Семінарія
Урок 136: Учення і Завіти 129; 130:1–11, 22–23


Урок 136

Учення і Завіти 129; 130:1–11, 22–23

Вступ

9 лютого 1843 р. пророк Джозеф Сміт дав настанови святим, щоб допомогти їм знати, як визначити істинну природу службових ангелів і духів. Ці настанови записано в Ученні і Завітах 129. В Ученні і Завітах 130 вміщені вчення Джозефа Сміта стосовно різних доктрин, про які він говорив на зустрічі зі святими в Реймусі, шт. Іллінойс, 2 квітня 1843 р.

Рекомендації для навчання

Учення і Завіти 129

Пророк Джозеф Сміт дає настанови стосовно істинної природи службових ангелів і духів

Запитайте студентів, що б вони відповіли людині, яка хоче знати, чи вірять святі останніх днів в ангелів. Коли вони дадуть свої відповіді, попросіть когось зі студентів прочитати наведені далі слова старійшини Джеффрі Р. Холланда, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

Зображення
Старійшина Джеффрі Р. Холланд

“Від початку протягом розподілів євангелії Бог посилав ангелів як Своїх уповноважених посланців, щоби передавати любов Своїм дітям і опікуватися ними. …

Зазвичай ці істоти є невидимими. Іноді вони видимі. Але—видимі чи невидимі—вони завжди поруч. Іноді їхні завдання є вельми великими і мають значення для всього світу. Іноді їхні послання є більш приватними. Іноді мета ангела—застерегти” (“Священнослужіння ангелів”, Ensign або Ліягона, лист. 2008, с. 29).

Поясніть, що починаючи з 1839 р. і до 1843 р. пророк Джозеф Сміт давав настанови кільком людям, щоб допомогти їм знати, як визначити істинну природу службових ангелів і духів. Деякі з цих настанов записано в Ученні і Завітах 129.

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 129:1–3. Попросіть клас стежити за текстом і знайти важливу відмінність між ангелами і духами. (Ви можете пояснити, що слово праведники означає праведні люди).

  • Чим ангели відрізняються від духів? (Ангели мають воскрешене тіло з плоті й кісток, а духи не мають).

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 129:4–7. Попросіть клас слідкувати за текстом і знайти, як відрізнити ангелів від духів праведників. Попросіть студентів розповісти, що вони знайшли.

  • Що ми дізнаємося з вірша 7 про істинну природу справжніх посланців від Небесного Батька? (Коли студенти дадуть відповіді, ви можете запропонувати, щоб вони написали на полях у своїх Писаннях таку доктрину: Справжні посланці, послані від Небесного Батька, не будуть обманювати нас).

Поясніть, що диявол іноді намагається зʼявлятися як “ангел світла”, щоб обманути людей (див. УЗ 129:8). Більш того, “у Писаннях сказано також про дияволових ангелів. Це ті духи, які стали послідовниками Люцифера і яких за часів доземного життя було вигнано з Божої присутності й скинуто на землю (Об. 12:1–9; 2 Неф. 9:9, 16; УЗ 29:36–37)” (Путівник по Писаннях, “Ангели”, сайт scriptures.lds.org). Не розповідайте нічого, повʼязаного з Сатаною чи злими духами, також не дозволяйте, щоб обговорення перетворилося на розповіді про сенсаційні історії та різні вигадки.

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 129:8–9. Попросіть клас стежити за текстом і знайти, як розпізнати злого духа, що прагне обманути, зʼявившись як ангел світла. Поясніть, що слово служіння у вірші 9 стосується появи або відвідування ангела чи духа. Попросіть студентів розповісти, про що вони дізналися.

  • Крім настанов у цих віршах, що ще дав вам Небесний Батько, аби допомогти розпізнати обман Сатани?

Учення і Завіти 130:1–11, 22–23

Пророк Джозеф Сміт пояснює різні доктрини

Поясніть, що 2 квітня 1843 р. Джозеф Сміт проводив конференцію колу зі святими в місті Реймус, шт. Іллінойс, розташованого приблизно за 32 км на південний схід від Наву. Під час ранкових зборів старійшина Орсон Гайд виступив з проповіддю і навчав, тлумачачи Писання так, як він був навчений цьому в церкві, до якої належав раніше.

  • Який обовʼязок мав виконати Пророк в цій ситуації? (Виправити будь-яку неправильну доктрину, якій навчали на зборах).

Поясніть, що головуючі провідники в Церкві, такі як пророки, президенти колів та єпископи, мають обовʼязок забезпечити, щоб в Церкві навчали правильній доктрині. Після ранкових зборів Джозеф Сміт, Орсон Гайд та ще кілька людей обідали вдома у сестри Джозефа, Софронії. За обідом Пророк сказав, що “збирається зробити деякі виправлення в проповіді [брата Гайда]”. Брат Гайд відповів: “Вони будуть з вдячністю прийняті” (в History of the Church, 5:323).

  • Чого ми можемо навчитися з того, як Джозеф Сміт повівся в цій ситуації?

  • Чого ми можемо навчитися з відповіді Орсона Гайда Пророкові?

