Семінарія
Урок за програмою домашнього навчання: Учення і Завіти 65–71 (Блок 15)


Урок за програмою домашнього навчання

Учення і Завіти 65–71 (Блок 15)

Матеріали для підготовки вчителя семінарії домашнього навчання

Стислий зміст щоденних уроків за програмою домашнього навчання

Наведений далі стислий виклад подій, доктрин і принципів, які студенти засвоїли, вивчаючи Учення і Завіти 65–71 (блок 15), не призначений для викладання на вашому уроці. Урок, який ви проводите, слід зосереджувати лише на кількох з цих учень і принципів. Роздумуючи над потребами студентів, прислухайтеся до підказок Святого Духа.

День 1: (Учення і Завіти 65–66)

Вивчаючи цей урок, студенти дізнались, що євангелія Ісуса Христа пошириться аж до кінців землі. Вони виявили, що ми маємо відповідальність готувати себе та інших до Другого пришестя Ісуса Христа.

День 2: (Учення і Завіти 67)

У цьому уроці студенти визначили наступні принципи: Господь чує наші молитви і знає наші серця; якщо ми впустимо страх у свої серця, то можемо втратити благословення. Вони також дізнались, що якщо ми скинемо з себе ревнощі та страхи, змиримося й продовжуватимемо з терпінням, то зможемо витримати присутність Господа.

День 3: (Учення і Завіти 68)

Під час цього уроку студенти дізнались, що коли слуги Господа спонукувані Святим Духом, їхні слова поведуть людей до спасіння. Студенти також дізнались, що єпископи мають бути затверджені Першим Президентством, і висвячені належним повноваженням. Крім того студенти виявили, що Господь наказав батькам навчати своїх дітей розуміти вчення про покаяння, віру в Христа, хрищення і дар Святого Духа.

День 4: (Учення і Завіти 69–71)

З поради Господа Джону Уітмеру студенти дізнались, що Господь очікує, що на благо Церкві і для підростаючих поколінь будуть вестися історичні записи. Студенти також виявили, що Господь покладе на нас відповідальність за обов’язки, які Він доручив нам. Зрештою студенти дізнались, що коли люди критикують Церкву, ми можемо реагувати, ділячись істинами з Писань і слідуючи скеруванням від Духа.

Вступ

Цей урок зосереджується на словах Господа, звернених до Уільяма Е. Маклелліна в Ученні і Завітах 66. Вивчаючи цей розділ, студенти можуть навчитися важливості каятися в усіх своїх гріхах, позбавляючись у житті того, що заважає їхньому духовному розвитку, і залишаючись вірними до кінця.

Рекомендації для навчання

Учення і Завіти 66

Господь наказує Уільяму Е. Маклелліну проголошувати євангелію, полишити всяку неправедність і продовжувати бути вірним до кінця

До початку уроку перемалюйте на дошку таку діаграму.

Зображення
лінійна діаграма

Коли почнеться урок, запросіть студентів розглянути діаграму на дошці. Попросіть їх подумки поміркувати, де вони розмістили б себе на цій діаграмі. Також запропонуйте їм подумати, в якому напрямку вони просуваються—ближче до Бога чи навпаки. Потім попросіть когось зі студентів прочитати вголос наведене далі висловлювання президента Генрі Б. Айрінга, з Першого Президентства. Нехай клас слухає і знайде способи, як ми можемо наблизитися до Бога.

Зображення
Президент Генрі Б. Айрінг

“Якщо ви хочете бути поруч з дорогою вам людиною, від якої ви знаходитеся далеко, ви знаєте, як це зробити. Ви знайдете спосіб поговорити з ними, ви слухатимете їх і ви знайдете способи зробити щось одне для одного. Чим частіше це відбуватиметься, чим довше це триватиме, тим глибшими будуть узи любові. Якщо довгий час не розмовляти, не слухати і не робити нічого, узи стануть слабшими.

Бог досконалий і всемогутній, а ми з вами смертні. Але Він наш Батько, Він любить нас і, подібно до люблячого друга, пропонує таку саму можливість наблизитися до Нього. І ви будете це робити майже подібним чином: говорити, слухати і діяти” (“To Draw Closer to God”, Ensign, May 1991, 66).

  • Як ми можемо наближатися до Бога, відповідно до слів президента Айрінга?

  • Що, на вашу думку, означає говорити, слухати і робити щось, коли ми прагнемо наближатися до Бога?

Поясніть, що у перші дні існування Церкви, чоловік на ім’я Уільям Е. Маклеллін наблизився до Бога, коли дізнався про відновлену євангелію. Він охристився 20 серпня 1831 р. Невдовзі після цього його висвятили на старійшину, і протягом кількох тижнів він супроводжував Гайрума Сміта в якості місіонера. У жовтні 1831 р. він вирушив до шт. Огайо на конференцію Церкви. Будучи там, він зустрівся з пророком Джозефом Смітом. 29 жовтня брат Маклеллін таємно молився, просячи Господа відкрити йому відповіді через Пророка на п’ять конкретних запитань. Не називаючи Джозефу Сміту самих запитань, брат Маклеллін попросив про одкровення. Коли Пророк надиктував одкровення, яке знаходиться в Ученні і Завітах 66, брат Маклеллін побачив, що на кожне з його запитань була відповідь. Господь дав йому настанови і застереження, щоб допомогти залишитися вірним і зрештою отримати вічне життя.

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 66:1–2. Попросіть клас слідкувати і знайти причини, чому Господь благословив Уільяма Маклелліна в той час, як було надане це одкровення.

  • Чому брат Маклеллін зміг отримати благословення від Господа? (Тому що він відвернувся від своїх гріхів, отримав істини Господа і повноту євангелії).

