Семінарія
Урок 35: Учення і Завіти 29:1–29


Урок 35

Учення і Завіти 29:1–29

Вступ

Невдовзі після конференції Церкви, що проводилась 26 вересня 1830 р., пророк Джозеф Сміт отримав одкровення у присутності шести старійшин. Через те одкровення ці старійшини дізналися, що вибрані Спасителем будуть зібрані перед Його Другим пришестям.

Рекомендації для навчання

Учення і Завіти 29:1–13

Господь свідчить про Свою Спокуту та Своє бажання зібрати Свій народ

До початку уроку напишіть на дошці: “Підносьтеся серцем і звеселяйтеся” (УЗ 29:5).

  • Чому іноді буває важко послухатися цієї поради? Як саме вам вдавалося послухатися цієї поради?

Поясніть, що в Ученні і Завітах 29:1–3 знаходяться слова Спасителя, що можуть допомогти нам “підн[естися нашим] серцем і звесел[ити]ся”.

Зображення
Христос і діти

Покажіть ілюстрацію Христос і діти (Альбом “Євангелія в мистецтві” [2009], № 47; див. також сайт LDS.org) і, якщо можливо, принесіть картинку, де зображена квочка, що збирає своїх курчат. Спитайте, чи може хтось описати, як і чому квочка збирає своїх курчат. (Якщо студенти не знають, поясніть, що коли курка відчуває небезпеку, то скликає до себе своїх курчат. Коли вони збігаються до неї, вона збирає їх під свої крила, щоб захистити). Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 29:2.

  • У чому саме Спасителя можна порівняти з квочкою, яка захищає своїх курчат від небезпеки?

  • Що повинні зробити курчата для того, аби бути безпечно зібраними під захист крил своєї матері? (Якщо потрібно, зазначте, що курчатам необхідно докласти зусиль, щоб прибігти до своєї матері).

Напишіть на дошці наступне: Ісус Христос збере нас, якщо ми …

  • Відповідно до Учення і Завітів 29:2, що нам потрібно робити, щоб Спаситель зібрав нас? (Використайте відповіді студентів, щоб дописати на дошці такий принцип: Ісус Христос збере нас, якщо ми прислухаємося до Його голосу, упокоримося і звертатимемося до Нього у молитві).

Поясніть, що від самого початку пророки пророкували про збирання Ізраїля. Дім Ізраїля—Господній завітний народ— буде зібраний в останні дні перед пришестям Христа (див. Уложення віри 1:10). Господь збирає Свій народ, коли вони виявляють віру в Нього й виконують Його заповіді.

Аби допомогти студентам зрозуміти й відчути цю істину та важливість цього принципу, поставте такі запитання:

  • Як саме ми чуємо голос Спасителя? (Серед можливих відповідей такі: ми можемо чути Його голос через Писання, учення сучасних пророків та апостолів, натхнення від Святого Духа).

  • Чим прислухатися до голосу Спасителя відрізняється від просто чути Його голос?

  • Чому, на вашу думку, нам потрібно упокоритися, щоб нас зібрав Спаситель?

Запропонуйте студентам подумати про випадки, коли вони відчули близькість до Спасителя завдяки вивченню Писань, виконанню слів сучасних пророків або молитві до Небесного Батька. Дайте кільком студентам можливість поділитися їхнім досвідом, але нагадайте їм, що деякі події є надто священними або особистими, щоб ними ділитися.

Укажіть на посилання, яке ви написали на дошці до уроку.

  • Як може думка, що Спаситель збирає нас, допомогти вам піднестися своїм серцем і звеселитися?

Попросіть когось зі студентів прочитати Учення і Завіти 29:1, 3. Попросіть клас слідкувати за текстом і знайти, яку ми маємо підставу, щоб піднестися своїм серцем та звеселитися. Нехай студенти визначать принцип, викладений у цих віршах, який пояснює, чому ми можемо піднестися своїм серцем та звеселитися.

Коли пройде достатньо часу, запросіть кількох студентів назвати принцип, який вони знайшли. (Їхні відповіді повинні стосуватися такого принципу: Ми можемо підноситися своїм серцем і звеселятися тому, що Спаситель спокутував наші гріхи).

  • Як ваше свідчення про Спокуту Ісуса Христа принесло щастя у ваше життя? (Після того як студенти дадуть відповіді на це запитання, ви також можете дати вашу відповідь).

