Семінарія
Урок за програмою домашнього навчання: Учення і Завіти 36–40; В Огайо (Блок 9)


Урок за програмою домашнього навчання

Учення і Завіти 36–40; В Огайо (Блок 9)

Матеріали для підготовки вчителя семінарії домашнього навчання

Стислий зміст щоденних уроків за програмою домашнього навчання

Наведений далі стислий виклад подій, доктрин і принципів, які студенти засвоїли, вивчаючи Учення і Завіти 36–40 та урок “В Огайо” (блок 9), не призначений для викладання на вашому уроці. Урок, який ви проводите, слід зосереджувати лише на кількох з цих учень і принципів. Роздумуючи над потребами студентів, прислухайтеся до підказок Святого Духа.

День 1: (Учення і Завіти 36–37)

Завдяки одкровенню Едварду Партриджу перед його хрищенням, студенти дізнались, що носії священства покликані проповідувати євангелію і мають бути чистими.

День 2: (Учення і Завіти 38)

Коли студенти вивчали заповідь Господа святим збиратися в Огайо, вони дізнались, що Господь знає все, що Він може попереджати нас про небезпеку, і що Він дає нам заповіді, щоб убезпечити нас. Вони також дізнались про обіцяння Господа святим, що якщо вони виконуватимуть Його заповіді, то будуть готові і не боятимуться.

День 3: (Учення і Завіти 39–40)

Господь заповідав протестантському священику на ім’я Джеймс Ковілл охриститися і проповідувати повноту євангелії. З цих настанов студенти дізнались, що якщо ми приймаємо Ісуса Христа, Він дасть нам силу стати Його синами і дочками. Студенти також дізнались, що обіцяні Господом благословення обумовлені тим, чи прислухаємося ми до Його голосу. Джеймас Ковілл відкинув запрошення Спасителя охриститися. Студенти дізнались, що через страх і клопоти світу ми можемо відкинути слово Бога.

День 4: (В Огайо)

Цей урок надав студентам огляд життя святих в Огайо з 1831 по 1838 рр. Студенти дізнались, що Господь пообіцяв святим в Огайо, що відкриє Свій закон і обдарує їх силою згори. Крім того Господь проголосив, що покличе святих проповідувати євангелію по всьому світу. Студенти дізнались, як Господь дарував святим одкровення за одкровенням і виконав Свої обіцяння попри протидію і переслідування. Вони також дізнались про деякі сумні події й протидію, з якими стикнулися святі в Огайо.

Вступ

Господь не лише настановляв святих переселитися у шт. Огайо, а й порадив їм, як ставитися одне до одного. На цьому уроці студенти дізнаються про наказ Ісуса Христа бути єдиними і поважати інших так, як ми поважаємо самих себе.

Рекомендації для навчання

Учення і Завіти 36–38

Святим заповідано бути єдиними

Поділіть клас на дві групи і дайте кожній групі кілька предметів, які можна використовувати для будівництва (серед цих предметів можуть бути маленькі дерев’яні брусочки, паперові стаканчики або маленькі порожні коробочки). Пересвідчіться, що одна з груп отримає більше предметів або крупніші предмети, ніж інша група.

Напишіть на дошці: Побудуйте якомога вищу вежу за допомогою цих предметів. Не кажіть, що цей захід є змаганням і про те, що потрібно побудувати дві вежі. Ймовірно студенти припустять, що дві групи змагаються одна проти одної. Якщо вони ставитимуть запитання, повинні вони працювати разом чи окремо, як групи, просто повторіть мету: Вони мають побудувати якомога вищу вежу.

Дайте студентам одну хвилину на виконання цього завдання. Після цього заходу попросіть їх визначити, хто “переміг”. Коли студенти поділяться своїми думками, скажіть їм, що для того, щоб визначити, наскільки успішними вони були в цьому заході, їм потрібно буде дослідити пораду Господа, яку Він дав святим, коли вони готувалися переселитися в Огайо. Запропонуйте студентам під час вивчення настанов Господа першим святим знаходити порівняння з цим заходом і зі своїм життям.

Попросіть студентів пригадати, чому Господь наказав святим збиратися в Огайо. (Якщо необхідно, заохотьте їх переглянути їхні записи в Ученні і Завітах 37–38 та в їхніх щоденниках для вивчення Писань). Відповіді студентів мають містити посилання на небезпеки, з якими стикалися святі у шт. Нью-Йорк, а також благословення, які Господь пообіцяв дати Своєму народові, коли вони зберуться в Огайо.

Поясніть, що коли Господь настановляв святих стосовно їхнього переселення у шт. Огайо, Він порадив їм, як ставитися одне до одного. Попросіть студентів подумки прочитати Учення і Завіти 38:23–25 і пошукати фразу, в якій викладається, як ми маємо ставитися до інших людей.

  • Як, за словами Господа, ми повинні ставитися до інших?

  • Що, на вашу думку, означає поважати свого брата, як самого себе? (Коли студенти дадуть відповідь, напишіть наступний принцип на дошці: Ми маємо поважати інших настільки, наскільки поважаємо себе).

  • Що відбувається, коли люди думають, що є більш важливими або кращими, ніж інші?

  • Які благословення можуть прийти до нас, як до церкви та індивідуально, коли ми не вважаємо себе ціннішими за інших?

Покажіть відріз хорошої тканини і лахміття. Запитайте студентів, одяг з якого матеріалу вони хочуть носити. Поясніть, що аби допомогти святим зрозуміти цей принцип, Господь дав їм притчу.

