Семінарія
Урок 52: Учення і Завіти 45:16–59


Урок 52

Учення і Завіти 45:16–59

Вступ

Біблія і Книга Мормона пророкують про умови й події, які передуватимуть Другому пришестю Ісуса Христа. Невдовзі після того, як Церква переселилася зі шт. Нью-Йорк у шт. Огайо, Джозеф Сміт отримав одкровення, записане в Ученні і Завітах 45. У тій частині одкровення, яке охоплене в цьому уроці, Спаситель навів подробиці стосовно того часу, який передуватиме Його Другому пришестю. Він пояснив істини, яким навчав Своїх учнів на Оливній горі (див. Матвій 24).

Рекомендації для навчання

Учення і Завіти 45:16–46

Спаситель відкриває ознаки, які передуватимуть Його Другому пришестю

Почніть цей урок, поставивши таке запитання:

  • Як ви можете визначити, що скоро буде дощ?

Поясніть, що так само, як є ознаки, які свідчать про наближення дощу, також є ознаки, які допомагають нам дізнатися про наближення Другого пришестя Ісуса Христа.

Напишіть на дошці наступну фразу: Ознаки Другого пришестя.

Поясніть, що в одкровенні, яке записане в Ученні і Завітах 45, Господь описав деякі ознаки, які попередять нас про наближення Його Другого пришестя.

Попросіть студентів подумки прочитати Учення і Завіти 45:16–17, і пошукати, про що учні Господа запитували Його, і що, за Його словами, Він покаже їм.

  • Чого учні просили Господа навчити їх?

  • Що, за словами Господа, Він покаже Своїм учням? (Як прийде день викуплення і як буде відновлено розсіяний Ізраїль).

Для того, щоб допомогти студентам визначити ознаки, які, за словами Спасителя, передуватимуть Другому пришестю, напишіть на дошці наступні посилання:

УЗ 45:18–24

УЗ 45:25–27

УЗ 45:28–31, 33

УЗ 45:40–43

Поділіть студентів на пари і призначте кожній парі один з уривків на дошці. Попросіть їх прочитати разом вірші і пошукати ознаки, вказані у тих віршах. До того як вони почнуть, ви можете зазначити, що деякі ознаки вже здійснилися.

Виділивши на це достатньо часу, запросіть кожну пару поділитися знайденим з класом. Попросіть одного зі студентів записувати їхні відповіді на дошці під заголовком “Ознаки Другого пришестя”. При потребі скористайтеся інформацією в наступних двох абзацах, щоб допомогти студентам зрозуміти ці пророцтва.

В Ученні і Завітах 45:18–24 ми читаємо про пророцтва, які вже виповнилися. Події, про які пророковано в цих віршах, сталися невдовзі після смерті і воскресіння Спасителя. Зверніть увагу на те, що вірш 20 стосується храму, який побудував Ірод Великий в Єрусалимі. Його було зруйновано римлянами в 70 р. від Р.Х.

В Ученні і Завітах 45:25–46 ми читаємо про пророцтва, які мають виповнитися в цьому розподілі перед Другим пришестям Спасителя. У цьому уривку фраза “часи іновірців” (УЗ 45:25, 28, 30) означає те, що в останні дні євангелію спершу буде проповідувано іновірцям. Старійшина Брюс Р. Мак-Конкі, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав, що Джозеф Сміт “був з іновірців, тобто він був громадянином з нації іновірців, а також, що він не був юдеєм. … Насправді, євангелія з’явилася в останні дні в часи іновірців і, здебільшого не піде до юдеїв, поки не настане повнота іновірців (УЗ 45:28–30)”. (Mormon Doctrine, 2nd ed. [1966], 311).

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 45:34. Попросіть клас прослідкувати за текстом і знайти, якими були почуття учнів за життя Ісуса Христа, коли Він розповів їм про ознаки Його Другого пришестя.

  • Що ви відчуваєте, коли думаєте про ознаки Другого пришестя?

Поясніть, що знання про ознаки Другого пришестя Спасителя можуть допомагати нам жити без домислів, страху чи тривог. Попросіть студентів подумки прочитати Учення і Завіти 45:35–38, щоб дізнатися, чому Господь дав ці ознаки. (Перед тим, як студенти прочитають, ви можете пояснити, що в Ізраїлі останнє дерево, яке пізньої весни випускає бруньки,—це фігове дерево).

  • Чому важливо бути здатним розпізнавати, коли “година наближається”, або що Друге пришестя близько?

Напишіть на дошці: Учення і Завіти 45:32, 39. Запропонуйте студентам прочитати ці вірші з їхніми напарниками і визначити, що робитимуть послідовники Ісуса Христа, щоб бути готовими до Його пришестя.

  • Що ми можемо робити, щоб підготуватися до пришестя Господа?

