Семінарія
Урок 36: Учення і Завіти 29:30–50


Урок 36

Учення і Завіти 29:30–50

Вступ

Незадовго до церковної конференції, яка відбулася 26 вересня 1830 р., пророк Джозеф Сміт у присутності шести старійшин отримав одкровення. Завдяки тому одкровенню ці старійшини дізналися про Падіння Адама і Єви та про викуплення від Падіння через Спокуту Ісуса Христа.

Рекомендації для навчання

Учення і Завіти 29:30–45

Спаситель проголошує, що Він викупив нас від наслідків Падіння і що Він пропонує спасіння від наших гріхів.

Розкажіть своїм студентам про вказану далі ситуацію, а потім поставте їм наступне запитання:

Уявіть собі: до вас приходить хтось із ваших подруг і вона трохи збентежена. На ваше запитання, що її бентежить, вона каже, що не знає, чи варто старатися бути хорошою. Вона пояснює, що як вона не старається виконувати заповіді, усе одно не бачить, щоб її життя було б хоч трішечки кращим, ніж в її однолітків, які вибрали грішити. Більш того, зазначає вона, нічого поганого не стається з її однолітками, хоч вони й роблять неправильний вибір.

  • Як би ви відповіли на занепокоєння своєї подруги?

Попросіть студентів, щоб вони, вивчаючи Учення і Завіти 29, знайшли доктрини і принципи, які допомогли б їм відповісти на занепокоєння їхньої подруги.

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 29:31–32, а клас слідкувати за текстом. Аби допомогти студентам зрозуміти вчення, передані в цих віршах, до того як студент почне читати вголос, поясніть наступне:

При Сотворінні Адам, Єва, земля і все на землі було в духовному стані. Хоч Адам і Єва мали фізичні тіла, вони не були підвладні смерті і могли жити у Божій присутності вічно. Однак у план Небесного Батька входило те, що всі Його творіння стануть смертними. Іншими словами, вони стануть смертними і підвладними смерті. Після воскресіння вони повернуться у духовний стан—фізичний, але також безсмертний.

Попросіть іншого студента прочитати Учення і Завіти 29:34–35. Попросіть студентів знайти, як Господь дивиться на заповіді, які Він дає.

  • Як Спаситель описав Свої заповіді? (У відповідях студентів має прозвучати така доктрина: Усі Божі заповіді є духовними. Напишіть цю доктрину на дошці).

  • Як би ви пояснили Господнє проголошення про те, що всі Його заповіді є духовними? Які ви можете навести приклади духовних благословень, що приходять, коли ми виконуємо заповіді?

Коли студенти відповідатимуть на ці запитання, ви можете зазначити, що багато таких заповідей, як, наприклад, Слово мудрості і закон десятини, ведуть до благословень у мирському. Однак вони ведуть навіть до ще більших духовних благословень. Благословення у мирському в кінцевому рахунку закінчуються, а ось духовні благословення тривають вічно.

  • Як могла б доктрина, написана на дошці, допомогти вашій подрузі в ситуації, що обговорювалася на початку уроку?

Підсумуйте Учення і Завіти 29:36–39, пояснивши, що диявол повстав проти Бога в доземному духовному житті і “третину воїнства небесного відвернув” від Бога. Через те що диявол і його послідовники повстали, їх було скинуто.

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 29:39, а клас нехай знайде причини, чому Господь дозволяє дияволу спокушати нас.

  • Чому Господь дозволяє дияволу спокушати нас? Чому для нас важливо мати вибір між добром і злом?

Аби підготувати студентів до обговорення істин, уміщених в Ученні і Завітах 29:40–45, зазначте, що в Ученні і Завітах 29:35 Господь нагадав про заповідь, яку Він дав Адаму в Еденському саду (див. також УЗ 29:40). Нехай студенти прочитають подумки Мойсей 3:16–17.

  • Яку заповідь Господь дав Адаму? (Господь повелів Адаму не їсти плоду з дерева пізнання добра і зла). Що, як сказав Господь, станеться, якщо Адам порушить цю заповідь? (Адам помре. З дня своєї провини Адам став підвладний фізичній і духовній смерті).

