Семінарія
Урок 50: Учення і Завіти 43–44


Урок 50

Учення і Завіти 43–44

Вступ

У лютому 1831 р. Джозеф Сміт прибув у Кертленд, шт. Огайо. Прибувши туди, він побачив, що святі в Кертленді були обмануті лжеодкровеннями. Наприклад, жінка на ім’я місіс Хаббл заявляла, що вона пророчиця і отримує одкровення для Церкви. Занепокоєний впливом, під яким знаходилися кертлендські святі, Джозеф запитав у Господа, що потрібно зробити. У відповідь він отримав одкровення, яке зараз записане в Ученні і Завітах 43. У цьому одкровенні Господь настановляв святих у тому, що їм потрібно було зробити, щоб уникнути обману. Одкровення, записане в Ученні і Завітах 44, було отримане у лютому 1831 р. і містило настанови носіям священства проповідувати євангелію і служити бідним.

Рекомендації для навчання

Учення і Завіти 43:1–7

Господь проголошує, що одкровення і заповіді приходять тільки через призначеного Ним пророка

Виберіть два гімни, які заспіває клас. Щоб допомогти студентам зрозуміти, наскільки важко слідувати за двома різними провідниками одночасно, попросіть двох студентів вийти перед класом і диригувати класом у співі двох гімнів одночасно. Коли клас проспіває кілька рядків обох гімнів, зупиніть їх і поставте таке запитання:

  • Чому важко слідувати за двома провідниками і співати дві пісні одночасно?

Поясніть, що у лютому 1831 р. жінка на ім’я місіс Хаббл приїхала до святих у Кертленді, шт. Огайо. Вона заявила, що є пророчицею і що вона отримала одкровення для Церкви, що вона знала, що Книга Мормона істинна, і що вона має стати учителем у Церкві. Їй вдалося обманути деяких святих. Джозеф Сміт та інші були занепокоєні її впливом та іншими фальшивими одкровеннями серед святих. Пророк вирішив запитати у Господа стосовно того, що слід зробити, і отримав одкровення. Джон Уітмер, який також недавно прибув у Кертленд, писав: “Господь дав [це] одкровення, щоб святих не можна було обманути” (Documents, Volume 1: July 1828–June 1831, vol. 1 of the Documents series of The Joseph Smith Papers [2013], 257).

Попросіть кількох студентів по черзі прочитати вголос Учення і Завіти 43:1–5. Попросіть клас слідкувати і знайти пояснення Господа стосовно того, хто може отримувати одкровення для всієї Церкви.

  • Кого було призначено в той час отримувати заповіді і одкровення для всієї Церкви? (Джозефа Сміта). Кого призначено на цю посаду сьогодні? (Президента Церкви).

  • Що ми дізналися з цих віршів? (Студенти можуть використовувати різні формулювання, однак вони мають визначити наступну доктрину: Тільки Президент Церкви може отримувати одкровення для всієї Церкви. Ви можете запропонувати студентам написати цю істину в їхніх Писаннях біля віршів 3–4. Щоб наголосити на важливості цієї доктрини, запросіть студентів прочитати Учення і Завіти 21:4–6; 28:2–7).

Зазначте, що подібно до місіс Хаббл та інших у перші дні Церкви, деякі люди в наші дні прагнуть переконати інших слідувати за ними і прийняти їхні вчення. Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 43:6–7. Попросіть клас визначити модель, яку Господь відкрив, щоб захистити нас від обману тими, кого не вповноважено керувати Церквою.

Учення і Завіти 43:8–16

Старійшинам наказано навчати і напучувати один одного і освятитися

Попросіть студентів скласти на дошці перелік деяких зборів, які вони відвідують як члени Церкви. Після цього попросіть студентів розділитися на пари й обговорити таке запитання:

  • Якими є цілі цих зборів?

Після того, як студенти обговорять це питання, ви можете попросити кількох з них поділитися своїми відповідями з усім класом. Після цього попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 43:8 і запропонуйте класу визначити, чого цей вірш навчає стосовно цілей церковних зборів.

  • Що, за словами Господа, старійшини Церкви мають робити, коли збираються? Що означає напучувати один одного? (Укріпляти і зміцнювати один одного).

