Семінарія
Урок за програмою домашнього навчання: Джозеф Сміт—Історія 1:1–65; Учення і Завіти 2 (Блок 2)


Урок за програмою домашнього навчання

Джозеф Сміт—Історія 1:1–65; Учення і Завіти 2 (Блок 2)

Матеріали для підготовки вчителя семінарії домашнього навчання

Стислий зміст щоденних уроків за програмою домашнього навчання

Наведений далі стислий виклад подій, доктрин і принципів, які студенти засвоїли, вивчаючи Джозеф Сміт—Історія 1:1–65 і Учення і Завіти 2 (блок 2), не призначений для викладання на вашому уроці. Урок, який ви проводите, слід зосереджувати лише на кількох з цих учень і принципів. Роздумуючи над потребами студентів, прислухайтеся до підказок Святого Духа.

День 1: (Джозеф Сміт–-Історія 1:1–20)

З досвіду Джозефа Сміта, який намагався дізнатись, яка церква була істинною, студенти дізнались, що якщо ми звертаємося до Бога з вірою, Він відповість на наші молитви. Вони зосередились на тій істині, що Джозеф Сміт бачив Бога Батька і Його Сина, Ісуса Христа. З досвіду Джозефа Сміта студенти також дізнались, що Бог Батько та Ісус Христос живуть, і що Небесний Батько та Ісус Христос є окремими й різними особами. Крім того, студенти виявили, що якщо вони щиро шукатимуть Божої допомоги, коли Сатана намагається нас збентежити, Бог може визволити нас.

День 2: (Джозеф Сміт—Історія 1:21–26)

З досвіду Джозефа Сміта студенти дізнались, що у важкі часи ми можемо черпати силу з прикладів вірних людей в Писаннях. Вивчаючи те, як Джозеф Сміт зносив переслідування після Першого видіння, студенти засвоїли доктрини і принципи, які можуть допомогти їм, коли вони стикаються з протидією через їхні свідчення. Крім того, студенти дізнались, що діючи за принципами, які викладені в Писаннях, ми можемо здобути свідчення про їхню істинність.

День 3: (Джозеф Сміт—Історія 1:27–54; Учення і Завіти 2)

Джозеф Сміт хотів знати про своє становище перед Богом. Він визнав свої помилки і слабкості й відчував сум. Подібно до Джозефа Сміта, коли ми визнаємо наші гріхи і відчуваємо сум через них, ми можемо молитися Небесному Батькові про прощення. Студенти вивчали візит Моронія до Джозефа Сміта і дізнались, що Бог мав роботу для Джозефа Сміта, яка мала поширитися по всій землі. Ця робота включала в себе відновлення на землі Іллею сили запечатувати перед Другим пришестям Ісуса Христа.

День 4: (Джозеф Сміт—Історія 1:55–65)

Студенти обміркували обіцяння Моронія Джозефу Сміту, що пластини буде захищено, і вони дізнались, що коли ми беремо на себе відповідальність за те, що Господь дав нам, і зберігаємо це, Він захищатиме й допомагатиме. Коли студенти вивчали історію про те, як Мартін Гарріс приніс копії письмен на золотих пластинах і переклад професору Ентону і доктору Мітчелу, вони дізнались, що пророцтва слуг Господніх здійсняться.

Вступ

Цей урок може допомогти студентам поглибити їхнє розуміння Першого видіння Джозефа Сміта. Він також дає їм можливість дізнатись про зусилля, потрібні для пошуку відповідей на запитання та розуміння своєї ролі у вивченні євангелії. Студенти дізнаються, як зміцнити свою віру, аби протистояти переслідуванням і протидії, яких вони можуть зазнавати.

Рекомендації для навчання

Джозеф Сміт—Історія 1:5–20

Бог Батько і Його Син, Ісус Христос, являються Джозефу Сміту

Попросіть студентів пригадати час, коли вони хотіли отримати відповідь на духовне запитання чи пов’язане з євангелією. Потім поставте наступне запитання:

  • Що ви робите, щоб знайти відповідь на своє запитання?

Нагадайте студентам, що Джозеф Сміт був у віці багатьох студентів семінарії, коли його занепокоїло важливе запитання, і він почав шукати відповідь на нього. Хоча досвід Джозефа є унікальним, події, що вели до нього, є моделлю, якій кожен з нас може слідувати, щоб отримати допомогу і відповіді від Бога.

Ви можете запропонувати студентам позначити фразу “Я сам довідався” в Джозеф Сміт—Історія 1:20.

Поділіть студентів на групи по двоє або троє. Запропонуйте кожній групі прочитати Джозеф Сміт—Історія 1:8, 11–12, 14–15 і знайти, що робив Джозеф Сміт, щоб отримати відповідь на своє запитання. Запропонуйте кожній групі послати до дошки представника, щоб написати один важливий елемент, знайдений його або її групою. Скажіть класу не повторювати записи на дошці. Якщо студентам важко знайти те, що робив Джозеф, ви можете допомогти їм, назвавши дещо з наведеного далі: Джозеф серйозно замислювався (думав), відвідував церковні збори, вивчав учення різних деномінацій, вивчав Писання, з рішучістю молився.

