Семінарія
Урок 39: Учення і Завіти 33–34


Урок 39

Учення і Завіти 33–34

Вступ

У жовтні 1830 р. Господь покликав Езру Тейра та Нортропа Світа проголошувати євангелію. Це одкровення, записане в Ученні і Завітах 33, містить настанови, як ці чоловіки мали навчати євангелії. Невдовзі після цього в одкровенні, записаному в Ученні і Завітах 34, Господь похвалив Орсона Пратта за його віру й наказав також і йому проповідувати євангелію.

Рекомендації для навчання

Учення і Завіти 33:1–6

Господь покликає Езру Тейра і Нортропа Світа проголошувати євангелію

До уроку напишіть на дошці такі слова: сурма, вуста, вуха, поле вже біле для жнив. (Якщо можливо, розмістіть на ній також і відповідні ілюстрації). На початку уроку поставте таке запитання:

  • Як усе це стосується місіонерської роботи?

Аби допомогти студентам зрозуміти історичний контекст для Учення і Завітів 33, поясніть, що Езра Тейр жив неподалік сімʼї Джозефа Сміта старшого. Він знав членів сімʼї Смітів, бо вони в різний час працювали в нього. У жовтні 1830 р. Езра Тейр та ще один житель Пальміри, Нортроп Світ, були охрищені в Церкві. Невдовзі після цього пророк Джозеф Сміт отримав одкровення, яке призначалося для двох цих чоловіків і тепер записане в Ученні і Завітах 33.

Запропонуйте студентам подумки прочитати Учення і Завіти 33:1–2 і знайти слова та фрази, що стосуються ілюстрацій (або слів) на дошці. (До ілюстрації із зображенням вуст ви повернетеся на уроці пізніше). Після того як студенти дадуть відповіді, поставте такі запитання:

  • Що, на вашу думку, означають слова “відкрийте вуха свої і прислухайтеся до голосу … Бога”? Як ми можемо показати Господу, що наші вуха відкриті, аби почути Його голос?

  • Що, на вашу думку, означає проголошувати євангелію “нібито голосом сурми”?

Поясніть, що Господь часто використовує щось нам знайоме, приміром, сурму, як символ, щоб навчати Його євангелії та допомогти нам зрозуміти вічні істини. Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 33:3. Попросіть клас стежити за текстом і знайти, які ще символи Господь використав у цьому одкровенні.

  • Що, на вашу думку, символізує виноградник? (Світ).

  • Кого можуть символізувати трудівники у винограднику? (Членів Господньої Церкви).

  • Що, на вашу думку, означає фраза “вже одинадцята година”? (Це завершальний розподіл євангелії і останній час, коли Господь встановить Своє царство на землі перед Своїм Другим пришестям).

Попросіть студентів подумки прочитати Учення і Завіти 33:4 і знайти, як Господь описав умови, в яких перебував світ у 1830 р.

  • Які фрази у цьому вірші привернули вашу увагу? Чому? Що ми можемо робити, щоб зміцнювати себе проти морального занепаду, що існує у світі?

Напишіть на дошці наступне: Господь і .

Дайте студентам трохи часу подумати про те, що Господь зробив або робить, аби допомогти їм зміцнитися проти морального занепаду, що існує у світі. Поясніть, що в Ученні і Завітах 33:5–6 Господь заявив про те, що Він вже зробив і що Він робить, аби допомогти нам зміцнитися проти морального занепаду, що існує у світі. Попросіть когось зі студентів прочитати ці вірші вголос. Попросіть клас стежити за текстом і знайти, що Господь зробив і що Він зробить, щоб зміцнити нас.

  • Відповідно до цих віршів, що Бог вже зробив і що Він робить тепер, аби допомогти нам зміцнитися проти морального занепаду, що існує у світі? (Коли студенти будуть відповідати, попросіть когось зі студентів заповнити пропуски в реченні, написаному на дошці. У відповідях студентів повинен відображатися такий принцип: Господь встановив Свою Церкву і збирає в останні дні Своїх вибраних).

