Семінарія
Урок 60: Учення і Завіти 56


Урок 60

Учення і Завіти 56

Вступ

Езра Тейр отримав призначення жити й працювати разом з Джозефом Смітом старшим на фермі Фредеріка Г. Уільямса в Кертленді, шт. Огайо. Брат Тейр також допоміг погасити певну суму боргу за землю. На початку червня 1831 р. він і Томас Б. Марш були покликані на місію в Міссурі (див. УЗ 52:22). Через гордовитість та егоїзм брат Тейр був не готовий вирушити в дорогу з братом Маршем. В одкровенні, яке записане в Ученні і Завітах 56 і яке було отримане 15 червня, Господь скасував покликання брата Тейра і призначив нового напарника брату Маршу. Господь застеріг проти гордовитості й навчав святих, що Він приготував для них набагато більше, ніж землю і гроші.

Рекомендації для навчання

Учення і Завіти 56:1–13

Господь скасовує покликання на місію Езри Тейра і застерігає його, що він має покаятися

Спитайте студентів, чи знають вони когось, хто відмовився від чогось важливого, аби виконати одну з заповідей Господа. (Приклади можуть бути такими: хтось пожертвував чимось, щоб приєднатися до Церкви, поїхати на місію або виконати певні церковні норми). Попросіть кількох студентів поділитися своїми прикладами.

Поясніть, що у червні 1831 р. Господь покликав Езру Тейра служити на місії в Міссурі з Томасом Б. Маршем. Через те, що брат Тейр переймався питаннями, пов’язаними з майном і грошима, він не підготувався вирушити, коли брат Марш був готовий, тож брат Марш пішов до Джозефа Сміта і спитав, що йому робити. Коли пророк запитав про це у Господа, Господь відповів йому одкровенням, яке записане в Ученні і Завітах 56.

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 56:1–2. Попросіть клас стежити і знайти, що Господь сказав про тих, хто відмовляється виконувати Його заповіді.

  • Що Господь сказав про тих людей, які відмовляються дотримуватися Його заповідей?

Напишіть на дошці таке незавершене твердження: Щоб спастися, ми маємо …

Запропонуйте студентам завершити твердження відповідно до 2-го вірша. Студенти можуть висловлюватися по-різному, але вони повинні визначити такий принцип: Щоб спастися, ми маємо взяти свій хрест, слідувати за Спасителем і дотримуватися Його заповідей. (Допишіть принцип на дошці).

  • Що, на вашу думку, означає “в[зяти] свій хрест”? (Щоб допомогти студентам зрозуміти цю фразу, ви можете запропонувати їм прочитати ПДС, Матвій 16:24, який знаходиться у Вибраному з перекладу Біблії, зробленого Джозефом Смітом)

  • Які заповіді дав Господь, що вимагають від вас узяти ваш хрест, і пожертвувати чимось, щоб бути слухняними? (Деякі приклади ви можете знайти у брошурі Заради зміцнення молоді).

  • Які благословення ви отримали або отримаєте завдяки тому, що виберете бути слухняними?

Запитайте, як саме люди з наступних прикладів можуть узяти свої хрести і дотримуватися заповідей Господа:

  1. Вік молодого чоловіка незабаром дозволить йому служити на місії. Він переживає за все, що йому доведеться полишити, щоб служити.

  2. Молода жінка знає, що молодь в її приході поїде до храму за кілька місяців, але у неї немає храмової рекомендації. В її житті зараз є щось таке, що заважає їй отримати храмову рекомендацію.

Поясніть: якщо ми виберемо не брати свій хрест, ми можемо втратити можливості благословити інших і отримати благословення для себе. Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 56:3–5. Попросіть клас знайти, що сталося через те, що Езра Тейр не був готовий вирушити в Міссурі. До того, як студенти почнуть читати, ви можете пояснити, що слово скасовувати означає—забирати або відміняти.

  • Що втратив Езра Тейр через те, що не був готовий вирушити на місію? (Він втратив свій шанс служити на місії, а також отримати благословення за це служіння).

