Семінарія
Урок 137: Учення і Завіти 130:12–21


Урок 137

Учення і Завіти 130:12–21

Вступ

У цьому уроці розглядаються доктрини, яких Джозеф Сміт навчав на церковних зборах в Реймусі, шт. Іллінойс, 2 квітня 1843 р. Ці вчення записано в Ученні і Завітах 130. Пророк навчав про майбутні події, в т.ч. й про Друге пришестя Ісуса Христа. Він також навчав про нашу здатність зберегти знання та інтелект після того, як ми помираємо, і пояснив, як ми можемо отримати Божі благословення.

Рекомендації для навчання

Учення і Завіти 130:12–17

Джозеф Сміт навчає про Друге пришестя

Перед уроком напишіть на дошці наступне: Багато людей хотіло знати точну дату Другого пришестя.

  • А вам хотілося коли-небудь точно знати, коли настане Друге пришестя Ісуса Христа?

Поясніть, що за часів Джозефа Сміта видатний християнський проповідник Уільям Міллер заявив, що Друге пришестя Спасителя станеться 3 квітня 1843 р. За день до передбаченої Міллером дати Другого пришестя пророк Джозеф Сміт промовляв до святих у Реймусі, шт. Іллінойс, і сказав, що він молився, аби знати час настання Другого пришестя.

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 130:14–17. Попросіть клас слідкувати за текстом і знайти, про що дізнався Джозеф Сміт, коли молився про настання Другого пришестя Ісуса Христа.

  • Чи відкрив Господь Джозефу Сміту точну дату Другого пришестя?

  • Що Господь сказав Джозефу Сміту зробити? (Після відповідей студентів ви можете запропонувати їм позначити фразу “не турбуй Мене більше з цього приводу” в їхніх Писаннях. Можете попросити студентів звернути увагу на Учення і Завіти 130:14, виноска а, аби підкреслити, що ніхто точно не знає, коли Спаситель прийде вдруге).

Запросіть когось зі студентів прочитати вголос наведені далі слова старійшини М. Рассела Балларда, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

Зображення
Старійшина М. Рассел Баллард

“Я покликаний як один з апостолів, щоб бути особливим свідком Христа, … і я не знаю, коли Він збирається прийти знову. Наскільки мені відомо, ніхто з моїх братів у Кворумі Дванадцятьох Апостолів або навіть у Першому Президентстві не знає. І я б смиренно припустив, що якщо ми не знаємо, то й ніхто не знає. … Спаситель сказав, що “про день той і годину не знає ніхто; ані Божі ангели небесні, лише Сам Батько” [Джозеф Сміт—Матвій 1:40].

Я вважаю, що коли Господь каже “ніхто” не знає, Він і має на увазі, що ніхто не знає” (“When Shall These Things Be?” Ensign, Dec. 1996, 56).

  • Про що ми можемо дізнатися з Учення і Завітів 130:14–17 та слів старійшини Балларда? (Студенти можуть назвати різні істини, але вони повинні визначити таку істину: Тільки Бог знає точний час, коли настане Друге пришестя).

Зазначте, що в наші дні дехто намагається передрікти, коли саме настане Друге пришестя або кінець світу.

  • Як знання цього принципу може допомогти не бути збитими з толку неправдивими заявами?

Учення і Завіти 130:18–19

Джозеф Сміт навчає про важливість здобуття знань та розвитку інтелекту в цьому житті

Якщо можливо, покажіть валізу або сумку. Запропонуйте студентам уявити, що вони залишають свій дім і їдуть туди, де ще ніколи не були. Їм дозволено взяти з собою лише те, що вміститься в цю валізу (або сумку).

  • Що б ви склали у цю валізу? (Попросіть когось зі студентів написати список цього на дошці).

Запропонуйте студентам уявити, що місце їхнього прибуття—духовний світ, куди ми перейдемо, коли помремо.