Щоб допомогти студентам краще зрозуміти цю істину та відчути її важливість, дайте їм завдання попрацювати в парах і обговорити їхні відповіді на вказані далі запитання. Ви можете вголос прочитати ці запитання, написати їх на дошці або роздати їх як роздатковий матеріал. (Не вказуйте відповіді, що в дужках).

  1. Відповідно до вірша 6, хто є тими вибраними? (Ті, хто повірить в Бога і буде прислухатися до Його голосу).

  2. Беручи до уваги моральний занепад, що існує у світі, чому так важливо для Його вибраних збиратися разом?

  3. Як ваше членство в Церкві Ісуса Христа Святих Останніх Днів зміцнило вас проти впливу морального занепаду, що існує у світі?

Учення і Завіти 33:7–18

Господь дає Езрі Тейру і Нортропу Світу настанови, як слід навчати євангелії.

Зверніть увагу студентів на зображення вуст (або на слово вуста) на дошці. Попросіть студентів подумки прочитати Учення і Завіти 33:7–10 і знайти, що, як Господь навчав, повинні були робити Езра Тейр і Нортроп Світ. Нехай студенти скажуть, що вони знайшли. Нехай студенти розкажуть, про що вони дізналися.

Напишіть на дошці таке незакінчене речення: Якщо ми відкриваємо свої вуста, щоб проголошувати євангелію …

Попросіть студентів скористатися тим, про що вони дізналися з Учення і Завітів 33:7–10, і закінчити це речення. Ви можете запросити когось зі студентів вийти до дошки і закінчити речення, написавши цей принцип. Можна написати так: Якщо ми відкриваємо свої вуста, щоб проголошувати євангелію, то Господь надихне нас і ми будемо знати, що казати.

  • В яких ситуаціях ми можемо неохоче відкривати свої вуста, щоб говорити про євангелію?

  • Коли було так, що ви вирішили відкрити свої вуста, щоб говорити про євангелію, і, відчувши натхнення, знали, що говорити? Коли ви спостерігали, що інші люди ділилися євангелією, і ви відчули, що вони були натхненні в тому, що слід казати?

Підсумуйте Учення і Завіти 33:11–15, пояснивши, що в цих віршах Господь настановляв Езру Тейра і Нортропа Світа, що вони мають проповідувати перші принципи й обряди євангелії: віру в Ісуса Христа, покаяння, хрищення і дар Святого Духа.

Знову приверніть увагу до принципу, написаного на дошці. Попросіть студентів подумати, що ще, крім того, щоб відкривати свої вуста, нам потрібно робити, аби Господь надихнув нас і ми знали, що слід казати, ділячись євангелією з іншими. Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 33:16–18. Нехай клас слідкує за текстом і визначить, яку конкретну пораду дав Господь для Езри і Нортропа, що допомогла б їм знати, що їм слід казати як місіонерам.

  • Яку пораду дав Господь Езрі та Нортропу, яка допомогла б їм дізнатися, що вони мають говорити як місіонери? (Можете написати відповіді студентів на дошці).

  • Що, по-вашому, означає Господня порада мати “світильники ваші наготовленими й палаючими, і олію з собою”? (УЗ 33:17). (Бути духовно підготовленими і в будь-який час бути готовими до Другого пришестя Ісуса Христа. Ці вірші стосуються притчі про десятьох дів, яка знаходиться в Матвій 25:1–13 і згадується в Ученні і Завітах 45:56–57).

  • Яким чином порада Господа в цих віршах допомагає нам бути готовими, щоб відкривати свої вуста, аби ділитися євангелією в будь-яку мить і за будь-яких обставин?

Учення і Завіти 34

Господь хвалить Орсона Пратта за його віру і наказує йому проповідувати євангелію

Попросіть студентів проглянути вступ до Учення і Завітів 34 і знайти приклад, як хтось був благословенний завдяки тому, що інша людина відкрила свої вуста, щоб поділитися євангелією.

