Семінарія
Урок 14: Учення і Завіти 5


Урок 14

Учення і Завіти 5

Вступ

Хоч влітку 1828 р. Мартін Гарріс і втратив 116 сторінок рукопису, у нього й далі було бажання допомагати у появі на світ Книги Мормона. У березні 1829 р. Мартін поїхав зі свого дому в Нью-Йорку, щоб відвідати Джозефа і Емму Сміт в Гармоні, шт. Пенсильванія. Перебуваючи там, він попросив свідчення про те, що Джозеф мав золоті пластини. Джозеф Сміт звернувся до Господа й отримав одкровення, відоме тепер як Учення і Завіти 5. У цьому одкровенні Господь проголосив, що буде покликано трьох свідків, щоб свідчити про Книгу Мормона, та повідомив Мартіна про те, що той повинен робити, аби бути гідним, щоб стати одним з цих свідків.

Рекомендації для навчання

Учення і Завіти 5:1–22

Господь відкриє Своє слово в останні дні, і свідки будуть свідчити

Запропонуйте студентам дати відповіді на такі запитання:

  • Що з того, про що ви тільки-но чули, ви хотіли б побачити на власні очі? Чому вам хотілося б побачити це?

Вислухавши відповіді кількох студентів, попросіть, щоб клас прочитав подумки Учення і Завіти 5:1 і знайшов, що хотів Мартін Гарріс побачити на власні очі. Коли студенти визначать, що хотів побачити на власні очі Мартін, ви можете спитати їх, чи хотіли б вони самі побачити золоті пластини. Попросіть одного чи двох студентів пояснити їхні відповіді.

Аби допомогти студентам зрозуміти, чому Мартін прагнув отримати додаткове свідчення про існування пластин, поясніть, що у березні 1829 р. Мартін планував вирушити у подорож зі свого дому у Нью-Йорку в Гармоні, шт. Пенсильванія, щоб відвідати Джозефа і Емму Сміт. Однак його дружина, Люсі Гарріс, була засмучена тим, що її чоловік витрачає час і гроші на видання Книги Мормона. Вона також гнівалася на Джозефа Сміта через те, що він раніше відмовлявся показати їй золоті пластини. Вона написала офіційну скаргу на Джозефа Сміта і зібрала чимало людей, які були готові дати свідчення, що він казав неправду про існування тих пластин. Крім погрози подати позов проти Джозефа, ці люди попередили Мартіна: якщо він не приєднається до них у свідченні про те, що Джозеф Сміт обманщик і ошуканець, то Мартін разом з Джозефом стане співучасником у цьому злочині й потрапить з ним у вʼязницю. На той час Мартін ніколи не бачив золоті пластини на власні очі, хоч і був у Джозефа за писаря. Приїхавши в дім Джозефа, Мартін висловив бажання отримати подальше свідчення про реальність золотих пластин. Можливо, він вважав, що коли зможе побачити ті пластини сам, то буде готовий свідчити на суді про їхнє існування і зніме зі свого імені й імені Джозефа звинувачення в шахрайстві. Вислухавши прохання Мартіна про те, що він хоче побачити пластини, Джозеф звернувся до Господа й отримав одкровення, що міститься в Ученні і Завітах 5.

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 5:2–3. Нехай клас слідкує за текстом і знайде, що саме Господь сказав Джозефу Сміту відповісти на прохання Гарріса.

  • Що сказав Господь Джозефу у відповідь на прохання Мартіна?

  • Чому Джозеф Сміт не міг показати пластини Мартіну Гаррісу?

Попросіть студентів подумати, чому Господь не дозволив, щоб золоті пластини були явлені світу? Попросіть когось зі студентів прочитати наведене далі висловлювання Президента Джозефа Філдінга Сміта:

Зображення
Президент Джозеф Філдінг Сміт

“Часто, коли [люди] … чують історію про появу на світ Книги Мормона, вони запитують, в якому музеї вони можуть побачити ті пластини. Деякі з них, маючи певну наукову підготовку, [вважають], що якби вчені змогли побачити і дослідити ті пластини й навчилися читати їх, то вони могли б потім свідчити про істинність Книги Мормона та правдивість Джозефа Сміта, і тоді весь світ був би наверненим” (Church History and Modern Revelation, 2 vols. [1953], 1:40).

Розділіть клас на пари. Запропонуйте, щоб кожна пара по черзі прочитала вголос Учення і Завіти 5:5–10 і знайшла, чому Господь сказав Джозефу Сміту не показувати пластини перед світом.

