нашим душам).

Зазначте, що ті, хто кається, іноді гадають, чи були їм прощені їхні гріхи, бо вони все ще відчувають їхню тяжкість. Попросіть когось із студентів прочитати наступні висловлювання. Попросіть клас послухати пораду тим, кому може бути важко заспокоїтися душею.

Президент Бойд К. Пекер, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, сказав:

Зображення
Президент Бойд К. Пекер

“Великий ранок прощення може настати не відразу ж. Не здавайтесь, якщо спочатку вам не вдасться отримати прощення. Часто найважчою частиною покаяння буде простити самих себе. Бентеження—це частина цього випробування. Не здавайтеся. Цей яскравий ранок прийде.

Тоді “мир Божий, що вищий від усякого розуму” знову повернеться у ваше життя. [Фил. 4:7]. Тоді ви, як і Бог, більше не пам’ятатимете ваших гріхів. І як ви зрозумієте, що ця мить настала? Ви зрозумієте! [Див. Мосія 4:1–3]”. (“The Brilliant Morning of Forgiveness”, Ensign, Nov. 1995, 20).

  • Як би ви описали відчуття, коли ми дозволяємо своїй душі заспокоїтися?

Попросіть студентів подумки прочитати Учення і Завіти 108:3 і знайти, що ще Господь порадив Лайману Шерману.

  • Яку пораду Господь дав брату Шерману? (“Встань, і будь більш обачливим надалі у дотриманні своїх клятв”. Тут слово дотримання означає—виконувати або бути послушним. Клятва—це обіцяння або завіт).

  • Які клятви ми даємо?

Запропонуйте студентам подумати, як вони можуть бути “більш обачливими надалі” у дотриманні своїх клятв. Якщо дозволяє час, попросіть їх написати, як вони можуть бути більш обачливими у дотриманні своїх клятв.

Попросіть кількох друзів пояснити, як істини, які вони визначили в Ученні і Завітах 108:1–3, могли заохотити їх, друга або члена сім’ї дослухатися до голосу Господа і отримати прощення.

Запропонуйте студентам поміркувати про те, як вони можуть застосовувати ці принципи і відчувати спокій стосовно їхнього духовного положення перед Господом.

Учення і Завіти 108:4–8

Господь дає Лайману Шерману додаткові пораду і обіцяння

Запитайте студентів, чи чули вони про урочисте зібрання. Якщо хтось чув про нього, попросіть їх пояснити, що це за зібрання за їхнім розумінням. Якщо їм знадобиться допомога, поясніть, що урочисте зібрання—це особливе зібрання для “освячення храмів, особливого навчання провідників священства та підтримки нового Президента Церкви” (David B. Haight, “Solemn Assemblies”, Ensign, Nov. 1994, 14). У грудні 1832 р. Господь пообіцяв святим, що якщо вони побудують храм і проведуть урочисте зібрання, Він обдарує святих великими благословеннями (див. УЗ 88:70–75, 117–119). У грудні 1835 р., коли Лайману Шерману було надане одкровення, записане в Ученні і Завітах 108, до освячення Кертлендського храму залишалось лише три місяці. Між січнем і травнем 1836 р. в Кертленді відбулося кілька зборів, і деякі з них класифікувались як урочисті зібрання. Протягом тижня, починаючи з 27 березня 1836 р., урочисті зібрання проводилися під час освячення Кертлендського храму, включаючи урочисте зібрання для особливого навчання провідників священства, яке відбулося 30 березня 1836 р.

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 108:4–6. Попросіть клас прослідкувати за текстом і знайти, що Господь обіцяв Лайману, що той отримає під час урочистого зібрання.

  • Що, за словами Господа, мав отримати Лайман Шерман?

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 108:7–8. Попросіть клас прослідкувати і знайти настанови, які Господь дав брату Шерману. Попросіть студентів розповісти, що вони знайшли. Ви можете пояснити студентам, що увіщування—це слова поради чи підтримки.

