Семінарія
Урок за програмою домашнього навчання: Церква вирушає на північ штату Міссурі; Учення і Завіти 113–120 (Блок 25)


Урок за програмою домашнього навчання

Церква вирушає на північ штату Міссурі; Учення і Завіти 113–120 (Блок 25)

Матеріали для підготовки вчителя семінарії домашнього навчання

Стислий зміст щоденних уроків за програмою домашнього навчання

Наведений далі стислий виклад подій, доктрин і принципів, які студенти засвоїли, вивчаючи урок “Церква вирушає на північ штату Міссурі” та Учення і Завіти 113–120 (блок 25), не призначений для викладання на вашому уроці. Урок, який ви проводите, слід зосереджувати лише на кількох з цих учень і принципів. Роздумуючи над потребами студентів, прислухайтеся до підказок Святого Духа.

День 1: (Церква вирушає на північ штату Міссурі)

Коли студенти вивчали події, які змусили Головне управління Церкви переїхати на північ шт. Міссурі, вони дізнались, що коли ми вирішуємо відреагувати на випробування з вірою, а не сумнівом, наші свідчення можуть зміцнитися. Вони також дізналися, що коли ми підтримуємо пророка і дослухаємося до його поради, ми отримуємо духовну безпеку, яка єднає нас с Богом. Студенти дізнались, що коли ми прощаємо інших, Господь може зцілити наші стосунки. Крім того, цей урок дав студентам можливість поміркувати, як наші вчинки і слова можуть вплинути на те, як інші люди бачать Церкву Ісуса Христа.

День 2: (Учення і Завіти 113–114)

Невдовзі після прибуття в Фар-Уест, шт. Міссурі, пророка Джозефа Сміта попросили пояснити декілька важких уривків у книзі Ісаї. З відкритих Господом відповідей на ці запитання студенти дізнались, що Джозеф Сміт отримав ключі царства для збирання Ізраїля в останні дні. Коли студенти вивчали про Девіда У. Петтена, одного з перших апостолів, вони дізнались, що якщо ми дослухаємося до скерувань Господа, то підготуємося до всього, що Він спланував для нас.

День 3: (Учення і Завіти 115–116)

У цьому уроці студенти дізнались, що якщо ми устанемо й сяятимемо, наше світло буде прапором для народів. Вони також дізнались, що ті, хто збирається в колах Сіону, можуть отримати захист і безпеку, і що Президент Церкви має ключі, щоб скеровувати Господню роботу на землі.

День 4: (Учення і Завіти 117–120)

З поради Господа, наданій Ньюелу К. Уітні та Уільяму Марксу стосовно майна в Кертленді, шт. Огайо, студенти дізнались, що жага до земного може призвести до того, що ми нехтуватимемо важливішими речами. З прикладу Олівера Грейнджера вони дізнались, що жертви, які ми приносимо у служінні Господу, є священними для Нього.

Вступ

Цей урок допоможе студентам зрозуміти закон десятини і благословення, які приходять, коли ми живемо за цим законом.

Рекомендації для навчання

Учення і Завіти 119:1–4

Господь відкриває закон десятини.

Напишіть на дошці таке запитання: Які благословення ми отримуємо, коли живемо за законом десятини?

Поясніть, що починаючи з 1837 року, Церква переживала значні фінансові труднощі, як і багато окремих членів Церкви. Нехай один зі студентів прочитає вголос вступ до Учення і Завітів 119. Попросіть клас стежити за текстом і знайти, яке запитання пророка Джозефа Сміта привело до отримання цього одкровення.

  • Про що запитав Джозеф Сміт Господа?

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 119:1–4. Нехай клас прослідкує, шукаючи відповідь Господа на запит Джозефа.

  • Що таке десятина, відповідно до 4-го вірша? (Студенти мають визначити наступну заповідь: Господь наказує нам платити Йому одну десяту з нашого доходу в якості десятини. Ви можете написати цю заповідь на дошці).

Аби допомогти студентам зрозуміти значення слова прибуток у 4-му вірші, попросіть одного зі студентів прочитати вголос наступне висловлювання Президента Говарда В. Хантера:

Зображення
Президент Говард В. Хантер

“Закон можна сформулювати просто: це “одна десята всього свого прибутку”. Прибуток означає дохід, компенсацію, приріст. Це заробітна плата людини, прибуток від ведення якогось бізнесу, приріст того, що росте чи виробляється, або прибуток, який отримує людина з будь-якого іншого джерела. Господь сказав, що це закон “назавжди”, як це було і в минулому” (in Conference Report, Apr. 1964, 35).

  • Що ви дізнались з наказу Господа святим платити десятину в той час, коли їм було важко це робити?

  • У чому саме сплата десятини є виявом віри?