  • Хто був благословенний у цьому прикладі? В якому віці був охрищений Орсон Пратт? Як він дізнався про євангелію?

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 34:1. Попросіть клас стежити за текстом і знайти, як Господь звернувся до Орсона Пратта? Нехай студенти скажуть, що вони знайшли. Потім попросіть студентів подумки прочитати Учення і Завіти 34:2–3 і знайти, чому Господь назвав його “Мій сину”.

  • Чому Господь назвав Орсона “Мій сину”? (Тому що Орсон мав віру в Господа).

  • Відповідно до Учення і Завітів 34:3, що зробив Господь для всіх тих, хто вірить в Нього? (Аби допомогти студентам зрозуміти, що та істина в цьому вірші стосується й жінок, ви можете попросити їх прочитати Учення і Завіти 25:1).

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 34:4–6. Запропонуйте студентам слідкувати за текстом і зʼясувати, що, як сказав Господь Орсону, принесе більше благословень в його життя.

  • Як ви вважаєте, чому ми “більш благословенні”, коли навчаємо євангелії інших людей?

Попросіть іншого студента прочитати вголос Учення і Завіти 34:10–11. Попросіть студентів стежити за текстом і знайти, які благословення даються тим, хто старанно ділиться євангелією з іншими.

  • Які благословення даються тим, хто старанно навчає євангелії інших? (Коли студенти відповідатимуть, ви можете написати на дошці такий принцип: Ті, хто старанно навчає євангелії, будуть робити це силою Святого Духа).

  • Яке благословення обіцяється тим, хто вірний? (Ви можете написати на дошці такий принцип: Якщо ми вірні, то Господь буде з нами).

  • Як істина, вміщена в Ученні і Завітах 34:11, може допомогти нам, коли в нас опускаються руки?

На завершення ви можете розказати про один з випадків, коли ви, залишаючись вірними Господу, відчували, що Він з вами. Також ви можете свідчити про істини, обговорювані на цьому уроці.

Коментарі та довідковий матеріал

Учення і Завіти 33. Нортроп Світ

Нортроп Світ був охрищений Парлі П. Праттом і став членом Церкви в жовтні 1830 р. у Пальмірі, шт. Нью-Йорк. У жовтні ж 1830 р. він був призначений служити на місії (див. УЗ 33). Він переїхав до Кертленда, шт. Огайо, у червні 1831 р., де був висвячений у старійшини; однак невдовзі після цього залишив Церкву і спробував організувати іншу церкву, заявляючи, що Джозеф Сміт був лжепророком.

Учення і Завіти 33:1. Божа робота—жива й могутня

Господь вжив кілька вражаючих образів, щоб описати силу Свого слова. Ідею про те, що Боже слово є сильним, легко зрозуміти, бо Його словом все з небес передається в людське серце. Слово живе в Ученні і Завітах 33:1 не означає швидке; воно означає сповнене життя (див. Bible Dictionary, “Quick”). Фраза “гостріше від меча обосічного, аж до поділу на частини і суглобів, і мозків, душі й духа” ясно описує, як Боже слово може пронизати людину до самого серця (див. також 1 Нефій 16:1–2).

Навернення Езри Тейра є прикладом того, наскільки живим і сильним є Боже слово. Езра Тейр згадував:

“Коли Гайрум почав говорити, кожне слово зворушувало мене до глибини душі. Я вважав, що кожне слово стосується мене. Бог покарав мене і прикував до місця. Сам собі я допомогти не міг. Сльози котилися по моїх щоках, я був дуже гордим і впертим. Там багато хто знав мене, і я не наважувався підвести очі. Я сидів доти, доки опанував себе, і тільки тоді наважився підвести очі. Вони проспівали кілька гімнів, і це сповнило мене Духом. У кінці Гайрум підняв угору якусь книгу і сказав: “Це—Книга Мормона”. Я сказав: “Дайте мені її подивитися”. Потім я розкрив цю книгу й відчув таку чудову радість, що її ні пером описати, ні словом розказати. Я закрив книгу і спитав: “Скільки вона коштує?” “Чотирнадцять шилінгів”,—відповіли мені. Я сказав: “Я беру цю книгу”. Я розкрив її знову, і відчув Духа вдвічі сильніше, і я вже навіть не знав, на якому я світі. Я відчував себе так, неначе я на самих небесах.