Попросіть студентів подумки прочитати Учення і Завіти 66:3 і знайти те, що ще, за словами Господа, потрібно було зробити брату Маклелліну, щоб догодити Йому. Попросіть студентів розказати про знайдене.

  • Що, на вашу думку, означає бути “чистим, але не повністю”? (Можливо, вам потрібно буде допомогти студентам зрозуміти, що хоча брат Маклеллін досяг великого успіху і отримав благословення за свої зусилля, йому все ще потрібно було покаятися у деяких гріхах).

  • Що ми можемо дізнатися з поради Господа у 3-му вірші? (Студенти мають визначити наступну заповідь: Нам наказано покаятися в усіх наших гріхах).

  • Чому необхідно покаятися в усіх наших гріхах, а не лише в деяких з них?

  • Що ми можемо дізнатися з цього вірша стосовно того, як Господь допоможе нам у нашому покаянні? (Студенти можуть відповісти по-різному, але вони повинні визначити такий принцип: Господь покаже нам те, у чому нам потрібно покаятись).

Попросіть когось із студентів прочитати наведене далі висловлювання президента Генрі Б. Айрінга. Нехай клас слухає і визначить один спосіб, як ми можемо просити Господа допомогти нам покаятись.

Зображення
Президент Генрі Б. Айрінг

“Одне з запитань, яке ми повинні ставити нашому Небесному Батькові в особистій молитві є таким: “Що я зробив або не зробив сьогодні такого, що засмучує Тебе? Якщо я знатиму про це, то відразу ж покаюсь у цьому всім своїм серцем”. На цю смиренну молитву прийде відповідь” (“Do Not Delay”, Ensign, Nov. 1999, 34).

Запропонуйте студентам подумати про благословення, які вони отримали, коли відвернулись від гріха і прийняли євангелію. Запросіть їх прагнути пізнати те, у чому їм потрібно покаятись, щоб вони могли отримати ще більші благословення.

Розділіть студентів на пари. Попросіть пари разом прочитати Учення і Завіти 66:5–9 і знайти те, що Господь хотів, аби брат Маклеллін зробив. Попросіть студентів розповісти, що вони знайшли.

  • Відповідно до віршів 8–9, які благословення отримав би брат Маклеллін, якби вірно виконав волю Господа?

  • Чого ми можемо навчитися з цих віршів стосовно благословень, які ми можемо отримати, коли виконуємо волю Господа щодо нас? (Студенти мають визначити такий принцип: Якщо ми віддано чинимо волю Господа, Він буде з нами і благословить нас, щоб ми могли виконати те, чого Він вимагає від нас).

Поясніть, що, крім надання Уільяму Маклелліну настанов стосовно того, що робити, Господь також застеріг його. Попросіть когось зі студентів прочитати вголос перші два речення з Учення і Завітів 66:10. Перед тим, як він або вона прочитають їх, зазначте, що перше речення включає в себе слово: обтяженим. Поясніть, що щось обтяжує нас, якщо воно є перешкодою на нашому шляху, або якщо воно робить завдання важким для виконання.

  • Господь наказав брату Маклелліну: “полиш усяку неправедність”. Як неправедність або гріх обтяжували б його місіонерську роботу?

  • Як неправедність обтяжує нас духовно?

Прочитайте вголос третє речення Учення і Завітів 66:10, і запросіть клас знайти конкретне застереження, проголошене Господом Уільяму Маклелліну.

  • Відповідно до 10-го вірша, яка спокуса непокоїла брата Маклелліна?

  • Що ми можемо дізнатися з 10-го вірша про знання Господа про кожного з нас? (Допоможіть студентам зрозуміти, що Господь знає наші конкретні випробування і спокуси саме так, як Він їх знав у брата Маклелліна).

  • Чому, на вашу думку, важливо розуміти, що Господь знає наші конкретні випробування і спокуси?

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 66:11–13. Попросіть клас стежити за текстом і знайти додаткову пораду, яку Господь дав Уільяму Маклелліну.

  • Відповідно до 12-го вірша, що ми маємо робити, аби здобути вічне життя? (Допоможіть студентам зрозуміти, що якщо ми продовжуватимемо бути вірними до кінця, то отримаємо вічне життя).

  • Що для вас означає продовжувати бути вірними до кінця?

Поясніть, що коли було надане це одкровення, Уільям Маклеллін отримав свідчення про відновлену євангелію. Після того, як було надане це одкровення, він свідчив про пророче покликання Джозефа Сміта. Брат Маклеллін віддано служив протягом кількох років і його було покликано служити одним з перших членів Кворуму Дванадцятьох Апостолів у цьому розподілі. Однак він не зміг бути вірним до кінця. В дійсності він повстав проти пророка Джозефа Сміта, і його було відлучено від Церкви у 1838 році.

Зверніть увагу студентів на діаграму на дошці і запропонуйте їм ще раз подумати, де б вони розмістили себе в тій діаграмі. Нехай вони поміркують над таким запитанням:

  • Що ви робитимете, щоб наблизитися до Бога і продовжувати бути вірними до кінця?

Свідчіть про доктрини і принципи, які ви обговорювали, та закличте студентів діяти за цими істинами.

Наступний блок (Учення і Завіти 72–76)

Попросіть студентів уявити, як би це було мигцем побачити пекло (зовнішню темряву) та інші страждання безбожників, а потім отримати видіння целестіального, террестріального і телестіального царств слави. Поясніть, що завдяки роботі над натхненним перекладом Біблії, очі пророка Джозефа Сміта і Сідні Рігдона могли відкритися, щоб побачити видіння трьох ступенів слави, яке записане в Ученні і Завітах 76.