Семінарія
Урок 68: Учення і Завіти 63:22–66


Урок 68

Учення і Завіти 63:22–66

Вступ

30 серпня 1831 р. Джозеф Сміт отримав одкровення, записане в Ученні і Завітах 63. Цей урок охоплює Учення і Завіти 63:22–66, де Господь обіцяє благословення святим, які є вірними в останні дні, застерігає про небезпеку гордовитості і напучує Своїх слуг пам’ятати про святість Його імені і про те, що вони мають з благоговінням говорити про все священне.

Рекомендації для навчання

Учення і Завіти 63:22–54

Господь обіцяє благословення вірним в останні дні

Ще до початку уроку напишіть на дошці наступне запитання: Чому деякі люди можуть відчувати занепокоєння, що живуть в останні дні?

На початку уроку запропонуйте студентам обговорити це запитання класом або в парах.

Поясніть, що в одкровенні, яке записане в Ученні і Завітах 63, Господь говорив про знищення, яке зійде на злочестивих в останні дні, але Він також дав святим могутні обіцяння. Крім того, в той час Він скеровував святих придбати землю в Міссурі для встановлення Сіону, яка, за Його обіцянням, буде місцем притулку (див. УЗ 45:66–69).

Щоб допомогти студентам дізнатися про пророцтва в Ученні і Завітах 63, зробіть табличку, в якій будуть такі твердження. Розділіть студентів для роботи парами. Попросіть їх визначити, яким є кожне твердження—вірним чи невірним—через пошук, пов’язаних з ним посилань на Писання. Ви можете запропонувати студентам позначати в їхніх Писаннях істини, про які вони дізнаються, заповнюючи цю таблицю.

  • ____1. Під час війн в останні дні злочестиві люди знищуватимуть одне одного. (Див. 63:32–33).

  • ____2. Праведні святі легко уникатимуть усіх знищень в останні дні. (Див. УЗ 63:34).

  • ____3. Коли Ісус Христос прийде знов, Він знищить всіх злочестивих людей, які все ще будуть на землі. (Див. УЗ 63:34).

  • ____4. Вірні люди зрештою подолають всі випробування цього життя. (Див. 63:47–48).

  • ____5. Праведники, які помирають до Другого пришестя, воскреснуть, коли Спаситель прийде на землю. (Див. УЗ 63:49).

  • ____6. Праведники, які житимуть на землі під час Другого пришестя, ніколи не помруть. (Див. 63:50–51).

Коли студенти заповнять таблицю, попросіть їх розповісти про їхні відповіді на перші два твердження. (Перше твердження є вірним, а друге—ні). Обговоріть їхні відповіді, просячи їх розглянути уривок з Писань, вказаний після кожного твердження. Коли студенти обговорюватимуть свої відповіді на твердження 2, попросіть когось зі студентів прочитати вголос наведене далі пояснення пророка Джозефа Сміта:

Зображення
Пророк Джозеф Сміт

“Невірно вважати, що святі уникатимуть усіх вироків, у той час як злочестиві страждатимуть; бо вся плоть підлегла стражданням, і праведні “насилу втечуть”, … багато праведних стануть жертвами хвороб, епідемій тощо через слабкість плоті, але будуть спасенні в Царстві Бога” (in History of the Church, 4:11; див. також Journals, Volume 1: 1832–1839, vol. 1 of the Journals series of The Joseph Smith Papers [2008], 352–353).

  • Чому, на вашу думку, важливо знати, що праведні не будуть збережені від усіх випробувань останніх днів?

Запитайте студентів, які вони дали відповіді на твердження 3–6 в таблиці. (Твердження 3–5 є вірними, а твердження 6 є невірним). Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 63:47–48. Попросіть клас слідкувати за текстом і знайти обіцяння Господа. Заохотьте їх подумати, як сформулювати обіцяння Господа у цьому вірші у вигляді твердження “якщо–тоді”.

  • Як би ви сформулювали обіцяння Господа у цьому вірші у вигляді твердження “якщо–тоді”? (Студенти мають висловити таку думку: якщо ми вірні і витерпимо, то подолаємо світ. Напишіть цей принцип на дошці).

  • Як саме Господь допомагає нам “подолати світ” у нашому повсякденному житті?

  • Як саме Господь може допомогти нам “подолати світ” після смерті?