  • З яких причин Господь не дозволив Джозефу Сміту показувати пластини перед світом? (Якщо люди не повірили Господнім словам, відкритим через Джозефа Сміта, вони б не повірили, навіть якби й побачили пластини [див. УЗ 5:7]; Господь зберіг пластини від світу з мудрою метою [див. УЗ 5:9]).

  • Що ми дізнаємося з Учення і Завітів 5:10 про унікальне покликання Джозефа Сміта? (Студенти можуть відповісти різними словами, але переконайтеся, що вони розуміють вказану далі істину: Господь покликав Джозефа Сміта, щоб донести світу Його слово. Ви можете запропонувати студентам написати цю істину у своїх Писаннях біля Учення і Завіти 5:10).

  • Чому, на вашу думку, нам важливо мати свідчення про цю істину?

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 5:11. Попросіть клас стежити за текстом і знайти, що, як сказав Господь, Він буде робити, щоб підтримати свідчення Джозефа Сміта про Книгу Мормона. Після того як студенти скажуть, про що вони дізналися, напишіть на дошці вказану далі істину: Свідчення трьох свідків стане доказом істинності Книги Мормона.

Попросіть студентів прочитати подумки Учення і Завіти 5:11–15 і знайти, що троє свідків почують, побачать і що їм буде доручено зробити. Попросіть студентів поділитися тим, що вони знайшли.

  • Чому корисно знати, що, крім Джозефа Сміта, Господь покликав трьох свідків, які побачили пластини і почули, як Господь заявив про їхню істинність.

Поясніть, що крім наказу Джозефу Сміту і трьом свідкам свідчити, Господь дав ще один засіб, завдяки якому ми можемо знати про істинність Книги Мормона. Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 5:16–18. Нехай клас стежить за текстом і знайде, що Господь пообіцяв тим, хто повірить Книзі Мормона.

  • Що, за словами Господа, Він пошле тим, хто повірить Його словам? (Студенти можуть відповісти різними словами, але вони мають визначити такий принцип: Якщо ми повіримо Господнім словам, Він підтвердить їхню істинність через Свого Духа).

Щоб допомогти студентам побачити, як вони можуть застосувати істини, про які було сказано раніше, попросіть когось із них прочитати наведені далі слова Президента Езри Тефта Бенсона. Попросіть студентів послухати, що ми повинні робити, отримавши свідчення про Книгу Мормона.

Зображення
Президент Езра Тефт Бенсон

“Кожному з нас потрібно набути власного свідчення про Книгу Мормона через Святого Духа. І тоді своїм свідченням, разом з Книгою Мормона, нам слід ділитися з іншими, щоб вони також могли дізнатися через Святого Духа про її істинність” (“The Book of Mormon and the Doctrine and Covenants”, Ensign, May 1987, 84).

Дайте студентам кілька хвилин, щоб вони написали у своїх зошитах для класних занять або щоденниках для вивчення Писань (1) власне свідчення про Книгу Мормона або (2) що вони будуть робити, аби отримати чи зміцнити своє свідчення про те, що Книга Мормона є істинною. Ви можете запропонувати кільком студентам поділитися тим, що вони написали, з класом.

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 5:21–22, підставивши замість імені “Джозеф” своє власне імʼя. Нехай цей студент узагальнить, чого Господь навчає в цих віршах.

  • Як може людина не піддаватися “переконуванням людським”?

  • Що, як пообіцяв Господь, отримає Джозеф Сміт, залишаючись вірним, навіть якщо його і буде “вбито”? (Вічне життя).

Учення і Завіти 5:23–35

Мартін Гарріс може бути покликаний як один з трьох свідків, якщо покається

Якщо можливо, покажіть студентам електричну лампочку (або намалюйте її на дошці). Спитайте, що нам слід зробити, аби ця лампочка загорілася. Потім вкрутіть лампочку в лампу. Підключіть лампу до електромережі і включіть її. Поясніть, що як є кілька кроків до загоряння лампочки, так і, як дізнався Мартін Гарріс, мало бути зроблено кілька кроків, щоб отримати свідчення про пластини, якого він бажав від Господа.

Попросіть студентів прочитати подумки Учення і Завіти 5:23–24 і знайти, як Господь обумовив обіцяння Мартіну Гаррісу, використовуючи слова якщо і тоді. Нехай один зі студентів запише, що він чи вона знайшли, на дошці. Студент може написати щось на зразок: “Якщо Мартін Гарріс буде молитися зі смиренням, вірою і щирістю, тоді Господь дасть йому побачити пластини, як він того хотів”. Зазначте, що у Своєму обіцянні Господь пропонував Мартіну Гаррісу можливість бути свідком Книги Мормона.

