Семінарія
Урок 18: Учення і Завіти 11–12


Урок 18

Учення і Завіти 11–12

Вступ

Невдовзі після того як у травні 1829 р. було відновлено Ааронове священство, двоє чоловіків відвідали пророка Джозефа Сміта в Гармоні, шт. Пенсильванія: брат Джозефа Сміта, Гайрум, і Джозеф Найт старший. Обоє вони висловили своє бажання служити Богу й допомагати у Відновленні євангелії. В Ученні і Завітах 11 записано одкровення Господа для Гайрума Сміта стосовно того, як той міг би зміцнювати справу Сіону. В Ученні і Завітах 12 записано одкровення Господа для Джозефа Найта старшого стосовно того, як той також міг би допомагати у зміцненні справи Сіону.

Рекомендації для навчання

Учення і Завіти 11:1–14

Гайрум Сміт дізнається, як він може допомагати у зміцненні справи Сіону

Попросіть студентів подумати про час, коли вони хотіли приєднатися до проведення якогось гідного заходу чи якоїсь справи або взяти в них участь, наприклад, планування якогось церковного заходу, служіння комусь, хто потребував допомоги, або участь у шкільному клубі чи організації.

  • Що вам було потрібно зробити, аби взяти участь в цьому заході або в цій справі? (Студенти можуть назвати, наприклад, таке: записатися, заповнити форми, повідомити тим, хто проводить цей захід, або зробити ще щось, що вказувало б на їхнє бажання взяти участь).

Попросіть студентів прочитати вступи до розділів Учення і Завіти 11 і 12 та знайти імена двох людей, які мали бажання взяти участь у Господній роботі. Потім попросіть студентів подумки прочитати Учення і Завіти 11:27 та 12:7 і знайти, кого ще Господь запросив допомагати в Його роботі.

  • Кого ще Господь запросив допомагати в Його роботі? (Усіх тих, хто має бажання допомагати Йому).

Аби допомогти студентам зрозуміти контекст Учення і Завітів 11, поясніть, що одкровення в цьому розділі безпосередньо стосувалося Гайрума Сміта, який прибув з Пальміри, шт. Нью-Йорк, в Гармоні, шт. Пенсильванія, щоб побачитися зі своїм братом Джозефом. Гайруму, вірогідно, було відомо про розвиток останніх подій, наприклад, про продовження перекладу Книги Мормона. Він хотів дізнатися, як може допомогти Джозефу в Господній роботі. Джозеф запитав у Господа й отримав це одкровення. (Щоб допомогти студентам зрозуміти, наскільки важливу роль в Господній роботі відіграє бажання, ви можете запропонувати їм позначити слова бажає, бажаєш, побажаєш, бажань, захочеш і бажання в Ученні і Завітах 11:3, 8, 10, 14, 17, 21, 27).

Попросіть студентів подумки прочитати Учення і Завіти 11:5–9. Нехай одна половина класу визначить, які благословення Господь пообіцяв Гайруму. А інша половина класу нехай визначить, що Гайрум мав зробити, аби мати право на ці благословення. (Під час відповідей студентів, можливо, вам потрібно буде пояснити, що “таємниці Бога” [УЗ 11:7]—це духовні істини, які стають відомими тільки через одкровення).

  • Про які істини ми дізнаємося з Учення і Завітів 11:8 стосовно бажання виконувати Господню роботу? (Коли студенти будуть відповідати, наголосіть на вказаних далі істинах: (1) Ми можемо отримати благословення від Бога відповідно до наших праведних бажань. (2) Якщо ми бажаємо виконувати Божу роботу, то станемо засобом, за допомогою якого творитиметься багато добра).

Напишіть на дошці таке запитання: Що я можу робити, аби стати “засобом, за допомогою якого твориться багато добра” у моєму поколінні?

Попросіть кількох студентів по черзі прочитати вголос Учення і Завіти 11:10–14. Нехай клас слідкує за текстом і знайде, яку пораду дав Господь Гайруму, що допомогла б йому зробити багато добрих справ. Після того як студенти закінчать читати, запропонуйте кільком із них написати під запитанням на дошці те, що вони знайшли. Ви можете також запропонувати студентам переписати цей перелік в їхні зошити для класних занять або щоденники для вивчення Писань. (Протягом уроку вони щось будуть додавати до цього переліку).

  • Що, на вашу думку, означає покладати довіру на Духа?

  • Відповідно до Учення і Завітів 11:12–13, як ви можете розпізнавати вплив Духа? (Студенти можуть відповісти різними словами, але вони мають визначити такі істини: (1) Дух Господній веде нас робити добро, бути смиренними і судити праведно. (2) Дух просвітлює наш розум і сповнює нашу душу радістю).

