Семінарія
Урок 32: Учення і Завіти 25


Урок 32

Учення і Завіти 25

Вступ

Переслідування пророка Джозефа Сміта та членів Церкви Ісуса Христа продовжувалися протягом літа 1830 р. Дружина Джозефа, Емма, була охрищена 28 червня, однак через переслідування членів Церкви її конфірмація була відкладена до серпня 1830 р. У кінці червня, після Емминого хрищення і ще до її конфірмації, Джозеф отримав одкровення, що записане в Ученні і Завітах 25. У цьому одкровенні Господь передає Еммі слова втішення, а також і дає настанови стосовно її сімʼї та її церковних обовʼязків.

Рекомендації для навчання

Учення і Завіти 25:1–3

Господь називає Емму вибраною пані

До уроку попросіть трьох студентів ознайомитися з наведеними далі основними фактами з життя Емми Сміт, дружини пророка Джозефа, та її рисами. Розпочніть урок, запропонувавши цим трьом студентам розповісти класу, що вони дізналися про Емму Сміт. Ви можете показати ілюстрацію із зображенням Емми Сміт (Альбом “Євангелія в мистецтві” [2009], № 88; див. також сайт LDS.org).

Зображення
Емма Сміт
  1. Емма допомагала Джозефу Сміту під час перекладу Книги Мормона.

    Невдовзі після одруження Джозефа Сміта з Еммою Гейл ангел Мороній сказав Джозефу, що для того настав час отримати золоті пластини. Рано-вранці 22 вересня 1827 р. Джозеф і Емма поїхали разом у бричці до пагорбу Кумора, де Джозеф і отримав ці пластини. З часом, через переслідування у шт. Нью-Йорк, Джозеф і Емма переїхали в Гармоні, шт. Пенсильванія, де вони зрештою купили ділянку землі в Емминих батьків. Там, у Гармоні, Пророк і почав перекладати пластини. Певний час Емма була за писаря, коли Джозеф перекладав. Аж до цього моменту Джозефу було наказано не показувати пластини нікому, навіть і Еммі. І хоч Емма й бачила, що на столі лежать пластини, накриті лляною тканиною, усе ж вона ніколи не піднімала цю тканину, щоб подивитися на них.

  2. Емму не обминули ні трагедії, ні душевний біль, ні переслідування.

    Живучи в Гармоні, шт. Пенсильванія, Емма народила сина на імʼя Алвін, який довго не прожив. Емма й сама тяжко занедужала, і Джозеф боявся, що вона не житиме. А одужавши, вона дізналася про вбивчу новину: Мартін Гарріс, друг Джозефа, втратив 116 сторінок рукописного перекладу. Емма, хоч і сама слабувала, усе ж втішала свого вбитого горем чоловіка, який втратив силу перекладати. Разом вони чекали на Господню волю стосовно перекладу цих пластин. Пізніше вона змушена була залишити свій дім в Гармоні через погрози з боку зловмисників.

  3. У день Емминого хрищення Джозефа заарештували.

    У червні 1830 р. Джозеф та невеличка група віруючих зробили загату на річці поблизу Коулсвілла, шт. Нью-Йорк, щоб мати місце, достатньо глибоке, для виконання хрищень. Але юрба зловмисників зруйнувала загату раніш, ніж там було виконано хоч одне хрищення. Наступного дня святі знову зробили загату й охристили 13 людей, у т.ч. й Емму Сміт. Того ж таки вечора, саме перед виконанням конфірмації, Джозефа заарештували, звинувативши його в тому, що він “був порушником громадського порядку” (History of the Church, 1:88). Його судили, і він був виправданий, але відразу ж після суду констебль із сусідньої округи знову заарештував його за тим же звинуваченням. І знову його відпустили. Оскільки постійно відчувався опір місіонерській роботі членів Церкви, вони вимушені були відкласти свої збори для проведення конфірмації. Емма не була конфірмована в члени Церкви і їй не було дано дару Святого Духа аж до початку серпня. У період з кінця червня, після її хрищення і до її конфірмації, Джозеф отримав одкровення для Емми, яке тепер записане в Ученні і Завітах 25.

  • Що вразило вас в Еммі Сміт, коли ви дізналися, що їй довелося пережити?

Попросіть студентів подумки прочитати Учення і Завіти 25:1–3 і знайти слова та фрази, які могли принести втішення Еммі. Попросіть кількох студентів розказати, що вони знайшли, та пояснити, чому, на їхню думку, ці слова або фрази могли принести їй втішення.

  • Як знання про те, що ви—син або донька у Господньому царстві, допомагає вам у важкі часи?

  • Що Господь пообіцяв Еммі, якщо вона буде вірною і “йти[ме] дорогами чесноти”?

  • Що, на вашу думку, означає, “йти дорогами чесноти”? Як може людина бути захищеною, йдучи дорогами чесноти?

Приверніть увагу студентів до виразу “вибрана пані” в Ученні і Завітах 25:3. Ви можете порадити їм позначити цей вираз. Поясніть: коли в 1842 р. було організовано Товариство допомоги (а сталося це більш як через десять років після отримання цього одкровення), Емма Сміт була покликана стати першим президентом цієї організації. Під час цієї події пророк Джозеф Сміт прочитав одкровення, що вміщене в Ученні і Завітах 25. Потім він пояснив, що Емма була “вибраною”, оскільки її було “обрано для певної роботи … і що одкровення, дане тоді, справджується [її] вибранням у президентство Товариства допомоги і що її було висвячено розʼяснювати Писання” (в History of the Church, 4:552–553).

