Семінарія
Урок за програмою домашнього навчання: Учення і Завіти 121–123; Заснування Наву (Блок 26)


Урок за програмою домашнього навчання

Учення і Завіти 121–123; Заснування Наву (Блок 26)

Матеріали для підготовки вчителя семінарії домашнього навчання

Стислий зміст щоденних уроків за програмою домашнього навчання

Наведений далі стислий виклад подій, доктрин і принципів, які студенти засвоїли, вивчаючи Учення і Завіти 121–123 та урок “Заснування Наву” (блок 26), не призначені для викладання на вашому уроці. Урок, який ви проводите, слід зосереджувати лише на кількох з цих учень і принципів. Роздумуючи над потребами студентів, прислухайтеся до підказок Святого Духа.

День 1: (Учення і Завіти 121:1–10; 122)

Коли студенти вивчали про ув’язнення пророка Джозефа Сміта та інших у тюрмі в Ліберті, вони виявили такі принципи: Коли ми прикликаємо Господа в часи скрути й страждань, то зможемо здобути Його мир. Якщо ми добре витерпимо випробування у смертному житті, Бог благословить нас зараз і у вічності. Страждання можуть дати нам досвід і бути нам на благо. Студенти також дізнались, що Спаситель вистраждав болі й недуги всіх людей.

День 2: (Учення і Завіти 121:11–33)

Дослідивши страждання й гоніння, яких святі зазнали від своїх ворогів у шт. Міссурі, студенти дізнались, що Господь бачить і знає всі наші труди, і що ті, хто чинить неправильно, будуть засуджені Богом в Його належний час. Вони також виявили, що Бог відкриє нам знання через Святого Духа, і що випробування можуть допомогти нам очиститися й підготувати до отримання одкровення.

День 3: (Учення і Завіти 121:34–46)

У цій частині натхненного листа пророка Джозефа Сміта з тюрми в Ліберті студенти дізнались, що носії священства можуть черпати сили небес тільки, якщо вони живуть праведно. Студенти також розглянули конкретні дії, які можуть послабити або зміцнити силу носія священства.

День 4: (Учення і Завіти 123; Заснування Наву)

Коли студенти вивчали обов’язок святих щодо їхніх гонінь, вони дізнались такі принципи: Господь виконає Свої обіцяння після того, як ми зробимо свою частину. Є багато людей, кого утримують від істини, бо вони не знають, де знайти її. Наше рішення виконувати на вигляд незначні заповіді Господа може мати великий вплив у майбутньому. Студенти також дізнались про те, що в Наву, шт. Іллінойс, було засноване Головне управління Церкви, та про те, що Товариство допомоги є натхненною складовою Відновлення євангелії Ісуса Христа.

Вступ

На цьому уроці студенти розглянуть деякі вчення з Учення і Завітів 121–122, які можуть допомогти нам під час наших життєвих труднощів. Вони також дізнались, що переслідування можуть вплинути на просування роботи Бога, а не зупинити її розвиток. Зрештою студенти дізнаються про заснування Товариства допомоги в Наву, шт. Іллінойс, і розкажуть про те, як Товариство допомоги благословляє людей сьогодні.

Рекомендації для навчання

Учення і Завіти 121–122

Святі засвоїли важливі уроки зі свого досвіду щодо переслідувань

Напишіть на дошці: Наказ про знищення, Хонс-Мілл і тюрма Ліберті. Запропонуйте студентам використати ці слова, щоб підсумувати те, що вони дізнались про переслідування, яких святі зазнали у шт. Міссурі у 1838–1839 роках.

Напишіть на дошці: Учення і Завіти 121:7–10; 122:7–9. Нагадайте студентам, що в цих віршах Господь відкрив пророку Джозефу Сміту принципи, щоб утішити його і святих в їхніх випробуваннях. Попросіть студентів подумки прочитати ці вірші і знайти способи, як учення в цих віршах можуть допомогти їм в часи випробувань. Запропонуйте кільком студентам поділитися тим, що вони знайшли.

Протягом тижня студенти вивчали Учення і Завіти 121:36, 41–42, що є уривком для опанування. Ви можете попросити їх розглянути його, продекламувавши разом 36-й вірш. Ви також можете попросити їх перелічити праведні дії, які Господь згадав у віршах 41–42.

  • Хто з відомих вам людей є прикладом цих праведних принципів?

Розкажіть про вдячність, яку ви відчуваєте за праведних носіїв священства, і за благословення, які всі люди можуть отримати через силу священства.

Заснування Наву

Попросіть студентів назвати те, що може загасити полум’я. Потім запитайте, що може спричинити зростання вогню. Поясніть, що Джозеф Сміт порівняв роботу Бога з полум’ям.