Попросіть когось зі студентів прочитати Учення і Завіти 29:40–41. Нехай клас слідкує за текстом і знайде, що означає фраза “духовна смерть”.

  • Відповідно до цього вірша, що таке духовна смерть? (Студенти мають назвати таку доктрину: Духовна смерть—це відокремлення від Божої присутності).

Аби допомогти студентам зрозуміти значення фрази “перша смерть” у вірші 41, поясніть, що існує дві духовні смерті. Перша є результатом Падіння і є тимчасовою. Друга є результатом гріхів, в яких людина не покаялася, і буде тривати довічно для тих, хто не кається і не є слухняним Богу.

Попросіть когось зі студентів прочитати Учення і Завіти 29:42. Нехай клас стежить і знайде, який ще вид смерті прийшов через Адамову провину.

  • Який ще вид смерті прийшов через Адамову провину? (Фізична смерть; іншими словами, смерть фізичного тіла. Ця смерть—це відділення духа від тіла).

Аби допомогти студентам зрозуміти наслідки Падіння для всього людства, попросіть їх подумки прочитати Геламан 14:16. Попросіть їх сказати, хто відчуває на собі наслідки Адамової провини.

  • Хто відчуває на собі наслідки Адамової провини? (Усе людство).

Попросіть когось зі студентів прочитати Геламан 14:17. Попросіть клас знайти, що в цьому вірші сказано про те, як будуть подолані наслідки Адамової провини.

  • Як будуть подолані наслідки Адамової провини? Хто отримає ці благословення?

Напишіть на дошці такі посилання на писання: Алма 33:22; 42:23. Поясніть, що усі люди повернуться у Божу присутність для суду, однак не всі люди будуть гідні перебувати в Його присутності вічно. Попросіть студентів прочитати подумки вказані вами на дошці уривки з Писань і знайти доказ цієї істини. Дайте студентам достатньо часу для цього, а потім попросіть їх поділитися знайденим.

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 29:43–44. Зверніть увагу студентів на заяву, що тих, хто “не вірять” в Христа, “не можна спокутувати з їхнього духовного падіння”. Поясніть, що хоч усі люди й будуть викуплені від Падіння Адама і Єви, однак ті, хто відмовляється виявляти віру в Ісуса Христа й каятися, не будуть викуплені від їхнього власного духовного падіння.

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 29:42–43. Попросіть клас слідкувати за текстом і знайти, як ми можемо бути спасенними від наслідків своїх власних гріхів.

  • Відповідно до цих віршів, що нам потрібно робити, аби бути врятованими від наслідків своїх власних гріхів? (Студенти можуть відповісти різними словами, однак вони мають передати наступну доктрину: Своєю Спокутою Ісус Христос пропонує прощення і вічне життя всім тим, хто виявляє віру в Нього і кається у своїх гріхах. Напишіть цю доктрину на дошці).

Свідчіть, що Падіння Адама і Єви входило до плану Небесного Батька для нашого щастя. Хоч ми й жили в присутності Бога до свого народження, та кожному з нас було потрібно прийти на землю, отримати фізичне тіло і навчитися, використовуючи свою свободу вибору, йти за Ісусом Христом. Наш духовний стан, коли ми отримаємо вічне життя, буде прекраснішим, ніж духовний стан, який ми мали у доземному духовному світі. Попросіть когось зі студентів прочитати наведене пояснення з довідника Стійкі у вірі:

“Безсмертя означає вічне життя воскреслої істоти. Через Спокуту Ісуса Христа цей дар отримає кожний. Вічне життя, або піднесення, означає успадкування місця у вищому ступені слави целестіального царства, де ми житимемо в присутності Бога разом з нашими сімʼями (див. УЗ 131:1–4). Як і безсмертя, цей дар став можливим завдяки Спокуті Ісуса Христа. Однак він вимагає нашої “послушн[ості] законам і обрядам євангелії” (Уложення віри 1:3)” (Довідник з євангелії Стійкі у вірі [2005], с. 31).