Поясніть, що у своєму ранковому виступі Орсон Гайд дав неправильне тлумачення вірша Іван 14:23. Попросіть когось зі студентів прочитати цей вірш вголос.

Скажіть класу, що процитувавши цей вірш, Орсон Гайд сказав людям: “Наш привілей в тому, що Батько і Син живуть в наших серцях” (в History of the Church, 5:323). В Ученні і Завітах 130 вміщено виправлення Джозефа Сміта стосовно цієї ідеї. Цей розділ містить також й інші вчення.

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 130:1–3. Попросіть студентів слідкувати за текстом і знайти, чому твердження Орсона Гайда стосовно значення написаного в Іван 14:23 було неправильним. Попросіть їх розповісти, що вони знайшли.

Поясніть, що сьогодні багато людей або не мають жодного поняття про Бога, або, можливо, як Орсон Гайд, який був колись проповідником-кампбеллістом, мають неправильне розуміння природи Божества, дотримуючись хибних традицій. Ми можемо допомогти іншим зрозуміти справжню природу Небесного Батька та їхні стосунки з Ним.

  • Як нам відповідати з добротою й розумінням, обговорюючи євангелію з тими, хто має помилкові ідеї через своє дотримання хибних традицій?

Попросіть когось зі студентів прочитати Учення і Завіти 130:22–23 вголос. Попросіть клас слідкувати за текстом і знайти доктрини, які вони можуть пояснити, навчаючи інших про Божество.

  • Про які доктрини написано в цих віршах? (Студенти можуть визначити такі доктрини: Небесний Батько і Ісус Христос є окремими особистостями, Які мають фізичні тіла з плоті і кісток. Святий Дух є особою з духа).

  • Чому, на ваш погляд, важливо розуміти, що Небесний Батько і Ісус Христос є окремими особистостями, Які мають фізичні тіла з плоті й кісток?

Щоб допомогти студентам глибше зрозуміти доктрину про Божество, дайте їм завдання попрацювати в парах. Кожній парі дайте копію наведених далі слів. Попросіть студентів уважно прочитати ці слова у парах і підкреслити істини, що стосуються Батька, Сина і Святого Духа і на які вони звернули особливу увагу.

Бог Батько: Батько, або Елогим,—звичайно саме Йому належить титул Бог. Його названо Батьком, тому що Він є Батьком наших духів. … Бог Батько є Верховним Правителем Всесвіту. Він всемогутній …, усе знає … і присутній скрізь через Свого Духа. … Людство перебуває в особливих стосунках з Богом, і це відрізняє людину серед інших створінь: чоловіки й жінки є Божими духовними дітьми. …

Бог Син: Бог, відомий як Єгова,—це Син, Ісус Христос. … Ісус діє під керівництвом Батька і в повній гармонії з Ним. Усі люди—це Його брати і сестри, бо Він є найстаршим з духовних дітей Елогима. [Він є Викупителем, Який відстраждав за гріхи всього людства і витерпів всі страждання людства та подолав для всіх фізичну смерть]. …

Бог Святий Дух: Святий Дух також є Богом; зветься Духом, Духом Божим, а також має інші, подібні до цих, імена й титули [наприклад, Утішитель]. З допомогою Святого Духа людина може дізнатися про волю Бога Батька і про те, що Ісус є Христос” (Путівник по Писаннях, “Бог, Божество”, на сайті scriptures.lds.org). Найважливіша роль Святого Духа—свідчити про Бога Батька і Ісуса Христа. Святий Дух навчає істині й підтверджує її.

Після того як студенти впораються з цим завданням, попросіть кількох з них розказати, що вони позначили, та пояснити, чому вони звернули увагу на ці істини. Ви можете завершити цю вправу, запропонувавши одному чи двом студентам поділитися з класом їхнім свідченням про Божество.

Аби допомогти студентам знайти ще одну доктрину, якої навчав Джозеф Сміт святих в Реймусі, попросіть їх уважно прочитати Учення і Завіти 130:2 та знайти, що він сказав про стосунки, які ми маємо.

  • Що означає суспільні стосунки? (Суспільні стосунки стосуються природи наших особистих взаємин і відносин).

  • Чого навчав Джозеф Сміт стосовно природи наших стосунків на небесах? (Студенти можуть відповісти різними словами, але вони мають визначити наступну істину: Стосунки, які ми можемо мати на небесах, будуть такими ж, які ми маємо на землі, але вони будуть поєднані з вічною славою).

  • Як може знання про цю істину впливати на наші взаємини з іншими?

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос наведене далі свідчення президента Генрі Б. Айрінга, з Першого Президентства, про вічні стосунки:

Зображення
Президент Генрі Б. Айрінг

“Завдяки відновленню знання про вічні сім’ї, ми маємо більше надії і більше доброти у всіх наших сімейних стосунках. Найбільше радості у цьому житті зосереджено у сім’ях, так само буде і у світах прийдешніх. Я дуже вдячний за запевнення, яке маю: якщо ми вірні, то стосунки з людьми, які ми підтримуємо тут, у цьому житті, залишаться у нас у світі прийдешньому, у вічній славі” [див. УЗ 130:2] (“Істинна і жива Церква”, Ensign або Ліягона, трав. 2008, с. 22).