Запросіть студента прочитати наведений далі вислів президента Джеймса Е. Фауста, з Першого Президентства:

Зображення
Президент Джеймс Е. Фауст

“Чому членів Церкви по всьому світу, багато з яких, можливо, не мають достатньо, щоб забезпечувати свої щоденні потреби, заохочують виконувати Господній закон десятини? Як сказав Президент Хінклі, перебуваючи в Себу на Філіппінських островах, якщо члени Церкви, “навіть живучи в бідності й злигоднях … приймуть євангелію і житимуть за нею, платитимуть свою десятину й пожертвування, навіть мізерні, … в їхніх тарілках буде рис, у них буде одяг, щоб вдягнутися, і дах над головою. Я не бачу жодного іншого рішення” [“Inspirational Thoughts”, Ensign, Aug. 1997, 7].

“Дехто може вважати, що не може собі дозволити платити десятину, але Господь пообіцяв, що підготує для нас шлях, щоб ми виконували всі Його заповіді [див. 1 Нефій 3:7]. Щоб платити десятину, спочатку потрібен стрибок віри. … Я вірю, що з бідності можна вибратися, маючи віру віддавати Господу частину того малого, що ми маємо” (“Opening the Windows of Heaven”, Ensign, Nov. 1998, 59).

Щоб допомогти студентам зрозуміти, як платити десятину, покажіть їм бланк “Десятина та інші пожертвування”. Попросіть студентів уявити, що вони щойно заробили невелику суму грошей. Запропонуйте одному зі студентів назвати якусь суму.

  • Яку десятину потрібно заплатити з тієї суми грошей?

Запишіть суму десятини у відповідному місці на бланку і поставте таке запитання:

  • Якщо ми розподілимо 10 відсотків нашого доходу серед різних категорій пожертвувань на бланку, то чи сплатимо ми повну десятину? (Пересвідчіться в тому, що студенти розуміють, що 10 відсотків їхнього доходу потрібно вписати в категорію десятина. Будь-які пожертвування, які вони роблять до інших фондів, вносяться додатково до тих 10 відсотків).

Розділіть студентів на пари. Попросіть їх пояснити одне одному, як вони розуміють те, як використовуються фонди десятини. Після цього запросіть їх прочитати пояснення Господа в Ученні і Завітах 119:2.

  • Для чого використовуються фонди десятини відповідно до 2-го вірша? (Десятина використовується для “будівництва [Господнього] дому” [будівництва храмів] і для “закладення основ Сіону і для священства” [фінансування інших аспектів Господньої роботи, наприклад: будівництво і утримування домів зборів, переклад та видання Писань і підтримку місіонерської та сімейно-історичної роботи по всьому світу]. Ви можете зазначити, що сьогодні Церква не має боргів. Напишіть на дошці таку істину: Фонди десятини використовуються на будівництво храмів і виконання Господньої роботи).

Учення і Завіти 119:5–7

Господь пояснює закон десятини

Запросіть двох студентів до участі в інсценуванні. Призначте одного студента грати роль вірного члена Церкви, а іншого студента узяти на себе роль людини, яка не є членом Церкви. Дайте другому студенту аркуш паперу, на якому буде таке запитання: Я чув, що ти віддаєш 10 відсотків твого доходу своїй церкві. Навіщо ти це робиш?

Попросіть другого студента прочитати вголос це запитання і запросіть першого студента відповісти. Після інсценування запитайте клас, як би вони відповіли. Зазначте, що на це запитання може бути багато хороших відповідей.

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 119:6–7. Нехай клас слідкує за текстом і знайде, що відбувається завдяки послуху закону десятини.

  • Відповідно до 6-го вірша, що відбувається завдяки послуху закону десятини? (Земля Сіону освячується для Господа).

Щоб допомогти студентам зрозуміти цей вірш, поясніть, що освятитися означає стати вільним від гріха—чистим, незплямованим і святим завдяки Спокуті Ісуса Христа. Крім того, нагадайте студентам, що Сіон—це більше, ніж фізичне місце; це люди, які “чисті серцем” (УЗ 97:21).

Попросіть студентів своїми словами підсумувати результати послуху закону десятини. Студенти можуть формулювати свої відповіді різними словами, але вони мають визначити такий принцип: Сплата десятини освячує нас як окремих людей і як Церкву).

Щоб допомогти студентам зрозуміти і відчути важливість цього принципа, поставте таке запитання:

  • Яким саме чином, на вашу думку, сплата десятини допоможе комусь освятитися?

Зверніть увагу студентів на запитання на дошці: Які благословення ми отримуємо, коли живемо за законом десятини? Ви можете запросити студентів поділитися досвідом і свідчити стосовно закону десятини. Ви також можете це зробити. Закличте студентів виявляти віру, сплачуючи 10 відсотків їхнього прибутку, як десятину Господа.

Наступний блок (Учення і Завіти 121–123; Заснування Наву)

Попросіть студентів поміркувати про випробування, які у них були, і про те, що вони дізнались завдяки цим випробуванням. Що б ви відчували, якби вас неправдиво звинуватили і відправили у в’язницю? Поясніть, що протягом наступного тижня вони вивчатимуть деякі принципи, про які пророк Джозеф Сміт дізнався під час свого несправедливого ув’язнення в тюрмі в Ліберті, включаючи цілі Господа, коли Він дозволяє нам мати випробування.