Семінарія
Урок 43: Учення і Завіти 38:17–42


Урок 43

Учення і Завіти 38:17–42

Вступ

Попередній урок охопив перші 16 віршів Учення і Завіти 38. Цей урок охоплює решту розділу. У відповідь на бажання святих знати більше про заповідь зібратися в Огайо, Господь розкрив деякі благословення, які отримають праведні під час Тисячоліття. Після цього Він вчив святих бути єдиними і пояснив, чому Він наказав їм зібратися в Огайо. Зрештою Господь дав заповіді, щоб допомогти святим знати, як розпочати збирання.

Рекомендації для навчання

Учення і Завіти 38:17–22

Господь розкрив деякі благословення, які прийдуть до праведних зараз і під час Тисячоліття

Запитайте студентів, що таке успадкування, і хто зазвичай отримує його.

  • Чому вам хочеться отримати успадкування?

Попросіть кількох студентів по черзі прочитати вголос Учення і Завіти 38:17–22. Попросіть клас слідкувати і визначити, яке успадкування Господь пообіцяв дати Своєму народові.

  • Що, за словами Господа, потрібно буде зробити Його народу, щоб отримати успадкування, про яке говориться в цих віршах? (Прагнути його від усього їхнього серця [див. УЗ 38:19]; прислухатися до Його голосу і йти за Ним [див. УЗ 38:22]).

Запросіть одного зі студентів розповісти історичні передумови до Учення і Завітів 38, про які вони дізналися під час попереднього уроку. При потребі нагадайте студентам, що деякі святі в Нью-Йорку хотіли отримати більше інформації стосовно заповіді Господа переселитися в Огайо.

  • Як, на вашу думку, навчання святих про їхнє вічне успадкування могло вплинути на їхні почуття щодо наказу переселитися в Огайо?

Запропонуйте студентам шукати додаткові причини, чому Господь дав заповідь святим зібратися в Огайо, коли вони вивчатимуть решту віршів з Учення і Завітів 38.

Учення і Завіти 38:23–27

Господь наказує святим бути єдиними

До початку уроку намалюйте на дошці простий малюнок фасаду будинку, подібного до тих, що знаходяться у вашому районі. Або ж намалюйте простий будиночок, як зображено тут. Будиночок має включати в себе основні елементи: двері, вікно, стіни й дах. Запитайте студентів, яка частина будівлі є найважливішою. Коли студенти відповідатимуть, допоможіть їм зрозуміти, що кожна складова будинку слугує потрібній меті.

Зображення
зображення будинку
  • Як складові будівлі можна порівняти з членами сім’ї або членами приходу чи філії? (Саме так, як кожна складова будівлі є важливою, кожна особа в сім’ї, приході чи філії є цінною і може відігравати життєво важливу роль).

Попросіть студентів подумки прочитати Учення і Завіти 38:23–25 і знайти фразу, яка навчає, як ми маємо ставитися до інших людей. Попросіть студентів розказати, про що вони дізналися.

  • Що, на вашу думку, означає для людини “поважати свого брата, як самого себе”? (Коли студенти дадуть відповідь, напишіть наступний принцип на дошці: Ми маємо поважати інших настільки, наскільки поважаємо себе).

Щоб допомогти студентам запам’ятати цей принцип, напишіть на дошці наступне висловлювання президента Бойда К. Пекера, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів: Ви можете запропонувати студентам переписати це висловлювання у свої примірники Писань, зошити для класних занять або щоденники для вивчення Писань. (Це висловлювання знаходиться у виступі “Слабкі і прості цієї Церкви”, Ensign або Ліягона, лист. 2007, с. 7).

“Серед членів Церкви існує унікальна рівність. Ніхто з нас не повинен вважати себе ціннішим за іншого (див. УЗ 38:24–25)” (президент Бойд К. Пекер).

  • Що відбувається, коли люди думають, що є більш важливими або кращими, ніж інші?

  • Як благословляється Церква, коли ми не вважаємо себе ціннішими за інших людей?

Скажіть студентам, що Спаситель навчав притчі, яка ілюструвала, чому ми маємо поважати інших, як самих себе. Попросіть одного зі студентів прочитати цю притчу вголос з Учення і Завітів 38:26. Попросіть клас прослідкувати за текстом і знайти, як чоловік у цій притчі ставився до своїх синів.

  • Як би ви себе відчували, будучи сином, який отримав лахміття у цій притчі?