  • Відповідно до написаного у 8-му вірші, про що ми дізнаємося, коли навчаємо і напучуємо одне одного? (Студенти можуть формулювати свої відповіді по-різному, але вони повинні висловити такий принцип: Коли ми збираємося разом, то маємо навчати і напучувати одне одного, щоб ми могли навчитися, як діяти і направляти Церкву).

Попросіть студентів подумки прочитати Учення і Завіти 43:9, 11 і визначити, що ми маємо робити після того, як навчимося, як діяти.

  • Що ми маємо робити після того, як нас навчали на наших Церковних зборах? (Студенти мають визначити такий принцип: Ми маємо зв’язати себе зобов’язанням діяти за тим знанням, яке ми отримали. Ви можете запропонувати студентам позначити цей принцип у 9-му вірші).

  • Відповідно до цих віршів, як ми благословляємося, коли отримуємо знання і діємо за ними? (Коли студенти обговорюватимуть це запитання, впевніться, що ви наголосите на наступному принципі: Ми освячуємося, коли діємо за істинами, про які дізнаємося. Ви також можете пояснити, що бути освяченими означає зробитися святими, очиститися від гріха).

Намалюйте на дошці супровідну схему.

Зображення
дії завдяки знанням
  • Що, на вашу думку, означає зв’язати себе зобов’язанням?

  • Як знання, які ми отримуємо на церковних зборах, допомагають нам освятитися?

Запросіть клас подумати про благословення, які вони отримали, коли діяли за тим, про що дізналися на церковних зборах. Попросіть кількох студентів поділитися цим досвідом і пояснити, як вони були благословенні за те, що діяли відповідно до того, про що дізналися.

Підсумуйте Учення і Завіти 43:12–14, пояснивши, що Господь сказав святим, що якщо вони хочуть отримати істини євангелії, їм потрібно підтримувати Джозефа Сміта в його покликанні.

Поясніть, що Господь відкрив істини в Ученні і Завітах 43:15–16 святим останніх днів, які готувалися служити в якості місіонерів. Після цього попросіть когось зі студентів прочитати ці вірші вголос.

  • Як, на вашу думку, ці вірші стосуються роботи місіонерів повного дня?

Учення і Завіти 43:17–35

У підготовці до Другого пришестя і Тисячоліття слуги Бога мають проповідувати покаяння

Попросіть студентів скласти перелік заходів або подій, які вимагають ретельної підготовки. Студенти можуть поділитися кількома прикладами, як-от: служіння на місії повного дня, спортивні події, музичні постановки, завдання навчати в церкві та іспити в школі.

  • Що, на вашу думку, відчувають люди, якщо вони неготові в той час, коли мають брати участь в таких заходах?

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 43:17–18. Попросіть клас прослідкувати і знайти подію, яка вимагає нашої підготовки. (“Великий день Господа”, або іншими словами Друге пришестя).

Розділіть студентів на пари. Попросіть кожну пару прочитати разом Учення і Завіти 43:17–22 і знайти, що Господь наказав старійшинам зробити, щоб допомогти людям підготуватися до Другого пришестя. Давши групам достатньо часу на прочитання, поставте класу такі запитання:

  • Чого, за наказом Господа, мали навчати старійшини? Яку істину ми пізнаємо з цих віршів? (Студенти мають сказати, що, аби підготуватися до Другого пришестя Ісуса Христа, ми повинні покаятися. Ви можете написати цей принцип на дошці).

Нагадайте студентам, що Господь пообіцяв зібрати Свій народ, як квочка збирає своїх курчат під свої крила, однак багато людей відмовляються покаятися або підготуватися до Другого пришестя (див. УЗ 43:23–24; див. також УЗ 29:1–2 та урок 35 у цьому посібнику).

Попросіть пару прочитати разом Учення і Завіти 43:25–27 і знайти різні “голоси”, які Господь використовував, щоб покликати людей прийти до Нього. Коли вони прочитають, поставте такі запитання:

  • Які “голоси” ви знайшли? Чому, на вашу думку, ці різні голоси потрібні?

Запропонуйте студентам подумати над конкретними речами, які вони мають зробити, щоб покаятися і підготуватися до Другого пришестя. Після цього попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 43:28–31 і попросіть клас знайти величну подію, про яку пророковано в цих віршах.

  • Що це за велична подія, про яку пророковано в цих віршах? (Тисячоліття).