Поясніть, що один зі способів, яким Спаситель збирає народ,—це те, що ми стараємося ділитися євангелією. В одкровенні, записаному в Ученні і Завітах 29, Він говорив через Джозефа Сміта до шістьох старійшин і наказав їм проповідувати Його євангелію.

Попросіть студентів подумки прочитати Учення і Завіти 29:4–6. Також попросіть їх знайти слова і фрази, що стосуються місіонерської роботи. Потім поставте такі запитання:

  • Які слова й фрази ви знайшли? Чого ці слова і фрази навчають стосовно проголошення євангелії?

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 29:7–8. Попросіть клас стежити за текстом і знайти пояснення Спасителя, що саме були покликані робити ці шість старійшин і чому?

  • Що Спаситель покликав зробити цих старійшин? (“Звершити збирання [Його] вибраних”). Як Спаситель описав Своїх вибраних? (Це ті, хто “прислухаються до [Й]ого голосу і не камʼяніють своїми серцями”).

  • Як місіонери допомагають здійснити збирання вибраних?

Поясніть, що коли було дано це одкровення, членів Церкви було мало. Святі мали можливість “бути зібраними в одному місці” (див. УЗ 29:8). Однак із зростанням Церкви Господь наказав святим збиратися в різних місцях. У наш час ми збираємося у колах Сіону там, де живемо.

  • В яких місцях ми збираємося в наш час? (Серед відповідей може бути: у себе вдома, у будинках зборів і храмах).

Підсумуйте Учення і Завіти 29:9–13, пояснивши: у цих віршах Спаситель проголосив, що Він прийде знову на землю з силою і славою. Небесні воїнства, які прийдуть разом зі Спасителем під час Його Другого пришестя,—це будуть вірні святі, які жили в усі періоди земної історії. Праведні, які померли, будуть воскрешені, а злочестиві будуть знищені. Ісус Христос “житиме у праведності з людьми на землі тисячу років” (УЗ 29:11).

Учення і Завіти 29:14–21

Ісус Христос описує деякі з ознак, що передуватимуть Його Другому пришестю

Поясніть, що збирання Ізраїля—це частина нашої підготовки до повернення Спасителя. Господь відкрив, які ознаки зʼявляться перед Його Другим пришестям. Попросіть студентів подумки прочитати Учення і Завіти 29:14–21 і знайти, які ознаки будуть дані перед Другим пришестям. Ви можете запропонувати студентам позначити ці ознаки у своїх Писаннях або скласти список цих ознак у своїх зошитах для класних завдань чи щоденниках для вивчення Писань.

Перед тим як студенти почнуть читати ці вірші, наголосіть, що ми не знаємо, як і коли здійсняться ці пророцтва.

Дайте студентам достатньо часу для опрацювання цих віршів, а потім зазначте, що хоч ці ознаки зʼявляться через злочестивість, вони позначаться на всіх людях на землі, навіть і на праведних. Ви можете прочитати наведені далі слова пророка Джозефа Сміта:

Зображення
Пророк Джозеф Сміт

“Стосовно пришестя Сина Людини … це хибна думка, що святі уникнуть усіх вироків, поки злочестиві страждатимуть від них; бо вся плоть підлегла стражданню, і “святі також насилу втечуть” [див. УЗ 63:34]; однак, багато святих таки врятуються, бо праведний житиме вірою своєю [див. Авакум 2:4]; однак, багато праведних падуть від хвороб, пошестей та іншого через слабкість плоті, але вони будуть спасенні в Царстві Бога” (Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт [2007], с. 255).

  • Чому вам хотілося б бути зібраними разом з вибраними Спасителем, коли все це настане?

Зазначте, що коли ми маємо віру в Ісуса Христа та йдемо за Ним, то ми завжди можемо мати мир, навіть в часи, схожі на описані в цьому одкровенні. Щоб наголосити на цій істині, ви можете попросити студентів прочитати деякі або всі з вказаних далі віршів: Іван 14:27; 16:33; Учення і Завіти 59:23.

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 29:17. Нехай клас знайде, який наслідок має відмова покаятися.

  • Який наслідок має відмова покаятися? (Студенти мають назвати такий принцип: Якщо ми не каємося, то спокутна кров Ісуса Христа не зможе очистити нас. Ви можете запропонувати студентам позначити цей принцип в Ученні і Завітах 29:17).

Запевніть студентів, що найважливіша наша підготовка до Другого пришестя—це прийти до Спасителя, покаятися та очиститися від своїх гріхів. Запропонуйте студентам подумати, у чому їм потрібно покаятися і що вони повинні зробити, аби очиститися від гріха.