  • Що з перерахованого на дошці ви змогли б взяти з собою, коли помрете?

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 130:18–19. Попросіть клас слідкувати за текстом і знайти, що ми зможемо взяти з собою з цього життя, коли помремо.

  • Відповідно до віршів 18–19, що залишиться з нами після того, як ми помремо? (Студенти можуть висловити свої думки різними словами, однак вони мають визначити таку істину: Знання й інтелект, яких ми досягаємо в цьому житті, піднімуться з нами у воскресінні.

Щоб допомогти студентам зрозуміти, що означають слова знання та інтелект, попросіть когось зі студентів прочитати вголос наведені далі слова старійшини Ніла А. Максвелла, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

Зображення
Старійшина Ніл А. Максвелл

“Якщо ми тільки замислимося над тим, а що ж підніметься з нами у воскресінні, то здається очевидним, що наш інтелект підніметься з нами, це означає не просто наше IQ, але й нашу здатність приймати й застосовувати істину. Наші таланти, якості та вміння піднімуться з нами; так само як і наша здатність навчатися, наш рівень самодисципліни й наша здатність трудитися” (We Will Prove Them Herewith [1982], 12).

  • Відповідно до сказаного старійшиною Максвеллом, що означає слово інтелект у віршах 18–19?

  • Відповідно до вірша 19, як нам набути більше знань і розвивати свій інтелект? (Ви можете наголосити на тому, що отримати знання і розвинути свій інтелект можна тільки “через … старанність і послушність”).

  • Коли ви здобували знання та розвивали свій інтелект завдяки старанності й послушності? (Ви також можете поділитися своїм досвідом).

Зазначте, що відповідно до вірша 19, ті, хто здобуває більше знань та розвиває свій інтелект в цьому житті, матимуть переваги у світі прийдешньому.

  • Як, на вашу думку, здобування знань та розвиток свого інтелекту в цьому житті можуть дати нам переваги у світі прийдешньому?

Поясніть: усе, що ми дізнаємося в цьому житті, і матеріально, і духовно, знадобиться нам впродовж вічності. Ми будемо здатні розвиватися на основі того знання, яке отримали в цьому житті, щоб ставати більш подібними до Небесного Батька.

Аби допомогти студентам і далі набувати знання та розвивати свій інтелект, закличте їх продовжувати відвідувати семінарію тепер і планувати відвідувати інститут після закінчення семінарії. Попросіть студентів написати про свою мету, яка допоможе їм набувати більше знань та підвищувати рівень інтелекту.

Учення і Завіти 130:20–21

Джозеф Сміт пояснює, як ми отримуємо благословення

Попросіть студентів уявити, що вони хочуть поліпшити свій почерк, а тому вирішують протягом місяця бігати пʼять днів на тиждень по пʼять кілометрів.

  • Яким буде результат цього? Чому?

  • Що ви могли б зробити для покращення свого почерку?

Зазначте: так само, як нам необхідно зрозуміти, як досягнути бажаних результатів, нам також слід розуміти, як отримати благословення, що їх Небесний Батько хоче дати нам.

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 130:20–21. Попросіть клас слідкувати за текстом і знайти, як ми можемо отримати благословення, що їх Небесний Батько хоче дати нам. (Ви можете пояснити, що слово “ґрунтуються” означає “основуються” і що закон, який “нескасовно встановлений”, є постійним і незмінним).

  • Відповідно до віршів 20–21, як ми отримуємо благословення від Бога?

Попросіть студентів написати принцип, структура якого “якщо—то”, виходячи з написаного у віршах 20–21. Дайте для цього достатньо часу, а потім попросіть кількох студентів прочитати вголос, що вони написали. (Студенти можуть відповісти різними словами, але вони мають визначити наступний принцип: Якщо ми хочемо отримати якесь благословення від Бога, то повинні виконувати той закон, на якому воно ґрунтується.

