Семінарія
Урок 149: Учення і Завіти 136:19–42


Урок 149

Учення і Завіти 136:19–42

Вступ

У січні 1847 р. Бригам Янг отримав одкровення, записане в Ученні і Завітах 136, в Уінтер-Квортерзі, шт. Небраска. На цьому уроці буде обговорюватися уривок з Учення і Завітів 136:19–42, який містить Господню пораду святим, як працювати разом та отримати Його захист під час їхньої подорожі на захід.

Рекомендації для навчання

Учення і Завіти 136:19–29

Господь радить святим, як діяти в їхній подорожі

Почніть цей урок, поставивши такі запитання:

  • Які у вас є нагоди взаємодіяти з іншими людьми в якійсь групі? (Відповіді можуть стосуватися сімей, кворумів священства, класів Товариства молодих жінок, спортивних команд, шкільних класів і робочих колективів).

  • Які є позитивні аспекти у роботі з іншими людьми в групі?

Поясніть, що коли на початку 1846 р. святі були змушені залишити Наву й вирушити на захід, багато хто не був підготовлений до тієї подорожі. Спочатку святі розтяглися по дорозі на багато кілометрів, що зменшувало їхню здатність допомагати одне одному. В одкровенні, яке Бригам Янг отримав в Уінтер-Квортерзі майже через рік потому, Господь наказав святим організуватися, щоб вони могли допомагати одне одному, продовжуючи свій шлях.

Попросіть студентів подумки прочитати Учення і Завіти 136:2, 8–10 і сказати, як Господь наказав святим допомагати одне одному.

Зазначте, що хоч співпраця в групах дозволяє нам допомагати одне одному, вона також може викликати й труднощі.

  • Які, з вашого досвіду, труднощі можуть виникати через співпрацю в групах?

Розділіть студентів на пари. Попросіть, щоб кожна пара прочитала разом Учення і Завіти 136:19–27. Нехай вони знайдуть, яку настанову дав Господь святим, коли вони рухалися вперед і працювали разом. Дайте студентам достатньо часу, а потім поставте класу такі запитання:

  • Яку настанову ви знайшли, що допомогла б святим рухатися далі й працювати разом? Чому, на вашу думку, ця настанова була необхідна?

  • Як ви можете виконувати цю настанову, коли взаємодієте і працюєте з іншими людьми?

  • Якими є наслідки, коли люди не слухаються цієї поради?

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 136:23–24. Нехай клас слідкує за текстом. Вам, можливо, треба пояснити, чому Господь наказав святим “припинити пияцтво”, хоч це було вже після того, як вони отримали Слово мудрості. Нагадайте, що святі поступово прогресували у своєму дотриманні Слова мудрості. Коли було отримано одкровення, записане в Ученні і Завітах 136, святим останніх днів не було заборонено споживати всі алкогольні напої, як нам сьогодні.

  • Відповідно до вірша 24, для чого ми повинні казати наші слова тим, хто оточує нас? (Студенти мають визначити таку істину: Наші слова повинні настановляти інших. Можливо, вам потрібно пояснити, що настановляти означає духовно або емоційно зміцнювати когось).

  • Чому, на ваш погляд, для святих було важливо казати слова, які настановляли під час їхньої спільної подорожі?

  • Коли вам доводилося бачити, як хтось казав слова, що настановляли іншу людину?

Запропонуйте студентам поміркувати, що вони можуть сказати, що буде настановляти оточуючих.

Запропонуйте двом студентам, щоб кожний з них прочитав уголос одну з наведених далі розповідей про досвід святих під час їхньої подорожі. Попросіть клас подумати, яким був характер тих вірних святих.

Мері Енн Вестон Мауген написала:

“Нас покликали, щоб поховати двох з нашої групи, які померли сьогодні вранці від холери, чоловіка, якого звали Браун, і дитину. У таборі стає все більше хворих. Увесь день видно річку Платт. Пройшли 24 кілометри, зупинилися в Солт-Крік. Невдовзі ще хтось із нашої групи прийшов з іншою померлою дитиною. У сутінках вони поховали її на березі затоки. Все більше хворих. Так сумно по дорозі ховати своїх друзів. Стоїть спека” (Mary Ann Weston Maughan journal, 3 vols., June 21, 1850, 2:1, Family History Library, Salt Lake City; правопис, вживання великої літери і пунктуації за сучасним правописом).