  • На що, на вашу думку, схожі переслідування, яких святі зазнали у шт. Міссурі: на воду, яка почала гасити роботу Бога, чи на паливо, яке допомогло їй зростати? Чому?

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос наведене далі висловлювання пророка Джозефа Сміта. Поясніть, що пророк написав ці слова в листі редактору газети на ім’я Джон Вентворт 1 березня 1842 року.

Зображення
Пророк Джозеф Сміт

“Переслідування не зупинили просування істини, але тільки плеснули оливи у вогонь. …

Прапор Істини було піднято; жодна нечиста рука не може зупинити прогрес цієї роботи. Нехай вирують переслідування, нехай об’єднуються погромники, нехай збираються армії, нехай зводиться наклеп, але істина Божа просуватиметься вперед сміливо, благородно і незалежно, доки не проникне на кожний континент, відвідає кожний край, пронесеться кожною країною і зазвучить у кожному вусі, доки цілей Бога не буде досягнуто і Великий Єгова не скаже, що роботу виконано” (Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт, с. 450).

  • Про який принцип ми дізнались з цих слів? (Студенти можуть назвати багато істин, але наголосіть на такій: Ніщо по всій землі не може зупинити просування Божої роботи.

  • Яке свідчення про цей принцип ви бачите сьогодні?

  • Як саме ви можете брати участь у просуванні Божої роботи?

Поясніть, що в той час, коли пророк Джозеф Сміт написав це пророцтво у своєму листі до Джона Вентворта, Господь почав покликати місіонерів проповідувати євангелію в різних країнах. Це пророцтво почало виконуватись, коли тисячі людей—головним чином з Великобританії—охристилися. Нові члени Церкви дуже укріпили Церкву і багато хто вирушили в подорож, щоб приєднатися до святих в Наву.

Скажіть класу, що в Наву, шт. Іллінойс, жінки Церкви становили велику силу в просуванні роботи Господа. Попросіть когось зі студентів прочитати наступні два абзаци:

У 1842 році кілька жінок у Наву, шт. Іллінойс, зібрались, щоб обговорити шляхи, як вони могли допомагати в розбудові храму в Наву. Вони організували товариство, і потім запитали пророка Джозефа Сміта про його думку щодо нього. Він схвалив це, але отримав натхнення організувати Товариство допомоги “під керівництвом священства на взірець священства” (див. Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт [2007], сс. 455-456; див. також Дочки в Моєму Царстві: історія і спадок Товариства допомоги [2011], с. 12).

Емму Сміт було покликано бути першим генеральним президентом Товариства допомоги. Сестра Елайза Р. Сноу, яка служила секретарем Товариства допомоги в Наву, а пізніше була покликана служили другим генеральним президентом Товариства допомоги, навчала: “Хоч це Товариство [допомоги] має таку сучасну назву, однак сама ця інституція є давньою за походженням. Нам було сказано [пророком Джозефом Смітом], який загинув мученицькою смертю, що така сама організація існувала в церкві в давнину” (“Female Relief Society”, Deseret News, Apr. 22, 1868, 1; див. також Дочки в Моєму царстві, с. 7).

  • Що ми можемо дізнатися про Товариство допомоги зі слів Елайзи Р. Сноу? (Коли студенти відповідатимуть, напишіть на дошці таку істину: Товариство допомоги є натхненною складовою Відновлення Церкви Ісуса Христа).

  • Чому, на вашу думку, нам важливо зрозуміти цю істину?

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос наведене далі висловлювання щодо цілей Товариства допомоги:

“Товариство допомоги було засновано, щоб допомагати дочкам Бога підготуватися до благословень вічного життя. Цілями Товариства допомоги є збільшення віри й особистої праведності, зміцнення сімей і домівок, а також надання допомоги шляхом пошуку нужденних і допомоги їм” (Дочки в Моєму царстві, с. xi).

Попросіть студентів проглянути, що вони написали у своїх щоденниках для вивчення Писань для 4-го дня, завдання 7. (Їх попросили поговорити з членом Товариства допомоги і написати деякі способи, як Товариство допомоги благословило її життя і дало їй можливості брати участь у роботі Господа). Попросіть студентів поділитися тим, що вони дізнались з цієї вправи.

Завершіть цей урок, поділившись своїм свідченням про те, як зусилля вірних чоловіків і жінок сьогодні допомагають роботі Господа продовжувати поширюватися по всій землі. Запросіть студентів бути вірними, щоб вони могли продовжувати брати участь в роботі Господа.

Наступний блок (Учення і Завіти 124–128)

Попросіть студентів подумати про ті випадки, коли вони брали участь у хрищенні й конфірмації за померлих. Поясніть, що наступного тижня вони багато вивчатимуть про храм в Наву і про відновлення обряду хрищення за померлих.