Семінарія
Урок за програмою домашнього навчання: Учення і Завіти 72–76:80 (Блок 16)


Урок за програмою домашнього навчання

Учення і Завіти 72–76:80 (Блок 16)

Матеріали для підготовки вчителя семінарії домашнього навчання

Стислий зміст щоденних уроків за програмою домашнього навчання

Наведений далі стислий виклад подій, доктрин і принципів, які студенти засвоїли, вивчаючи Учення і Завіти 72–76:80 (блок 16), не призначений для викладання на вашому уроці. Урок, який ви проводите, слід зосереджувати лише на кількох з цих доктрин і принципів. Роздумуючи над потребами студентів, прислухайтеся до підказок Святого Духа.

День 1: (Учення і Завіти 72–74)

Коли студенти вивчали покликання Ньюела К. Уітні, як єпископа, вони дізнались, що покликання служити в Церкві Ісуса Христа йдуть від Спасителя. Вони також дізнались, що єпископи і президенти філій керують мирськими і духовними справами Церкви у своїх приходах та філіях. Вивчаючи роботу пророка Джозефа Сміта над натхненним перекладом Біблії, студенти визначили принцип, що маленькі діти є святими, будучи освяченими через Спокуту Ісуса Христа.

День 2: (Учення і Завіти 75)

Вивчаючи настанови Господа групі старійшин Церкви, студенти дізнались про благословення, які Господь дає тим, хто є вірним у проголошенні євангелії. З поради Господа окремій групі старійшин, студенти дізнались, що Господь наказує нам бути старанними в усьому.

День 3: (Учення і Завіти 76:1–49)

Коли пророк Джозеф Сміт і Сідні Рігдон розмірковували над значенням Івана 5:29, їм було дано видіння від Господа. Перед тим, як дослідити видіння, студенти дізнались про принципи, які відносяться до бажання Господа відкрити нам істину. Коли студенти вивчали першу частину видіння, то визначили різні доктрини про Ісуса Христа та Сатану. Студенти також дізнались, що через Спокуту Ісуса Христа всі діти Бога, крім синів загибелі, можуть спастися від гріха і смерті.

День 4: (Учення і Завіти 76:50–80)

Вивчаючи те, що пророк Джозеф Сміт і Сідні Рігдон бачили у видінні, яке стосується целестіального царства, студенти визначили вічні благословення, які отримають ті, хто здобули свідчення про Ісуса і виконують Його заповіді. Студенти також дізнались, що ми можемо вдосконалитися через Спокуту Ісуса Христа. Порівнюючи різницю між целестіальним і террестріальним царствами, студенти дізнались, що якщо ми доблесні у свідченні про Ісуса, то можемо отримати целестіальне царство Бога.

Вступ

Цей урок зосереджено на тому, що дізнались пророк Джозеф Сміт і Сідні Рігдон стосовно Спасителя і целестіального та террестріального царств у видінні, записаному в Ученні і Завітах 76.

Рекомендації для навчання

Примітка: Щоб допомогти студентам в їхніх зусиллях запам’ятати уривок для опанування в Ученні і Завітах 76:40–41, ви можете продекламувати його з ними на початку або наприкінці цього уроку.

Учення і Завіти 76:20–24

Джозеф Сміт і Сідні Рігдон бачать видіння Небесного Батька та Ісуса Христа

Ви можете запросити клас заспівати вступний гімн “Живе, живе Спокутар мій!” (Гімни, № 69). Слова цього гімну можуть допомогти студентам відчути силу принципів, про які вони дізнаються сьогодні.

Запросіть студентів подумати над наступною ситуацією: На уроці у школі ваш учитель починає обговорювати релігії світу. Коли згадається християнство, вчитель запитує, чи є у класі християни, які хотіли б поділитися своїми віруваннями про Ісуса Христа.

  • Якби ви опинились у такій ситуації, що ви б сказали про свої вірування і знання про Ісуса Христа?

Зазначте, що ми можемо дізнатися багато істин про Ісуса Христа в Ученні і Завітах 76. Допоможіть студентам розглянути контекст цього одкровення, поставивши такі запитання:

  • Що робили пророк Джозеф Сміт і Сідні Рігдон до того, як отримали видіння, записане в Ученні і Завітах 76. (При потребі закличте студентів переглянути вступ до розділу).

  • Кого Джозеф Сміт і Сідні Рігдон спочатку побачили у видінні? (Якщо студенти не можуть пригадати, попросіть їх опрацювати Учення і Завіти 76:20–24, щоб знайти відповідь).

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 76:20–24. Запропонуйте класу прослідкувати, шукаючи істини, які Джозеф Сміт і Сідні Рігдон дізнались про Ісуса Христа.

  • Які істини Джозеф Сміт і Сідні Рігдон дізнались про Ісуса Христа завдяки цьому видінню? (Попросіть когось зі студентів скласти перелік цих відповідей на дошці).