Кларисса Янг Спенсер (дочка Бригама Янга) написала:

“Однією з найвидатніших якостей батька як лідера було те, як він піклувався про матеріальне й соціальне благополуччя свого народу, в той же час направляючи їх в їхніх духовних потребах. Під час великого переходу через рівнини, коли кожний, крім найслабших, проходив пішки більшу частину шляху, святі збиралися разом навколо багаття на вечірні розваги, якщо погода цьому сприяла. Співали пісень, грали мелодії на скрипках, і чоловіки та жінки забували втому від пройдених двадцяти чотирьох, а то й більше кілометрів по пустині без доріг, коли разом танцювали кадриль. Це був його спосіб підтримувати “моральний стан”—ще до того, як це словосполучення було придумане” (з Mabel Harmer, One Who Was Valiant [1940], 162).

  • Основуючись на цих розповідях, як би ви описали цих вірних піонерів?

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 136:28–29.

Запитайте студентів, яка порада міститься в цих віршах. Коли студенти скажуть, що вони знайшли, напишіть на дошці такі істини: Якщо ми щасливі, то повинні прославляти Небесного Батька і дякувати Йому. Якщо нам сумно, нам слід молитися, щоб наші душі могли зрадіти.

  • Як, на вашу думку, ці принципи допомагали святим у їхній подорожі?

  • Як можуть ці принципи допомагати нам сьогодні?

Попросіть студентів пригадати випадки, коли Небесний Батько відповів на їхні молитви, допомігши їм бути щасливими. Попросіть кількох студентів поділитися своїм досвідом.

Закличте студентів прославляти Господа і дякувати Йому, коли вони щасливі, і молитися про допомогу, коли вони сумують.

Учення і Завіти 136:30–42

Господь запевнює святих і наказує їм бути старанними у виконанні всіх Його заповідей

Нагадайте студентам, що святі пройшли великі випробування і знали, що їхня триваюча подорож також буде ще супроводжуватися великими труднощами.

  • Що, на вашу думку, допомагало святим залишатися вірними навіть за таких важких обставин?

Поділіть студентів на дві групи. Попросіть першу групу прочитати Учення і Завіти 136:30–33. Попросіть другу групу прочитати Учення і Завіти 136:34–40. Попросіть обидві групи звернути увагу на принципи, які могли заохочувати святих.

Коли пройде достатньо часу, попросіть кожну групу поділитися знайденим. Напишіть їхні відповіді на дошці. Серед їхніх відповідей можуть бути названі такі принципи і доктрини:

Ми не повинні боятися наших ворогів, тому що вони в Господніх руках.

Наші випробування можуть підготувати нас, щоб отримати славу, яку Бог має для нас.

Якщо ми будемо упокорюватися й звертатися до Бога, то Дух буде просвітлювати нас.

Якщо ми вірні в дотриманні всіх слів, які сказав нам Господь, то одного дня ми отримаємо Його славу.

Господь дає нам Своє слово через Своїх пророків.

Господь може визволити нас від наших ворогів.

  • Як, на вашу думку, ці принципи допомагали святим залишатися вірними?

  • Як можуть ці принципи допомогти нам залишатися вірними, коли у нас виникають труднощі?

Попросіть студентів швидко проглянути принципи, написані на дошці. Попросіть їх подумати над загальним посланням, яке, на їхню думку, могли засвоїти святі. Попросіть студентів поділитися знайденим. (Студенти можуть визначити різні послання, але допоможіть їм зрозуміти, що Господь дав святим запевнення, що все владнається.

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 136:41–42. Попросіть клас стежити за текстом і знайти подальше запевнення і пораду від Господа.

  • Як могло Господнє послання у вірші 41 бути запевненням для святих?

  • Що ми можемо дізнатися з Господнього наказу, записаного у вірші 42? (Коли студенти дадуть відповідь, напишіть на дошці наступний принцип: Якщо ми старанні у виконанні Господніх заповідей, то Господні вироки не зійдуть на нас, наша віра буде міцною, а наші вороги не переможуть нас).

  • Як цей принцип міг допомагати святим в їхній подорожі? Як він може допомагати нам?

Поясніть, що святі виконували Господні накази. Перша група піонерів вийшла з Уінтер-Квортерза 5 квітня 1847 р. Вони пройшли понад 1600 кілометрів і прибули в Долину Солоного озера у другій половині липня 1847 р. 24 липня 1847 р. Бригам Янг прибув у долину й отримав підтвердження, що святі знайшли свою нову домівку. Він приїхав у фургоні Уілфорда Вудраффа, тому що був хворий на лихоманку.

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос розповідь Президента Уілфорда Вудраффа про Бригама Янга, коли той оглядав Долину Солоного озера.

