Семінарія
Урок 78: Учення і Завіти 76:1–19


Урок 78

Учення і Завіти 76:1–19

Вступ

16 лютого 1832 р. Джозеф Сміт і Сідні Рігдон працювали над натхненними ревізіями Біблії (які іноді називають Перекладом Джозефа Сміта). Коли вони перекладали Іван 5:29 і обмірковували його значення, їм було показано видіння, яке записане в Ученні і Завітах 76. Під час цього видіння Спаситель показав Джозефу Сміту і Сідні Рігдону кілька чітких видінь, в яких підтверджувалась реальність і божественність Ісуса Христа, говорилось про падіння Сатани і синів загибелі та відкривалась природа трьох царств слави та тих, хто успадкує їх. Президент Уілфорд Вудрафф сказав: “Я згадаю тільки про “Видіння” [у розділі 76], як про одкровення, яке дає більше світла, більше істини і більше принципів, ніж будь-яке інше одкровення з будь-якої іншої книги, що ми будь-коли читали. Воно пояснює для нашого розуміння наш нинішній стан, звідки ми прийшли, чому ми тут і куди ми йдемо. Будь-яка людина може знати через це одкровення, якими будуть її доля і стан” (Учення Президентів Церкви: Уілфорд Вудрафф [2004], с. 123).

Учення і Завіти 76 буде викладатись протягом чотирьох уроків. Цей урок охоплює короткий огляд видіння, обіцяні Господом благословення вірним і дії, які допомогли Джозефу Сміту і Сідні Рігдону отримати видіння.

Рекомендації для навчання

Огляд Учення і Завітів 76

Попросіть студентів назвати кілька місць, куди вони хотіли б поїхати на канікулах або на свята. (Напишіть їхні відповіді на дошці). Обведіть колом одне з місць, перелічених на дошці. Запропонуйте студентам письмово описати шлях, який їм потрібно подолати, щоб добратися до вибраного місця. Коли пройде одна-дві хвилини, запросіть кількох студентів пояснити, що вони написали. Після цього виберіть одне з місць, перелічених на дошці, яке значно відрізняється від першого місця, і поставте наступні запитання:

  • Якщо ви слідуватимете шляхом до першого місця, чи приведе він вас до цього, іншого, місця?

  • Як місце, яке ви вибираєте, позначається на шляху, який ви повинні вибрати, щоб дістатися туди?

Поясніть, що у лютому 1832 р. пророк Джозеф Сміт і Сідні Рігдон отримали видіння, в якому було відкрито місця призначення у вічності, до яких людство може потрапити. Це видіння, записане в Ученні і Завітах 76, описує три ступені (або царства) слави і ступінь духовного розвитку тих, хто успадкує їх. Коли студенти вивчатимуть це видіння протягом наступних чотирьох уроків, попросіть їх визначити вибір, який веде до вічного життя в целестіальному царстві. Крім того, запропонуйте їм подумати, чи веде їх вибір, який вони зараз роблять, до місця призначення у вічності, яке принесе їм найбільше щастя.

Щоб надати стислий огляд змісту Учення і Завітів 76, дайте студентам копію супровідної схеми. (Ви можете зробити ці копії достатньо маленькими, щоб студенти могли вкласти їх у свої Писання і звертатися до них, вивчаючи розділ 76). Поясніть, що у схемі окреслено те, що Джозеф і Сідні бачили у видінні, яке вони отримали, і про що дізналися з нього.

Зображення
ступені слави

Учення і Завіти 76:1–10

Господь обіцяє благословення тим, хто є вірним Йому

Попросіть одного із студентів прочитати вголос Учення і Завіти 76:1–5. Попросіть клас слідкувати, шукаючи слова і фрази, які описують якості Ісуса Христа.

  • Які властивості Ісуса Христа, згадані в цих віршах, є важливими для вас? Чому?

Зверніть увагу студентів на властивості Спасителя, описані в Ученні і Завітах 76:5.

  • Згідно з 5-м віршем, що нам треба робити, щоб відчути милість і благодать Господа? (Ми повинні боятися Його. Поясніть, що у цьому контексті боятися Господа означає благоговіти перед Ним, шанувати й любити Його).

  • Що ми повинні робити, щоб Господь шанував нас? Що, на вашу думку, означає служити Господу “в праведності та істині до кінця”?

