Семінарія
Урок за програмою домашнього навчання: Учення і Завіти 88–89 (Блок 19)


Урок за програмою домашнього навчання

Учення і Завіти 88–89 (Блок 19)

Матеріали для підготовки вчителя семінарії домашнього навчання

Стислий зміст щоденних уроків за програмою домашнього навчання

Наведений далі стислий виклад подій, доктрин і принципів, які студенти засвоїли, вивчаючи Учення і Завіти 88–89 (блок 19), не призначений для викладання на вашому уроці. Урок, який ви проводите, слід зосереджувати лише на кількох з цих доктрин і принципів. Роздумуючи над потребами студентів, прислухайтеся до підказок Святого Духа.

День 1: (Учення і Завіти 88:1–40)

Коли студенти вивчали одкровення, дане пророку Джозефу Сміту і групі первосвящеників, вони дізнались, що Бог дає всьому світло й життя через світло Христа. Вони також дізнались, що дух і тіло—це душа людини, яку викуплено у Воскресінні через Ісуса Христа, і що під час Воскресіння ми отримаємо славу, відповідно до закону, якого ми дотримуємось.

День 2: (Учення і Завіти 88:41–69)

На цьому уроці студенти дізнались, що можуть побачити велич і силу Бога, коли дивляться на Його творіння. Вони вивчали вірші про те, як Господь відвідає кожне з Його царств та їхніх жителів в Його час. Студенти також дізнались, що коли вони наближаються до Господа, Він наближатиметься до них. Вони виявили, що Небесний Батько відповідає на їхні молитви у способи, які, як Йому відомо, є найкращими для них, і якщо їхнє око буде єдиноспрямоване до слави Бога, вони будуть сповнені світлом.

День 3: (Учення і Завіти 88:70–141)

Коли студенти вивчали настанови Господа щодо організації Школи пророків, вони дізнались, що якщо вони навчатимуть одне одного та прагнутимуть знання через навчання і через віру, їхня віра в Ісуса Христа зростатиме. Вони визначили праведну поведінку, яка допоможе їм навчатися і отримати настанови, та неправедні вчинки, які Господь наказав нам припинити чинити. Вони також дізнались, що виявлення дружби й любові до тих, з ким вони вивчають євангелію, запрошує Духа, коли вони навчаються разом.

День 4: (Учення і Завіти 89)

З поради Господа, даної братам, які відвідували школу пророків, студенти дізнались, що через злі заміри змовників в останні дні, Господь застеріг нас від вживання шкідливих речовин. Вони визначили застереження Господа щодо неналежного вживання певних речовин, і дізнались, що мають мудро і з вдячністю вживати корисні продукти. Студенти дізнались, що якщо виконувати Слово мудрості, Господь благословить нас здоров’ям, мудрістю, силами і захищатиме нас.

Вступ

Цей урок може допомогти студентам зрозуміти цінність навчання євангелії інших людей. Навчаючи одне одного принципам, які вони вивчали протягом тижня, студенти матимуть можливість стати свідками дії принципів, яким Господь навчав тих, хто відвідував школу пророків.

Рекомендації для навчання

Примітка: Коли цього тижня студенти вивчали уривок для опанування з Учення і Завітів 88:124, їм запропонували запам’ятати його і повторювати вголос, коли вони відвідують семінарію та інші церковні класи. Метою цього запрошення було допомогти їм пам’ятати, що коли ми чинимо праведно і не робимо неправедних вчинків, це допоможе нам навчатися і напучуватися. Ви можете нагадати студентам про це і запросити їх продекламувати цей уривок разом. Ви також можете заохотити їх жити за порадою, наданою в цьому уривку.

Учення і Завіти 88:70–117

Господь наказує старійшинам Церкви підготуватися до їхнього служіння і відкриває події, пов’язані з Його Другим пришестям

Попросіть одного зі студентів вийти перед класом і навчити іншого студента, як виконати просте завдання, наприклад, зав’язати краватку (або інше завдання, яке другий студент не знає, як виконати). Попросіть студентів підняти руку, якщо вони недавно допомогли комусь іншому викласти урок або навичку. Попросіть кількох з тих, хто підняв руку, описати, чого вони навчали, і кого. Поставте такі контрольні запитання:

  • Що ви дізнались, підготувавшись навчати, і навчаючи когось іншого?

  • Чому, на вашу думку, часто ми дізнаємося більше з підготовки до навчання, ніж коли нас навчають інші?

Нагадайте студентам, що Господь давав одкровення, записані в Ученні і Завітах 88 протягом кількох днів наприкінці грудня 1832 р. та початку січня 1833 р. групі носіїв священства, які молились, щоб дізнатись волю Господа стосовно встановлення Сіону. У цьому одкровенні Господь назвав цю групу носіїв священства “першими трудівниками у цьому останньому царстві” (УЗ 88:70, 74), і наказав їм організуватись і відвідувати школу, щоб підготуватись проповідувати євангелію серед народів землі (див. УЗ 88:74, 84, 127).

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 88:73–76. Попросіть решту класу прослідкувати за текстом і знайти, що Господь звелів цим носіям священства зробити, щоб підготуватися навчати інших.

  • Що було наказано робити “першим трудівникам”, щоб підготуватися навчати інших в якості місіонерів? (Ви можете запропонувати студенту виступити в ролі писаря і записувати відповіді студентів на дошці).

  • Що ми можемо робити, щоб організувати, підготувати і освятити себе, аби більш ефективно ділитися євангелією?

