Семінарія
Урок за програмою домашнього навчання: Наступництво у Президентстві, Вихід з Наву та Перехід на Захід (Блок 30)


Урок за програмою домашнього навчання

Наступництво у Президентстві, Вихід з Наву та Перехід на Захід (Блок 30)

Матеріали для підготовки вчителя семінарії домашнього навчання

Стислий зміст щоденних уроків для студентів за програмою домашнього навчання

Далі подається стислий виклад доктрин і принципів, які студенти засвоїли під час вивчення блоку 30. Цей стислий виклад не призначений для викладання на вашому уроці. Урок, який ви проводите за блоком 30, зосереджений на кількох з цих учень і принципів. Роздумуючи над потребами студентів, прислухайтеся до підказок Святого Духа.

День 1: (Наступництво у Президентстві)

Студенти засвоїли такі принципи щодо наступництва в президентстві: апостоли мають усі ключі священства, необхідні для головування над Церквою. Коли Президент Церкви помирає, Перше Президентство розпускається і Кворум Дванадцятьох Апостолів стає головуючим кворумом під керівництвом старшого апостола. Через Святого Духа ми можемо отримати свідчення, що ті, хто веде Церкву, були покликані Богом.

День 2: (Вихід з Наву; Перехід землями Айови; Учення і Завіти 136:1–18)

Вивчаючи про зусилля святих завершити храм у Наву до того, як їх змусять залишити шт. Іллінойс, студенти дізнались, що отримання храмових обрядів варте всіх наших праведних зусиль і жертв. Вони також дізнались, що Господь вимагає від нас жити за завітами, які ми уклали.

День 3: (Учення і Завіти 136:19–42)

Вивчаючи одкровення, записане в Ученні і Завітах 136, студенти дізнались, що якщо ми щасливі, то маємо прославляти Небесного Батька та дякувати Йому, і якщо нам сумно, ми маємо молитись, щоб наші душі могли зрадіти. Вони виявили, що наші випробування можуть підготувати нас до отримання слави, яка є у Бога для нас, і що якщо ми смиряємося і прикликаємо Бога, тоді Дух просвітить нас. Вони також дізнались, що якщо ми старанні у дотриманні заповідей Господа, тоді засудження Господа не зійдуть на нас, наша віра буде міцною, а наші вороги не переможуть нас.

День 4: (Піонери з ручними візками, 1856–1860)

Студенти дізнались про випробування піонерів з ручними візками і виявили, що якщо ми терпеливо зносимо страждання заради євангелії, то можемо освятитися на добро. Вони дізнались, що як учні Ісуса Христа, ми маємо допомагати тим, хто в нужді. Вони також дізнались, що коли ми вірно зносимо страждання, то можемо пізнати Бога.

Вступ

Під час цього уроку студенти зрозуміють, що виявляють віру, коли дотримуються поради і скерування наших провідників Церкви. Вони також дізнаються, що Господь благословить їх, коли вони допомагатимуть іншим нужденним людям і готуватимуть шлях для них.

Рекомендації для навчання

Учення і Завіти 136:1–18

Господь радить святим організуватися й підготуватися продовжити їхню подорож на захід

Зав’яжіть на очах студента пов’язку і нехай він/вона стане на іншому боці класної кімнати. Після цього з шумом переставте у класі деякі предмети, щоб студент чув пересування предметів. Попросіть студента з пов’язкою на очах вибрати однокласника, щоб той вголос скеровував його або її, аби допомогти дійти до іншого боку кімнати. Коли студент вибере когось, запитайте:

  • Чому ви обрали цю людину?

  • Як те, що ми довіряємо іншій людині, впливає на те, як ми виконуємо її вказівки?

Попросіть студента-“провідника” так скеровувати студента з пов’язкою на очах, щоб той міг безпечно пройти на інший бік кімнати. Потім нехай обидва студенти повернуться на свої місця.

Попросіть когось зі студентів вголос прочитати наведений далі абзац стосовно виходу святих з Наву. Попросіть клас звернути увагу на те, як досвід святих може нагадувати досвід студента, якого вели через класну кімнату.