Напишіть на дошці таке незакінчене речення: Якщо ми стоїмо на святих місцях і спостерігаємо за ознаками, то …

  • Пам’ятаючи те, про що ми дізналися, як би ви доповнили це речення? (Далі наведено один із способів, як студенти можуть доповнити цей принцип: Якщо ми стоїмо на святих місцях і спостерігаємо за ознаками, то підготуємося до Другого пришестя Господа. Допишіть цей принцип на дошці).

  • Як, на вашу думку, послідовник Ісуса Христа може “стояти на святих місцях”? Де знаходяться ті місця у вашому житті, які ви вважаєте “святими місцями”?

Щоб допомогти студентам поглибити їхнє розуміння того, що означає стояти на святих місцях, попросіть когось зі студентів прочитати вголос наведені далі слова. Попросіть клас звернути увагу на те, що означає “стояти на святих місцях”:

“Фраза “святі місця”, можливо, більше стосується того як живе людина, аніж того де вона живе. Якщо ми гідні постійного супроводу Святого Духа, тоді ми стоїмо на святому місці. … Святе місце—це будь-яке місце, де людина насолоджується Духом Бога” (Doctrine and Covenants Student Manual, 2nd ed. [Church Educational System manual, 2001], 196).

  • Як ми можемо стояти у святих місцях, будучи оточеними злочестивістю світу?

Ви можете показати ілюстрацію (Друге пришестя (Альбом “Євангелія в мистецтві” [2009], № 66; див. також LDS.org). Підсумуйте сказане в Ученні і Завітах 45:44–46, пояснивши, що ті, хто готовий до пришестя Спасителя, побачить, як Він іде у славі. Праведні, які померли до Його пришестя, воскреснуть і встануть, щоб зустріти Його. Вірних святих, які живуть на землі, також буде піднято, щоб зустріти Його (див. УЗ 88:96–98).

Зображення
Друге пришестя

Учення і Завіти 45:47–59

Спаситель відкриває ознаки й дива, які супроводжуватимуть Його Друге пришестя

Покажіть Карту 1 (“Фізична карта Святої Землі”) чи попросіть студентів відкрити її в розділі Карти до Біблії в їхніх примірниках Писань. Вкажіть на місцезнаходження Оливної гори біля Єрусалима і поясніть, що в Ученні і Завітах 45:48 говориться про це важливе місце в Ізраїлі. Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 45:48. Попросіть клас прослідкувати і знайти, що станеться з цією горою і з землею, коли повернеться Спаситель.

Попросіть одного зі студентів прочитати Учення і Завіти 45:49–50. Попросіть клас слідкувати і знайти, що ще відбуватиметься під час Другого пришестя.

  • Що станеться з народами землі під час Другого пришестя?

  • Ким, на вашу думку є “ті, хто сміявся”?

Попросіть студентів подумки прочитати Учення і Завіти 45:51–53 і знайти, що казатимуть юдеї, коли Господь прийде на Оливну гору.

  • Чому юдеї плакатимуть, коли Господь повернеться?

Щоб допомогти студентам зрозуміти, як ще готуватися до Другого пришестя Господа, покажіть ілюстрацію Притча про десятьох дів (Альбом “Євангелія в мистецтві” [2009], №. 53; див. також LDS.org). Спитайте студентів, чи може хтось з них розповісти притчу про десятьох дів. Якщо потрібно, попросіть одного зі студентів вголос прочитати цю притчу з Матвій 25:1–13.

Зображення
Притча про десятьох дів
  • У чому виявлялась мудрість п’яти дів?

  • Як ця притча стосується Другого пришестя Спасителя?

Попросіть студентів подумки прочитати Учення і Завіти 45:56–57 і знайти, як буде виповнено притчу про десятьох дів.

  • Як ця притча виповниться під час Другого пришестя?

Щоб допомогти студентам краще зрозуміти притчу про десятьох дів, попросіть когось зі студентів прочитати вголос таке висловлювання старійшини Далліна Х. Оукса, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів. Попросіть клас послухати, кого уособлюють собою десять дів:

Зображення
Старійшина Даллін Х. Оукс

“Арифметика цієї притчі засмучує. Ясно, що десять дів символізують членів Христової Церкви, бо усі вони були запрошені на весільний бенкет і всі вони знали, що вимагалося від них на час, коли прибуде молодий. Та лише половина була готова, коли він прибув” (“Підготовка до Другого пришестя”, Ensign або Ліягона, трав. 2004, с. 8).

  • Відповідно до вірша 57, що ми повинні робити, щоб підготуватися до пришестя Господа? (Студенти мають визначити такий принцип: Якщо ми приймаємо істину і беремо Святого Духа собі за провідника, то переживемо Друге пришестя Спасителя. Напишіть цей принцип на дошці).

Попросіть студентів подумати про принцип на дошці і згадати ті часи, коли вони прийняли істину або слідували за Святим Духом. Попросіть кількох з них поділитися своїм досвідом.