  • Що міг би зробити син, який отримав мантію, щоб покращити цю ситуацію?

  • У чому, на вашу думку, полягає послання Господа до нас у цій притчі?

Попросіть студентів подумки прочитати Учення і Завіти 38:27 і знайти принцип, який Господь хоче, щоб ми зрозуміли в цій притчі. (Студенти можуть використовувати різні слова, але їм слід висловити дещо подібне до такого: Якщо ми не єдині, то не можемо бути Господнім народом. Напишіть цей принцип на дошці біля першого принципу, який ви написали. Ви також можете запропонувати студентам позначити у своїх примірниках Писань слова, які навчають цьому принципу).

  • Що означає “бути єдиними” у контексті 27 вірша? (Об’єднатися з іншими й Господом у праведності).

  • Як може те, що ми цінуємо інших як самих себе, допомогти нам стати єдиними одне з одним? Як це може допомогти нам стати єдиними з Господом?

  • Чому, на вашу думку, ми не можемо бути народом Господа, якщо ми не єдині?

Поясніть, що перші члени Церкви, яких було покликано збиратися в Огайо, мали різне походження. Дехто володів успішними фермами і їх поважали в їхніх громадах, у той час як у інших було небагато майна, і вони вважалися людьми нижчого соціального рівня.

  • Як принципи, записані на дошці, могли благословити святих, коли вони зібралися з іншими членами Церкви в Огайо?

Перед уроком ви можете підготувати роздатковий матеріал для кожного студента, в якому буде наступне висловлювання президента Генрі Б. Айрінга, з Першого Президентства. Запросіть одного зі студентів прочитати це твердження вголос. Попросіть клас слідкувати за текстом і знайти способи, як заповідь бути єдиними стосується Божої заповіді Його народу зібратися разом.

Зображення
Президент Генрі Б. Айрінг

“Зі свого досвіду ми знаємо, що єдність приносить радість. … [Наш Небесний Батько] бажає виконати це священне бажання мати єдність, бо любить нас.

Він не може дати це кожному окремо. Радість єдності, якою Він так сильно прагне нас обдарувати, не відчувають на самоті. Разом з іншими ми маємо прагнути її і бути гідними цього. Тому не дивно, що Бог закликає нас зібратися, щоб благословити. Він хоче, щоб ми об’єдналися у сім’ї. Він установив класи, приходи і філії, і повелів нам часто збиратися. На цих зібраннях, які Бог встановив для нас, полягає наша велика нагода. Ми можемо молитися і прагнути єдності, що принесе нам радість і збільшить нашу здатність служити” (“Скріпивши серця у єдності”, Ensign або Ліягона, лист. 2008, сс. 68–69).

  • Чому, відповідно до слів президента Айрінга, Господь хоче, щоб ми збиралися разом? (Щоб Він міг благословити нас і допомогти працювати над досягненням єдності). Якими є благословення єдності? (Радість і примноження нашої сили служити).

  • Як слова президента Айрінга допомагають нам зрозуміти, чому ми збираємося як сім’ї? Як члени Церкви? Як клас семінарії?

  • Коли ви відчували благословення, які приходять завдяки тому, що ви збиралися разом з іншими?

Запросіть студентів витратити кілька хвилин на те, щоб написати в їхніх зошитах для класних занять або щоденниках для вивчення Писань про те, що вони можуть робити, щоб бути єдиними з їхніми сім’ями, з молодими чоловіками і молодими жінками в їхніх кворумах і класах у церкві та з Господом. Дайте студентам достатньо часу і запропонуйте кільком з них поділитися тим, що вони написали.

Учення і Завіти 38:28–33

Господь пояснює, чому Він наказав Своїй Церкві збиратися в Огайо

Поясніть, що Господь відкрив інші причини, чому Він наказав святим залишити Нью-Йорк і збиратися в Огайо. Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 38:28–30 і запропонуйте класу знайти інші причини, чому святим було наказано збиратися в Огайо.

  • Про що Господь застеріг святих?

  • Відповідно до 30-го вірша, що може робити Господній народ, щоб не боятися своїх ворогів? (Ви можете запропонувати студентам позначити слова, які навчають наступному принципу: Якщо ми готові, то не злякаємося).

Щоб допомогти студентам зрозуміти і застосувати істину, яку вони щойно визначили, розділіть їх на пари і запросіть кожну пару обговорити відповіді на наступні запитання. (Ви можете написати ці запитання на дошці).

