Семінарія
Урок 79: Учення і Завіти 76:20–49


Урок 79

Учення і Завіти 76:20–49

Вступ

У першій частині видіння, показаного Джозефу Сміту і Сідні Рігдону 16 лютого 1832 р., вони бачили славу Ісуса Христа і свідчили про Нього. Вони бачили, як Сатану було вигнано за бунт з присутності Бога у доземному існуванні. Їм також були показані сини загибелі і вони дізналися про вічні наслідки для тих, хто обирає слідувати за Сатаною.

Рекомендації для навчання

Учення і Завіти 76:20–24

Джозеф Сміт і Сідні Рігдон бачать видіння Небесного Батька та Ісуса Христа

В якості тематичного гімну попросіть клас заспівати гімн “Живе, живе Спокутар мій!” (Гімни, № 69). Слова цього гімну можуть допомогти студентам відчути силу істин, які вони вивчатимуть сьогодні.

Почніть урок, запросивши студентів подумати над такою ситуацією: Під час уроку в школі ваш учитель починає обговорення світових релігій. Вчитель запитує, чи є у класі християни, які хочуть поділитися своїми віруваннями про Ісуса Христа.

  • Якби ви опинилися в цій ситуації, що б ви сказали стосовно своїх вірувань і знань про Ісуса Христа?

Попросіть студентів подивитися на схему, яку вони отримали під час попереднього уроку і в якій говориться про видіння, записане в Ученні і Завітах 76. Поясніть, що під час сьогоднішнього уроку вони дізнаються про перші три частини видіння, яке було показане Джозефу Сміту і Сідні Рігдону. У першій частині видіння вони бачили Батька і Сина в Їхній славі. Напишіть на дошці наступні три заголовки:

Що вони бачили Що вони чули Про що вони дізналися

Попросіть студентів написати ці заголовки в їхніх зошитах для класних занять або щоденниках для вивчення Писань. Після цього попросіть їх подумки прочитати Учення і Завіти 76:20–24 і скласти перелік слів або фраз з віршів під відповідними заголовками. Коли пройде достатньо часу, попросіть когось із студентів вийти до дошки і робити записи для класу. Попросіть клас назвати слова або фрази, які вони визначили під першими двома заголовками, а студент записуватиме їх під відповідними заголовками на дошці.

  • Яким доктринам навчають ці вірші про Ісуса Христа? (Попросіть студента записувати відповіді класу на дошці під заголовком Про що вони дізналися).

Студенти можуть визначити багато доктрин, у тому числі й такі: Ісус Христос є живою, прославленою Істотою; Небесний Батько та Ісус Христос є окремими Особами; Ісус Христос є Єдинонародженим від Батька; Ісус Христос є Творцем цього світу та інших світів; та ми є синами й дочками, народженими Богові.

Допоможіть студентам підготуватися ділитися їхніми почуттями і свідченнями, які стосуються визначених ними істин у віршах 20–24, попросивши їх відповісти на одне з наступних запитань в їхніх зошитах для класних занять або щоденниках для вивчення Писань (напишіть ці запитання на дошці):

За які з цих істин ви особливо вдячні, і чому?

Про які з цих доктрин ви можете свідчити? Як ви знаєте, що вони істинні?

Завершіть це речення: Щодо Ісуса Христа, я знаю …

Дайте студентам для виконання цього завдання достатньо часу, а потім попросіть когось із них прочитати вголос свідчення Джозефа Сміта і Сідні Рігдона в УЗ 76:22. Потім попросіть всіх студентів, які виявлять бажання поділитися їхніми особистими почуттями і свідченнями про воскреслого Спасителя, зробити це. Ви також можете поділитися своїм свідченням про Спасителя.

Учення і Завіти 76:25–29

Джозеф Сміт і Сідні Рігдон бачать видіння про падіння Люцифера

Якщо можливо, дайте кожному студенту копію наступного опитування: вірно/невірно, або напишіть пункти опитування на дошці. Скажіть студентам написати на їхній копії або аркуші паперу, яким є кожне твердження: вірним чи ні.

  • ____1. Сатана був відомий як Люцифер.

  • ____2. Сатана був духом при владі у присутності Бога.