Обговорюючи ці істини, ви можете попросити студентів проглянути Учення і Завіти 8:2–3, уривок з Писань, призначений для опанування. Ви також можете запропонувати студентам написати посилання на цей уривок для опанування на полях біля Учення і Завітів 11:12–14.

  • Відповідно до Учення і Завітів 11:12–13, як саме Дух може впливати на наші розум і серце?

  • Коли ви відчували вплив Духа одним з цих способів? Як це спрямувало вас, щоб “чинити добро”?

Учення і Завіти 11:15–30

Господь наказує Гайруму Сміту підготуватися до свого покликання проповідувати

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 11:15–16. Нехай клас слідкує за текстом і знайде, до чого Господь хотів, щоб Гайрум Сміт підготувався. Допоможіть студентам зрозуміти, що Гайруму Сміту було наказано доти не проповідувати, доки його не буде покликано для цього.

  • Відповідно до цих віршів, чому Гайрум Сміт мав “почекати ще трохи”, перш ніж бути покликаним проповідувати євангелію? (Можливо, вам потрібно буде пояснити, що слова “доки ти матимеш Моє слово, Мою скелю, Мою Церкву і Мою євангелію” стосуються того факту, що Церкву ще не було організовано і Книгу Мормона ще не було видано).

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 11:17–20, а клас нехай стежить за текстом, шукаючи, що, як сказав Господь, потрібно було зробити Гайруму, аби стати ефективним проповідником євангелії. Ви можете додати відповіді студентів до переліку на дошці. Ви також можете запропонувати студентам записати їхні відповіді.

  • Що, на вашу думку, означає припадати до Господа всім вашим серцем? (Можливо, вам потрібно буде пояснити, що в цьому контексті слово припадати означає твердо або непохитно залишатися вірними чомусь).

  • Яка фраза повторюється в Ученні і Завітах 11:18 і 20? (Ви також можете зазначити, що фраза “Виконуй Мої заповіді” повторюється ще і у віршах 6 і 9).

Напишіть на дошці вказаний далі принцип: Виконуючи заповіді, ми духовно готуємося виконувати роботу Господа.

  • Як виконання заповідей сьогодні готує вас до місіонерського служіння, шлюбу та церковного служіння у майбутні роки?

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 11:21–22. Нехай клас слідкує за текстом і знайде, що ще потрібно було робити Гайруму, аби це допомогло йому стати ефективним проповідником євангелії?

  • Що, як сказав Господь, потрібно робити Гайруму, щоб бути здатним проголошувати Його слово людям? (Ви можете додати у перелік на дошці вивчати Писання).

  • Яка різниця між вивченням Писань, щоб знати слово Бога, і просто читанням Писань?

  • Що пообіцяв Господь Гайруму та іншим, хто дотримується написаного в Ученні і Завітах 11:21–22? (Студенти мають визначити вказаний далі принцип: Ті, хто вивчає Господнє слово, отримають Його Дух і силу переконувати інших в істинності євангелії).

Учення і Завіти 12

Господь радить Джозефу Найту, як зміцнювати справу Сіону

Назвіть студентам кілька відомих особистостей. Запитайте, чи чули вони коли-небудь про людей, яких ви згадали, і коротко розкажіть, чому вони є такими відомими. Потім спитайте, чи чули вони коли-небудь про людину на імʼя Джозеф Найт старший.

  • Подумайте про людей у вашому приході чи вашій філії, які служать віддано, не привертаючи до себе уваги. Як вони допомагають будувати Боже царство?

Аби допомогти студентам дізнатися про Джозефа Найта старшого та його внесок у Відновлення євангелії, попросіть когось зі студентів прочитати вголос вступ до розділу Учення і Завіти 12. Поясніть, що про Джозефа Найта старшого сьогодні знають мало, але він підтримував пророка Джозефа Сміта, забезпечуючи його їжею та всім необхідним під час надзвичайно важливої роботи—перекладу Книги Мормона. В Ученні і Завітах 12 вміщено одкровення, яке Господь дав Джозефу Сміту для Джозефа Найта старшого у травні 1829 р. Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 12:6–8. Попросіть клас слідкувати за текстом і знайти, які праведні риси повинні мати ті, хто бажає допомагати в Господній роботі.

  • Відповідно до Учення і Завітів 12:8, яких рис вимагає Господь від людей, що бажають допомагати в Його роботі?

