Семінарія
Урок 123: Учення і Завіти 115–116


Урок 123

Учення і Завіти 115–116

Вступ

26 квітня 1838 р. пророк Джозеф Сміт отримав одкровення, що вміщено в Ученні і Завітах 115. У ньому Господь відкрив назву Церкви, наказав святим “устати і сяяти” (див. УЗ 115:5) і відкрив Свою волю стосовно храму у Фар-Уесті. 19 травня 1838 р. пророк Джозеф Сміт отримав одкровення, що знаходиться в Ученні і Завітах 116, в якому Спрінг-Хілл, шт. Міссурі, визначається як Адам-онді-Аман.

Рекомендації для навчання

Учення і Завіти 115:1–6

Господь наказує членам Своєї Церкви “устати і сяяти”

До початку уроку напишіть на дошці наступні запитання:

  1. Що передає назва організації?

  2. Хто керує організацією?

  3. Чим займається організація?

Покажіть назви чи логотипи кількох підходящих компаній або організацій, які, вірогідно, відомі вашим студентам. Після показу кожної назви чи логотипу робіть паузу і просіть студентів відповісти на запитання, написані на дошці.

Покажіть назву і логотип Церкви. Попросіть студентів, щоб вони, вивчаючи Учення і Завіти 115, знайшли, як відповісти на записані на дошці запитання стосовно назви Церкви.

Підсумуйте Учення і Завіти 115:1–3, пояснивши, що це одкровення було дано через пророка Джозефа Сміта чоловікам, названим у віршах 1–2, та всім членам Церкви. Попросіть студентів подумки прочитати Учення і Завіти 115:4 і знайти, яку назву Господь призначив для Своєї Церкви. Коли студенти скажуть, що вони знайшли, напишіть на дошці назву Церкви, як вказано далі:

Церква

Ісуса Христа

Святих

Останніх Днів

Аби допомогти студентам зрозуміти важливість назви Церкви, попросіть їх обговорити у парах, що, на їхню думку, означає кожне слово або словосполучення, написані на дошці. Дайте для цього достатньо часу, а потім попросіть кількох студентів поділитися думками про значення кожного слова чи словосполучення. Якщо студентам потрібні допомога, можете прочитати наведені далі слова старійшини М. Рассела Балларда, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

Зображення
Старійшина М. Рассел Баллард

Кожне слово є пояснюючим і необхідним.

Слова Церква Ісуса Христа проголошують, що це Його Церква. …

Останніх Днів—це є поясненням того, що це та сама Церква, яку Ісус Христос заснував під час Свого земного служіння, однак відновлена в останні дні. …

Святих … [—так] називають тих, хто прагне освятити своє життя, увійшовши в завіт іти за Христом” (“Важливість імені”, Ensign або Ліягона, лист. 2011, с. 80).

  • На які важливі істини вказує назва Церкви?

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 115:5. Попросіть решту класу стежити за текстом і знайти, чого Господь очікує від тих, хто належить до Його Церкви?

  • Чого Господь очікує від нас як членів Його Церкви?

  • Що, на вашу думку, означає “устати і сяяти” для нас, членів Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів?

  • Відповідно до вірша 5, які благословення прийдуть, коли члени Церкви послухаються Господньої поради устати і сяяти? (Студенти мають визначити такий принцип: Якщо ми устанемо й будемо сяяти, то наше світло буде прапором для народів. Ви можете запропонувати студентам позначити цей принцип у вірші 5).

Щоб допомогти студентам краще зрозуміти цей принцип, поставте такі запитання:

  • Як ви вважаєте, що означає, що наше світло, тобто приклад, може бути “прапором для народів”? (Прапор—це стяг або знамено, він є обʼєднуючим або надихаючим символом. Приклад, який подаємо ми, члени Церкви, може надихнути інших і наблизити їх до Господа).

  • Як виконання наказу Спасителя устати і сяяти може приваблювати інших людей до Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів?

Аби студенти краще зрозуміли, як наше світло може допомогти іншим, попросіть когось зі студентів прочитати наведену далі розповідь, розказану президентом Джеймсом Е. Фаустом, з Першого Президентства:

Зображення
Президент Джеймс Е. Фауст

“Кілька років тому Констанс, студентку-медика, попросили спробувати допомогти жінці, яка отримала травму ноги під час нещасного випадку. Ця жінка відмовилася від медичної допомоги, тому що знала про якусь людину, яка мала негативний досвід у лікарні. Вона всіх боялася і стала майже затвірницею. Коли Констанс прийшла вперше, ця постраждала жінка прогнала її. Під час другої спроби вона впустила Констанс у дім. На той час нога жінки вкрилася великими виразками і в деяких місцях нагноїлася. Але жінка все ще не хотіла, щоб її лікували.