Щоб наголосити на вічних благословеннях, які ми можемо отримати і які допоможуть нам подолати світ, запросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 63:49. Попросіть клас слідкувати за текстом і знайти благословення, які Господь обіцяє праведним.

Ви можете поділитися власним свідченням про благословення, які ми отримаємо у цьому житті і в прийдешньому, якщо ми вірні і витерпимо.

Учення і Завіти 63:55–56

Господь висловлює Своє невдоволення гордовитістю Сідні Рігдона

Попросіть когось із студентів прочитати вголос наступні приклади. Коли всі приклади будуть прочитані, зупиніться і попросіть клас пояснити, як особа може спокуситися відповісти гордовито або самовпевнено в цій ситуації.

  1. Вас запрошено свідчити перед великою кількістю інших молодих людей на великій молодіжній конференції.

  2. Дехто з вашого кворуму або класу Товариства молодих жінок скаржиться на заходи, які ви допомагали планувати.

  3. Ви талановитий співак/співачка і вас попросили заспівати гімн на причасних зборах.

Поясніть, що Сідні Рігдон отримав важливе доручення від Господа, однак відреагував на нього з гордовитістю. Господь наказав йому скласти “опис землі Сіону і проголошення волі Бога, як буде йому дано знати Духом” (УЗ 58:50). Це письмове описання допомогло б святим, які мешкали далеко від міста Індепенденс, шт. Міссурі, дізнатися, якою була земля (фотографії ще не були доступні в той час). Це також допомогло б надихнути святих жертвувати гроші на купівлю землі (див. УЗ 58:51).

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 63:55–56. Попросіть клас слідкувати і знайти свідчення тому, що Сідні Рігдон був під впливом гордовитості, коли виконував доручення скласти опис Сіону.

  • Що з поміченого вами свідчить про гордовитість? (Студенти мають зазначити, що Сідні “підніс себе у своєму серці і не сприймав пораду”).

  • Яким був результат гордовитості Сідні? (Він засмутив Духа і Господь не прийняв його записи. Ви можете пояснити, що засмутити Духа означає жити так, що Святий Дух залишає нас).

  • Що ми можемо дізнатись з 55-го вірша? (Студенти можуть сформулювати відповіді різними словами, але вони мають визначити наступну істину: Дух засмучується, якщо ми гордовито виконуємо Господню роботу. Напишіть цю істину на дошці).

Попросіть кількох студентів ще раз прочитати кожний з наведених вище прикладів. Коли всі приклади будуть прочитані, зупиніться і попросіть клас пояснити, як особа може поводитися в цій ситуації зі смиренням, а не з гордовитістю. Після обговорення зазначте, що Господь дав Сідні Рігдону можливість скласти ще один опис Сіону (див. УЗ 63:56). Сідні покаявся і склав ще один опис землі Сіону, який був прийнятним для Господа.

Учення і Завіти 63:57–66

Ісус Христос навчає Своїх слуг пам’ятати про святість Його імені і говорити з благоговінням про всі священні речі

Прочитайте або підсумуйте наступну історію з життя Президента Спенсера В. Кімбола. Попросіть студентів звернути увагу на те, що справляє на них враження.

Зображення
Президент Спенсер В. Кімбол

“У лікарні Святого Марка в Солт-Лейк-Сіті [Президента Спенсера В. Кімбола] прооперували під анестезією, а потім перевезли на каталці в його палату. Все ще перебуваючи під впливом анестезії, Спенсер відчув, що його каталка зупинилась біля ліфта і почув як санітар, обурений чимось, ганьбив ім’я Господа. У напівсвідомості він щосили попросив: “Будь ласка, не кажіть цього. Я люблю Його понад усе в цьому світі. Будь ласка”. Настала абсолютна тиша. Тоді санітар тихо відповів: “Мені не слід було казати такого. Вибачте” (Edward L. Kimball and Andrew E. Kimball Jr., Spencer W. Kimball: Twelfth President of The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints [1977], 264).

  • Що в цій історії справило на вас враження?

  • Як благоговіння Президента Кімбола до Господнього імені відрізняється від того, як його використовують багато людей у світі сьогодні?

Попросіть кількох студентів по черзі прочитати вголос Учення і Завіти 63:59–64. Попросіть клас слідкувати за текстом, шукаючи слова і фрази, які допоможуть їм зрозуміти, як Господь хоче, щоб ми використовували Його ім’я, і як Він хоче, щоб ми говорили про всі священні речі.

