Семінарія
Урок 42: Учення і Завіти 38:1–16


Урок 42

Учення і Завіти 38:1–16

Вступ

“У грудні 1830 р. Господь відкрив пророку Джозефу Сміту заповідь для Церкви збиратися у шт. Огайо (див. УЗ 37). У 1831 р. Господь дав одкровення, нині записане в Ученні і Завітах 38, в якому пояснюються кілька причин, чому святі мають збиратися в Огайо. Він також дав заповіді, щоб скеровувати їх у збиранні. Цей урок охоплює перші 16 віршів 38-го розділу. У цьому одкровенні Ісус Христос сказав членам Церкви, що Він знаходиться серед них. Він також описав, хто витерпить Його Друге пришестя, застеріг святих про небезпеку і підбадьорив їх.

Рекомендації для навчання

Учення і Завіти 38:1–7

Ісус Христос каже членам Його Церкви, що Він серед них

Попросіть студентів написати у своїх зошитах для класних занять або щоденниках для вивчення Писань кілька заповідей, які, за їхніми почуттями, їм не важко виконувати. Потім запросіть їх подумати, які заповіді їм важко виконувати і чому. (Студенти також можуть записати ці думки, якщо їм це буде зручно).

  • Чому деякі заповіді нам може бути важко виконувати?

  • Що спонукало вас дотримуватися заповідей, які вам важко виконувати?

Нагадайте студентам, що у грудні 1830 р. Господь наказав святим у шт. Нью-Йорк збиратися до Огайо (див. УЗ 37). Для деяких тодішніх членів Церкви цю заповідь було дуже важко виконати. 2-го січня 1831 р. святі з різних філій у шт. Нью-Йорк зібралися в домі Пітера Уітмера старшого на третю конференцію Церкви. Під час конференції кілька членів Церкви запитали про заповідь переселитися у шт. Огайо.

  • Чому, на вашу думку, виконати заповідь залишити шт. Нью-Йорк і збиратися у шт. Огайо для деяких святих могло бути важко?

Ви можете пояснити, що не кожен на конференції розумів мудрість цієї заповіді. Дехто не приймав її як слово Господа, а інші не хотіли залишати свої процвітаючі ферми і зручні умови заради невідомості в новому місці. Була велика ймовірність того, що багато хто втратить гроші за своє майно, а дехто навіть міг не продати своє майно.

Поясніть, що під час січневої конференції 1831 р., Джозеф Сміт молився Господу, щоб більше дізнатися про заповідь збиратися в Огайо. Господь відповів одкровенням, яке зараз записане в Ученні і Завітах 38. Скажіть студентам, що коли вони вивчатимуть це одкровення, то дізнаються про істини, що можуть допомогти їм під час прийняття рішень стосовно заповідей, які їм важко виконувати.

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 38:1–3. Попросіть клас прослідкувати і знайти істини, які ми можемо дізнатися про Ісуса Христа. Коли студенти відповідатимуть, ви можете запропонувати їм позначити слова і фрази, які будуть пов’язані з їхніми відповідями.

  • Які істини ми можемо дізнатися про Ісуса Христа з цих віршів? (Коли студенти будуть відповідати, допоможіть їм визначити такий принцип: Ісус Христос знає все).

  • Як розуміння того, що Ісус Христос знає все, могло допомогти святим, яким було наказано переселитися в Огайо?

  • Як ця істина також може допомогти нам у ті часи, коли нам важко виконувати заповіді Господа?

Поясніть, що якраз перед тим, як отримати це одкровення, Джозеф Сміт працював над натхненною ревізією Біблії і отримав те, що зараз відоме як Мойсей 6–7 у Дорогоцінній Перлині. У цих розділах міститься розповідь про пророка на ім’я Енох і про його народ. Завдяки їхній праведності і єдності Господь назвав цей народ—Сіон. Попросіть студентів подумки прочитати Учення і Завіти 38:4 і знайти те, що Господь зробив для Еноха та його людей. Запросіть студентів поділитися тим, що вони знайшли. Можливо, вам потрібно буде пояснити, що коли Господь вживав фразу “Моє власне лоно”, Він мав на увазі місце, де мешкає Сам.

  • Відповідно до вірша 4, що зробив народ Еноха, завдяки чому Господь забрав їх на небеса? (Вони повірили в Його ім’я).

  • Що, за словами Спасителя, Він зробив для тих, хто повірив в Його ім’я? Які почуття до Спасителя це викликає у вас?

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 38:5–7. Попросіть клас прослідкувати і знайти, що сказав Ісус Христос про те, де Він знаходиться.

  • Де, за словами Ісуса Христа, Він знаходиться?

  • Коли ви відчували, що Господь перебуває поруч, хоча ви й не бачили Його власними очима?

Учення і Завіти 38:8–12

Господь описує, хто витерпить Його Друге пришестя

Покажіть ілюстрацію Друге пришестя (Gospel Art Book (Альбом “Євангелія в мистецтві) [2009], № 66; див. також LDS.org). Поясніть, що коли Спаситель допомагав святим у шт. Нью-Йорк зрозуміти важливість збирання у шт. Огайо, Він говорив про Своє Друге пришестя.