  • Як те, що ми очищаємося від гріха, впливає на нашу здатність ділитися євангелією?

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 88:77–80. Попросіть решту класу прослідкувати за текстом і знайти, що Господь звелів цим носіям священства робити, коли вони зустрічались разом. Запросіть студентів поділитися тим, що вони знайшли.

  • Що Господь пообіцяв тим, хто старанно навчає? (Він пообіцяв, що Його благодать буде з ними, і їх буде навчено досконаліше в усьому тому, що їм було потрібно зрозуміти стосовно царства Бога).

  • Що означає, що Господня “благодать буде з вами” (УЗ 88:78)? (Господь допоможе нам, коли ми старанно навчатимемо і навчатимемося євангелії).

  • З того, що ви дізнались у віршах 77–78, як би ви сформулювали принцип про навчання? (Студенти можуть визначити кілька принципів. Коли студенти дадуть відповіді, ви можете написати на дошці такий принцип: Коли ми старанно навчаємо одне одного, Господь допоможе нам досконаліше зрозуміти Його істини. Навчаючи одне одного, ми можемо підготуватися, щоб ділитися євангелією з іншими людьми).

  • Яким чином навчання євангелії інших допомогло вам краще зрозуміти її?

  • Які інші теми нам важливо зрозуміти, відповідно до 79-го вірша? Як здобуття такого великого обсягу знання допомагає нам навчати євангелії інших?

Примітка: Наступний захід, записаний для груп з чотирьох студентів, щоб вони підготувались і навчали одне одного в парах. Якщо ваш клас маленький, ви можете попросити студентів підготуватися і навчати індивідуально, або ж ви можете попросити клас викласти вам один з уроків, а потім ви можете викласти для них інший урок.

Поясніть студентам, що ви хочете допомогти їм відчути важливість двох принципів викладання, які вони визначили, і застосовувати їх. Розділіть клас на групи по чотири студенти у кожній. Попросіть двох студентів у кожній групі попрацювати разом, використовуючи їхні Писання і щоденники для вивчення Писань, щоб підготуватися навчати інших двох студентів з Учення і Завітів 88:63–68. Попросіть інших двох студентів, працюючи разом, підготуватися викласти першим двом студентам уривок для опанування в Учення і Завітах 89:18–21.

Дайте кожній групі копії наступних інструкцій. Попросіть їх прочитати інструкції і вірші з Писань, а потім вирішити, як вони викладатимуть кожний урок. (Попросіть обох студентів у кожній парі брати участь у навчанні). Поясніть, що кожна пара матиме приблизно 8–10 хвилин, щоб підготуватися, і близько 5 хвилин, щоб викласти свої уроки.

Інструкції для студентів, які навчатимуть:

  1. Прочитайте призначений вам уривок з Писань. Ви також можете помолитись у серці, щоб Святий Дух допомагав вам, коли ви готуватиметеся і навчатимете.

  2. Перегляньте всі примітки або позначення, які ви внесли у свої Писання і у свій щоденник для вивчення Писань, що допоможе вам згадати, що ви дізнались під час вивчення уривка протягом тижня.

  3. Напишіть або позначте доктрину або принцип, які ви хотіли б викласти.

  4. Вирішіть, як ви навчатимете доктрині або принципу. Ви можете скористатися наступними ідеями, коли створите план:

    1. Подумайте, яке просте запитання ви можете поставити, або який наочний приклад ви можете використати на уроці, щоб зацікавити тих, кого ви навчаєте, і представити тему.

    2. Поясніть, що саме ви знаєте про контекст і зміст одкровення, і запропонуйте тим, кого ви навчаєте, прочитати частину призначеного вам уривка або весь уривок.

    3. Ставте запитання, щоб допомогти тим, кого ви навчаєте, визначити доктрину або принцип, а потім поставте додаткові запитання, щоб побачити, чи розуміють вони їх.

    4. Поділіться історією про ваш досвід, пов’язаний з доктриною або принципом, і свідчіть про їхню важливість та істинність. Ви також можете запросити тих, кого ви навчаєте, поділитись своїм досвідом, пов’язаним з доктриною або принципом.

Дайте студентам достатньо часу на підготовку, а потім запросіть напарництво, якому призначено Учення і Завіти 88:63–68, навчати інших студентів в їхній групі. Потім попросіть студентів помінятися ролями і запросіть напарництво, якому призначено навчати Учення і Завіти 89:18–21.

Коли студенти навчать одне одного, зверніть їхню увагу на наступний принцип на дошці: “Коли ми старанно навчаємо одне одного, Господь допоможе нам досконаліше зрозуміти Його істини”. Тоді поставте класу такі запитання:

  • Наскільки поглибилось ваше розуміння цих уривків з Писань, коли ви викладали їх комусь іншому?

  • У чому ви відчували допомогу Господа?

Закличте студентів знаходити можливості навчати інших євангелії. Свідчіть про благословення, які вони отримають, якщо чинитимуть так.

Наступний блок (Учення і Завіти 90–97)

Щоб підготувати студентів до навчання протягом наступного тижня, ви можете попросити їх подумати над таким запитанням: Які умови встановив Господь для того, щоб побачити Його обличчя? Які благословення ви отримуєте, коли відвідуєте храм, будучи “чисті серцем” (УЗ 97:16)? Чи задумувались ви коли-небудь, що означає поклонятися Богу? Під час навчання наступного тижня, звертайте увагу на те, кому ми поклоняємося, і як ми поклоняємося.