Учення і Завіти 29:22–29

Спаситель відкриває істини про те, що станеться після Тисячоліття, в т.ч. і про Останній суд.

Призначте кожному студенту по одному з наступних уривків з Учення і Завітів 29: вірш 22, вірш 26, або вірші 27–28. Нехай студенти подумки прочитають вірш або вірші, призначені їм, та визначать щось одне, що станеться наприкінці Тисячоліття. (Тим студентам, яким призначено для вивчення Учення і Завіти 29:26, ви можете пояснити, що Михаїл, архангел,—це Адам. Див. УЗ 107:54). Після того як у студентів було достатньо часу, щоб опрацювати призначені їм вірші, попросіть їх розповісти, про що вони дізналися, починаючи з вірша 22.

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 29:27, а клас нехай знайде, яке благословення буде дано праведним на Останньому суді.

  • Яке благословення прийде до нас, якщо ми зберемося до Спасителя? (Студенти мають визначити таку доктрину: Ті, хто жили праведно і прийшли до Ісуса Христа, отримають вічне життя. Ви можете порадити їм позначити цю істину в Ученні і Завітах 29:27).

Завершіть урок, помістивши на дошці ілюстрацію, де зображено Ісуса з дітьми. Напишіть на дошці слово я. Нехай студенти подумають, де б вони написали слово я, якби це місце символізувало їхню близькість до Спасителя. Попросіть студентів поділитися досвідом, який вони отримали, коли дослухалися до підказок, що наблизили їх до Спасителя. Запропонуйте їм вибрати щось одне, що вони будуть робити, аби застосовувати вивчене сьогодні і наближатися до Нього.

Коментарі та довідковий матеріал

Учення і Завіти 29:7. “Вас покликано звершити збирання Моїх вибраних”

Старійшина Ніл Л. Андерсен, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, звертаючись до молодих чоловіків у Церкві, підтвердив нашу відповідальність—збирати вибраних Бога:

Зображення
Cтарійшина Ніл Л. Андерсен

Ваша місія буде священною можливістю приводити інших до Христа і допомагати готуватися до Другого пришестя Спасителя.

Господь давно говорив про необхідні приготування до Його Другого пришестя. Еноху Він сказав: “І праведність пошлю Я з небес; а істину пошлю Я з землі… і Я зроблю так, що праведність та істина вимиватимуть землю, неначе потопом, щоб зібрати Моїх вибраних з чотирьох чвертей землі”. [Мойсей 7:62]. Пророк Даниїл пророкував, що в останні дні євангелія буде котитися до кінців землі, як камінь “що з гори відірвався… сам, не руками”. [Даниїл 2:45]. Нефій говорив про Церкву в останні дні, яка буде нечисленною, але поширеною по всьому лицю землі. [Див. 1 Нефій 14:12–14]. Господь проголосив у цьому розподілі: “Вас покликано звершити збирання Моїх вибраних”. [Учення і Завіти 29:7]. … Ваша місія—це велична можливість і відповідальність, важлива для цього обіцяного збирання і пов’язана з вашою вічною долею” (“Готувати світ до Другого пришестя”, Ensign або Ліягона, трав. 2011, сс. 50–51).

Учення і Завіти 29:7–9. Святі мають збиратися в коли Сіону

Старійшина Брюс Р. Мак-Конкі, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, пояснив, де святим слід збиратися:

Зображення
Старійшина Брюс Р. Мак-Конкі

“Коли Сіону … організовуються в усіх куточках землі. У звʼязку з цим давайте поміркуємо над цими істинами: кіл Сіону є частиною Сіону. Ви не можете створити кіл Сіону без створення частини Сіону. Сіон—це чисті серцем; ми здобуваємо чистоту серця через хрищення і послух. Кіл має географічні кордони. Створення колу нагадує закладання фундаменту Міста Святості. Кожен кіл на землі—це місце збирання для загублених овець Ізраїля, які живуть у цьому регіоні.

Місцем збирання для перуанців є коли Сіону в Перу, або це ті місця, які незабаром стануть колами. Місце збирання чилійців—у Чилі, для болівійців—у Болівії, для корейців—у Кореї, і так по всій землі. Розсіяний Ізраїль у кожному народі кличуть збиратися до кошари Христової, до колів Сіону, якщо такі вже існують серед їхніх народів” (“Come: Let Israel Build Zion”, Ensign, May 1977, 118).