Зображення
Друге пришестя

Попросіть кількох студентів по черзі прочитати вголос Учення і Завіти 38:8–10. Попросіть клас прослідкувати за текстом і знайти, що Спаситель відкрив стосовно Свого Другого пришестя. Можливо, буде корисним пояснити, що ті, хто “витерпить той день” (УЗ 38:8) Другого пришестя, це ті, кого не буде знищено, і хто зможе залишитись на землі зі Спасителем, коли Він прийде.

  • Як ці вірші допомагають нам зрозуміти важливість бути чистими перед Другим пришестям?

Попросіть студентів подумки прочитати Учення і Завіти 38:11–12 і знайти, як Господь описав умови, які існуватимуть на землі перед Другим пришестям. Потім попросіть студентів розповісти про те, що вони знайшли. (Щоб допомогти студентам зрозуміти ці вірші, ви можете пояснити, що слова про ангелів, які чекають на те, щоб “жати землю”, походять з притчі з Нового Завіту про пшеницю і кукіль [див. Матвій 13:24–30; УЗ 86:1–7], в якій пшеницю [праведних людей] збирають до спалення куколю [злочестивих людей]).

  • Який ви бачите доказ того, що умови, описані у вірші 11, існують сьогодні?

  • Що ми можемо робити, щоб залишатися чистими серед цих умов?

Учення і Завіти 38:13–16

Господь застерігає святих про небезпеку і підбадьорює їх

Поясніть, що крім слів про Своє Друге пришестя, Господь також застеріг про небезпеку, яка постала перед святими. Нехай студенти відкриють Учення і Завіти 38:12 і поставте їм наступне запитання:

  • Чого Господь навчає стосовно ворога святих у кінці 12-го вірша?

Допоможіть студентам зрозуміти, що фраза “ворог об’єднався” загалом може означати те, що Сатана і його сили об’єдналися проти святих в останні дні. Вона також може стосуватися людей, які були ворогами святих у той час, коли було надане це одкровення. Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 38:13 і запропонуйте класу знайти, у чому полягали наміри цього об’єднаного ворога. Запросіть студентів розповісти про те, що вони дізналися.

  • Що може зробити Господь, коли ми перебуваємо у небезпеці? (Студенти можуть давати різні відповіді. Переконайтеся, що ви наголосите на наступному принципі і напишіть його на дошці: Господь може попереджати нас про небезпеку).

Дайте студентам трохи часу поміркувати над посланнями, які пророки Господа донесли до нас під час генеральної конференції і через церковні видання.

  • Яким чином ці послання є застереженнями від Господа про духовні або фізичні небезпеки, з якими ми стикаємося?

  • Як ще вас було застережено про духовні або фізичні небезпеки?

Попросіть студентів подумки прочитати Учення і Завіти 38:14–15 і знайти, як Господь заохочував святих під час небезпеки і невизначеності. Попросіть студентів поділитися тим, що вони знайшли.

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 38:16. Попросіть клас слідкувати і знайти, що Господь дав святим для їхнього спасіння. Допоможіть студентам зрозуміти, що заповідь про яку говориться, була заповіддю переселитися зі шт. Нью-Йорк у шт. Огайо.

  • Як заповідь залишити шт. Нью-Йорк могла бути дана заради фізичного спасіння святих?

  • Як заповідь збиратися у шт. Огайо могла бути дана заради їхнього духовного спасіння?

Додайте такі слова до принципу на дошці, щоб він звучав таким чином: Господь може попереджати нас про небезпеку і давати нам заповіді, щоб захистити нас.

  • Як виконання заповідей Господа може захистити нас?

  • Коли ви відчували, що вас було захищено завдяки виконанню заповіді? (Ви можете дати студентам час поміркувати над їхніми відповідями до того, як просити їх відповісти).

Попросіть студентів пригадати захід на початку уроку, під час якого вони думали про заповіді, які їм важко виконувати. Попросіть їх подумати, як ці заповіді можуть бути благословеннями від Господа, щоб захистити їх від духовних або фізичних небезпек.

  • Як розуміння істини, яка записана на дошці, може спонукати вас виконувати заповіді Господа, особливо тоді, коли виконання цих заповідей може здаватися важкою справою?

Завершіть, запросивши студентів поділитися їхніми свідченнями про здатність Господа попереджати нас про небезпеку і давати заповіді, які, якщо їх виконувати, захищатимуть нас. Ви також можете свідчити про цю істину.

Коментарі та довідковий матеріал

Учення і Завіти 38:16. “Для вашого спасіння Я даю вам заповідь”

Президент Джордж Альберт Сміт навчав:

Зображення
Президент Джордж Альберт Сміт

“Ще в дитинстві я усвідомив або думав, що усвідомив, що заповіді Господа були Його законами і правилами, даними, щоб вести мене. Думаю, що я усвідомлював, що через непослух тим законам приходить покарання. … Але коли я подорослішав, то засвоїв цей урок по-іншому, і тепер для мене закони, які називаються Господніми, … є насправді приємною музикою, що звучить голосом нашого Батька Небесного у Його милості до нас. Вони є нічим іншим, як думкою й порадою люблячого Батька, Який більше піклується про наше благополуччя, ніж це можуть робити земні батьки, і тому поради, які називалися, як мені колись здавалося, суворим словом “закон”, тепер є для мене люблячою й м’якою порадою всемудрого Небесного Батька. Тому-то я й кажу, що мені не важко вірити, що найкращим для мене є виконання Божих заповідей” (Учення Президентів Церкви: Джордж Альберт Сміт [2011], сс. 193–194).