  • ____3. Сатана не мав наміру не підкоритися Небесному Батькові та Ісусу Христу.

  • ____4. На небесах раділи, коли Сатану було вигнано.

  • ____5. Сатана веде війну зі святими Бога.

Коли студенти закінчать опитування, поясніть, що в Ученні і Завітах 76:25–29 описується видіння про падіння Люцифера, яке бачили Джозеф Сміт і Сідні Рігдон. Попросіть студентів подумки прочитати ці вірші і відкоригувати свої відповіді, виходячи з того, про що вони прочитали. Коли студенти перевірять свої відповіді, прогляньте кожне твердження всім класом і попросіть студентів пояснити їхні відповіді, використовуючи те, про що вони дізнались. Твердження 1 є вірним (див. УЗ 76:26). Твердження 2 також є вірним (див. УЗ 76:25–27). Ви можете пояснити студентам, що ім’я Люцифер означає: той, хто несе світло, або сяючий. Він також відомий як “син ранку”. (Див. Bible Dictionary, “Lucifer”; Путівник по Писаннях, “Люцифер”, scriptures.lds.org).

Коли студенти пояснюватимуть свої відповіді на твердження 3, яке не є вірним (див. УЗ 76:25, 28), допоможіть їм зрозуміти, що Сатана збунтувався. Він прагнув скинути Небесного Батька з престолу і забрати Його владу, царство і славу.

  • Відповідно до 25-го вірша, якими були наслідки бунту Люцифера проти Небесного Батька та Ісуса Христа? (Ви можете запросити студентів написати наступну доктрину на полях їхніх Писань біля вірша 25: У доземному існуванні Люцифер збунтувався проти Небесного Батька та Ісуса Христа і його було вигнано).

Коли студенти пояснять свої відповіді на твердження 4, яке є невірним (див. УЗ 76:26), поясніть, що Загибель, ім’я, яке було дано Люциферу, означає знищення або прокляття.

Коли студенти пояснюватимуть свої відповіді на твердження 5, яке є вірним (див. УЗ 76:29), ви можете запропонувати їм позначити фразу у вірші 29, яка навчає тому, що Сатана веде війну зі святими Бога.

  • Коли почалася ця війна з Сатаною? (У доземному існуванні). Які слова у 29-му вірші пояснюють, що війна, яка почалася на небесах, триває і сьогодні? (Слова веде і оточує використані в теперішньому часі. Ви можете пояснити студентам, що слово “оточує” означає повністю обступити).

  • Як Сатана веде війну проти святих Бога сьогодні?

Учення і Завіти 76:30–49

Джозеф Сміт й Сідні Рігдон бачать видіння про страждання синів загибелі

  • Хто такий зрадник під час війни?

Попросіть студентів ознайомитися з Ученням і Завітами 76:30–32 і знайти зрадників Спасителя, яких Господь показав Джозефу Сміту і Сідні Рігдону у видінні. Попросіть студентів розповісти, що вони знайшли. Попросіть кількох студентів по черзі прочитати вголос Учення і Завіти 76:30–35. Попросіть клас слідкувати за текстом і знайти згадки про рішення, які призводять до того, що люди стають синами загибелі.

  • Який вибір людей призводить до того, що вони стають синами загибелі? (Слідування за Сатаною, відкидання істини і нехтування Божою силою після того, як пізнали її [див. УЗ 76:31]; зречення Святого Духа після Його прийняття і зречення Спасителя [див. УЗ 76:35]).

Іноді студенти переживають за те, що рідні їм люди, які стають менш активними в євангелії, є синами загибелі. Поясніть, що сини загибелі відрізняються від членів Церкви, які колись мали свідчення про істину, але потім стали менш активними в євангелії. Сини загибелі здійснюють непростимий гріх, зрікаючись Святого Духа.

Президент Спенсер В. Кімбол навчав:

Зображення
Президент Спенсер В. Кімбол

“Гріх проти Святого Духа вимагає такого знання, яке вочевидь не є доступним пересічному члену Церкви для здійснення такого гріха” (The Miracle of Forgiveness [1969], 123).