Попросіть студентів подумки прочитати Учення і Завіти 76:6–9 і знайти благословення, які Господь обіцяє тим, хто благоговіє перед ним і служить Йому.

  • Відповідно до цих віршів, які благословення приходять до тих, хто благоговіє перед Господом і служить Йому? (Ви можете нагадати студентам, що слово таємниці у 7-му вірші стосується духовних істин, які можна пізнати тільки через одкровення).

Напишіть на дошці таке незавершене речення: Якщо ми благоговіємо перед Господом і служимо Йому до кінця, Він шануватиме нас …

Попросіть студентів закінчити принцип на дошці. Вони мають визначити наступне: Якщо ми благоговіємо перед Господом і служимо Йому до кінця, Він шануватиме нас, відкриваючи нам істину.

Щоб допомогти студентам зрозуміти, як Господь може відкривати нам істину, візьміть лампочку (або ліхтарик) і спитайте, як вони можуть нагадувати вплив Духа. Коли студенти дадуть відповіді, попросіть одного з них прочитати вголос Учення і Завіти 76:10. Попросіть клас слідкувати і знайти додаткові ідеї того, як лампочка (або ліхтарик) можуть нагадувати вплив Духа.

  • Чим вплив Духа нагадує джерело світла, як-от, лампочку? (У відповідях студентів може відображатися така істина: Господь освічує нас Духом).

  • Що означає слово освічувати? (Давати знання або духовну проникливість, що розширює наше розуміння і допомагає нам побачити істину).

  • Коли ви відчували, що Дух освічує вас? (Після відповідей студентів ви можете поділитися власним досвідом).

Учення і Завіти 76:11–19

Джозеф Сміт і Сідні Рігдон описують обставини, які привели до отриманого ними видіння

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 76:11–14. Попросіть клас слідкувати і знайти, як були виконані обіцяння, згадані у віршах 5–10.

  • Як саме досвід Джозефа Сміта і Сідні Рігдона став виконанням обіцянь, згаданих у віршах 5–10.

Попросіть студентів подумати про ті часи, коли вони читали Писання і не розуміли того, про що читають.

  • Що ви зробили, щоб краще розуміти Писання?

Поясніть, що дії Джозефа Сміта і Сідні Рігдона до отримання цього видіння, можуть навчити нас, як ми можемо краще розуміти Писання і запрошувати Святого Духа відкрити нам істину.

Розділіть студентів для роботи в парах. Попросіть одного студента з кожної пари прочитати подумки вступ до розділу Учення і Завіти 76. Попросіть іншого студента з пари подумки прочитати Учення і Завіти 76:15–19. Попросіть студентів знайти, що Джозеф Сміт і Сідні Рігдон зробили або робили, що підготувало їх до розуміння Писань через одкровення. (Ви також можете пояснити, що у дні Джозефа Сміта більшість людей, які вірили в Біблію, вважали, що після Останнього суду всі люди направлялися або на небеса, або в пекло). Коли пройде достатньо часу, щоб студенти прочитали матеріал, попросіть їх розповісти про знайдене своєму напарнику. Потім поставте студентам такі запитання:

  • Що зробили Джозеф Сміт і Сідні Рігдон, що підготувало їх отримати це видіння? (Вони вивчали Іван 5:29 і розмірковували над ним).

  • Що означає розмірковувати над Писаннями? (Відповіді можуть включати: обдумування або зважування того, про що читаєш, постановку запитань стосовно того, про що читаєш, і пов’язування того, про що дізнаєшся, з тим, що ти вже знаєш).

  • Якого принципу ми можемо навчитися з прикладу Джозефа Сміта і Сідні Рігдона? (Студенти можуть назвати різні принципи, але впевніться в тому, що буде наголошено на наступному принципі: Коли ми з молитвою вивчаємо Писання і розмірковуємо над ними, то готуємо себе до того, щоб здобути розуміння від Господа через Святого Духа).

Щоб допомогти студентам краще зрозуміти, як з молитвою вивчати Писання і розмірковувати над ними, попросіть когось із студентів прочитати наведене далі висловлювання старійшини Д. Тодда Крістофферсона, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів. Попросіть клас слухати і визначити вчинки, пов’язані з молитовним вивченням Писань і розмірковуванням над ними. (Ви можете роздати студентам копії цього висловлювання, щоб вони слідкували за текстом).