Щоб допомогти студентам поглибити їхнє розуміння цієї істини, перемалюйте вказану далі таблицю на дошку (ви можете зробити це перед уроком). Нехай студенти скопіюють цю таблицю у зошити для класних занять або щоденники для вивчення Писань. Попросіть студента вголос прочитати перший з вказаних уривків з Писань. Попросіть клас слідкувати за текстом і знайти якийсь закон і відповідне благословення. Коли вони називатимуть, пишіть їхні відповіді у відповідних місцях на таблиці. Запропонуйте студентам заповнити цю таблицю до кінця самостійно.

Якщо ми хочемо отримати якесь благословення від Бога, то повинні виконувати той закон, на якому воно ґрунтується.

Уривок з Писань

Закон

Благословення

УЗ 10:5

УЗ 88:124

2 Нефій 32:3

Іван 7:17

Коли студенти впораються з цим завданням, попросіть їх подумати про благословення, які вони отримали завдяки виконанню якогось закону. Запросіть їх поділитися їхнім досвідом.

Запропонуйте студентам записати благословення, які вони хочуть отримати. Потім попросіть їх написати, який закон чи закони їм потрібно виконувати, щоб отримати ті благословення.

Зазначте, що деякі закони і благословення є дуже конкретними, а інші—більш загальними. Також скажіть, що деякі з обіцяних благословень можуть прийти в наступному житті.

Щоб завершити сьогоднішній урок, попросіть їх уважно прочитати деякі з істин, про які вони дізналися з вчень Джозефа Сміта, записаних в Ученні і Завітах 130.

  • Як істини, записані в Ученні і Завітах 130, допомагають вам бути більш вдячними за Джозефа Сміта?

Завершіть, попросивши когось зі студентів прочитати слова Президента Бригама Янга про здібність Джозефа Сміта пояснювати те, що від Бога.

Зображення
Президент Бригам Янг

“Велич славетного характеру брата Джозефа Сміта полягала в тому, що він міг звести те, що є небесним, до розуміння смертних людей. Коли він проповідував людям—відкривав справи Бога, волю Бога, план спасіння, цілі Єгови, стосунки, в яких ми перебуваємо з Ним і всіма небесними істотами,—він спрощував свої вчення так, щоб їх могли зрозуміти кожний чоловік, кожна жінка й дитина, роблячи їх такими ж ясними, як добре видну стежку. Це повинно було переконати кожного, хто про нього коли-небудь чув, в його божественній владі й силі, бо ніхто інший не був здатний навчати так, як міг він, і ніхто не може відкривати те, що від Бога, окрім як через одкровення від Ісуса Христа” (Teachings of Presidents of the Church: Brigham Young [1997], 347).

Закінчіть, поділившись своїм свідченням про покликання Джозефа Сміта як пророка, провидця і одкровителя. Попросіть студентів діяти відповідно до доктрин та принципів, про які вони дізналися, вивчаючи учення Пророка, записані в Ученні і Завітах 130.

Коментарі та довідковий матеріал

Учення і Завіти 130:18–19. Здобуття знань та розвиток інтелекту

Президент Бойд К. Пекер, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

Зображення
Президент Бойд К. Пекер

“Вам … ніколи не треба нарікати, що ви маєте навчатись. Не надто занурюйтесь у техніку, бо не дізнаєтеся, як самим щось робити. Усе, що тільки ви можете навчитися робити самі,—в будинку, на кухні, готуючи їжу, на подвірʼї,—усе це піде вам на користь. Ніколи не нарікайте, що треба навчатись. Навчайтесь добре, ніколи не пропускайте заняття. …

Ви можете навчитись ремонтувати, фарбувати і навіть шити і будь-чого іншого, що є практичними навичками. Цього варто навчитись. Якщо це вміння може й не згодитися вам особисто, воно може згодитися, коли ви служите іншим людям” (“Порада молодим чоловікам”, Ensign або Ліягона, трав. 2009, с. 51).