  • Відповідно до вірша 4, що може робити Господь з заповідями, які Він дає? (Студенти повинні визначити такий принцип: Господь може дати заповідь і скасувати її так, як Йому здається кращим).

Запитайте студентів, чи можуть вони пригадати випадки з Писань або з історії Церкви, коли Господь давав, а потім скасовував заповідь. Далі наведено кілька прикладів:

  1. Після того, як Господь запропонував вищий закон Мойсею і його народу, діти Ізраїля збунтувалися й почали поклонятися золотому теляті. Тоді Господь дав їм менший закон. (Див. Вихід 32–34; Переклад Джозефа Сміта, Вихід 34:1–2; УЗ 84:23–27).

  2. Під час земного служіння Спасителя Він послав апостолів лише до тих, хто з дому Ізраїлевого (див. Матвій 10:5). Невдовзі після воскресіння Спасителя, Він наказав апостолам проповідувати євангелію людям всіх народів (див. Матвій 28:19).

  3. У цьому розподілі Господь наказав деяким першим святим практикувати множинний шлюб. Пророк Джозеф Сміт і багато інших церковних провідників вважали цю заповідь важкою, але виконували її. Отримавши одкровення, президент Уілфорд Вудрафф видав маніфест, який був прийнятий Церквою як офіційний і обов’язковий 6 жовтня 1890 р. Це привело до припинення практики множинного шлюбу в Церкві (див. Офіційна декларація 1).

Підсумуйте Учення і Завіти 56:6–7, пояснивши, що Господь також змінив покликання на місію Селі Дж. Гріффіну та Ньюелу Найту. Нагадайте студентам, що через труднощі, які спричинив Ліман Коплі в Томпсоні, шт. Огайо, святим з Коулсвілла було наказано переїхати в Міссурі. Вони спитали пророка Джозефа Сміта, чи може їхній переїзд очолити Ньюел Найт, що він і робив з тих пір, як вони залишили Коулсвілл. Ньюела Найта було покликано служити з Селою Дж. Гріффіном ще до виникнення цих труднощів (див. УЗ 52:32), отже, Господь наказав Селі Дж. Гріффіну зайняти місце Езри Тейра в якості напарника Томаса Б. Марша, а Ньюелу Найту залишитися зі святими Коулсвілла.

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 56:8–11. Попросіть клас прослідкувати за текстом у своїх Писаннях і знайти, що Господь наказав Езрі Тейру зробити після того, як його покликання на місію було скасоване.

  • Що, за словами Господа, відбудеться, якщо Езра Тейр покається? Що сталося б, якби він не покаявся?

Поясність, що Езра вирішив покаятися і сім місяців потому його знову було покликано служити місіонером з Томасом Б. Маршем (див. УЗ 75:31).

Учення і Завіти 56:14–20

Господь застерігає святих, щоб ті не були жадібними й не мали гордовитих сердець

Попросіть студентів уявити, що у них є друг, який згрішив і почувається погано. Друг підходить до них і запитує: “Що я маю зробити, щоб покаятися?” Дайте студентам час на обдумування й відповідь. Коли вони дадуть відповідь, попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 56:14–15. Попросіть клас прослідкувати і знайти, які ставлення й дії не дозволяють отримати прощення наших гріхів.

  • Відповідно до Учення і Завітів 56:14–15, які ставлення й дії не дозволяють отримати прощення наших гріхів.

  • Що, на вашу думку, означає фраза “радитися у свій власний спосіб”? Що мається на увазі під фразою “ваші серця не задоволені”? (Вона означає—бути незадоволеними тим, що маєте).

  • Що ми можемо дізнатися з віршів 14 і 15 про те, що є необхідним, щоб покаятися і отримати прощення? (Студенти можуть визначити багато принципів, але не забудьте наголосити на такій істині: Покаяння включає в себе послух пораді Господа і відвернення від неправедних бажань. Ви можете попросити студентів написати у своїх Писаннях цю істину біля Учення і Завітів 56:14–15).

  • Чому послух і відвернення від неправедності є необхідними для справжнього покаяння?

