Семінарія
Урок за програмою домашнього навчання: Учення і Завіти 101:43–101; 102–105 (Блок 22)


Урок за програмою домашнього навчання

Учення і Завіти 101:43–101; 102–105 (Блок 22)

Матеріали для підготовки вчителя семінарії домашнього навчання

Стислий зміст щоденних уроків за програмою домашнього навчання

Наведений далі стислий виклад подій, доктрин і принципів, які студенти засвоїли, вивчаючи Учення і Завіти 101:43–101; 102–105 (блок 22), не призначений для викладання на вашому уроці. Урок, який ви проводите, слід зосереджувати лише на кількох з цих доктрин і принципів. Роздумуючи над потребами студентів, прислухайтеся до підказок Святого Духа.

День 1: (Учення і Завіти 101:43–101; 102)

Студенти вивчали три притчі, які Господь використав, щоб викласти святим Свою волю стосовно викуплення Сіону. Навчаючись, студенти засвоїли наступні принципи: завдяки храмовій роботі, праведному життю та наслідуванню пророків, ми готуємося протистояти супротивнику; коли ми виконуємо заповіді Господа, то отримуємо сили, щоб протистояти духовним і фізичним ворогам; коли ми збираємося у храмі, то отримуємо захист і готуємося до вічного життя; Бог дав нам свободу волі, силу обирати, але ми відповідаємо за наш вибір.

День 2: (Учення і Завіти 103)

Коли студенти вивчали настанови Господа стосовно викуплення Сіону, то визначили благословення, які ми отримуємо, коли дослухаємося до заповідей Господа, та наслідки, які приходять, коли ми неслухняні. Студенти також дізнались, що учні Ісуса Христа воліють віддати своє життя заради Нього, і що всю перемогу й славу ми отримуємо завдяки нашим старанням, вірності й молитвам віри.

День 3: (Учення і Завіти 104)

З настанов Господа реорганізувати Об’єднане товариство, студенти дізнались, що Господь створив землю, і що все, що на ній є, належить Йому. Вони визначили принцип: ми відповідальні за те, щоб використовувати все, що Господь дав нам, аби допомагати іншим. Студенти також дізнались про благословення, які ми можемо отримати за своє смирення, вірність і те, що ми прикликатимемо ім’я Господа.

День 4: (Учення і Завіти 105)

Коли Табір Сіону прибув до шт. Міссурі, Господь відкрив, що Сіон не буде викуплено в той час. З настанов Господа святим студенти дізнались наступні принципи: ми повинні бути об’єднані і слухняні всьому, чого просить Бог заради того, щоб Сіон розбудовувався; Бог підготував великі благословення для тих, хто є вірним у своїх випробуваннях; і якщо ми прагнемо встановити мир з іншими, тоді все буде працювати разом для нашого блага. Розклад Господа часто відрізняється від нашого розкладу.

Вступ

Цей урок допоможе студентам застосовувати уроки Табору Сіону в їхньому особистому житті.

Рекомендації для навчання

Учення і Завіти 105

Господь відкриває, що мають робити святі щодо труднощів у землі Сіону

До початку уроку підготуйте: паперовий стаканчик, аптечну резинку і три однакові мотузки. Діаметр аптечної резинки повинен бути меншим за діаметр стаканчика. Прив’яжіть мотузки до аптечної резинки через однакові інтервали.

Зображення
паперовий стаканчик, аптечна резинка, мотузка

Почніть урок, викликавши трьох бажаючих взяти участь у заході. Поставте стаканчик на рівну поверхню і попросіть учасників підняти чашку лише за допомогою аптечної резинки і мотузок. Скажіть, що їм не можна торкатися до аптечної резинки; вони мають тримати в руках лише мотузки. (Щоб виконати це завдання, студентам потрібно буде працювати разом і одночасно тягти за кожну мотузку з однаковим зусиллям, аби розтягти аптечну резинку так, щоб вона налізла на стаканчик, а потім підняти його).

Коли студенти виконають це завдання, поставте таке запитання:

  • Яку роль у виконанні цього завдання відігравала єдність?

Нагадайте студентам, що під час навчання минулого тижня, вони мали можливість вивчати одкровення від Господа, які стосуються Табору Сіону і його місії допомогти вигнаним святим у Сіоні. Заохотьте студентів протягом сьогоднішнього уроку звертати увагу на те, яку роль відігравала єдність у зусиллях святих повернути землю Сіону.

Запросіть студентів переповісти історію про Табір Сіону, відповідно до того, що вони дізнались під час вивчення Учення і Завітів 103 і 105. Наступні запитання можна поставити, щоб допомогти студентам, коли вони переглядатимуть те, про що дізнались:

  • Чому святим в Сіоні потрібна була допомога (округа Джексон, шт. Міссурі)? (Їх вигнали з їхньої землі погромники).

  • Що являв собою Табір Сіону? (Група, яка складалася трохи більше як з 200 чоловіків, 12 жінок і 9 дітей—добровольців і призовників—яку очолював пророк Джозеф Сміт, і яка була організована відповідно до настанов Господа).