Аби допомогти студентам зрозуміти, як важливо робити вибір, що допоможе їм отримати благословення Спасителевої Спокути, попросіть когось зі студентів прочитати вголос наведену далі пораду Президента Томаса С. Монсона:

Зображення
Президент Томас С. Монсон

“Не ризикуйте своїм вічним життям. Якщо ви грішили, чим раніше ви почнете свій шлях назад, тим скоріше ви знайдете солодкий мир і радість, які приходять разом із чудом прощення.

… Ви—шляхетного первородства. Ваша мета—це вічне життя в царстві нашого Батька. Така мета не досягається однією славетною спробою, а натомість є результатом праведності протягом усього життя, накопичення мудрих рішень та твердого дотримання цілі. Як і все, що є дійсно цінним, нагорода вічного життя вимагає зусиль.

… Будьмо ж сповненими вдячності за право вибору, приймати відповідальність за вибір і завжди памʼятати про наслідки вибору (“Три принципи вибору”, Ensign або Ліягона, лист. 2010, сс. 69–70).

Учення і Завіти 29:46–50

Спаситель проголосив, що малі діти й ті, хто не має розуміння, викупляються завдяки Його Спокуті.

Поясніть, що з Учення і Завітів 29:46–50 ми дізнаємося, що наслідки порушення Божих законів є іншими для малих дітей і тих, хто не є підзвітним перед Богом. Ми також дізнаємося, якими великими є сила й милосердя Ісуса Христа. Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 29:46–47.

  • Що це означає для малих дітей, які померли, не досягнувши восьмирічного віку? (Вони спасенні в целестіальному царстві. Див. також УЗ 137:10. Ви можете зауважити, що відповідно до Перекладу Джозефа Сміта, Буття 17:11 [у Путівнику по Писаннях] та Учення і Завіти 68:25, малі діти починають ставати підзвітними перед Господом у віці вісьми років. Додаткові вчення, що стосуються цієї теми, див. в Мороній 8 та Учення і Завіти 137:10).

  • Як цей уривок поглиблює ваше розуміння Спокути Ісуса Христа?

На завершення уроку попросіть студентів подумки прочитати Учення і Завіти 29:49 і поміркувати над тим, чого особисто від них очікує Господь. Запропонуйте кільком студентам розказати, що для них означає, що у них є можливість повернутися у присутність Небесного Батька і залишатися там вічно. Після відповідей кількох студентів закличте клас робити такий вибір, який дасть їм можливість вічно перебувати у присутності Господа.

Коментарі та довідковий матеріал

Учення і Завіти 29:30–50.

У наведеній далі таблиці показано, які зміни сталися з Адамом і Євою через те, що вони скуштували заборонений плід:

До Падіння

Після Падіння

  1. Немає фізичної смерті; Адам і Єва могли б жити вічно, якби не переступили закон (див. 2 Нефій 2:22).

  2. Немає духовної смерті; вони жили в Божій присутності.

  3. Неможливий розвиток до піднесення (див. 2 Нефій 2:22).

  4. Вони не могли мати дітей (див. 2 Нефій 2:23).

  5. Вони були в невинності, не знаючи ні добра, ні зла, ні радості, ні горя (див. 2 Нефій 2:23).

  1. Усе стало смертним і могло фізично вмерти (див. 2 Нефій 9:6).

  2. Адам і Єва були вигнані з Божої присутності й стали духовно мертвими (див. УЗ 29:40–42).

  3. Став можливим вічний розвиток відповідно до плану Небесного Батька (див. Мойсей 5:11).

  4. Вони могли мати дітей (див. Мойсей 4:22; 5:11).

  5. Вони пізнали добро і зло й могли відчувати радість і горе (див. Мойсей 5:11).