Поясніть, що покаяння полягає не просто в тому, щоб виконати певні кроки. Воно вимагає повної зміни серця—зобов’язання слухатися Господа і відвернутися від усієї неправедності. Коли це одкровення було отримане, то виявилося, що егоїзм і гордість Езри Тейра не дозволяли йому послухатися поради Господа.

  • Як гордість людини може позначитися на її здатності мати серце, яке кається?

Попросіть студентів прочитати з напарником Учення і Завіти 56:16–17. Попросіть одного студента із напарництва знайти, як серце, яке не кається, може проявлятися в багатій людині. Попросіть іншого студента із напарництва знайти, як серце, яке не кається, може проявлятися в бідній людині. Ви можете запропонувати їм позначити знайдене. Попросіть студентів пояснити своїм напарникам, що вони виявили, а потім обговоріть разом наступні запитання (ви можете написати ці запитання на дошці):

  • Що схожого ви можете побачити між серцями, які не каються, багатої й бідної людини?

  • Чому жадібність може бути загальною рисою як бідної, так і багатої людини?

Попросіть студентів подумати, коли вони могли бачити виявлення такого ставлення у власному житті або в житті своїх знайомих.

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 56:18. Попросіть клас прослідкувати, шукаючи слова, в яких описуються серця тих, хто отримає благословення.

  • Якими мають бути наші серця відповідно до вірша 18? Що означає мати “скрушене серце”? А, що означає мати “упокорений дух”? (Ці фрази вказують на покірність і смирення перед Господом).

  • Якби наші серця були жадібними або гордими, то як би ми могли змінитися?

Попросіть студентів продовжити читати з напарниками Учення і Завіти 56:19–20. Попросіть їх відшукати благословення, які Господь пообіцяв тим, хто має смиренні серця. Ви можете запропонувати їм позначити знайдене.

Напишіть на дошці таке незавершене твердження: Ті, хто має смиренне серце, …

  • Відповідно до віршів 18–20, які благословення довершують речення на дошці? (Коли студенти визначатимуть благословення, згадані в цих віршах, записуйте їх на дошці. Ви можете пояснити, що слово відплата стосується винагороди за хороші вчинки і покарання за неправедні дії).

Поясніть, що за законом посвячення, частка, яка надавалась людині або сім’ї відповідно до їхніх обставин, називалась “спадщиною” (УЗ 57:7). Ймовірно, що коли цей закон тільки почали практикувати, деякі святі, як-от: Езра Тейр, надто переймалися тим, щоб отримати свою “спадщину”.

Напишіть слова Моя спадщина біля благословень, перелічених на дошці.

  • З того, що ми перелічили, як би ви підсумували благословення, які Господь приберіг для тих, хто смиренний серцем? (Студенти можуть висловити свої думки різними словами, однак вони мають визначити такий принцип: Ті, хто має смиренне серце, успадкують землю).

  • Чи можна благословення, описані у віршах 18–20, порівняти з майном і грошима Езри Тейра та інших перших святих, про які вони переймалися?

Свідчіть про благословення або “спадщину”, які Господь приготував для нас, якщо ми відмовляємося від неправедності й зобов’язуємося виконувати Його заповіді.

Коментарі та довідковий матеріал

Учення і Завіти 56:2. Взяти свій хрест і наслідувати Господа в якості місіонерів

Президент Езра Тефт Бенсон говорив про те, що від молодих чоловіків очікується, що вони пожертвують всім, чим потрібно, щоб служити на місії:

Зображення
Президент Езра Тефт Бенсон

“Президент [Спенсер В.] Кімбол так висловився стосовно служіння на місії: “Яким же егоїзмом і бездумністю з боку молодого чоловіка було б стати зрілою людиною, витратити свій час, здобуваючи роботу й професію в житті і не бажаючи служити своєму Творцю в цьому, найважливішому у світі служінні” (Regional Representatives’ seminar, 30 Sept. 1977). …

