Семінарія
Урок 141: Учення і Завіти 133:1–35


Урок 141

Учення і Завіти 133:1–35

Вступ

3 листопада 1831 р., через два дні після того, як Господь наказав Джозефу Сміту видати Книгу Заповідей, Пророк отримав одкровення, записане в Ученні і Завітах 133. Це одкровення було включено у видання Учення і Завітів 1835 р. як розділ 100 і мало відігравати роль додатку в цій книзі. Ті, хто працював над рукописом, спочатку хотіли, щоб видання 1835 р. розпочиналося розділом 1, а завершувалося цим одкровенням. Це одкровення буде обговорюватися на двох уроках. На цьому уроці буде обговорюватися наказ Господа про те, щоб Його народ готувався сам і готував інших до Його Другого пришестя. На ньому також будуть обговорюватися пророцтва про події, повʼязані з Його Другим пришестям і тисячолітнім правлінням.

Рекомендації для навчання

Учення і Завіти 133:1–3

Господь описує Своє Друге пришестя

Ще до початку уроку напишіть на дошці наведене далі твердження. (Це твердження знаходиться у виступі “Підготовка до Другого пришестя”, Ensign або Ліягона, трав. 2004, с. 7).

“Сьогодні я відчув підказку говорити про важливість підготовки до майбутньої надзвичайно важливої для кожного з нас події—” (Старійшина Даллін Х. Оукс).

Розпочніть урок, поставивши студентам такі запитання:

  • Чи траплялося вам коли-небудь бути в школі і збагнути, що ви забули підготуватися до тесту? Якщо так, то що ви відчували?

  • Що ви відчуваєте, знаючи, що ви добре підготувалися до тесту?

Приверніть увагу студентів до слів на дошці. Попросіть когось зі студентів прочитати ці слова вголос. Тоді поставте класу таке запитання:

  • Про яку подію, на вашу думку, говорив старійшина Оукс?

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 133:1–3. Запропонуйте класу слідкувати за текстом і знайти, до якої події ми повинні підготуватися і чому ми повинні до неї підготуватися. (Перед тим як студент почне читати, ви можете пояснити, що слова “обнажить Своє святе рамено” стосуються Господа, Який відкриває Свою силу і владу світу).

  • Про яку подію каже Господь у цих віршах? (Якщо студентам потрібна допомога, запропонуйте їм звернути увагу у вірші 2 на виноску а. Потім закінчіть на дошці твердження старійшини Оукса, написавши Другого пришестя Господа).

  • Відповідно до вірша 2, що станеться з безбожними, тобто злочестивими, під час Другого пришестя? (Студенти мають визначити таку доктрину: При Своєму Другому пришесті Ісус Христос прийде з судом проти безбожних. Ви можете запропонувати студентам записати цю доктрину у своїх Писаннях біля вірша 2).

Учення і Завіти 133:4–16

Господь наказує Своєму народу підготуватися до Його Другого пришестя

Щоб допомогти студентам поглибити їхнє розуміння контексту цього одкровення, попросіть когось зі студентів прочитати вголос вступ до Учення і Завітів 133. Нехай клас слідкує за текстом і знайде, у якому вигляді це одкровення було включено в книгу Учення і Завіти спочатку. Коли вони скажуть, що знайшли, попросіть їх звернути увагу на дату отримання цього одкровення. Поясніть, що це одкровення публікується не в хронологічному порядку, оскільки спочатку воно було додатком до книги Учення і Завіти. Це одкровення та розділ 1 обрамлювали одкровення, записані в книзі Учення і Завіти.

Попросіть студентів прочитати подумки вірш 4 і знайти, що Господь наказує Своєму народу робити, аби підготуватися до Його Другого пришестя.

  • Що Господь наказав робити Своєму народу? (Готуватися й збиратися разом у Сіоні).

Напишіть на дошці таку незавершену фразу: допомагає готуватися нам до Другого пришестя Ісуса Христа.

Розділіть студентів на пари. Попросіть, щоб студенти в парах разом прочитали Учення і Завіти 133:4–16, шукаючи слова й фрази, якими сказано, як готуватися до Другого пришестя Спасителя.

Запропонуйте, щоб кожна пара розказала про знайдене, а потім попросіть когось зі студентів закінчити фразу на дошці, написавши відповіді студентів під пропуском.

Аби допомогти студентам краще зрозуміти, як саме ми можемо готуватися до Другого пришестя Господа, зробіть для всіх студентів копію наведеного далі завдання. Попросіть студентів виконати це завдання зі своїми напарниками та підготуватися, щоб поділитися своїми думками з класом. (Ви можете запропонувати студентам спочатку записати свої відповіді, а потім вже поділитися ними з класом).

Підготовка до Другого пришестя

  1. Обговоріть у своїх парах, чому відповіді, перелічені на дошці, є важливими способами підготуватися до Другого пришестя Ісуса Христа.

