Семінарія
Урок за програмою домашнього навчання: Учення і Завіти 109–112 (Блок 24)


Урок за програмою домашнього навчання

Учення і Завіти 109–112 (Блок 24)

Матеріали для підготовки вчителя семінарії домашнього навчання

Стислий зміст щоденних уроків за програмою домашнього навчання

Наведений далі стислий виклад подій, доктрин і принципів, які студенти засвоїли, вивчаючи Учення і Завіти 109–112 (блок 24), не призначений для викладання на вашому уроці. Урок, який ви проводите, слід зосереджувати лише на кількох з цих учень і принципів. Роздумуючи над потребами студентів, прислухайтеся до підказок Святого Духа.

День 1: (Учення і Завіти 109)

Коли студенти вивчали молитву освячення Кертлендського храму, то виявили кілька причин, чому ми будуємо храми. Вони дізнались, що якщо ми гідно поклоняємося у храмі, Господь явить Себе нам, озброїть нас силою і Своєю допомогою та благословить нас, щоб злочестивість не панувала над нами. Досвід святих під час освячення Кертлендського храму багато в чому був подібний до того, що сталося з давніми апостолами у день П’ятдесятниці (див. Дії 2).

День 2: (Учення і Завіти 110)

Серед інших благословень, які святі отримали в Кертлендському храмі, Ісус Христос явився пророку Джозефу Сміту та Оліверу Каудері. Студенти дізнались, що якщо ми виконуємо заповіді Господа і утримуємо Його дім чистим, Він являтиме Себе нам у Своїх храмах. Студенти також дізнались, що Мойсей, Іліяс та Ілля явились у Кертлендському храмі і передали ключі священства Джозефу Сміту та Оліверу Каудері. Студенти дізнались, що ключі від місіонерської роботи, вічних сімей та храмової роботи, готують нас до Другого пришестя Господа.

День 3: (Учення і Завіти 111)

З одкровення, яке пророк Джозеф Сміт отримав у Сейлемі, шт. Массачусетс, студенти дізнались, що Господь може добувати добро з наших щирих зусиль. Вони також дізнались, що ми можемо отримувати скерування від Господа через спокій і силу, що йдуть від Його Духа.

День 4: (Учення і Завіти 112)

З поради Господа Томасу Б. Маршу студенти дізнались, що якщо ми смиренні, Господь вестиме нас і дасть нам відповіді на наші молитви. Господь сказав президенту Маршу, що як президент Кворуму Дванадцятьох Апостолів він тримає ключі від скерування роботи Дванадцятьох у проголошенні євангелії всім народам. Ці ключі були відновлені востаннє в розподіл повноти часів. Студенти також дізнались, що вони мають бути вірними, щоб отримувати обіцяні Господом благословення.

Вступ

Серед іншого в молитві освячення Кертлендського храму пророк Джозеф Сміт молився про благополуччя інших. Після освячення храму пророки з минулих розподілів передали ключі священства пророкові Джозефу Сміту та Оліверу Каудері, включаючи ключі запечатування.

Рекомендації для навчання

Учення і Завіти 109:47–53

Джозеф Сміт просить Небесного Батька допомогти святим у шт. Міссурі

Попросіть студентів подумати про якогось знайомого, хто переживає труднощі у чомусь, або якось страждає. Дайте їм достатньо часу для роздумів, а потім поставте таке запитання:

  • Як саме ви можете полегшити чиїсь страждання?

Коли студенти поділяться кількома ідеями, нагадайте їм, що святі у шт. Міссурі дуже страждали через насильство погромників в окрузі Джексон. Їхні товариші святі згадали їх під час освячення Кертлендського храму. Попросіть одного зі студентів прочитати вголос частину молитви освячення, яка записана в Ученні і Завітах 109:47–49. Попросіть клас слідкувати, щоб знайти те одне, що ми можемо робити, аби допомагати іншим у важкі часи.

  • Що зробив Пророк для святих у шт. Міссурі під час освячення Кертлендського храму?

Запропонуйте одному зі студентів виконувати роль писаря. Попросіть клас назвати принцип, який ми можемо засвоїти з молитви Пророка у цих віршах. Коли студенти відповідатимуть, писар може записати такий принцип: Наші молитви можуть допомогти нужденним і зміцнити їх.

  • Коли ви відчували або бачили, як сила молитви допомагала комусь у нужді? (Ви можете зазначити, що на такі молитви відповіді іноді приходять через натхнення, яке ми або інші отримуємо стосовно того, що може бути зроблено, щоб допомогти іншим. Ви також можете розказати, як ви бачили застосування цього принципу у вашому житті).

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 109:50. Нехай клас прослідкує і знайде, за яких ще людей молився Пророк.

  • За кого ще молився Пророк?

  • Чому, на вашу думку, нам слід молитися за наших ворогів?

  • Чого ми можемо навчитися з Учення і Завітів 109:50 про те, як наші молитви можуть впливати на інших? (Коли студенти дадуть відповіді, попросіть писаря записати на дошці такий принцип: Наші молитви можуть допомогти впливати на інших людей, щоб ті покаялись. Потім запросіть писаря сісти).

Попросіть студентів поміркувати над таким запитанням:

  • Що як люди, за яких ми молимося, вирішать не каятися?

Запросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 109:51–53. Попросіть клас стежити за текстом і знайти фрази, де визнається воля Господа і свобода вибору інших. Запросіть студентів поділитися знайденим. (Перед тим, як студент прочитає ці вірші, ви можете пояснити, що коли в Писаннях є слова про те, що Господь обнажить Свою руку, то мається на увазі, що Господь виявляє Свою силу).