  • Що ви знайшли стосовно того, як ми маємо використовувати ім’я Господа? (Коли студенти знаходитимуть слова і фрази у 64-му вірші, запросіть їх підсумувати першу частину цього вірша. Вони мають сформулювати такий принцип: Ім’я Ісуса Христа є священним і має промовлятися з обережністю. Напишіть цей принцип на дошці).

Попросіть когось із студентів писати для вас на дошці. Попросіть клас назвати кілька ситуацій, в яких ми можемо належним чином використовувати ім’я Ісуса Христа, а студент нехай записує це на дошці. Студенти можуть згадати, що ми використовуємо ім’я Спасителя в молитвах, розмовах, свідченнях, євангельських уроках та обрядах священства. Ми також можемо говорити про Спасителя у повсякденних розмовах, але ми маємо робити це з благоговінням.

  • Чому, на вашу думку, ми маємо використовувати ім’я Спасителя з благоговінням?

  • Як Учення і Завіти 63:62 розширяють ваше розуміння того, що означає вживати ім’я Господа надаремно? Як цей вірш стосується обрядів священства?

  • Коли ми використовуємо ім’я Спасителя, що ми можемо робити, щоб пам’ятати, що воно є священним і повинне вживатися з обережністю?

Допоможіть студентам зрозуміти, що істини, які ви обговорювали, стосуються не тільки імені Спасителя.

  • Назвіть кілька інших слів або тем, які “сходять з висоти” і є священними? Як нам упевнитися, що ми говоримо про них “з обережністю”?

Попросіть когось зі студентів прочитати наступне висловлювання старійшини Далліна Х. Оукса, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

Зображення
Старійшина Даллін Х. Оукс

“Не існує більш священних або важливіших слів в усій нашій мові, ніж імена Бога Батька і Його Сина, Ісуса Христа” (“Reverent and Clean”, Ensign, May 1986, 50).

  • Чому імена Бога Батька та Ісуса Христа є священними для вас?

Свідчіть про Небесного Батька та Ісуса Христа і поясніть, чому їхні імена є священними для вас. Запросіть студентів подумати, як вони можуть використовувати імена Небесного Батька та Ісуса Христа більш благоговійно, і заохотьте їх робити це.

Коментарі та довідковий матеріал

Учення і Завіти 63:25–27. “Я, Господь, віддаю кесареве—кесареві”

В Лука 20:19–26 ми читаємо про те, як первосвященики і книжники намагалися поставити пастку Ісусу, запитавши Його, чи законно буде юдеям платити данину римському імператору, Кесарю. Вони знали, що якщо Він скаже “так”, юдеї не приймують Його, оскільки вони ненавиділи римлян, які завоювали їх. Якби Ісус сказав: “ні”, вони могли б розповісти про це римлянам, які б арештували Його за злочин проти римського правління. Ісус показав їм монету з образом Кесаря, відбитим на ній, і сказав: “Тож віддайте кесареве—кесареві, а Богові—Боже!” (вірш 25).

У дні пророка Джозефа Сміта згадування Господом цієї історії допомогло навчити святих про те, що хоча вся земля і належить Господу, святим все ж потрібно купувати землі, на яких Господь наказав їм будувати місто Сіон. Це придбання було необхідним для святих, щоб вони законно володіли землею, і щоб попередити суперечки щодо неї в майбутньому.

Учення і Завіти 63:50–51. Що таке “вік людини”, і що означають слова, що людей “буде змінено, як оком змигнути”?

Пророк Ісая проголосив, що під час Тисячоліття, “з цього часу не буде вже юного днями й старого, який своїх днів не поповнить, бо сторокий помре як юнак” (Ісая 65:20).

Зображення
Президент Джозеф Філдінг Сміт

Президент Джозеф Філдінг Сміт також навчав: “Люди на землі все ще будуть смертними, але з ними станеться зміна, щоб вони мали силу над хворобами, захворюваннями і смертю. Смерть буде майже видворено із землі, бо люди житимуть до віку дерева, або до ста років (Див. [УЗ] 63:50–51), а потім помиратимуть у віці людини, але ця смерть прийде як оком змигнути, і смертне життя раптово поступиться місцем безсмертю. Не буде могил, а праведних буде піднято у славетне воскресіння” (Church History and Modern Revelation, 2 vols. [1953], 1:461).