Констанс вирішила молитися і за день чи два прийшла відповідь. Вона взяла перекис водню для наступного візиту. Оскільки процедура не була болісною, стара жінка дозволила застосувати цей засіб для ноги. Потім дівчина почали говорити про більш серйозне лікування в лікарні. Констанс запевнила жінку, що її перебування там буде приємним, наскільки це можливо. За день чи два та жінка зібрала всю свою сміливість і прийшла в лікарню. Коли Констанс прийшла до неї, жінка, усміхаючись, сказала: “Ви мене переконали”. Потім досить несподівано вона запитала у Констанс: “До якої церкви ви належите?” Констанс відповіла, що є членом Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів. Жінка сказала: “Я знала. Я знала, що вас до мене послали з першої миті, як побачила вас. Ваше обличчя світилося таким же світлом, яке я помічала в інших ваших одновірців. Я мала вам довіритися”.

Через три місяці нога, що гноїлася, була цілком вилікувана. Члени приходу, на території якого жила стара жінка, відремонтували її будинок і навели порядок у дворі. Місіонери проводили з нею бесіди, і вона невдовзі охристилася [див. Constance Polve, “A Battle Won”, New Era, Apr. 1980, 44–45]. І все завдяки тому, що вона помітила світло в обличчі тієї молодої студентки-медика” (“Світло у їхніх очах”, Ensign або Ліягона, лист. 2005, с. 22).

  • Що робила Констанс, щоб “устати і сяяти”?

  • Чому світло в обличчі Констанс було прапором для постраждалої жінки?

Щоб допомогти студентам відчути, що цей принцип є істинним і важливим, попросіть їх подумати про знайому їм людину, яка є хорошим прикладом у виконанні цього наказу: “Устаньте і сяйте”. Попросіть кількох студентів поділитися думками про таку людину й те, як її приклад став для них благословенням. Слухаючи їхні відповіді, ставте уточнюючі запитання, які будуть спонукати студентів більше ділитися своїми думками й почуттями.

Запропонуйте студентам написати в зошитах для класних занять або щоденниках для вивчення Писань, що вони будуть робити, аби більшою мірою бути прапором для оточуючих.

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 115:6. Попросіть клас знайти, які благословення обіцяні тим, хто збирається у Церкві в колах Сіону.

  • Які благословення обіцяні тим, хто збирається в колах Сіону? (Після того як студенти дадуть свої відповіді, напишіть на дошці таку істину: Ми збираємося в коли Сіону для захисту і для притулку).

  • Від чого нам потрібно захищатися? Від чого нам потрібно мати притулок? Які ви бачили докази того, що збирання разом допомагає нам, святим, захиститися і знайти притулок?

Запропонуйте студентам подумати про когось з їхніх знайомих, кому б пішло на користь збирання святих. Закличте студентів, щоб вони давали так сяяти своєму світлу, щоб це могло привести інших до миру, безпеки і притулку, які дає Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів.

Учення і Завіти 115:7–19

Господь наказує святим заснувати місто Фар-Уест і побудувати храм

Поясніть, що один із способів, яким ми можемо отримати Господній захист і безпеку,—це поклоніння Йому у храмі. Після того як в 1836 р. святі почали переїжджати у Фар-Уест, шт. Міссурі, провідники Церкви мали план побудувати храм, подібний до храму у Кертленді. Хоч певні підготовчі земляні роботи й було виконано, та все ж подальше будівництво було призупинено до тих пір, поки Джозеф Сміт не отримав додаткової настанови від Господа. Свою волю стосовно храму Господь відкрив в одкровенні, що знаходиться в Ученні і Завітах 115.

Підсумуйте Учення і Завіти 115:7–16, пояснивши: Господь відкрив, що храм має бути збудований у Фар-Уесті за зразком, який Він дасть Першому Президентству. Господь також порадив провідникам Церкви, аби ті не влазили у борги, щоб побудувати храм.

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 115:17–19. Попросіть решту класу слідкувати за текстом і знайти, що Господь хотів, аби святі робили під керівництвом Джозефа Сміта у Фар-Уесті та в навколишніх місцях.

  • Що Господь хотів, щоб святі робили у Фар-Уесті? Що вони повинні були робити під керівництвом Джозефа Сміта в місцях навколо Фар-Уеста?

  • Відповідно до вірша 19, що дає можливість Президенту Церкви керувати Господньою роботою на землі сьогодні? (Студенти мають визначити наступну доктрину: Президент Церкви тримає ключі, щоб керувати Господньою роботою на землі. Ви можете запропонувати студентам позначити у вірші 19 слова, що навчають цій доктрині).

Зверніть увагу студентів на написані на дошці запитання й попросіть їх пояснити, якби вони відповіли на них, виходячи з того, що дізналися з Учення і Завітів 115.

Учення і Завіти 116:1

Господь визначає Адам-онді-Аман як місце майбутньої зустрічі Господа і Його народу

Поясніть, що Джозеф Сміт виконав Господню пораду, записану в Ученні і Завітах 115:18, і дослідив місцевість навколо Фар-Уеста. Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 116, а клас нехай знайде назву місцевості, дослідженої Джозефом.