Запросіть кількох студентів по черзі вголос прочитати Учення і Завіти 76:36–38, 44–49. Попросіть клас слідкувати і знайти, яким є стан синів загибелі.

  • Як би ви описали страждання, яке спіткає синів загибелі у вічності?

  • Відповідно до 37-го вірша, якої смерті зазнають сини загибелі, і будуть єдиними, хто зазнав її?

Поясніть, що синів загибелі не буде викуплено від другої духовної смерті і вони не успадкують царства слави після свого воскресіння. Натомість вони страждатимуть всю вічність.

Зазначте, що посеред видіння про синів загибелі, Джозеф Сміт і Сідні Рігдон дізналися про обнадійливу істину. Щоб допомогти студентам знайти цю істину, попросіть їх розповісти про найкращу новину, яку вони отримали протягом минулого тижня. (Ви можете привести кілька прикладів хороших новин з газет або інших джерел). Запросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 76:39–43 й попросіть клас слідкувати і знайти кілька хороших новин, які отримав світ.

  • Які радісні новини отримав світ? (Ви можете пояснити, що слово євангелія буквально означає—радісні новини).

Щоб допомогти студентам виявити доктрини, викладені в Ученні і Завітах 76:39–43, попросіть їх написати короткий заголовок в їхніх зошитах для класних занять або щоденниках для вивчення Писань, підсумовуючи “радісні новини”, про які сказано в цих віршах. Коли пройде достатньо часу, запропонуйте кільком студентам поділитися з класом своїми заголовками. Коли студенти дадуть відповідь, ви можете запропонувати їм позначити фрази у віршах 39–43, в яких викладається така доктрина: Через Спокуту Ісуса Христа всі діти Бога, крім синів загибелі, успадкують місце в царстві слави.

  • Чому Спокута Ісуса Христа—це “радісна новина” для вас?

Ви можете завершити цей урок, поділившись своєю відповіддю на це запитання.

Коментарі та довідковий матеріал

Учення і Завіти 76. Отримання видіння

Філо Діббл був присутній, коли Джозеф Сміт і Сідні Рігдон отримали це видіння. Він описав досвід Джозефа і Сідні:

“Видіння, яке записане у книзі Учення і Завіти, було отримане в домі “батька Джонсона”, в [Гайрамі], шт. Огайо, і в той час, коли Джозеф і Сідні були в Дусі і бачили відкриті небеса, в кімнаті були й інші чоловіки, можливо дванадцять, серед яких деякий час був і я … Я бачив славу і відчував силу, але не бачив видіння. …

Джозеф час від часу промовляв: “Що я бачу?”, як би промовляла людина, що визирає у вікно і бачить те, чого не бачать інші в кімнаті. Тоді він розповідав, що бачить або на що дивиться. Тоді Сідні відповідав: “Я бачу те ж саме”. Тепер Сідні казав: “Що я бачу?” і повторював, що він бачив або на що дивився, а Джозеф відповідав: “Я бачу те ж саме”.

Такий діалог час від часу повторювався, поки видіння не закрилося. …

Джозеф весь час сидів непорушно й спокійно в невимовній славі, але Сідні був слабкий і блідий—геть знесилений, як ганчірка. Коли Джозеф побачив це, то з посмішкою зауважив: “Сідні не звик до цього, як звик я” (in “Recollections of the Prophet Joseph Smith”, The Juvenile Instructor, May 15, 1892, 303–304).

Учення і Завіти 76:22. “Ось свідчення, останнє з усіх”

Свідчення пророка Джозефа Сміта і Сідні Рігдона в Ученні і Завітах 76:22 є сучасним свідченням про реальність Батька і Сина. Джозеф і Сідні не тільки бачили, а й чули, і їхні свідчення є свідченням всім людям. Гайрум М. Сміт і Дженн М. Сджодал так пояснюють фразу: “останнє з усіх”: “Це останнє свідчення стосовно факту, що Він живе, воскресла і прославлена Істота; це не останнє з усіх свідчень, а останнє на час того видіння” (Doctrine and Covenants Commentary [1972], 448). Говорячи “останнє з усіх”, Джозеф і Сідні не мали на увазі, що вони будуть останніми, хто отримав таке свідчення.