  2. Зверніть увагу на слово Вавилон у віршах 5, 7 і 14. У старозавітні часи Вавилон був місцем величезної злочестивості. У цих віршах Вавилон є символом всього мирського.

    1. Що може означати наказ Господа нам: “Вийдіть з Вавилона”?

    2. Як саме ми можемо вийти з Вавилона? Як це може допомогти нам підготуватися до Другого пришестя?

    3. Що ви зробили, аби не піддаватися впливу мирського?

  3. Прочитайте Учення і Завіти 133:15 і знайдіть, що, як застерігав Господь, перші святі не повинні були робити, виходячи з Вавилона. Ви можете позначити знайдене вами у своїх Писаннях та подумати, як слід дотримуватися цього попередження у вашому житті.

    1. Що, на вашу думку, означає “назад не озиратися” після того, як ми звільнилися від мирського? (Ми “назад озираємося”, коли намагаємося відмовитися від мирського, але потім повертаємося на свої колишні шляхи. Замість того, щоб дозволити своєму серцю змінитися, ми дуже хочемо жити так, як жили до цього, і повертаємося до попереднього стилю життя).

    2. Про який принцип ми можемо дізнатися з вірша 15?

    3. Обговоріть у своїй парі, як молоді святі останніх днів можуть “назад не озиратися”, коли вони стараються духовно зростати і наближатися до Спасителя.

    4. Подумайте про знайомих вам людей, які завжди дивляться вперед, готуючись до Другого пришестя. Що, як ви бачите, вони роблять?

Виділіть на це достатньо часу, а потім запропонуйте студентам поділитися їхніми думками з класом. (Аби залучити всіх, нехай різні пари відповідають на різні запитання). Обговорюючи вірш 15, студенти мають визначити, наприклад, такий принцип: Якщо ми будемо повертатися до злочестивості й колишніх гріхів, то не підготуємося до Другого пришестя Ісуса Христа.

Укажіть на написаний на дошці список того, що ми можемо робити, аби підготуватися до Другого пришестя Ісуса Христа. Зазначте, що Господь хоче, аби всі люди були готові до Його пришестя. Попросіть студентів швидко прочитати Учення і Завіти 133:4–15 і знайти вірші, де нам сказано, як поширювати євангелію та запрошувати інших прийти до Христа.

  • В яких віршах сказано, що нам необхідно поширювати євангелію та запрошувати інших прийти до Христа? (Студенти мають визначити вірші 8–10).

  • Що ми можемо дізнатися з цих віршів про місіонерську роботу? (Студенти можуть відповісти різними словами, але їм треба визначити наступний принцип: Коли ми ділимося євангелією, то допомагаємо іншим готуватися до Другого пришестя Ісуса Христа. Ви можете запропонувати студентам написати цей принцип в їхніх Писаннях).

Аби допомогти студентам зрозуміти цей принцип, попросіть когось зі студентів прочитати наведене далі висловлювання старійшини Ніла Л. Андерсена, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів. Запросіть клас послухати, що, за визначенням старійшини Андерсена, є нашим обовʼязком і як саме ми можемо виконувати той обовʼязок.

Зображення
Cтарійшина Ніл Л. Андерсен

“Один із ваших важливих обов’язків—це допомогти приготувати світ до Другого пришестя Спасителя. …

Ваша місія буде священною можливістю приводити інших до Христа і допомагати готуватися до Другого пришестя Спасителя. …

Підготовка цього світу до Другого пришестя Спасителя значною мірою виконується завдяки роботі Господа через Своїх місіонерів” (“Готувати світ до Другого пришестя”, Ensign або Ліягона, трав. 2011, сс. 50, 51).

  • Чому, на ваш погляд, недостатньо тільки самим підготуватися до Другого пришестя?

  • Як, на вашу думку, ваша допомога іншим у підготовці до Другого пришестя допоможе і вам також?

Запропонуйте студентам згадати про тих, хто допоміг їм наблизитися до Христа. Попросіть кількох студентів розказати, як інші люди вплинули на них і допомогли їм.

Попросіть студентів подумки прочитати Учення і Завіти 133:16 і знайти, що Господь наказує зробити всім людям, аби підготуватися, щоб зустріти Його. Попросіть студентів розповісти, що вони знайшли.

  • Що ви знаходите у вірші 16 стосовно місіонерської роботи?

  • Який принцип ми можемо визначити у вірші 16, що допоможе нам підготуватися, аби зустріти Господа, коли Він прийде? (Студенти можуть сформулювати цей принцип, наприклад, так: Якщо ми каємося, то готуємося, щоб зустріти Господа).

  • Як покаяння допомагає нам підготуватися до Другого пришестя Ісуса Христа?