  • Як, на вашу думку, вам можуть допомогти підготуватися до зустрічі Господа під час Його Другого пришестя ваш досвід з отримання істини і слідування за Святим Духом?

Запропонуйте студентам використати принципи, написані на дошці, щоб поставити ціль, яка допоможе їм підготуватися до пришестя Спасителя.

Попросіть студентів подумки прочитати Учення і Завіти 45:55, 58–59 і знайти додаткові благословення, які прийдуть до тих, хто готовий, і хто переживе день Другого пришестя. Попросіть їх розповісти, що вони знайшли.

Поясніть, що президент Бойд К. Пекер, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, наголосив на важливості мати Духа у неспокійні часи. Попросіть одного зі студентів прочитати вголос наведене далі висловлювання і запропонуйте класу послухати, що, за словами президента Пекера, ми відчуватимемо стосовно життя у час, який передуватиме Другому пришестю:

Зображення
Президент Бойд К. Пекер

“Ми живемо в неспокійні часи, дуже неспокійні часи. Ми сподіваємося на кращі дні, ми молимося, щоб вони настали. Але вони не настануть. Про це нам кажуть пророцтва. Нам—ні як народу, ні як сім’ям, ні як окремим людям—не уникнути тих випробувань, що йдуть. …

Нам не потрібно боятися за майбутнє. У нас є всі підстави радіти і мало причин боятися. Якщо ми йдемо за підказками Духа, то будемо в безпеці, що б там не відбувалося в майбутньому. Нам буде показано, що слід робити” (“Язики поділені, немов би огненні”, Ліягона, трав. 2000, с. 8).

Попросіть студентів розповісти про те, що вони дізналися на цьому уроці стосовно Другого пришестя. Ви також можете поділитися своїми почуттями.

Коментарі та довідковий матеріал

Учення і Завіти 45. Стаття про Друге пришестя

Старійшина М. Рассел Баллард, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, представив широкий огляд подій Другого пришестя у статті під назвою “When Shall These Things Be?” (Коли це станеться?) Ця стаття з’явилася в журналі Ensign у грудні 1996 р. Вона доступна на сайті: LDS.org.

Учення і Завіти 45:25–28. “Часи Іновірців”

Старійшина Брюс Р. Мак-Конкі, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, пояснював:

Зображення
Старійшина Брюс Р. Мак-Конкі

“Часи іновірців—це той період часу або ера, які охоплюють час або роки, протягом яких євангелія йде до іновірців у пріоритетному порядку. У дні земного життя Ісуса євангелію спершу проповідували Його юдейським одноплемінникам; лише пізніше вона почала проповідуватися іновірцям. У наші дні її було відновлено серед іновірців, тобто не серед юдеїв—однак серед людей, які належать до дому Ізраїля. Зараз, у пріоритетному порядку вона проповідується іновірцям або народам, які не є юдеями, бо, як сказав Павло: “Жорстокість сталась Ізраїлеві почасти, аж поки не ввійде повне число поган”. (Рим. 11:25).

Відновлення євангелії передвіщає кінець ери іновірців і початок ери юдеїв. Наші одкровення кажуть, що після того, як залишок юдеїв з Єрусалима буде розсіяно серед усіх народів, що сталося вже досить давно, “їх буде зібрано знову”. Однак вони мають залишатися розсіяними, доки не виповняться часи Іновірців. … І коли часи Іновірців прийдуть, світло пробʼється серед тих, хто сидить у темряві, і це буде повнота Моєї євангелії. Але вони [загал розсіяних юдеїв] не сприймають її; бо вони не відчувають світла, і вони відвертають свої серця від Мене через повчання людей. І в тому поколінні часи Іновірців виповняться”. (УЗ 45:24–29). Те, що юдеї, невелика їх частка, зараз починають вірити відновленій євангелії і повертаються до їхнього істинного Месії, є добре відомим фактом. Часи іновірців невдовзі виповняться, і часи юдеїв знову прийдуть” (The Mortal Messiah: From Bethlehem to Calvary, 4 vols. [1979–1981], 1:97).

Учення і Завіти 45:35–38. “Година наближається”

Старійшина Ніл А. Максвелл, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, пояснював, що події, які передують Другому пришестю, можуть відбутися швидко:

Зображення
Старійшина Ніл А. Максвелл

“Скільки ще часу має пройти до Другого пришестя? Оскільки ні ангели, ні інші добре обізнані особи не знають дня або часу (а як щодо року?), звичайно ж, жоден з нас не знає цього. Та, якщо й так, хоча ми й не знаємо точного часу, ми все ще можемо спостерігати за листям фігового дерева та пророкованими ознаками часів. З іншого боку очевидно, що багато чого ще має відбутися: по-перше: євангелія буде проповідана на свідоцтво народам усім (див. Матвій 24:14). Але, з іншого боку, багато подій можуть статися за короткий проміжок часу (наприклад, відкриються двері в країни, які зараз зачинені)” (That Ye May Believe [1992], 7).