  • Як ви розвиваєте в собі ці риси?

Скажіть студентам, що Джозеф Найт старший постійно намагався розвивати в собі ці праведні риси й виявляти їх. Він матеріально і духовно підтримував Джозефа Сміта впродовж всього служіння Пророка. Через багато років після того як Джозеф Сміт отримав одкровення, записане в Ученні і Завітах 12, він так написав про вірність Джозефа Найта старшого:

Зображення
Пророк Джозеф Сміт

“Джозеф Найт старший … залишався відданим і вірним, безстороннім, взірцем, чеснотливим і добрим, він ніколи не відхилявся вправо чи вліво. … Він є праведним чоловіком” (Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт, с. 468).

Аби заохотити студентів задуматися над тим, про що вони сьогодні дізналися, і застосовувати це, попросіть кількох студентів сказати, як би вони закінчили вказану далі фразу: “Щоб допомагати Господу в Його роботі, я буду …”

На завершення ви можете сказати, як би ви закінчили це речення.

Коментарі та довідковий матеріал

Учення і Завіти 11:2. Слово Бога “гостріше від меча обосічного”

Старійшина Орсон Пратт, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, так описав силу Божого слова:

Зображення
Старійшина Орсон Пратт

“Послання про просту істину, коли воно приходить від Бога—коли оприлюднюється божественним повноваженням через тих, хто натхненний Богом, проникає в розум, як гострий обосічний меч, і січе на шматки глибоко вкорінені забобони, тверді, як залізо, сухожилля давніх помилок і традицій, освячених віками і широко поширених через мудрість людську. Воно з неухильною точністю відділяє істину від брехні—вчення Христа від догм людських; воно з легкістю, яка тільки може бути, спростовує кожний аргумент, який людська вченість може протиставити йому. Погляди, віровчення, вигадані людьми без натхнення, і догми, що виникли у богословських школах,—усе це зникне, як ранкова роса, усе стане нікчемним у порівнянні з посланням, що йде з небес” (“Divine Authority—or was Joseph Smith Sent of God?”Orson Pratt’s Works on the Doctrines of the Gospel [1945], 1:1).

Учення і Завіти 11:9. Що означають слова “не говори цьому поколінню нічого, крім покаяння”?

Президент Джозеф Філдінг Сміт сказав:

Зображення
Президент Джозеф Філдінг Сміт

“Коли Господь закликає Своїх слуг не говорити нічого, крім покаяння, Він не має на увазі, що вони не повинні говорити про хрищення і не говорити людям, що вони мають виконувати заповіді Господа, але Він хоче, щоб все, що вони кажуть і роблять, було в дусі приведення людей до покаяння. Кожний місіонер, який не дотримується цього у своєму служінні, ухиляється від виконання свого обовʼязку” (Church History and Modern Revelation, 2 vols. [1953], 1:57).

У довіднику Стійкі у вірі про покаяння сказано так:

“Покаяння є одним з перших принципів євангелії (див. Уложення віри 1:4). Воно є суттєвим для вашого щастя в цьому житті і у вічності. Покаяння—це набагато більше, ніж просто визнання гріхів. Це зміна розуму і серця, яка дає вам свіже бачення Бога, вас самих і світу. Воно означає звільнення від гріха і звернення до Бога за прощенням. Воно спонукається любов’ю до Бога і щирим бажанням виконувати Його заповіді” (Стійкі у вірі: довідник з євангелії [2005], с. 104).

Учення і Завіти 11:25. “Не заперечуй … духа одкровення”

Зображення
Президент Джозеф Філдінг Сміт

Президент Джозеф Філдінг Сміт пояснив, що ця порада Гайруму Сміту могла б бути “слушною порадою сьогодні для всіх нас. Є деякі члени Церкви, які, схоже, нарікають на те, що Господь не дає одкровення, щоб помістити їх в книзі Учення і Завіти, як це було на початку, і вони запитують, чому ж одкровення перестали приходити для Церкви. Зазвичай так буває тому, що ці критики не виконують з вірністю заповіді, які Господь вже дав, і їхні очі не бачать того факту, що одкровення і скерування від Господа приходять для Церкви постійно. Ніхто, маючи дар проникливості, не може не бачити, що рука Господня направляла цей народ від самого початку, і це скерування є очевидним сьогодні, як і в інші часи, всім, хто смиренний і має упокорений дух. (Див. Кн. Якова 4:8)”. (Church History and Modern Revelation, 2 vols. [1953], 1:57; див. також Doctrine and Covenants Student Manual, 2nd ed. [Church Educational System manual, 2001], 26).