Зображення
Президент Уілфорд Вудрафф

“Коли ми виїхали … і побачили долину від краю до краю, я розвернув свій фургон так, щоб зсередини можна було дивитися на захід, і Президент Янг підвівся на своєму ліжку і роздивився навколо. Поки він дивився на краєвид, що розгортався перед нами, він на кілька хвилин був поглинутий видінням. Він раніше бачив цю долину у видінні, а цього разу він побачив майбутню славу Сіону та Ізраїля. … Коли видіння закінчилося, він сказав: “Досить. Це правильне місце. Їдьмо” (Учення Президентів Церкви: Уілфорд Вудрафф [2005], сс. 149–150).

  • Чому для Бригама Янга і святих було важливим отримати підтвердження того, що Долина Солоного озера була саме тим місцем, де слід поселитися?

Завершіть, закликавши студентів старатися виконувати всі заповіді і прислухатися у своєму житті до Господніх запевнень.

Коментарі та довідковий матеріал

Учення і Завіти 136:24. “Припиніть пияцтво”

Дехто з піонерів-святих споживали речовини, заборонені Словом мудрості, наприклад, алкоголь і тютюн. Спочатку Господь не дав святим Слово мудрості як заповідь (див. УЗ 89:2). Президент Джозеф Філдінг Сміт пояснював:

Зображення
Президент Джозеф Ф. Сміт

“Якби [Слово мудрості] було дано як заповідь, то це привело б кожну людину, залежну від вживання цих шкідливих речовин, під засудження; тож Господь був милостивим і дав їм шанс подолати цю звичку, перш ніж Він привів їх під закон” (в Conference Report, Oct. 1913, 14).

Памʼятаючи про це, ми повинні бути обережними, щоб не осуджувати декого з перших провідників та членів Церкви, які вживали речовини, заборонені Словом мудрості. Упродовж раннього періоду історії Церкви провідники запрошували святих більш повно дотримуватися Слова мудрості. На генеральній конференції у вересні 1851 р. Бригам Янг закликав членів Церкви офіційно скласти завіт утримуватися від вживання чаю, кави, тютюну, віскі та “всього, що згадується у Слові мудрості” (див. “Minutes of the General Conference”, Millennial Star, Feb. 1, 1852, 35). У 1919 р. Перше Президентство під керівництвом Президента Гебера Дж. Гранта зробило дотримання Слова мудрості вимогою для отримання храмової рекомендації (див. James R. Clark, comp., Messages of the First Presidency of The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, 6 vols. [1965–75], 5:163). Слово мудрості продовжує бути важливою заповіддю й сьогодні, і дотримання його є передумовою для хрищення, відвідування храму, служіння на місії та іншого належного служіння в Церкві.

Учення і Завіти 136:33. “Мій Дух послано у світ, щоб просвітити смиренних і впокорених”

Коли президент Бригам Янг був в Уінтер-Квортерзі, йому уві сні явився Джозеф Сміт і сказав:

Зображення
Президент Бригам Янг

“Скажи людям, щоб вони були смиренними й вірними і не забували триматися Духа Господа, і Він поведе їх правильним шляхом. Будьте уважними, щоб не відвернути цей тихий, лагідний голос; він навчатиме вас, що слід робити і куди йти; він буде приносити плоди царства. Скажи братам тримати серця відкритими для переконання, щоб коли Святий Дух прийде до них, їхні серця були готові прийняти Його. Вони можуть відрізнити Дух Господа від усіх інших духів. Він промовлятиме спокій і радість їхнім душам, і забере злобу, ненависть, заздрість, розбрат і все зле з їхніх сердець, і вони матимуть єдине бажання—чинити добро, нести праведність і будувати царство Бога. Передай братам, що коли вони слідуватимуть за Духом Господа, то йтимуть вірним шляхом. Неодмінно скажи людям, щоб вони трималися Духа Господа; і якщо вони будуть триматися Його, то виявлять, що вони стали такими, якими вони були створені нашим Батьком Небесним до того, як вони прийшли у цей світ. …

Скажи людям, щоб вони неодмінно трималися Духа Господа і слідували за Ним і Він вестиме їх правильним шляхом” (в Manuscript History of Brigham Young, 1846–1847, comp. Elden J. Watson [1971], 529–530).

Іншого разу, перед тим як святі залишили Наву, пророк Джозеф Сміт явився президенту Янгу у видінні і показав йому, де побудувати місто в Долині Солоного озера. Президент Джордж А. Сміт, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, розповідав:

Зображення
Президент Джордж А. Сміт

“[Він побачив] у видінні Джозефа Сміта, і той показав йому гору, яку ми тепер називаємо Пік Ензайн, що якраз на північ від Солт-Лейк-Сіті, і там прапор опустився на ту гору, і Джозеф сказав: “Будуйте під місцем, на яке спустився прапор, і ви будете процвітати й мати мир” (“Historical Discourse”, Deseret News, Jun. 30, 1869, 248).