Зображення
Старійшина Д. Тодд Крістофферсон

“Коли я кажу “вивчати”, то маю на увазі дещо більше, ніж читання. … Іноді я бачу, як ви, прочитавши кілька віршів, зупиняєтеся, щоб поміркувати над ними, потім ще раз уважно читаєте вірші й, розмірковуючи над їхнім змістом, молитеся, щоб зрозуміти їх, ставите запитання у своєму розумі, чекаєте на отримання духовних відчуттів і записуєте свої відчуття й думки, які прийшли до вас, щоб запам’ятати їх і дізнатися більше. Вивчаючи Писання в такий спосіб, ви, можливо, за півгодини прочитаєте небагато розділів чи віршів, зате дасте місце в серці для слова Божого, і Він промовлятиме до вас” (“Ти ж колись, як навернешся”, Ensign або Ліягона, трав. 2004, с. 11).

  • Які дії старійшина Крістофферсон пов’язав з молитовним вивченням Писань і розмірковуванням над ними?

  • Що ще, крім рекомендацій старійшини Крістофферсона, ви робили, щоб з молитвою вивчати Писання і розмірковувати над ними? (Напишіть відповіді студентів на дошці).

  • Якими були результати того, що ви з молитвою вивчали Писання і розмірковували над ними?

Заохочуйте студентів застосовувати вчинки, які обговорювалися сьогодні, під час їхнього особистого вивчення Писань. Ви можете поділитися своїм свідченням щодо молитовного вивчення Писань і розмірковуваннями над ними.

Коментарі та довідковий матеріал

Огляд Учення і Завітів 76 Виберіть вірний шлях до місця, в яке бажаєте дістатись

Наступна історія, яку розповів старійшина Стерлінг В. Сілл, сімдесятник, ілюструє, як важливо вибрати шлях, який приведе нас у місце в вічності, де ми найбільше бажаємо бути:

Зображення
Старійшина Стерлінг В. Сілл

“Ми можемо засвоїти дуже багато важливих уроків з історії, яку багато років тому розповів доктор Гаррі Емерсон Фосдік. Ця історія має назву: “Не той автобус”. У ній розповідається про чоловіка [у Сполучених Штатах Америки], який сів в автобус з наміром і бажанням доїхати до Детройта. Але, коли його подорож завершилась, він дізнався, що опинився в місті Канзас. Спочатку він не повірив. Коли він запитав, як потрапити на Вудворд авеню, і йому відповіли, що такої вулиці немає, він обурився, бо знав, що вона є. Це сталося незадовго до того моменту, коли він зрозумів той факт, що попри всі його добрі наміри і щире бажання, він знаходився зовсім не в Детройті, а в місті Канзас. Все було добре, крім однієї невеличкої деталі—він просто сів не на той автобус.

Хіба не цікаво, що так багато людей прибувають в якесь місце в житті, куди вони ніколи не мали наміру потрапити. Ми ставимо поважні цілі, метою яких є досягнення успіху і щастя, а потім, іноді, сідаємо на автобуси, які везуть нас туди, де повно безчестя, невдач і неприємностей. Основною метою нашого смертного існування є підготовка до прийдешнього життя після смерті. І місця, куди ми можемо потрапити, були розділені на три величні підрозділи, які Павло за бажаністю порівнює зі світлом сонця, місяця і зірок. …

Тож, ми знову повертаємося до цієї величної ідеї, яка є однією з найважливіших у світі: по-перше: ми знаємо, куди ми хочемо потрапити; і по-друге: ми сідаємо на автобус, який відвезе нас туди” (“On the Wrong Bus”, New Era, July 1983, 4, 6).

Учення і Завіти 76:11–12. “Силою Духа наші очі було відкрито”

Джозеф Сміт і Сідні Рігдон сказали, що коли вони перекладали Іван 5:29, то перебували “в Дусі” (УЗ 76:11), і “силою Духа” (УЗ 76:12) їхні очі було відкрито. У цьому контексті ці фрази стосуються тимчасового фізичного і духовного стану, який називається переображенням. Переображення—це “стан людей, тимчасово змінених у зовнішньому вигляді та природі—тобто, піднятих на вищий духовний рівень, щоб вони могли витримати присутність і славу небесних істот” (Путівник по Писаннях, “Переображення”, scriptures.lds.org).