Запросіть студентів подумати про їхні стосунки з іншими, особливо членами їхньої сімʼї. Запропонуйте їм записати свою мету—поліпшити ці стосунки.

Аби допомогти студентам знайти ще й інші доктрини, яких навчав Пророк на зборах в Реймусі, попросіть кількох з них по черзі прочитати вголос Учення і Завіти 130:4–11.

Ви можете пояснити, що відповідно до віршів 10–11, усі, хто успадкує целестіальне царство, отримає Урім і Туммім, щоб це допомогло їм пізнавати й розуміти небесне. Пророк не деталізував це вчення.

Коментарі та довідковий матеріал

Учення і Завіти 129:8–9. “Диявол у вигляді ангела світла”

“Сатана намагається обдурити, підроблюючи світло, яке супроводжує дух праведної людини, що стала досконалою. Праведна людина, що стала досконалою, яка приходить як посланець, зʼявиться у своїй славі, “бо для неї це єдиний шлях зʼявитися” (УЗ 129:6). Пророк Джозеф Сміт одного разу сказав: “Злі духи мають свої кордони, межі й закони, якими вони управляються, … і цілком очевидно, що вони мають силу, яку ніхто, крім тих, хто має священство, контролювати не може” (в History of the Church, 4:576).

Пророк навчав, що коли ви попросите потиснути вам руку, “він простягне вам свою руку” (УЗ 129:8). Смертний не відчує нічого, бо диявол—це дух, який не має тіла. Отже його можна таким чином відрізнити від духа праведника або ангела, яких було послано від Бога. Праведна людина не буде намагатися обманути (див. УЗ 129:7); ангел Сатани не відмовиться від спроби обманути” (Doctrine and Covenants Student Manual, 2nd ed. [Church Educational System manual, 2001], 321).

Учення і Завіти 130:9. Якою є доля цієї землі і тих, хто живе на ній?

Президент Бригам Янг навчав:

Зображення
Президент Бригам Янг

“Коли вона [земля] стане целестіальною, то буде подібною до сонця й підготовленою, щоб на ній жили святі, та бути повернутою в присутність Батька і Сина. Тоді вона не буде непроникною для світла, як тепер, але вона буде подібною до зірок на тверді небесній, сповненою світла і слави; вона вся буде сповнена світлом,—Іван порівняв її, в її целестіальному стані, до моря скляного” (“Sermon”, Deseret News, Jun. 15, 1859, 114).

Через два роки він сказав:

Зображення
Президент Бригам Янг

“Ця земля, коли вона буде очищеною й освяченою, тобто буде целестіальною, стане подібною до моря скляного, і людина, дивлячись в неї, зможе знати те, що було, що є і те, що буде; і ніхто, крім целестіальних істот, цього привілею мати не зможе; вони будуть дивитися на землю, і те, що вони побажають знати, буде показано їм, так само, наче б людина бачила своє обличчя в дзеркалі” (“Remarks”, Deseret News, Jul. 3, 1861, 137).

Учення і Завіти 130:22–23. Божество

Старійшина Джеффрі Р. Холланд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, чітко заявив про реальність Божества:

Зображення
Старійшина Джеффрі Р. Холланд

“Наше найперше і найважливіше уложення віри в Церкві Ісуса Христа Святих Останніх Днів таке: “Ми віримо в Бога, Вічного Батька, і в Його Сина Ісуса Христа, і в Святого Духа” [Уложення віри 1:1]. Ми віримо в те, що Ці три небесні Істоти, Які складають одне Божество, єдині в меті, у характері, у свідченні, у місії. Ми віримо, що Вони мають однакові божественні почуття милості й любові, справедливості і благодаті, терпіння, прощення й викуплення. Гадаю, буде коректно сказати так: ми віримо, що Вони єдині в кожному важливому й вічному аспекті, який тільки можна уявити, але ми не віримо, що Вони—три Особи, об’єднані в одну сутність, не віримо в Трійцю, про яку ніколи нічого не було сказано в Писаннях, бо це неправда.

Дійсно, в одному з таких авторитетних видань, як Harper’s Bible Dictionary, написано, що “формальної доктрини стосовно Трійці, як вона була визначена великими церковними соборами в четвертому і пʼятому століттях, не знайдено ніде [в Новому Завіті]” [Paul F. Achtemeier, ed. (1985), 1099; курсив додано].

Тож будь-яка критика щодо відмови Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів розділяти сучасний погляд християнства на Бога, Ісуса і Святого Духа не стосується нашого ставлення до Христа, а скоріше є визнанням (мушу додати, справедливим), що наш погляд на Божество розходиться з пост-Новозавітною християнською історією і повертається до вчення Самого Ісуса. …

Ми заявляємо, що з Писань стає очевидним, що Батько, Син і Святий Дух є окремими Особами, трьома небесними Істотами” (“Єдиний Бог правдивий, та Ісус Христос, що послав Він Його”, Ensign або Ліягона, лист. 2007, сс. 40, 41).