  • Яким чином Господь хотів, щоб Лайман Шерман зміцнив своїх братів?

Попросіть студентів визначити істини в Ученні і Завітах 108:7–8. Студенти можуть визначити кілька істин, зокрема таку: Ми маємо зміцнювати інших в усіх своїх розмовах і діяннях. Ви можете запропонувати студентам позначити цю істину в їхніх Писаннях.

  • Як ви можете зміцнювати у ваших розмовах тих, хто оточує вас? Як ви можете зміцнювати своїми діяннями тих, хто оточує вас?

Попросіть студентів описати випадок, коли хтось зміцнив їх так, як Господь радив Лайману Шерману у 7-му вірші.

Попросіть студентів подумати про одну особу, яку вони можуть зміцнити сьогодні, і про конкретний вчинок, який вони зроблять.

Скажіть студентам, що Лайман Шерман залишався вірним до самої смерті. Пророк Джозеф Сміт, який був у в’язниці Ліберті, покликав і призначив Лаймана бути членом Кворуму Дванадцятьох Апостолів 16 січня 1839 р., однак Лайман помер перед тим, як отримати лист від пророка про своє нове покликання.

Завершіть урок, поділившись досвідом про те, коли хтось зміцнив вас або коли ви зміцнили когось іншого.

Коментарі та довідковий матеріал

Учення і Завіти 108:1–2. “Твої гріхи прощено тобі … нехай твоя душа заспокоїться”

Президент Гарольд Б. Лі навчав:

Зображення
Президент Гарольд Б. Лі

“Якщо приходить час, коли ви зробили все можливе, щоб покаятися у своїх гріхах, ким би і де б ви не були, й найкращим чином залагодили все та відшкодували збитки, … то після цього ви захочете отримати підтвердження стосовно того, чи прийняв це від вас Господь. Під час душевних пошуків, якщо ви прагнете й бачите, що совість спокійна, це дасть вам знати, що Господь прийняв ваше покаяння” (Stand Ye in Holy Places [1974], 185).

Учення і Завіти 108:3. “Будь більш обачливим надалі у дотриманні своїх клятв”

Старійшина Річард Г. Скотт, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, свідчив про благословення, які приходять завдяки виконанню завітів:

Зображення
Старійшина Річард Г. Скотт

“Коли ви довіряєте [Господу], шукаєте Його волю і виконуєте її, то отримаєте благословення, які ваш розум з обмеженими можливостями, не зможе зрозуміти тут, на землі. Ваш Небесний Батько і Його Святий Син знають краще за вас, що приносить щастя. Вони дали вам план щастя. Коли ви розумієте його і слідуєте йому, щастя буде вашим благословенням. Коли ви з готовністю виконуєте обряди і завіти цього святого плану, отримуєте і шануєте їх, ви можете мати найбільшу міру задоволення у цьому житті. Так, іноді ваше щастя буде навіть всепоглинаючим. Ви підготуєте себе до вічності славетного життя з вашими рідними, які будуть гідні того царства” (“Trust in the Lord”, Ensign, Nov. 1995, 18).

Учення і Завіти 108:6. “Ти матимеш право проповідувати Мою євангелію там, куди Я тебе посилатиму”

Лайман Шерман був одним з семи президентів кворуму сімдесятників. Навчаючи сімдесятників 30 березня 1836 р. стосовно їхнього покликання проповідувати євангелію, пророк Джозеф Сміт сказав:

Зображення
Пророк Джозеф Сміт

“Якщо сімдесятники бажають, вони вільні йти в Сіон або будь-яке інше місце за їхнім бажанням і проповідувати євангелію. Нехай викуплення Сіону буде нашою метою і давайте прагнути виконувати її, посилаючи всіх, хто має силу дому Господа, де б ми не знаходили їх” (Journals, Volume 1: 1832–1839, vol. 1 of the Journals series of The Joseph Smith Papers [2008], 215; правопис, пунктуація і вживання великої літери стандартизовані; див. також History of the Church, 2:432).