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 116:1, а клас нехай знайде, що Господь відкрив про Спрінг-Хілл, шт. Міссурі. Ви можете попросити, щоб студенти знайшли карту і фотографію місцевості Адам-онді-Аман, що в кінці їхнього примірника Писань (див. Карти до історії Церкви, карта 5, “Територія штатів Міссурі, Іллінойса та Айови, США” і Фотографії до історії Церкви, фотографія 10, “Адам-онді-Аман”).

Зображення
карта, західна частина шт. Міссурі

Поясніть, що в цьому одкровенні визначено місцевість, де у майбутньому виповниться пророцтво, дане в давнину через пророка Даниїла (див. Даниїл 7:9–10, 13–14). У цьому пророцтві описано подію, що відбудеться в останні дні, коли Спаситель і Адам відвідають землю та головуватимуть на зборах перед Другим пришестям Ісуса Христа у світ (див. УЗ 27:5–14).

Коментарі та довідковий матеріал

Учення і Завіти 115:11–12. Храм у Фар-Уесті

Хоч святі й хотіли побудувати храм у Фар-Уесті, їм це було не по силах. За Господнім наказом вони 4 липня заклали наріжні камені. Але вони не змогли закінчити будівництво храму, що мало початися 26 квітня 1839 р., як це наказав був Господь (див. Учення і Завіти 115:11), оскільки в лютому того року вони змушені були тікати зі шт. Міссурі. Однак 26 квітня 1839 р., перед своїм відʼїздом на місію до Англії, кілька апостолів, слухаючись одкровення, що знаходиться в Ученні і Завітах 118:5, повернулися на ділянку, де мав бути побудований храм.

Учення і Завіти 116:1. Що означає “Адам-онді-Аман”?

Старійшина Брюс Р. Мак-Конкі, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, пояснив:

Зображення
Старійшина Брюс Р. Мак-Конкі

Аман—це одне з імен, за яким Бог був відомий Адаму. Адам-онді-Аман, імʼя, що прийшло з чистої мови Адама в англійську мову, і для якого нам не було відкрито буквальний його переклад. Наскільки ми можемо вважати—а такий погляд йде ще від тих братів, що були з пророком Джозефом Смітом, який був першим, хто назвав це імʼя в цьому розподілі,—Адам-онді-Аман означає місце, або землю Бога, де жив Адам” (Mormon Doctrine, 2nd ed. [1966], 19–20).

Учення і Завіти 116:1. “Адам прийде відвідати Свій народ”

Президент Джозеф Філдінг Сміт навчав про час, коли Адам прийде відвідати свій народ:

Зображення
Президент Джозеф Філдінг Сміт

“Це зібрання дітей Адама, коли тисячі і десятки тисяч зберуться на суд, буде однією з найважливіших подій, бачених коли-небудь на цій неспокійній землі. На цій конференції, або нараді, усі, хто тримали ключі розподілів, будуть давати звіт про своє управительство. Адам зробить те саме, а потім передасть всю владу Христу. Потім Адам буде підтверджений у своєму покликанні як князь над своїм потомством, і він буде офіційно поставлений та буде навічно увінчаний в цьому головуючому покликанні. Потім Христос буде прийнятий як Цар царів і Господь над панами. Нам невідомо, як довго буде тривати це зібрання або скільки зібрань буде проведено на цій великій нараді. Достатньо знати, що це зібрання священства Бога від початку цієї землі до теперішнього часу, на якому будуть дані звіти, і всі, кому були дані розподіли (таланти), заявлять про свої ключі і священнослужіння та звітуватимуть про своє управительство, відповідно до притчі. Суд буде передано їм, бо це є зібранням праведних, тих, хто тримав і тримає ключі влади у Божому Царстві на цій землі. Це не буде суд злочестивих. Коли все буде підготовлено і кожний ключ та кожна влада будуть задіяні з повним і досконалим звітом про управительство кожної людини, тоді Христос отримає ці звіти і буде поставлений як праведний Правитель цієї землі. На цій великій нараді Він займе Своє місце за одностайним голосом тисяч тих, хто там збереться за правом священства. Це станеться перед великим днем знищення злочестивих і буде підготовкою до Тисячолітнього Правління” (The Progress of Man [1952], 481–482).

Старійшина Брюс Р. Мак-Конкі, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

Зображення
Старійшина Брюс Р. Мак-Конкі

“Він [Христос] приватно прийде до Свого пророка і Своїх апостолів, які будуть тоді жити. Також там будуть присутні ті, хто тримав ключі і влади та повноваження в усі часи, починаючи від Адама і до теперішнього часу. І більш того, там будуть присутні всі вірні члени Церкви, які будуть тоді живі, і всі вірні святі всіх минулих віків. Це буде найбільше зібрання вірних святих, які тільки коли-небудь збиралися на планеті Земля. Це будуть причасні збори. Це буде день суду для вірних усіх віків. І це відбудеться в окрузі Дейвіс, шт. Міссурі, в місцевості, названій Адам-онді-Аман” (The Millennial Messiah: The Second Coming of the Son of Man [1982], 578–579).