Поставте такі запитання:

  • Якому принципу ви можете навчитися від Джозефа Сміта стосовно того, що потрібно для засвоєння духовних речей? (Хоча студенти можуть формулювати свої відповіді різними словами, вони мають визначити такий принцип: Духовне вивчення вимагає зусиль з нашого боку. Ви можете написати цей принцип на дошці).

  • Чому, на вашу думку, нам важливо докладати зусилля, щоб засвоїти духовні істини?

  • Як застосування цього принципу може допомогти вам у вашому особистому вивченні Учення і Завітів цього року?

Запропонуйте одному зі студентів прочитати вголос Джозеф Сміт—Історія 1:16–17, а клас попросіть стежити у своїх Писаннях і знайти те, що Джозеф відчував, коли докладав зусилля, щоб здобути знання.

  • Кого побачив Джозеф Сміт відповідно до 17-го вірша? (Впевніться, що всім зрозуміло, що Джозеф Сміт бачив Бога Батька і Його Сина Ісуса Христа).

  • Що він дізнався під час цього видіння стосовно цих двох осіб?

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос наведене далі висловлювання Президента Джозефа Ф. Сміта, який пояснив важливість Першого видіння:

Зображення
Президент Джозеф Ф. Сміт

“Найвеличнішою подією в історії світу після воскресіння Сина Божого з могили і Його вознесіння на небеса стало явлення Батька і Сина юнакові Джозефу Сміту” (Gospel Doctrine, 5th ed. [1939], 495).

  • Чому, на вашу думку, важливо мати свідчення, що Небесний Батько та Ісус Христос дійсно явилися Джозефу Сміту?

Запросіть одного зі студентів прочитати вголос Джозеф Сміт—Історія 1:18–20, і попросіть студентів знайти, що Джозеф сам дізнався завдяки своїм зусиллям діяти з вірою. Потім поставте такі запитання:

  • Про що дізнався Джозеф сам?

  • Що ми можемо дізнатись з досвіду Джозефа Сміта стосовно того, що може статися, коли ми вивчаємо слово Бога, а потім діємо відповідно до того, що ми читаємо? (Відповіді можуть включати наступну істину: Якщо ми старанно вивчаємо Боже слово і діємо з вірою, тоді ми можемо особисто пізнати істини євангелії. Ви можете написати цей принцип на дошці і запросити студентів написати його на полях своїх Писань).

  • Як ця істина може допомогти другові або члену сім’ї, які мають запитання стосовно євангелії?

  • Як ця істина може допомогти вам з вашими запитаннями або занепокоєннями?

Джозеф Сміт—Історія 1:20–65; Учення і Завіти 2

Джозеф Сміт одружується з Еммою Гейл, отримує золоті пластини і починає переклад

Попросіть студентів проглянути, що сталося з Джозефом Смітом після його Першого видіння. Пересвідчіться, що вони розуміють, що Пророк зазнав суворих гонінь, розповівши іншим про видіння. Запропонуйте їм самостійно прочитати кінець Джозеф Сміт—Історія 1:20, починаючи з фрази: “Здається …”. Після цього поставте студентам наступні запитання:

  • Відповідно до слів Джозефа Сміта, чому він зазнавав великих переслідувань у такому юному віці? (Переслідування прийшли через вплив Сатани, оскільки він усвідомлював, що Джозеф Сміт буде “порушником і дратівником … царства [Сатани]”).

  • В яких ситуаціях ви або інші знайомі вам люди можуть зазнавати переслідувань сьогодні?

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Джозеф Сміт—Історія 1:24–25. Нехай клас слухає і визначить, що ми можемо робити, щоб здобути сили у важкі часи.

  • Що ми можемо робити у важкі часи, щоб здобути сили бути вірними? (Студенти можуть дати багато різних відповідей. Впевніться, що вони визначать наступний принцип: У важкі часи ми можемо черпати силу з прикладів вірних людей в Писаннях. Ви можете написати цей принцип на дошці і запросити студентів написати його на полях своїх Писань).

Запросіть студентів розглянути Джозеф Сміт—Історія 1:24–25 і знайти слова або фрази, які можуть зробити їх сміливими або дати сили робити те, що правильно в часи гонінь. Коли студенти назвуть знайдені ними фрази, ви можете запропонувати їм позначити фразу: “Я бачив видіння, я знаю це і я знаю, що Бог це знає, і я не можу та й не смію зрікатися цього”.

Поставте студентам такі запитання:

  • Чого ця фраза навчає вас стосовно свідчення Джозефа Сміта про Перше видіння?

  • Як ця фраза може допомогти вам, коли хтось піддає сумніву ваше свідчення або переслідує вас за ваші вірування?

Завершіть цей урок, поділившись власним свідченням про принципи, які обговорювалися на цьому уроці. Запропонуйте студентам поділитися своїм досвідом або почуттями щодо цих істин.

Наступний блок (Учення і Завіти 3–7; 10; Джозеф Сміт—Історія 1:66–67)

Як були втрачені і вже не відновлені перші 116 сторінок Книги Мормона перекладені Джозефом Смітом? Коли студенти вивчатимуть наступний блок, то дізнаються про Мартіна Гарріса і втрачений рукопис. Вони також дізнаються про пораду Господа тим, хто бажає служити Богу.