Учення і Завіти 25:4–16

Емма Сміт отримує пораду стосовно її сімʼї та церковних обовʼязків

Напишіть на дошці вказані далі слова і запросіть студентів переписати їх у свої зошити для класних занять або щоденники для вивчення Писань:

Порада

Покликання

Обіцяння

Попросіть студентів прочитати Учення і Завіти 25:4–16 подумки і знайти фрази або ідеї, які стосуються цих трьох категорій, написаних на дошці. (Вони можуть робити це індивідуально або з кимось у парі). Попросіть їх написати те, що вони знайшли, під відповідною категорією. (Наприклад, у четвертому вірші Господня настанова Еммі “не ремствуй” через те, що вона не бачила пластини, може бути визначена для категорії “Порада”). Виділіть на це достатньо часу, а потім дайте завдання обговорити вказані далі запитання у маленьких групах. Можете написати ці запитання на дошці або підготуйте їх як роздатковий матеріал для кожної групи. Ви також можете призначити в кожній групі ведучого обговорення, щоб ставити запитання й заохочувати кожного студента до участі.

  • Які з визначених вами фраз або ідей показують, що Господь знав і любив Емму Сміт? Поясніть, чому кожна з цих фраз чи ідей є доказом Господньої любові.

  • В Ученні і Завітах 25:16 міститься Господнє проголошення про те, що, за Його задумом, порада і обіцяння в цьому розділі стосуються також і нас. Які уроки ми можемо засвоїти з цих слів Господа до Емми? (Знаходячи ці істини, записуйте їх).

Коли групи обговорять свої відповіді на ці запитання, попросіть їх розказати класу, які принципи вони знайшли в Ученні і Завітах 25:4–16. Серед їхніх відповідей можуть бути кілька або всі з вказаних далі (хоч вони можуть і бути сформульовані інакше):

Нам слід відкласти те, що від цього світу, і прагнути того, що є вічним.

Коли ми поклоняємося Господу з допомогою праведної музики, Він благословлятиме нас.

Ми можемо знайти радість та втіху, якщо припадаємо до завітів, які ми уклали з Богом.

Якщо ми будемо виконувати Божі заповіді постійно, то отримаємо вінець праведності.

Коли студенти називатимуть істини, які вони визначили, обговорюйте їхні відповіді з класом. Коли ви запрошуєте студентів пояснити, що вони знайшли, та поділитися їхніми думками і прикладами, прислухайтеся до спонукань Духа. Запитання й настанови, що подані далі, можуть допомогти вам у проведенні цього обговорення.

Ми маємо відкласти те, що від цього світу, і прагнути того, що є вічним (див. УЗ 25:10).

  • Чому, на вашу думку, порада Еммі ставити те, що вічне, вище того, що від цього світу, могла бути корисною для неї, особливо зважаючи на те, що вона була дружиною Джозефа Сміта? (Можливо, корисно було б пояснити, що Емма Гейл виросла у заможній сімʼї, але після одруження їй часто доводилося жити у великій бідності).

  • Як ця порада ставити те, що є вічним, вище того, що є від цього світу, допомагає нам сьогодні?

  • Що з того, що від цього світу, люди схильні ставити на перше місце замість Бога?

  • Що ми можемо робити, щоб прагнути вічного?

Попросіть студентів поміркувати, чи ставлять вони на перше місце замість Бога те, що від світу.

Коли ми поклоняємося Господу завдяки праведній музиці, Він благословлятиме нас (див. УЗ 25:12).

  • Відповідно до цього вірша, у чому втішається Господь? Що Він каже про благословення, які приходять через “пісню праведності”?

  • Які благословення ви отримали за те, що поклонялися Господу з допомогою відповідної музики?

Можете запропонувати студентам, щоб вони поставили собі мету—слухати гідну й прийнятну музику. Закличте їх звернути увагу на благословення, що приходитимуть в досягненні цієї мети.

Ми можемо знайти радість та втіху, якщо дотримуємося завітів, які ми уклали з Богом (див. УЗ 25:13).

Ви можете пояснити, що вислів “припадати до завітів” означає дуже твердо триматися завітів, які ми уклали з Богом, або залишатися вірними їм.

Подумайте про когось зі своїх знайомих, хто залишався вірним своїм завітам навіть у важкі часи.

  • Чому ця праведність стала благословенням для цієї людини?

  • Коли ви отримували благословення за свою вірність у дотриманні укладених вами завітів?

Попросіть студентів подумати, як вони можуть підноситися серцем та залишатися вірними своїм завітам.

Якщо ми будемо виконувати Божі заповіді постійно, то отримаємо вінець праведності (див. УЗ 25:15).

Поясніть, що слова “вінець праведності отримаєш ти” стосується отримання піднесення у целестіальному царстві (див. також УЗ 29:13).

  • Як може це обіцяння допомогти людині, яка переживала або переживає важкі часи?

  • Чому важливо бути слухняними постійно, а не просто час від часу?

Попросіть студентів поміркувати, як вони можуть навчитися постійно бути слухняними. Ви можете запропонувати їм написати свої думки в зошити для класних занять або щоденники для вивчення Писань.

Обговоривши з класом ці істини з Учення і Завітів 25, попросіть студентів з молитвою поміркувати та записати, що, на їхнє відчуття, Господь хоче, аби вони зробили, основуючись на тому, про що вони дізналися на сьогоднішньому уроці. Закличте їх діяти за цими враженнями.