Напишіть на дошці вказані далі незакінчені речення:

Я буду готуватися до Другого пришестя Спасителя …

Я буду допомагати іншим людям готуватися до Другого пришестя …

Аби допомогти студентам застосовувати істини, про які вони дізналися сьогодні, попросіть, щоб вони закінчили речення, написані на дошці, у своїх зошитах для класних занять або щоденниках для вивчення Писань.

Учення і Завіти 133:17–35

Господь відкриває деякі з подій, повʼязані з Другим пришестям та Його тисячолітнім правлінням

Поясніть, що Господь після навчання, як саме готуватися до Його пришестя, наказав нам бути підготовленими.

Знову розділіть студентів на пари, але цього разу нехай у них будуть нові партнери. Попросіть, щоб половина з цих пар разом прочитала Учення і Завіти 133:17–25 і знайшла, що там сказано про події, повʼязані з Другим пришестям Ісуса Христа. Попросіть другу половину з цих пар зробити те саме з Ученням і Завітами 133:26–35. Дайте для цього достатньо часу, а потім запропонуйте кожній парі розказати класу про щось одне, що вони знайшли.

  • Відповідно до вірша 17, що нам слід робити, аби підготуватися до Другого пришестя? Чому це так важливо? (Щоб допомогти студентам відповісти на це запитання, ви можете запропонувати їм прочитати Алма 7:9, 14–19. Зазначте, що фраза “рівняйте стежки Йому” стосується нашого обовʼязку покаятися й проповідувати євангелію іншим людям, щоб вони могли покаятися, бути охрищеними й отримати дар Святого Духа).

Завершіть свідченням про важливість покаяння у підготовці до Другого Пришестя. Закличте студентів жити праведно, щоб вони могли відчути виконання Господніх обіцянь у своєму житті.

Коментарі та довідковий матеріал

Учення і Завіти 133. Події, що ведуть до Другого пришестя

Президент Гарольд Б. Лі, сказав, що в Ученні і Завітах 101 та 133 вказано “крок за кроком події, які ведуть до пришестя Спасителя” (“Admonitions for the Priesthood of God”, Ensign, Jan. 1973, 106).

Учення і Завіти 133:20–22. Як являтиметься Господь?

Коли Господь повернеться, то Він явить Себе конкретним групам, а потім явиться у великій силі, величі й славі—так, що увесь світ побачить Його (див. УЗ 88:95; 101:23–25; 133:40–42, 48–51). Пророки казали про чотири появи Господа, що відбудуться при Його Другому пришесті:

  1. Поява в храмі у місті Новий Єрусалим (див. УЗ 84:1–5; 97:10, 15–16; 133:2).

  2. Поява в Адам-онді-Амані (див. Даниїл 7:9–14; УЗ 107:53–57; 116:1).

  3. Поява на Оливній горі (див. Захарія 14:1–9; УЗ 45:48–53; 133:20).

  4. Поява для цілого світу (див. УЗ 88:95; 101:23–25; 133:40–42, 48–51). (Див. Doctrine and Covenants Student Manual, 2nd ed. [Church Educational System manual, 2001], 404.)

Учення і Завіти 133:26–34. Що ми знаємо про загублені десять колін Ізраїля?

Старійшина Брюс Р. Мак-Конкі, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

Зображення
Старійшина Брюс Р. Мак-Конкі

Загублені коліна не загублені для Господа. В їхніх мандрах на північ їх вели пророки й натхненні провідники. У них були свої Мойсеї і Легії, які керувалися духом одкровення, дотримувалися закону Мойсея й несли з собою устави і присуди, які Господь дав їм у минулих віках. І через багато сотень років вони все ще були особливим народом, бо воскреслий Господь відвідав їх і священнослужив серед них після Свого священнослужіння на цьому континенті серед нефійців. (3 Нефій. 16:1–4; 174). Очевидно, що Він навчав їх в такий же спосіб і дав їм ті ж самі істини, що й Своїм послідовникам в Єрусалимі і на Американському континенті; і очевидно, що вони записали Його вчення, тим самим створюючи книги Писань, гідні порівняння з Біблією та Книгою Мормона. (2 Неф. 29:12–14).

У належний час загублені коліна повернуться і прийдуть до дітей Єфрема, щоб отримати свої благословення. Це велике зібрання відбуватиметься під керівництвом Президента Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів, бо він тримає відповідні ключі. … Ключі—це право президентства, влада керувати; і цією владою загублені коліна будуть повернуті з “їхніми пророками” та їхніми Писаннями, і їх “буде увінчано славою, саме в Сіоні, руками слуг Господа, саме руками дітей Єфрема”. (УЗ 133:26–35)”. (Mormon Doctrine, 2nd ed. [1966], 457; див. також Doctrine and Covenants Student Manual, 2nd ed. [Church Educational System manual, 2001], 340).