  • Що, на вашу думку, означає молитися зі смиренням, вірою і щирістю?

Аби допомогти студентам визначити істину в Ученні і Завітах 5:24, попросіть їх перефразувати написане на дошці речення, в якому є слова “якщо—тоді”, так, щоб воно могло стосуватися всіх нас. Студенти мають назвати, наприклад, таку істину: Якщо ми щиро молимося у смиренні і з вірою, тоді ми можемо отримати відповіді стосовно наших праведних бажань.

  • Як, на вашу думку, молитва зі смиренням, вірою і щирістю могла б підготувати нас до отримання відповідей від Господа?

  • Коли ви чули або самі промовляли молитву, яка, як ви відчували, підносилася зі смиренням, вірою і щирістю? Що відрізняло цю молитву від інших молитов, які ви чули або промовляли?

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 5:25–26. Нехай клас слідкує за текстом і знайде, що Господь очікував від Мартіна Гарріса після того, як він стане свідком Книги Мормона. Попросіть студентів розповісти, що вони знайшли.

Попросіть студентів подумки прочитати Учення і Завіти 5:27–28, 32 і пошукати, яку ще пораду і які ще застереження дав Господь Мартіну Гаррісу.

  • Що Господь порадив робити Мартіну Гаррісу і про що застеріг?

  • Що, як сказав Господь, станеться з Мартіном Гаррісом, якщо той не упокорить себе і “не отримає свідчення” (УЗ 5:32) від Господа?

  • Як може порада в Ученні і Завітах 5:32 стосуватися нас?

Запропонуйте студентам написати в їхніх зошитах для класних занять або щоденниках для вивчення Писань про будь-яке враження, що прийшло до них під час сьогоднішнього уроку. Ви можете запропонувати їм зосередитися на конкретних змінах, які, як вони відчувають, їм потрібно зробити, щоб молитися з більшою смиренністю, вірою і щирістю, аби вони могли отримувати відповіді від Господа.

Коментарі та довідковий матеріал

Учення і Завіти 5:7, 16. Істинне свідчення приходить через Святого Духа

Президент Гордон Б. Хінклі застерігав проти того, щоб покладатися виключно на фізичні чи наукові докази у підтримці нашої віри в Книгу Мормона:

Зображення
Президент Гордон Б. Хінклі

“Доказ істинності цієї книги, її правильності у світі, схильному вимагати доказів, полягає не в археології чи антропології, хоч і вони для когось можуть бути до певної міри корисними. Він не в дослідженні слів чи історичному аналізі, хоч і вони можуть служити підтвердженням. Доказ її істинності та правильності міститься між обкладинками самої книги Перевірка на істинність відбувається під час її читання. Це—книга Бога. Розважливі люди можуть щиро сумніватися в її походженні; однак ті, хто прочитав її з молитвою, дізналися завдяки силі, яка не може бути сприйнята їхніми природними відчуттями, що вона є істинною, що вона містить в собі слово Бога, що вона описує спасительні істини вічної євангелії, що вона “[зʼявилася] даром і силою Бога … , щоб переконати Юдея й Іновірця, що Ісус є Христос” (Титульна сторінка Книги Мормона)” (“Чотири наріжні камені віри”, Ліягона, лют. 2004, с. 6).

Президент Джозеф Ф. Сміт навчав, що виявлення істини через Святого Духа є могутнішим за будь-що, що ми можемо відчути нашими органами чуття:

Зображення
Президент Джозеф Ф. Сміт

“Ми багато чого бачимо природним зором, але цей зір може обманути. Ми чуємо власними вухами, але слух також може обманути. Наші природні відчуття підвладні обманові. … Але дозвольте мені сказати вам: коли Всемогутній відкриває Себе людині, Він робить це силою Святого Духа, а не через природний зір або природний слух. Він говорить з людиною так, наче вона не залежить від свого тіла; Він говорить з духом. Таким чином, якщо Всемогутній Бог говорить з вами і свідчить про божественну істину силою Святого Духа, … ви знатимете її саме так, як її знає Бог. Це не буде тим, у що ви можете тільки вірити, не тим, що передано вам через ваші природні відчуття, через які ви можете помилитися або впасти в оману; а це буде тим, що Бог сказав серцю, живій душі, вічній особистості людини, яку, так само як Бога, неможливо знищити, яка, так само як Бог, є вічною” (Учення Президентів Церкви: Джозеф Ф. Сміт [1999], с. 6).