Молоді чоловіки, ці слова президента Кімбола мають бути вашим особистим гаслом: “Кожен чоловік-святий останніх днів, який є гідним і спроможним служити на місії, має зробити це” (Ensign, May 1974, p. 87). Ми просимо вас жертвувати. Ми називаємо це так, бо не маємо кращої назви для цього. Це інвестування. Долучіться до цього, найвеличнішого служіння у світі. Не уникайте цієї відповідальності. Не опирайтеся цьому свідомо. Ми запрошуємо вас приєднатися до армії місіонерів, … яка з кожним днем зростає. Вашою роботою буде проголошувати світові послання Відновлення. Знайте, що ми впевнені у вас і любимо вас. Ми очікуємо, що ви виконаєте цю місію” (“This Is a Day of Sacrifice”, Ensign, May 1979, 33).

Учення і Завіти 56:4. Господь наказує і скасовує

Президент Бойд К. Пекер, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, розповів, як Господь іноді змінює напрямок роботи, даний Церкві. Президент Пекер заохотив членів Церкви вірити в процес отримання одкровень, які даються апостолам, і прийняти зміни в практиці й процедурах, як вони надані в одкровенні:

Зображення
Президент Бойд К. Пекер

“Зміни в організації або процедурах свідчать про те, що одкровення продовжують приходити. У той час, як вчення залишаються незмінними, методи чи процедури не є такими. …

План євангелії відкривався рядок за рядком, приписання за приписанням, тут трохи, і там трохи. І цей процес триває: “Ми віримо, що Він відкриє ще багато великого і важливого стосовно Царства Божого”. (Уложення віри 1:9).

У майбутньому зміни відбуватимуться так само, як і в минулому. Вдаються Брати до змін чи залишають все як є, залежить цілком від настанов, які вони отримують через канали одкровень, які були встановлені на початку.

Вчення залишатимуться незмінними, вічними; організації, програми і процедури будуть змінюватися за наказами Того, Кому належить ця церква. …

І зрештою, те, що дано, отримане тому, що Господь сказав: “Чи [Його] власним голосом, чи голосом [Його] слуг, все одно”. (УЗ 1:38). Ми знаємо Його голос, коли Він говорить” (“Revelation in a Changing World”, Ensign, Nov. 1989, 15, 16).

Учення і Завіти 56:14–15. Отримати прощення гріхів

Старійшина Д. Тодд Крістофферсон, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, говорив про те, якими є результати повної зміни серця через покаяння:

Зображення
Старійшина Д. Тодд Крістофферсон

“Для покаяння вимагається серйозність наміру і готовність бути наполегливим, навіть крізь біль. Спроби створити список конкретних кроків покаяння можливо комусь допоможуть, але це також може привести до механічного підходу, до простого виставляння галочок, коли почуття не задіяно і зміни немає. Щире покаяння не поверхневе. …

Із вірою у милосердного Викупителя та Його силу, потенційний відчай перетворюється на надію. Саме наше серце і бажання змінюються, і гріх, який колись здавався привабливим, виглядає все більш огидним. Рішення полишити і відкинути гріх, та якомога повніше відшкодувати збитки, тепер починає зріти у такому новому серці. Скоро ця рішучість дозріває до завіту слухняності Богу. І коли з’являється цей завіт, Святий Дух, посланець божественної благодаті, принесе полегшення і прощення” (“Небесний дар покаяння”, Ensign або Ліягона, лист. 2011, с. 40).

Учення і Завіти 56:19. Господь відплатить тим, хто смиренний серцем

Наступне твердження старійшини Джозефа Б. Віртліна, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчає нас принципу відшкодування, який також міститься в обіцянні Спасителя щодо відплати:

Зображення
Старійшина Джозеф Б. Віртлін

“Господь відшкодовує відданим Йому кожну втрату. Те, що було забрано від людей, які люблять Господа, повернеться їм у Його власний спосіб. Це може статися не тоді, коли нам хочеться, але праведні знатимуть, що кожна сльозинка сьогодні обернеться сотнями сліз радості і вдячності” (“Хай станеться, що станеться, і радій цьому”, Ensign або Ліягона, лист. 2008, с. 28).