  • Якою була первинна мета Табору Сіону? (Доставити вигнаним святим у Міссурі потрібні ресурси і допомогти їм повернути їхню землю в окрузі Джексон).

Нагадайте студентам, що одкровення, яке міститься в Ученні і Завітах 105, було отримане 22 червня 1834 р., коли Табір Сіону вже був у дорозі приблизно сім тижнів, і до округи Джексон залишалось 10–20 миль (приблизно 15–30 км). Запитайте клас, чи може хтось пригадати вказівку, яку Господь дав у цей час Табору Сіону щодо викуплення Сіону. (Вони мали почекати в тому, що стосувалося допомоги вигнаним святим повернути землю Сіону. Якщо студентам потрібна допомога у тому, щоб пригадати ці подробиці, запросіть їх опрацювати Учення і Завіти 105:9).

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 105:3–9. Нехай клас слідкує і назве кілька причин, чому Господь відклав викуплення Сіону.

  • Які були причини того, чому Господь не відновив святих в їхніх землях і домівках у Сіоні в той час?

  • Якого принципу ми можемо навчитися з цих віршів про те, що нам слід робити, щоб розбудувати Сіон? (Студенти можуть визначити кілька принципів, але допоможіть їм визначити наступне: Ми повинні бути об’єднані і дослухатися до всього, що Бог просить, щоб Сіон було розбудовано. Ви можете написати цей принцип на дошці).

Щоб допомогти студентам краще зрозуміти цей принцип, попросіть когось зі студентів прочитати наведене далі висловлювання старійшини Д. Тодда Крістофферсона, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів. Попросіть клас послухати пояснення старійшини Крістофферсона про те, що таке Сіон, і що має статися, щоб його було встановлено.

Зображення
Старійшина Д. Тодд Крістофферсон

“Сіон—це і місце, і народ. …

Сіон є Сіоном завдяки характеру, якостям та вірності його жителів. Пам’ятайте, “Господь назвав Свій народ Сіон, тому що вони були одного серця і одного розуму, і перебували в праведності; і не було бідних серед них” (Мойсей 7:18). Якщо ми хочемо встановлювати справу Сіону в наших домівках, філіях, приходах і колах, нам треба піднятися до цієї норми. Потрібно: (1) стати об’єднаними—людьми одного серця і одного розуму, (2) стати, кожному окремо і всім разом, святим народом і (3) піклуватися про нужденних з такою ефективністю, щоби усунути бідність з нашого середовища. Ми не можемо чекати, поки прийде Сіон і все це станеться—Сіон прийде тільки тоді, коли все це вже існуватиме” (“Прийдіть у Сіон”, Ensign і Ліягона, лист. 2008, сс. 37, 38).

Ви можете поставити деякі з наведених далі запитань, щоб допомогти студентам краще зрозуміти, що таке Сіон:

  • Що означає Сіон?

  • Що має статися, щоб було встановлено Сіон?

  • Чому, на вашу думку, для розбудови Сіону потрібно бути об’єднаними і слухняними?

  • Відповідно до Учення і Завітів 105:3–5, закон якого царства слави виконують ті люди, які об’єднані?

  • Що ви можете робити, щоб зміцнити єдність у ваших сім’ях, церковних класах або кворумах? Як ви можете заохочувати інших у цих групах бути об’єднаними і слухняними Господу?

  • Яким чином це допоможе вам та іншим установлювати Сіон?

  • Які події допомогли вам зрозуміти важливість єдності в групі?

Запропонуйте студентам подумати про щось одне, що вони можуть робити, аби зміцнити єдність в їхніх сім’ях або в їхніх церковних класах чи кворумах. Попросіть студентів обговорити з напарником те, що вони робитимуть. Свідчіть про важливість бути об’єднаними і слухняними, коли ми прагнемо досягти цілей Господа.

Поясніть, що Господь завершив одкровення в Ученні і Завітах 105, навчивши святих, як вони повинні реагувати на своїх ворогів. Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 105:38–41. Запропонуйте класу слідкувати і вибрати з віршів фразу, яка підсумовує, що Господь вказав святим зробити у відповідь на дії своїх утискувачів. Потім попросіть студентів пояснити, чому вони вибрали саме ці фрази.

  • Згідно з ученнями Господа у цих віршах, яке благословення може прийти, якщо ми прагнемо встановити мир з іншими людьми? (Ви можете запросити студентів позначити слова і фрази, в яких викладається такий принцип: Якщо ми прагнемо встановити мир з іншими, тоді все буде працювати разом для нашого блага).

  • Свідками яких благословень ви були, коли ви або знайома вам людина, прагнули бути миротворцями?

Закличте студентів прагнути встановити мир в їхніх стосунках з іншими людьми.

Наступний блок (Учення і Завіти 106–108; 137)

Запитайте студентів, чи цікавились вони коли-небудь, що відбувається з людьми, які помирають, не охристившись або не почувши євангелії Ісуса Христа. Поясніть, що в наступному блоці вони знайдуть відповіді на це запитання. Вони також дізнаються про первинну назву Мелхиседекового священства і функції чинів священства.