  • Що відбуватиметься протягом Тисячоліття? (Студенти мають визначити наступну доктрину: Під час Тисячоліття Сатану буде зв’язано, а Ісус Христос царюватиме зі Своїми людьми на землі. Ви можете запропонувати студентам позначити слова або фрази, в яких викладається ця істина у віршах 28–31. Щоб допомогти студентам краще зрозуміти, як буде зв’язано Сатану, ви можете попросити їх прочитати 1 Нефій 22:26).

Прочитайте вголос наведене далі висловлювання президента Джорджа К. Кеннона, з Першого Президентства, який пояснює, як Сатану буде зв’язано під час Тисячоліття:

Зображення
Президент Джордж К. Кеннон

“Ми говоримо про те, що Сатану буде зв’язано. Сатану буде зв’язано силою Бога; але його буде зв’язано також рішучістю народу Божого не слухатися його, не бути під його владою” (Gospel Truth: Discourses and Writings of President George Q. Cannon, comp. Jerreld L. Newquist, 2 vols. [1957–1974], 1:86).

  • Як ми можемо підготуватися зараз, щоб бути серед праведних, коли Спаситель прийде знову? (Коли студенти відповідатимуть на це запитання, ви можете повторити істини, які обговорювалися на цьому уроці, і свідчити про них).

Учення і Завіти 44

Господь повеліває Своїм слугам зібратися разом

Підсумуйте Учення і Завіти 44:1–6, пояснивши, що Господь настановив старійшин зібратися на конференцію. Господь пообіцяв старійшинам, що якщо вони будуть вірними і виявлятимуть віру в Нього, Він проллє Свій Дух на них і благословить їх, щоб їхні вороги не мали сили над ними. Господь скеровував їх проповідувати покаяння, допомагати бідним і організуватися відповідно до законів землі.

Коментарі та довідковий матеріал

Учення і Завіти 43:6–7. “Того, кого я призначив”

Президент Бойд К. Пекер, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, заохочував нас слідувати пораді Президента Церкви, щоб не бути зведеними шахраями:

Зображення
Президент Бойд К. Пекер

“Знову Я кажу вам, що не буде дано нікому йти, щоб проповідувати Мою євангелію, або розбудовувати Мою Церкву, якщо його не буде висвячено тим, хто має повноваження, і Церкві не буде відомо, що він має повноваження і що його було належним чином висвячено главами Церкви. (УЗ 42:11).

Серед нас є такі зараз, кого не було належним чином висвячено главами Церкви, які говорять про загрозу політичного і економічного хаосу, кінця світу. …

Ці обманщики кажуть, що Брати не знають, що відбувається у світі, або що Брати підтримують те, чого вони навчають, але не хочуть говорити про це за кафедрою. Все це не є правдою. Брати, постійно подорожуючи всією землею, безсумнівно знають про те, що відбувається, і завдяки пророчому баченню можуть розпізнавати ознаки часів.

Не будьте обмануті ними, тими обманщиками. Якщо збирання і буде відбуватися, про нього буде оголошено тими, кого було належним чином висвячено, і хто, як відомо Церкві, має повноваження.

Віддаляйтеся від усіх інших. Слідуйте за вашими провідниками, яких було належним чином висвячено й публічно підтримано, і вас не буде введено в оману” (“To Be Learned Is Good If … ”, Ensign, Nov. 1992, 73). (Див. також Doctrine and Covenants Student Manual, 2nd ed. [Church Educational System manual, 2001], 87).

Учення і Завіти 43:7. “Увійде воротами”

Господь сказав: “Той, кого висвячено …, увійде воротами” (УЗ 43:7). Президент Джозеф Філдінг Сміт пояснив це проголошення:

Зображення
Президент Джозеф Філдінг Сміт

“Господь хоче, щоб ми знали, що Він робить все за порядком, і коли Він покликає когось вести Церкву, ця людина увійде воротами і буде висвячена тими, хто має повноваження. Так було з початку і триватиме до кінця” (Church History and Modern Revelation, 2 vols. [1953], 1:138).

Учення і Завіти 43:22–31. Друге пришестя, Тисячоліття і “короткий час”

Господь сказав, що наприкінці Тисячоліття Сатану буде “звільнено знову”, але “він царюватиме тільки короткий час” (УЗ 43:31). Наступна схема допомагає побачити місце “короткого часу” в контексті.

Зображення
схема періодом у 1000 р.