Попросіть одного зі студентів повторно прочитати вголос Учення і Завіти 109:53. Запропонуйте класу прослідкувати і знайти, що Небесний Батько зробить для тих, хто кається. (Можливо вам потрібно пояснити, що гнів Бога часто виявляється у покаранні або стражданні, яких ми зазнаємо через свої гріхи, відповідно до Його правосуддя. Фраза “коли Ти поглянеш на лице Твого Помазаника” означає готовність Небесного Батька дарувати милість завдяки спокутній жертві Його Сина, Ісуса Христа).

  • Чому Небесний Батько відверне Свій гнів від тих, хто кається? (Студенти можуть формулювати свої відповіді різними словами, але допоможіть їм визначити такий принцип: Завдяки спокутній жертві Ісуса Христа, гнів Небесного Батька буде відвернуто від тих, хто кається).

Аби допомогти студентам отримати уяву про описане у 53-му вірші, запропонуйте їм зробити наступне:

Уявіть, що колишній член банди антимормонів стоїть перед Богом на суді. Тепер уявіть, що за кілька років до своєї смерті, ця людина істинно покаялась і попросила про прощення і викуплення через Спокуту Ісуса Христа. Оскільки Ісус Христос страждав за гріхи цієї людини, Небесний Батько відверне покарання і запропонує милість грішнику, який кається.

  • Яке ставлення має бути у людей, які щиро моляться, щоб гнів Небесного Батька могло бути відвернути від їхніх ворогів?

Заохотьте студентів розвивати таке ставлення до тих, хто образив їх, або змусив їх страждати. Попросіть студентів уявити, що такі люди стоять перед Небесним Батьком, покаявшись. Запропонуйте студентам молитися за людей, які образили їх або згрішили проти них, так, як молився Джозеф Сміт.

Учення і Завіти 110:13–16

Ілля ввіряє Джозефу Сміту та Оліверу Каудері ключі запечатування

Нагадайте студентам, що наприкінці тижня освячення Кертлендського храму, Ісус Христос явився у храмі пророку Джозефу Сміту та Оліверу Каудері. Попросіть студентів подивитись у вступ до розділу Учення і Завітів 110, і знайти дату цього видіння. Коли вони знайдуть її, поясніть, що наприкінці тижня, 3 квітня 1836 року, юдеї по всьому світу святкували Пасху. Протягом багатьох століть юдейські сім’ї залишали порожній стілець під час пасхального обіду, відповідно до пророцтва Малахії у Старому Завіті, очікуючи на прихід Іллі, який “приверне … серце батьків до синів, і серце синівське до їхніх батьків” (Малахія 4:6).

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 110:13–16. Нехай клас прослідкує і знайде, як було виконане пророцтво Малахії у Кертлендському храмі. Попросіть студентів поділитися тим, що вони знайшли.

Президент Джозеф Філдінг Сміт навчав, що Ілля передав Джозефу Сміту “запечатувальну силу священства, якою все зв’язується як на небі, так і на землі. Він дав повноваження Джозефу Сміту виконувати у храмі Бога всі обряди, які є важливими для спасіння живих і померлих” (Doctrines of Salvation, ed. Bruce R. McConkie, 3 vols. [1954–1956], 2:118).

  • Що ми пропонуємо нашим померлим предкам, коли допомагаємо виконувати за них обряди у храмі? (Ви можете написати на дошці наступний принцип: Ми пропонуємо спасіння нашим предкам, коли виконуємо за них сімейно-історичну і храмову роботу).

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос наступне висловлювання старійшини Річарда Г. Скотта, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів. Ви можете роздати студентам копії цього висловлювання. Попросіть їх послухати благословення, яке може прийти до тих, хто допомагає виконувати сімейно-історичну і храмову роботу.

Зображення
Старійшина Річард Г. Скотт

“Будь-яка робота, яку ви виконуєте в храмі, піде вам на користь, але отримання обрядів за когось із ваших померлих предків зробить час, проведений у храмі, більш священним, і ви отримаєте навіть більші благословення. …

“Чи хочете ви, молоді люди, дізнатися, як найкраще уникнути впливу супротивника у вашому житті? Зануртесь у дослідження своїх предків, підготуйте їхні імена для священних вікарних обрядів за померлих, які доступні в храмі, а потім ідіть до храму і будьте повірниками для них, щоб отримати обряди хрищення і дарування Святого Духа. З віком ви зможете також брати участь в отриманні інших обрядів. Я не знаю кращого захисту від впливу супротивника у вашому житті” (“Радість від викуплення померлих”, Ensign або Ліягона, лист. 2012, сс. 93–94).

  • Які благословення приходять до тих, хто виконує сімейно-історичну і храмову роботу?

  • Коли ви або знайома вам людина отримували одне з цих благословень?

Запропонуйте студентам обміркувати, що вони можуть робити, щоб покращити їхні зусилля у сімейно-історичній і храмовій роботі.

Наступний блок (Церква вирушає на північ штату Міссурі; Учення і Завіти 113–120)

Щоб допомогти студентам підготуватися до навчання наступного тижня, ви можете запросити їх подумати над наступним запитанням: Як Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів отримала свою назву? Коли було введено закон десятини? Поясніть, що в наступному блоці вони вивчатимуть відповіді на ці запитання і те, як ми можемо просити Бога про допомогу, аби залишатися вірними нашій вірі й завітам.