Студенти можуть визначити різні доктрини, серед яких такі: Ісус Христос є живою, прославленою Істотою; Небесний Батько та Ісус Христос є окремими Особами; Ісус Христос є Єдинонародженим від Батька у плоті; Ісус Христос є Творцем цього світу та інших світів; та ми народжені сини й дочки Бога. (Щоб допомогти студентам краще зрозуміти останній принцип, ви можете запросити їх прочитати Мосія 5:7).

  • Про які з істин, перелічених на дошці, ви можете свідчити? Як ви знаєте, що вони істинні?

Ви можете поділитися своїм особистим свідченням про Спасителя.

Нагадайте студентам, що Учення і Завіти 76:22–24—це уривок з Писань для опанування. Попросіть їх назвати інших людей, кому являвся Ісус Христос, крім пророка Джозефа Сміта і Сідні Рігдона. (В їхньому уроці за програмою домашнього навчання, день 3, студентам призначили знайти перехресні посилання на інші моменти в Писаннях, де пророки свідчили, що бачили Спасителя. Наприклад, див. Вихід 33:11; 1 Царів 11:9; та Ісая 6:5; див. також Матвій 5:8).

Учення і Завіти 76:50–80

Джозеф Сміт і Сідней Рігдон бачать у видінні целестіальне і террестріальне царства

Попросіть студентів назвати деякі місця, куди вони хотіли б поїхати на канікули або на свята. (Напишіть їхні відповіді на дошці). Обведіть колом одне з місць, перелічених на дошці. Попросіть студентів описати шлях, який їм треба було б подолати, аби прибути у вибране місце призначення. Виберіть інше місце з тих, що перелічені на дошці, яке значно відрізняється від першого місця, яке ви обвели колом.

  • Якщо ви слідуватимете шляхом, який ви описали для першого місця, чи приведе він вас до цього, іншого місця призначення?

  • Як місце, яке ви вибрали, впливає на шлях, який ви маєте обрати, щоб дістатися туди?

Попросіть студентів відкрити їхні путівники для вивчення на діаграмі “Учення і Завіти 76: Огляд видіння” в уроці для 3-го дня.

Зображення
царства слави
  • Як наше обговорення шляхів і місць призначення, пов’язане з видінням, записаним в Ученні і Завітах 76? (З цього видіння ми дізнаємось про шляхи, або вибір, який веде до місць призначень у вічності, в які можливо потрапити кожному з нас).

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 76:51–53, де описується шлях до піднесення в целестіальному царстві. Попросіть іншого студента прочитати вголос Учення і Завіти 76:72–79, де описується шлях в террестріальне царство. Нехай клас слідкує і знайде, чим відрізняється шлях до целестіального царства від шляху до террестріального царства.

  • Які відмінності ви помітили між тими, хто успадкує піднесення в целестіальному царстві, і тими, хто успадкує террестріальне царство? (Однією з важливих відмінностей, яку могли помітити студенти, є та, що ті, хто успадкує террестріальне царство “не є доблесними у свідченні про Ісуса” [УЗ 76:79]).

Попросіть студентів проглянути Учення і Завіти 76:51–53 і знайти принцип, який викладається в цих віршах.

Напишіть на дошці такий незавершений принцип: Якщо ми доблесні у свідченні про Ісуса, …

  • З того, що ви дізнались у віршах 51–53, як би ви завершили цей принцип? (Вони можуть висловитися по-іншому, але студенти мають визначити наступний принцип: Якщо ми доблесні у свідченні про Ісуса, то можемо отримати піднесення в целестіальному царстві Бога).

Щоб допомогти студентам краще зрозуміти цей принцип, обговоріть наступні запитання:

  • У чому, на вашу думку полягає різниця між тим, щоб мати свідчення про Спасителя, і доблестю у цьому свідченні?

  • Які вчинки і ставлення притаманні тим, хто є доблесним у своєму свідченні про Спасителя?

  • Що допомогло вам бути доблесним у свідченні про Ісуса?

Поділіться своїм свідченням про те, що кожен з них має потенціал отримати піднесення в целестіальному царстві. Попросіть їх подумати про те, чи веде їх їхній вибір до вічного місця призначення, яке принесе їм найбільше щастя. Закличте їх бути доблесним в їхньому свідченні про Ісуса Христа.

Наступний блок (Учення і Завіти 76:81–119; 77–83)

Щоб підготувати студентів до навчання протягом наступного тижня, ви можете попросити їх подумати над таким запитанням: Чому Господь очікує більше від тих, хто отримав більше світла і знання? Крім того, що студенти завершать вивчення видіння, даного пророку Джозефу Сміту і Сідні Рігдону, записаного в Ученні і Завітах 76, в наступному блоці вони дізнаються, чого Господь очікує від тих, кому Він дав багато. Студенти також прочитають пояснення щодо чотирьох тварин, згаданих в Об’явленні 4:6–9.