Семінарія
Урок 98: Учення і Завіти 93:21–53


Урок 98

Учення і Завіти 93:21–53

Вступ

Це другий з двох уроків, присвячених вивченню Учення і Завітів 93. Пророк Джозеф Сміт отримав це одкровення 6 травня 1833 р. В останній частині цього одкровення Господь відкрив важливі істини стосовно нашого доземного існування. На час отримання цього одкровення багато людей вірили в те, що наше існування починається із зачаття або з народження. Такої думки переважно дотримуються й сьогодні. Господь навчав Джозефа Сміта, що “людина була також з Богом спочатку” (УЗ 93:29) і що наші духи є вічними. Він також навчав, як ми можемо отримати істину і світло, та дав наказ Пророку й іншим церковним провідникам привести до ладу їхні домівки, щоб їхні сімʼї могли бути зміцнені й захищені.

Рекомендації для навчання

Учення і Завіти 93:21–39

Господь навчає Своїх слуг, як отримати істину і світло

Попросіть встати тих студентів, які були першонародженою дитиною в їхніх сімʼях.

  • Які, на вашу думку, обовʼязки мають першонароджені?

Попросіть студентів сісти. Потім попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 93:21–23. Попросіть клас стежити за текстом і знайти, що відкрив про Себе Ісус Христос.

  • Відповідно до вірша 21, чим відрізняється Ісус Христос з-поміж всіх інших духовних дітей Небесного Батька? (Студенти мають визначити таку доктрину: Ісус Христос є першонародженим з усіх духовних дітей Небесного Батька).

Поясніть, що оскільки Ісус Христос є Першонародженим від Батька, то Він є “настанов[леним] за Наслідника” всього, що має Батько (Євреям 1:2). Однак Він хоче поділитися цим спадком з усіма дітьми Небесного Батька. У нас є можливість бути “співспадкоємцями Христові” (Римлянам 8:17) і бути зарахованими до “Церкви Першонародженого” (УЗ 93:22; див. також УЗ 76:51–54). Завдяки цьому ми також можемо отримати все, що має Батько (див. УЗ 76:55; 84:37–38).

  • Відповідно до Учення і Завітів 93:22, що ми повинні робити, щоб стати причасниками слави Першонародженого?

  • Що означає бути народженими через Ісуса Христа? (Бути знову народженими духовно й бути очищеними від всього гріха завдяки силі Спокути).

  • Зверніть увагу у вірші 21 на слова Ісуса Христа про те, що Він був “від початку з Батьком”. Відповідно до вірша 23, хто ще був від початку з Батьком? (Слово ви в цьому вірші стосується всіх духовних дітей Небесного Батька. Ви можете запропонувати, щоб студенти замість слова ви у вірші 23 підставили своє імʼя і написали його на полях у своїх Писаннях).

Поясніть, що коли ми жили з Небесним Батьком і Ісусом Христом у доземному житті, нас навчали Батько і Син; у нас була можливість прийняти або відкинути істину. Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 93:24–26. Попросіть клас стежити за текстом і знайти, чого навчав Господь у цих віршах про істину.

  • Про що ви дізналися з Господнього визначення істини у вірші 24?

  • Кого описано у вірші 25? (Сатану).

  • Як Сатана намагається впливати на наше знання про істину? (Фраза “все, що більше або менше цього” вказує на те, що Сатана прагне перекрутити і зменшити наше знання істини).

  • Про що ми дізнаємося з вірша 26 про Ісуса Христа?

Попросіть студентів подумки прочитати Учення і Завіти 93:36–37 і визначити, які ще істини відкрив Господь про світло і істину.

  • Що Господь відкрив про світло і істину в цих віршах? (Допоможіть студентам зрозуміти, що світло і істина, які також називаються розумом, є притаманними Ісусу Христу і Небесному Батьку.

  • Яке благо дає нам отримання світла і істини? (Студенти можуть дати різні відповіді. Коли вони відповідають, допоможіть їм визначити наступний принцип: Завдяки отриманню світла і істини ми можемо стати подібними до Ісуса Христа і Небесного Батька).

Зображення
світло і істина

Перемалюйте супровідну схему на дошку, але не вписуйте формулювання в двох прямокутниках. Студенти виявлять ці принципи далі на уроці. Ви можете попросити студентів скопіювати цю таблицю в їхні зошити для класних занять або щоденники для вивчення Писань.

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 93:26–28. Попросіть клас прослідкувати і знайти, що ми повинні робити, аби отримати істину і світло.

  • Що ми повинні робити, аби отримати істину і світло? (Студенти мають визначити такий принцип: Ми отримуємо істину і світло, коли виконуємо заповіді. Напишіть цей принцип у прямокутнику з правого боку схеми на дошці).

  • Як виконання заповідей допомагає нам отримувати істину і світло?

  • Коли ви відчували, що отримували істину і світло завдяки виконанню заповідей?

Поясніть, що коли ми жили з Богом до нашого народження, ми мали свободу вибору—здатність вибирати і діяти самостійно. Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 93:29–32. Попросіть клас слідкувати і знайти, як наше використання свободи вибору впливає на нашу здатність отримувати світло й істину. Потім попросіть студентів розповісти про те, що вони знайшли.

  • Відповідно до віршів 31–32, до чого призводить те, що ми вирішуємо не приймати світло? (Ми ставимо себе під засудження. Це означає, що, відмовляючись отримувати світло, яке є доступним для нас, ми заважаємо своєму духовному розвитку).

Запропонуйте студентам поміркувати над такими запитаннями:

  • Чи можемо ми втратити світло й істину, які вже отримали? (Щоб допомогти студентам відповісти на це запитання, попросіть їх дослідити Учення і Завіти 93:39. Ви також можете запропонувати їм дослідити й Алма 12:10–11).