  • Чому, на вашу думку, підготовка дає нам упевненість перед лицем протидії або небезпеки?

  • Що ми можемо робити, щоб підготуватися проти намагань супротивника заподіяти нам шкоду?

Нагадайте студентам, що у 1831 році святі в Нью-Йорку ставили запитання, чому вони отримали наказ йти в Огайо. Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 38:31–33. Попросіть клас слідкувати за текстом і визначити способи, якими благословлялися б святі, якби дослухалися заповіді зібратися в Огайо. Студенти мають визначити чотири благословення: (1) вони могли “уникнути сили ворога”; (2) вони могли “бути зібраними до [Бога] як праведний народ”; (3) вони могли отримати закон Бога; і (4) їх мало бути “обдаровано силою згори”.

Напишіть на дошці наступний принцип: Господь збирає Свій народ, щоб захистити їх і зміцнити духовно.

  • Як збирання з тими, хто розділяє ваші норми, допомагає вам почувати себе захищеними від сили Сатани?

  • Як отримання законів Бога допомагає нам зміцнюватися духовно?

Учення і Завіти 38:34–42

Церкві дані заповіді стосовно збирання в Огайо

Наведіть підсумок Учення і Завітів 38:34–42, пояснивши, що Господь дав деякі заповіді й пораду святим, які мали допомагати їм у переселенні до Огайо. Також поясніть, що для багатьох святих єдиним джерелом засобів існування були їхні ферми. Оскільки так багато членів Церкви продавали своє майно одночасно, багато святих стикнулися з перспективою втратити гроші на своїх фермах або взагалі не мати змоги продати їх. Надмір землі, яка продавалась, обвалив ціни і дозволив покупцям купувати ферми святих за дуже низькою вартістю.

Попросіть студентів подумки прочитати Учення і Завіти 38:37, 39 і пошукати, що Господь порадив святим з приводу їхніх ферм і статків. Запросіть студентів розповісти про те, що вони дізналися.

  • Як знання про вічні обіцяння Господа допомогли вам виконувати Його заповіді?

Поясніть, що деяким святим було важко продати свої ферми після того, як було дано цю заповідь. Дехто продав свою ферму зі збитком для себе; інші взагалі не могли продати своє майно. Деякі вірні члени Церкви просто залишили свої непродані домівки і майно й все одно вирушили в Огайо.

Ви можете завершити урок, поділившись своїм свідченням про істини, визначені під час нього. Запросіть студентів діяти за тим, що вони відчували і записали під час уроку.

Коментарі та довідковий матеріал

Учення і Завіти 38:24–25. “Нехай кожна людина поважає свого брата, як самого себе”

Президент Бойд К. Пекер розповів історію, яка ілюструє Господні вчення в Ученні і Завітах 38:24–25:

Зображення
Президент Бойд К. Пекер

“В юності я був домашнім учителем у дуже літньої сестри. Вона вчила мене зі свого життєвого досвіду.

Коли вона була дівчинкою, Президент Бригам Янг приїхав до Бригам-Сіті, що було великою подією в місті, названому на його честь. Щоби вшанувати його, діти Початкового товариства, всі вдягнені в біле вбрання, вишикувалися вздовж дороги в місто, кожен з кошиком квітів, які вони мали кидати перед екіпажем Президента Церкви.

Щось роздратувало її. Замість того, щоб кинути квіти, вона жбурнула камінь перед екіпажем і сказала: “Він анітрохи не кращий за мого дідуся Лавлунда”. Хтось почув це, і її суворо насварили.

Знаю точно, що Президент Бригам Янг першим би підтримав маленьку Джені Стід. Він не вважав себе кращим за дідуся Лавлунда або будь-якого гідного члена Церкви” (“Слабкі і прості цієї Церкви”, Ensign або Ліягона, лист. 2007, с. 7).

Учення і Завіти 38:27, 34–36. Доглядайте за бідними і будьте єдиними

У цьому одкровенні Господь наказав святим бути єдиним і піклуватися про бідних. Це дві з фундаментальних заповідей закону посвячення. Про ці дві заповіді також наголошується в Мойсей 7:18 та 4 Нефій 1:2–3. Коли святі спробували жити за законом посвячення в Міссурі, вони не досягли успіху, оскільки “не вділя[ли] від свого майна бідним” і не були “об’єднані” (УЗ 105:3–5).