Учення і Завіти 29:34–35. Наслідки виконання або порушення Божих законів

Президент Бойд К. Пекер, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

Зображення
Президент Бойд К. Пекер

“Природні і духовні закони, якими регулюється життя, були встановлені ще до заснування світу. … Вони є вічними, як і наслідки за послух цим законам чи порушення їх. Вони не базуються на соціальних чи політичних міркуваннях. Вони не можуть бути змінені. Ніякий тиск, ніякий протест, ніяке законодавство не може змінити їх” (“For Time and All Eternity”, Ensign, Nov. 1993, 22).

Учення і Завіти 29:41. “Останн[я] смерть, яка є духовною”

Президент Джозеф Філдінг Сміт пояснив, що таке друга духовна смерть:

Зображення
Президент Джозеф Філдінг Сміт

“Друга смерть є духовною; вона є вигнанням з присутності Господа. Вона подібна до першої духовної смерті, яка прийшла до всіх людей, хто так і не покаявся і хто не отримав євангелію. Ті, хто пізнав першу духовну смерть, або вигнання, що є відсіченням від присутності Бога, мають привілей бути викупленими від цієї смерті завдяки дотриманню принципів євангелії. Через хрищення і конфірмацію вони народжуються знову і таким чином повертаються у духовне життя, а завдяки тому, що вони продовжують бути слухняними до кінця, вони стануть причасниками благословень вічного життя в целестіальному царстві Бога.

Ті, хто пізнає другу смерть,—це ті, хто мав духовне світло і повстав проти нього. Такі залишаються у своїх гріхах i у вигнанні” (Doctrines of Salvation, ed. Bruce R. McConkie, 3 vols. [1954–1956], 2:222–223).

Учення і Завіти 29:46–47. “Малих дітей викуплено”

Старійшина Брюс Р. Мак-Конкі, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав про спасіння малих дітей до того, як вони стають підзвітними перед Богом:

Зображення
Старійшина Брюс Р. Мак-Конкі

“Серед усіх славетних євангельських істин, даних Богом Своєму народу, навряд чи є доктрина настільки ж приємна, настільки ж задовольняюча душу, настільки ж освячуюча душу, як та, що стверджує: малі діти будуть спасенні. Вони живі в Христі і матимуть вічне життя. Для них сімейна єдність буде продовжуватися і повнота піднесення є їхньою. Жодне благословення не буде утримано. Вони будуть зростати у безсмертній славі, виростати до повної зрілості і жити вічно в найвищих небесах целестіального царства—і все це завдяки заслугам, милості й благодаті Святого Месії, усе це завдяки спокутній жертві Того, Хто помер, щоб ми могли жити. …

Усі малі діти автоматично спасаються в целестіальному царстві?

На це запитання є громова відповідь так, яка відлунюється й відлунюється з одного краю небес до іншого. Ісус навчав про це Своїх учнів. Про це знову й знову казав Мормон. Багато пророків говорили про це, і це є невідʼємною частиною всього плану спасіння. Якби це було не так, то викуплення не було нескінченним в його застосуванні. І тому, як слід було й очікувати, в описі видіння целестіального царства, яке бачив Джозеф Сміт, є таке твердження: “І я також бачив, що всі діти, які померли до того, як досягли років підзвітності, є спасенними в целестіальному царстві небесному”. [УЗ 137:10]. …

Чому вони спасенні і як?

Вони спасенні завдяки Спокуті й тому що вони безгрішні. Вони приходять від Бога у чистоті; ніякий гріх, ніяка зіпсованість не торкнулися їх в цьому житті; і вони повертаються в чистоті до свого Творця. Підзвітні особи повинні стати чистими завдяки покаянню й хрищенню та послуху. Ті, хто не є підзвітними за гріхи, ніколи духовно не падають і їх немає потреби викупляти від духовного падіння, якого вони ніколи не зазнавали. Тому й сказано, що малі діти живуть у Христі. “Малих дітей викуплено від заснування світу через Мого Єдинонародженого”,—каже Господь. (УЗ 29:46)”. (“The Salvation of Little Children”, Ensign, Apr. 1977, 3, 4–5).