  • Через що ми можемо втратити світло й істину? (Студенти мають визначити такий принцип: Ми втрачаємо світло й істину через непослух та хибні традиції. Напишіть цей принцип у прямокутнику, що з лівого боку схеми на дошці).

  • Які з традицій або заходів, зазвичай підтримуваних багатьма людьми, могли б призвести до втрати світла й істини, що йдуть від Небесного Батька?

Наступна вправа допоможе проілюструвати, як наш особистий вибір виконувати чи ні Божі заповіді впливає на нашу здатність отримувати чи втрачати світло й істину. Помістіть вказану далі інформацію на дошці або підготуйте її у вигляді роздаткового матеріалу для кожного студента. Попросіть когось зі студентів прочитати вголос перший абзац. Попросіть клас пояснити, як і чому вибір Марії позначиться на її здатності отримувати світло й істину. Після того як студенти дадуть свої відповіді, повторіть те саме з абзацами 2–4.

  1. Марія молиться щоранку і щовечора. Вона відчуває радість, коли щодня служить, дотримується своїх завітів і досліджує Писання. Вона регулярно допомагає збирати свою сімʼю, щоб разом вивчати Писання і молитися. Щотижня вона з радістю чекає на можливість причаститися в церкві.

  2. Марія молиться і вивчає Писання часто, але не щодня. У більшості випадків вона відвідує церкву і зазвичай слухає тих, хто виступає і навчає. Вона ходить на заходи Товариства молодих жінок, якщо знає, що там будуть її подруги.

  3. Марія молиться, якщо не втомлена, або молиться поспіхом. У хатніх справах вона допомагає неохоче, а Писання читає разом зі своєю сімʼєю тільки тоді, коли їй це зручно. Як правило, вона пропускає церковні заходи і заходи Товариства молодих жінок. Час від часу вона порушує Слово мудрості.

  4. Марія ніколи не молиться, не читає Писань і не відвідує церковні збори. Єпископ попросив про зустріч з нею, але вона не буде розмовляти з ним. Вона часто порушує Слово мудрості. Вона постійно сперечається з членами своєї сімʼї. Вона відчуває себе далеко від Небесного Батька.

  • Основуючись на цих прикладах, що б ви сказали про те, наскільки важливим є те, що ми вибираємо щодня, і як це впливає на світло й істину, які ми отримуємо?

Учення і Завіти 93:40–53

Господь радить Своїм слугам привести свої доми до ладу

Попросіть студентів обговорити вказане далі запитання з кимось у парі:

  • Як ваша взаємодія з батьками або іншими членами сімʼї допомагатиме вам зростати у світлі й істині?

Після того як студенти обговорять це запитання, попросіть кількох з них поділитися своїми відповідями з класом. Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 93:40. Попросіть клас стежити за текстом і знайти, яку відповідальність Бог поклав на батьків.

  • Яку відповідальність Бог поклав на батьків?

  • Як батьки виховують своїх дітей “у світлі і істині”?

Підсумуйте написане в Ученні і Завітах 93:41–48, пояснивши, що Господь наказав Фредеріку Ґ. Уільямсу, Сідні Рігдону і Джозефу Сміту молодшому краще навчати їхніх дітей світлу й істині та привести до ладу їхні доми. Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 93:49–50. Попросіть клас слідкувати за текстом і знайти застереження, що стосується і наших сімей.

  • Яке застереження дав Господь в цих віршах? (Допоможіть студентам визначити такий принцип: Ми повинні молитися завжди й бути старанними і турботливими вдома, інакше Злочестивий матиме силу над нами).

  • Що, на вашу думку, означає “бути старанними і турботливими”?

Зазначте, що хоч це застереження було дано батькам, воно також стосувалося і їхніх сімей. Нехай студенти скажуть, як молодь може бути старанною і турботливою вдома? Попросіть когось зі студентів написати відповіді класу на дошці.

На завершення уроку свідчіть про доктрини і принципи, які студенти обговорювали на цьому уроці. Напишіть на дошці вказані далі запитання і попросіть студентів відповісти на одне з них у своїх зошитах для класних занять або щоденниках для вивчення Писань:

  1. Виберіть одну заповідь, яку ви можете виконувати більш віддано, щоб ви могли зростати у світлі й істині. Що ви будете робити, щоб з більшою відданістю виконувати цю заповідь?

  2. Як ви можете бути більш старанними і турботливими вдома? Напишіть мету, яка вказує, що саме ви будете старатися робити краще наступного тижня.

Коментарі та довідковий матеріал

Учення і Завіти 93:40–50. Виховувати дітей у світлі й істині

Перше Президентство дало таку пораду:

“Ми закликаємо батьків докласти всіх зусиль, щоб навчати і виховувати своїх дітей за євангельськими принципами, завдяки яким вони будуть ближчими до Церкви. Дім є основою праведного життя, і не існує нічого, що могло б замінити дім або виповнити його важливу функцію у виконанні цього наданого Богом обовʼязку.

Ми радимо батькам і дітям зробити найвищим пріоритетом сімейну молитву, домашній сімейний вечір, вивчення євангелії та навчання їй, а також корисні сімейні заходи. Якими достойними та прийнятними не були б інші потреби чи заходи, не слід дозволяти їм підміняти собою призначені Богом обовʼязки, які адекватно спроможні виконувати лише батьки та сімʼї” (лист Першого Президентства від 11 лютого 1999 р., процитовано в Довіднику 2: Керування Церквою [2010], 1.4.1).