Мартін Гарріс кинувся до мене, щоб сказати, що ця книга є істинною. Я відповів йому, що йому й непотрібно казати це мені, бо я, так само як і він, знав, що вона є істинною” (в Lyndon W. Cook, The Revelations of the Prophet Joseph Smith: A Historical and Biographical Commentary of the Doctrine and Covenants [1985], 47–48).

Учення і Завіти 33:9. Навантажено снопами на ваші спини

Що означає, що нас може бути “навантажено снопами на [наші] спини”? Ця фраза стосується збирання врожаю, тобто снопів, зібраних після жнив у полі. Те, що когось “навантажено снопами”, вказує на великий і рясний врожай. Ця фраза символічно передає великий місіонерський успіх.

Старійшина Девід А. Беднар, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, дав глибше пояснення цієї алегорії:

Зображення
Старійшина Девід А. Беднар

“У цій аналогії снопи представляють членів Церкви, які нещодавно охристилися. Житниці—це святі храми. Старійшина Ніл А. Максвелл пояснював: “Безсумнівно, коли ми христимось, наші очі повинні пильно дивитися вище христильної купілі—на святий храм. Велика житниця, в яку ці снопи потрібно зібрати,—це святий храм” (в John L. Hart, “Make Calling Focus of Your Mission”, Church News, Sept. 17, 1994, 4). Ця настанова пояснює та наголошує на важливості святих храмових обрядів і завітів—щоби снопи не перевелися” (“З честю зберігати імʼя і положення”, Ensign або Ліягона, трав. 2009, с. 97).

Учення і Завіти 34:1. Орсон Пратт

Орсон Пратт описав, як він виявляв віру в Ісуса Христа, коли був молодим чоловіком:

Зображення
Старійшина Орсон Пратт

“У віці від десяти до девʼятнадцяти років я багато чого побачив у світі і мене кидало туди-сюди, бо не мав я постійного місця проживання; але завдяки Божій благодаті я утримувався від всього того зла, якому піддаються молоді люди; ранні уявлення про моральність та релігію, які вкарбувалися у мене в свідомості завдяки моїм батькам, ніколи не залишали мене; і часто я відчував палке бажання підготуватися до майбутнього свого становища; але по-справжньому я так і не розпочав шукати Господа аж до осені 1829 р. Я тоді почав дуже палко молитися, каючись в кожному гріху. Під тихим покровом ночі, коли інші солодко спали на своїх подушках, я часто усамітнювався в якомусь потаємному місці у віддалених полях чи десь у пустинному місці й схилявся перед Господом та годинами молився зі скрушеним серцем та упокореним духом; це приносило мені заспокоєння і насолоду. Найбільшим бажанням мого серця було те, щоб Господь виявив Свою волю стосовно мене” (в The Orson Pratt Journals, comp. Elden J. Watson [1975], 8–9).

Учення і Завіти 34:10. “Піднеси свій голос”

Слухаючись Господнього наказу, записаного в Ученні і Завітах 34:10, Орсон Пратт підносив свій голос, щоб ділитися євангелією. Невдовзі після отримання цього одкровення Орсон Пратт вирушив на місію в Коулсвілл, шт. Нью-Йорк. Через кілька років Орсон відбув на іншу місію; за час тієї місії він пройшов “пішки майже 4000 миль (6400 км), відвідав 207 зборів, … охристив 104 особи й організував кілька нових філій Церкви” (Orson Pratt, “History of Orson Pratt”, Millennial Star, Feb. 4, 1865, 72). За час свого життя, проведеного у служінні, “він шістнадцять разів перетинав океан у місіях спасіння” (“Orson Pratt”, Contributor, Nov. 1881, 61).