Семінарія
Урок за програмою домашнього навчання: Учення і Завіти 17–19 (Блок 5)


Урок за програмою домашнього навчання

Учення і Завіти 17–19 (Блок 5)

Матеріали для підготовки вчителя семінарії домашнього навчання

Стислий зміст щоденних уроків за програмою домашнього навчання

Наведений далі стислий виклад подій, доктрин і принципів, які студенти засвоїли, вивчаючи Учення і Завіти 17–19 (блок 5), не призначений для викладання на вашому уроці. Урок, який ви проводите, слід зосереджувати лише на кількох з цих учень і принципів. Роздумуючи над потребами студентів, прислухайтеся до підказок Святого Духа.

День 1: (Учення і Завіти 17)

Завдяки пораді Господа трьом свідкам Книги Мормона, студенти дізнались, що якщо ми виявляємо віру в Бога, то можемо отримати свідчення про істини, які прагнемо знати. Ті, хто отримує свідчення про істину, має відповідальність свідчити про неї. Спаситель Сам свідчив, що Книга Мормона є істинною.

День 2: (Учення і Завіти 18)

На цьому уроці студенти дізнались, що цінність душ є настільки великою, що Ісус Христос страждав і помер, щоб всі люди могли покаятися і повернутися до Небесного Батька. Студенти також виявили, що якщо ми допомагаємо іншим покаятися і прийти до Господа, то радітимемо з ними у царстві Бога. Ми можемо чути голос Ісуса Христа, читаючи Писання силою Духа.

День 3: (Учення і Завіти 19:1–22)

З поради Спасителя Мартіну Гаррісу студенти дізнались, що Ісус Христос виконав волю Свого Батька, і що Ісус Христос судитиме нас згідно з нашими вчинками. Студенти також дізнались, що ми мусимо покаятися в наших гріхах або страждати. Ті, хто вибирає не каятись, будуть покарані за свої гріхи.

День 4: (Учення і Завіти 19:23–41)

Студенти дізнались про обіцяння Господу Мартіну Гаррісу: якщо Мартін дізнаватиметься про Нього, слухатиме Його слова і ходитиме в лагідності Його Духа, тоді він матиме мир. Це обіцяння також стосується і нас. Цей урок також допоміг студентам дізнатись, що якщо ми виконуємо волю Господа, Він дасть нам благословення, які є ціннішими за скарби землі.

Вступ

Цей урок допоможе студентам дізнатись, чому необхідне покаяння. Він допоможе поглибити їхнє розуміння про Спокуту Ісуса Христа. Чим більше ми розуміємо жертву і послух Ісуса Христа, тим меншими ставатимуть наші сумніви щодо нашої спроможності допомагати в роботі Бога.

Рекомендації для навчання

Учення і Завіти 17

Господь обіцяє трьом свідкам, що їм буде дозволено побачити пластини та інші священні предмети

Принесіть на урок якийсь цікавий предмет, але не показуйте його студентам. Коли почнеться урок, скажіть студентам, що ви принесли якийсь предмет. Запитайте студентів, чи вірять вони, що у вас є цей предмет, навіть якщо вони його не бачили.

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 17:2. Запропонуйте класу прослідкувати за текстом і знайти, що потрібно було мати трьом свідкам до того, як вони змогли побачити золоті пластини.

  • Чому, на вашу думку, трьом свідкам потрібна була віра до того, як вони могли побачити пластини?

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 17:3–5. Попросіть клас прослідкувати за текстом і знайти, що Господь вимагав, аби три свідки зробили після того, як побачили золоті пластини та інші священні предмети.

  • Що, за словами Господа, потрібно було зробити трьом свідкам після того, як вони побачили золоті пластини та інші священні предмети.

  • Що Господь вимагає від нас після того, як ми отримуємо свідчення про істину? ( Після того, як ми отримуємо свідчення про істину, ми маємо відповідальність свідчити про неї).

Запропонуйте студентам поміркувати про те, що, за їх переконанням, є істинним, і як вони можуть свідчити про це.

Учення і Завіти 18–19

Господь говорить про Свої страждання і навчає про важливість покаяння

Покажіть студентам певний фрукт або покажіть їм ілюстрацію певного фрукта. Запитайте їх, як ми знаємо, коли фрукт можна їсти. (Його зовнішній вигляд або інші властивості вказують на те, що він зрілий).

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 18:6. Запропонуйте класу стежити за текстом і знайти, що, за словами Господа, дозріває в беззаконні.

  • Що, на вашу думку, означає, що “світ дозріває в беззаконні”?

  • Що вам свідчить про те, що це відбувається?

Попросіть студентів подумки прочитати Учення і Завіти 18:10 (частина уривка для опанування) і знайти, що Господь відчуває до всіх людей, навіть до тих, хто дозріває у беззаконні. Після цього попросіть їх кілька разів спільно прочитати вголос Учення і Завіти 18:10, поки кожен член класу не зможе продекламувати його напам’ять.

  • Які почуття Господь має до Своїх дітей?

  • Як знання про це може впливати на те, як ви ставитеся до тих, хто оточує вас?