Учення і Завіти 76:19. Вивчення Писань і розмірковування над ними

Президент Генрі Б. Айрінг, з Першого Президентства, навчав про відмінність між вивченням й розмірковуванням, та про зв’язок між розмірковуванням і отримуванням одкровення:

Зображення
Президент Генрі Б. Айрінг

“Читання, вивчення і розмірковування—це не одне й те саме. Ми читаємо слова, і можемо отримувати ідеї. Ми вивчаємо й можемо відкривати для себе певні ситуації та зв’язок між ними. Але коли ми розмірковуємо, то запрошуємо одкровення від Духа. Як на мене, розмірковування—це обдумування і молитва після уважного прочитання і вивчення Писань” (“Служіть з Духом”, Ensign або Ліягона, лист. 2010, с. 60).

Старійшина Мервін Дж. Ештон, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

Зображення
Старійшина Марвін Дж. Ештон

“Розмірковуючи, ми даємо Духу можливість вселяти думки і направляти” (“There Are Many Gifts”, Ensign, Nov. 1987, 20).

Учення і Завіти 76. “Видіння”

Під керівництвом Джозефа Сміта було написано поетичну версію Учення і Завітів 76, яку зазвичай називали: “Видіння”. Поема була надрукована 1 лютого 1843 р. у виданні Times and Seasons, церковній газеті, яка видавалась в Наву, шт. Іллінойс, з листопада 1839 р. по лютий 1846 р. (див. Times and Seasons, Feb. 1, 1843, 82–85). У таблиці нижче наведені частини Учення і Завітів 76, які відповідають строфам з поеми, та пояснення, які ми можемо почерпнути з обох версій.

Учення і Завіти 76

Поетичний виклад

Пояснення

Вірш 24

“Що Ним, і через Нього, і від Нього світи є та було створено, і жителі їхні є синами й дочками, народженими Богові”.

Строфи 19–20

“19. І я чув могутній голос, який свідчив із небес,

Що Він Спаситель, Єдинонароджений від Бога;

Ним, через Нього і від Нього світи були створені,

І навіть їхній рух у безмежному просторі неба.

“20. І їхні мешканці також, від першого до останнього,

Врятовані тим же Спасителем, що й ми;

І, звісно, є народженими Богом дочками і синами,

За тими ж істинами і тими ж силами”.

Ісус Христос є Спасителем не лише жителів нашого світу, а й жителів усіх світів, створених Ним.

Вірші 72–73

“Ось, це є ті, хто помер без закону;

І також ті, хто є духами людей, які утримувалися у вʼязниці, кого відвідав Син і кому проповідував євангелію, щоб їх можна було судити, як людей у плоті;

Строфи 54–55

“54. Ось, це є ті, хто помер без закону;

Язичники давнини, які ніколи не мали надії,

І ті, хто з краю і в тіні смерті,

Духи у в’язниці, яких піднесло світло.

“55. Духам у в’язниці, Спаситель якось проповідував.

І знов навчав їх євангелії, маючи владу;

І тоді живі христились за своїх померлих,

Щоб їх можна було судити, як людей у плоті”.

На відміну від Алвіна Сміта, який би прийняв євангелію, якби мав шанс отримати її до своєї смерті (див. УЗ 137), є багато тих, хто відкинув би євангелію, якби отримав її під час смертного життя. Але завдяки великій милості Бога, ці люди матимуть можливість почути і прийняти євангелію в духовній в’язниці, і їх будуть судити, ніби вони були у плоті.

Вірші 74–77

“Хто не сприйняв свідчення Ісуса у плоті, але отримав його згодом.

Це ті, хто є шанованими людьми землі, кого було засліплено лукавством людей.

Це ті, хто отримує від Його слави, але не від Його повноти.

Це ті, хто отримує від присутності Сина, але не від повноти Батька”.

Строфи 56–57

“56. Це ті, хто є шанованими людьми землі;

Кого було засліплено і обмануто підступництвом людей:

Спочатку вони не прийняли істину Спасителя;

Але прийняли її, коли знов почули у в’язниці.

“57. Не будучи доблесними в істині, вони не отримали вінця,

Але є тієї слави, яка є славою місяця:

Вони є тими, хто приходить у присутність Христа,

Але не в повноту Бога, на Його престолі”.

Є багато шанованих людей, які відкидають євангелію у цьому житті, однак пізніше каються і приймають євангелію, коли їх навчають їй у духовному світі. Вони отримають террестріальну славу, яка подібна світлу місяця. Вони зможуть спілкуватися з Ісусом Христом, але не отримають від повноти Бога Батька”.