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 38:26. Попросіть інших студентів слідкувати і знайти, як чоловік у цій притчі ставився до своїх синів.

  • Що б ви відчували, якби були сином, який отримав лахміття?

  • Що міг би зробити син, який отримав мантію, щоб покращити цю ситуацію? (Він міг би поділитися тим, що має, з сином, який отримав менше).

  • Яке, на вашу думку, послання Господа для нас міститься в цій притчі?

Попросіть студентів подумки прочитати Учення і Завіти 38:27 і знайти принцип, який Господь хоче, щоб ми зрозуміли з цієї притчі. Напишіть наступний принцип на дошці біля першого написаного вами принципа: Якщо ми не єдині, ми не є народом Господа. Ви також можете запропонувати студентам позначити слова в їхніх Писаннях, які навчають цьому принципу.

  • У контексті 27-го вірша, що означає бути “єдиними”? (Бути об’єднаними в праведності з іншими і з Господом).

  • Як може те, що ми цінуємо інших як самих себе, допомогти нам стати єдиними одне з одним? Як це може допомогти нам стати єдиними з Господом?

  • Чому, на вашу думку, ми не можемо бути народом Господа, якщо ми не єдині?

Поясніть, що перші члени Церкви, яких було покликано збиратися в Огайо, мали різне походження. Дехто володів успішними фермами і їх поважали в їхніх громадах, у той час як у інших було небагато майна, і вони вважалися людьми нижчого соціального рівня.

  • Як принципи, написані на дошці, могли благословити святих, коли вони збирались з іншими членами Церкви в Огайо?

Згадайте про захід з будівництва вежі на початку цього уроку. Попросіть студентів повторити мету будівництва вежі (побудувати якомога вищу вежу).

  • Чи побудували ми якомога вищу вежу? (Якби обидві групи об’єднали свої брусочки, вони б зробили це. Якщо групи працювали окремо, вони можуть стверджувати, що побудували найвищу вежу з тих матеріалів, які отримали).

  • Відповідно до поради Господа святим в Ученні і Завітах 38, який спосіб побудови якнайвищої вежі був би найкращим? (Об’єднатися в одну групу і об’єднати те, що ми могли використати для будівництва однієї вежі).

  • Назвіть деякі життєві ситуації, коли ми могли спокушатися думати про свої власні інтереси, а не прагнути підтримати й підняти тих, хто навколо нас?

Запросіть студента прочитати вголос наступні слова президента Генрі Б. Айрінга, з Першого Президентства. Попросіть клас послухати, як заповідь бути єдиними стосується Божої заповіді Його народові збиратися разом. Ви можете надати копії цього висловлювання, щоб інші студенти могли слідкувати.

Зображення
Президент Генрі Б. Айрінг

“Зі свого досвіду ми знаємо, що єдність приносить радість. … [Наш Небесний Батько] бажає виконати це священне бажання мати єдність, бо любить нас.

Він не може дати це кожному окремо. Радість єдності, якою Він так сильно прагне нас обдарувати, не відчувають на самоті. Разом з іншими ми маємо прагнути її і бути гідними цього. Тому не дивно, що Бог закликає нас зібратися, щоб благословити. Він хоче, щоб ми об’єдналися у сім’ї. Він установив класи, приходи і філії, і повелів нам часто збиратися. В оцих зібраннях, запроваджених для нас Богом, полягає наша велика нагода. Ми можемо молитися і прагнути єдності, що принесе нам радість і збільшить нашу здатність служити” (“Скріпивши серця у єдності”, Ensign або Ліягона, лист. 2008, сс. 68–69).

  • Відповідно до слів президента Айрінга, чому Господь хоче, щоб ми збиралися разом?

  • Які благословення, за Його словами, нам принесе єдність?

  • Як слова президента Айрінга допомагають нам зрозуміти, чому ми збираємося як сім’ї? Як члени Церкви? Як клас семінарії?

  • Яким шляхом до вас приходили благословення, коли ви збирались і працювали з іншими людьми?

Запропонуйте студентам приділити кілька хвилин тому, щоб записати у своїх щоденниках для вивчення Писань про те, що вони можуть робити, щоб об’єднатися зі своїми сім’ями, з молодими чоловіками і молодими жінками в їхніх кворумах і класах у церкві, та з Господом. Дайте студентам достатньо часу і запропонуйте кільком з них поділитися тим, що вони написали. Ви також самі можете поділитися власним свідченням про благословення єдності одне з одним, та шанування інших, як самих себе.

Учення і Завіти 39–40

Господь запрошує Джеймса Ковілла

Попросіть студентів, щоб вони прочитали заголовки до розділів в Ученні і Завітах 39 і 40, та дослідити, ким був Джеймс Ковілл, і що з ним сталося. 5 січня 1831 р. Господь повелів Джеймсу Ковіллу охриститися (див. УЗ 39:10). Однак він не дотримався свого обіцяння виконати заповідь Бога.

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 40:1–3. Попросіть студентів розповісти, чому Джеймс Ковілл знехтував запрошення від Господа. Запропонуйте кільком студентам розповісти, про що вони дізнались з цих віршів стосовно важливості дотримуватися завітів, які вони уклали з Богом.

Наступний блок (Учення і Завіти 41–44)

Щоб підготувати студентів до вивчення Учення і Завітів 41–44, ви можете запросити їх подумати над наступним: У чому полягає небезпека хтивості? Як ми маємо навчати в Церкві Господа? Якою буде смерть для тих, хто праведний? Поясніть, що в наступному блоці студенти матимуть можливість дізнатися відповіді Господа на ці запитання, а також про Господній закон посвячення.