  • Як людина може дізнатися, що вона має велику цінність для Бога?

Зазначте, що в багатьох ситуаціях цінність предмета визначається тим, яку ціну людина готова віддати за нього. Ви можете показати кілька предметів різної цінності, щоб продемонструвати це. Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 18:11–12. Нехай клас слідкує за текстом і знайде ціну, яку Спаситель заплатив за наші душі.

  • Яку ціну було сплачено за наші душі? Чому її було сплачено? (Ви можете написати на дошці такий принцип: Цінність кожної людини є настільки великою, що Ісус Христос страждав і помер, щоб ми могли покаятися і повернутися до Небесного Батька).

  • Як покаяння повʼязане з тим, щоб прийти до Спасителя?

Щоб допомогти студентам краще зрозуміти, як покаяння допомагає нам прийти до Спасителя, попросіть одного зі студентів прочитати вголос наступний уривок з довідника Стійкі у вірі:

“Покаяння—це набагато більше, ніж просте визнання провини. Це зміна розуму і серця, яка дає вам свіже бачення Бога, вас самих і світу. Воно означає звільнення від гріха і звернення до Бога за прощенням. Воно спонукається любов’ю до Бога і щирим бажанням виконувати Його заповіді” (Стійкі у вірі: довідник з євангелії [2005], с. 104).

Попросіть студентів подумати, від яких гріхів, поведінки і ставлень їм, можливо, варто відвернутися, щоб покаятися і прийти до Христа.

Напишіть на дошці такі посилання на Писання: Учення і Завіти 18:13–16.

Попросіть кількох студентів по черзі прочитати ці вірші вголос, а решту класу слідкувати за текстом. Ви можете запропонувати студентам позначити в цих віршах всі форми слова покаятися. Після кожного прочитаного вірша запитуйте клас, чого він навчає про покаяння. Ви можете зазначити, що Учення і Завіти 18:15–16 є уривком для опанування.

Допишіть на дошці ті істини, які студенти визначать. Студенти можуть визначити багато принципів, але переконайтеся, що ясно зрозуміло наступний: Якщо ми допомагаємо іншим покаятися і прийти до Господа, то радітимемо з ними у царстві Бога.

Попросіть студентів поміркувати, що вони можуть відчувати, коли повернуться в присутність Бога, щоб їх судили. Запитайте їх, що вони планують зробити щодо підготовки до тієї величної події. Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 19:4. Попросіть клас прослідкувати і знайти, що ми мусимо робити, щоб підготуватися до того дня.

  • Відповідно до цього вірша, що відбувається, якщо ми вирішимо не каятися?

Попросіть студентів подумки прочитати Учення і Завіти 19:13–19. Попросіть їх знайти наслідки, які приходять до тих, хто вирішує не каятися.

  • Яку причину відповідно до Учення і Завітів 19:16–19 назвав Спаситель щодо того, чому Він страждав за наші гріхи? (Ви можете додати таку доктрину до тих, що згадані на дошці: Спаситель страждав за наші гріхи, щоб ми могли покаятися і не страждали так, як Він).

Ви можете показати студентам зображення Спасителя в Гефсиманії, наприклад, де Ісус молиться в Гефсиманії (Альбом “Євангелія в мистецтві” [2009], № 56; див. також LDS.org). Поясніть, що більшість історій про страждання Ісуса Христа, розказані іншими людьми, а не Ним Самим (див. Матвій 26:36–39; Лука 22:39–44), але Учення і Завіти 19 містить особисту розповідь Спасителя про Його страждання.

Попросіть студентів подумки проглянути Учення і Завіти 19:18–19 і знайти, як Спаситель описав страждання, яких Він зазнав під час Спокути.

Напишіть на дошці такі два запитання:

Які моменти, описані Спасителем про Його страждання, є значимими для вас? Чому?

Що в описанні Спасителя допомагає посилити ваше бажання покаятися і повернутися до Нього?

Запропонуйте студентам вибрати одне із запитань і обговорити їхню відповідь з напарником.

Попросіть студентів заспівати або послухати слова гімну “О, як осягнути Ісусові милості” (Гімни, №. 110). Попросіть їх подумати над словами цього гімну і подумати, що Спаситель зробив для них.

Якщо дозволяє час, запропонуйте студентам поділитися своїми свідченнями про Спасителя і про благословення покаяння. Заохотьте їх діяти згідно відчутих вражень чи спонукань, аби покаятися і прийти до Спасителя.

Щоб завершити цей урок, попросіть студентів продекламувати напам’ять Учення і Завіти 19:23 або разом прочитати цей вірш у своїх Писаннях. Запитайте, як, на їхню думку, цей уривок для опанування стосується покаяння і надії на прощення.

Наступний блок (Учення і Завіти 20–23)

Що з того, що ми робимо в Церкві сьогодні, є таким самим, як і тоді, коли 6 квітня 1830 року була організована Церква? Якими є вимоги до хрищення? Як носію священства наказано благословляти причастя? У чому полягають обов’язки учителя або священика? Студенти дізнаються відповіді на ці запитання, коли вивчатимуть Учення і Завіти 20–23.