Учення і Завіти 76:26. “Син ранку”

Президент Джордж К. Кеннон, з Першого Президентства, так висловився стосовно імені Сатани—“син ранку”:

Зображення
Президент Джордж К. Кеннон

“Дехто називав його сином ранку, але ось—син ранку—безперечно, один з багатьох. Без сумніву, цей ангел був могутньою особою. Записи, які ми отримали стосовно нього, чітко доводять, що він займав дуже високу посаду; що про нього часто згадували, і що він був могутнім у своїй сфері” (“Discourse by President George Q. Cannon”, Latter-day Saints’ Millennial Star, Sept. 5, 1895, 563–564).

Учення і Завіти 76:32–35. Стати сином загибелі і зректися Святого Духа

Пророк Джозеф Сміт так навчав стосовно одного з вчинків, який робить людину сином загибелі—зречення Святого Духа:

Зображення
Пророк Джозеф Сміт

“Що повинна зробити людина, щоб учинити непростимий гріх? Вона повинна отримати Святого Духа, небеса мають відкритися їй і вона повинна знати Бога, а потім згрішити проти Нього. Коли людина згрішила проти Святого Духа, для неї немає покаяння. Вона має сказати, що сонце не світить, бачачи його; вона має зректися Ісуса Христа після того, як небеса відкрилися їй, і зректися плану спасіння, коли її очі бачать його істинність” (in History of the Church, 6:314).

Президент Спенсер В. Кімбол так описав це:

Зображення
Президент Спенсер В. Кімбол

“Вони зійшли настільки низько, що втратили схильність і здатність каятися” (The Miracle of Forgiveness [1969], 125).

Учення і Завіти 76:35. “Розіп’яв Його у собі, і виставив Його на відкритий сором”

Старійшина Брюс Р. Мак-Конкі, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, казав:

Зображення
Старійшина Брюс Р. Мак-Конкі

“Вчинення непростимого гріха складається з повторного розп’яття у собі Сина Божого і виставляння його на відкритий сором. (Євр. 6:4–8; УЗ 76:34–35). … Таким чином людина вчиняє вбивство, погоджуючись на смерть Господа, тобто, маючи досконале знання про істину, вона виступає у відкритому бунті і ставить себе в становище, в якому вона б розіп’яла Христа, маючи досконале знання про те, що Він є Сином Бога. Таким чином Христа розпинають знову і виставляють Його на відкритий сором. (УЗ 132:27)”. (Mormon Doctrine, 2nd ed. [1966], 816–817).

Учення і Завіти 76:44. “Він спасає всіх, крім них”

Старійшина Даллін Х. Оукс, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, пояснив два різних значення щодо спасіння:

Зображення
Старійшина Даллін Х. Оукс

“Для святих останніх днів бути “спасенними” може ще означати бути врятованими або звільненими від другої смерті (у значенні кінцевої духовної смерті) через обіцяння царства слави у прийдешньому світі (див. 1 Кор. 15:40–42). Саме так, як Воскресіння є всесвітнім, і ми запевняємо, що кожному з тих, хто будь-коли жив на лиці землі—за дуже невеликим винятком—гарантовано спасіння у цьому контексті. …

Пророк Бригам Янг навчав цій доктрині, коли проголосив, що “кожну особу, яка не буде винна в гріхах у день благодаті і не стане ангелом диявола, буде приведено до успадкування царства слави” (Teachings of Presidents of the Church: Brigham Young [1997], 288). Це значення слова спасенний облагороджує весь людський рід завдяки благодаті Господа і Спасителя, Ісуса Христа. …

В іншому вжитку, близькому й унікальному для святих останніх днів, слова спасенний і спасіння також використовуються у значенні: піднесення або вічне життя (див. Авр. 2:11). Іноді це називають ”повнотою спасіння” (Bruce R. McConkie, The Mortal Messiah, 4 vols. [1979–1981], 1:242). Таке спасіння вимагає більше, ніж покаяння і хрищення належним повноваженнями священства. Воно також вимагає укладання священних завітів, включаючи вічний шлюб у храмах Бога, і вірність цим завітам через терпіння до кінця” (“Ви спасенні?” Ліягона, лип. 1998, сс. 64–65).