Отримавши погрози розправи від місцевих погромників, святі почали залишати Наву в лютому 1846 р., подорожуючи на захід через штат Айова. “Вихід з Наву був для святих актом віри. Вони вирушили в дорогу, не знаючи точно, куди йдуть і коли знайдуть місце для поселення. Вони знали тільки, що вигнання з Іллінойсу через їх ворогів не забариться і що їхні провідники одержали одкровення про те, що треба шукати притулок десь у Скелястих горах” (Історія Церкви в Повноті часів Посібник для студента, 2-ге видання [Посібник Церковної системи освіти, 2003 р.], с. 331).

  • Чим досвід святих, які полишали Наву, нагадує досвід студента, якого вели через класну кімнату.

  • Чого ми можемо навчитися з досвіду святих, які полишали Наву? (Студенти можуть використовувати різні слова, але вони повинні сформулювати такий принцип: Ми виявляємо віру, коли тримаємося поради і скерування наших церковних провідників. Ви можете написати цей принцип на дошці).

Попросіть студентів звернутись до Карти № 6 (“Рух Церкви на захід”), в розділі їхніх Писань “Карти до історії Церкви”, і знайти Наву та Уінтер Квортерз. Поясніть, що через тривалі дощі і недостатнє забезпечення, святі, які пішли з Наву в лютому 1846 року, провели чотири місяці, долаючи 300 миль землями Айови. Через ці умови й через те, що вони втратили допомогу більше 500 здорових чоловіків-святих останніх днів, просування групи уповільнилося. Ці чоловіки, які стали відомі як Мормонський батальйон, дослухалися до заклику Президента Бригама Янга, записатися до армії Сполучених Штатів Америки, щоб заробити гроші й допомогти бідним членам Церкви в мандрівці на захід. Ця жертва багато в чому допомогла, але також через неї багато сімей залишились у подорожі без чоловіків і батьків. Зважаючи на повільне просування, провідники Церкви вирішили не продовжувати свій шлях на захід до Скелястих гір аж до весни 1847 року. Вони порадили святим осісти й перезимувати. Одне з найбільших поселень—Уінтер Квортерз, було розташоване на західному боці річки Міссурі, в сучасному штаті Небраска.

Запропонуйте комусь зі студентів прочитати вголос наведене далі описання Уінтер Квортерз та інших тимчасових поселень:

Багато святих жили у зрубах та землянках, зроблених з верби й землі. У багатьох людей були не відповідні для холодної погоди помешкання. Такі хвороби, як: малярія, пневмонія, туберкульоз, холера та цинга стали причиною багатьох страждань і смертей. Більш як 700 людей померли в таборах на кінець першої весни. (Див. Наш спадок: Короткий виклад історії Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів [1996], сс. 71–72; Посібник для студентів: Історія Церкви в Повноті часів, сс. 353–354).

  • Якби ви були зі святими в Уінтер Квортерз, то які б почуття могли у вас бути, коли б ви розуміли, що вам ще потрібно подолати сотні миль?

Ви можете зазначити, що навіть у ці часи страждань і смерті, праведні святі отримували благословення завдяки завітам, які вони уклали. Ви також можете пояснити, що Господь пообіцяв великі благословення тим, хто помирає під час служіння Йому (див. Алма 40:11–12; 60:13; УЗ 42:46).

Попросіть студентів опрацювати вступ до 136-го розділу Учення і Завітів і знайти, де це одкровення було надане і хто його отримав. Попросіть їх розказати, що вони дізналися.

Запросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 136:1.

  • Як, на вашу думку, святим могло допомогти те, що Господь продовжував відкривати їм Свою волю?

Попросіть кількох студентів по черзі прочитати вголос Учення і Завіти 136:2–5. Попросіть решту класу слідкувати за текстом і знайти, що Господь сказав робити святим, щоб підготуватися до своєї подорожі на захід.

  • Яким чином мали бути організовані групи?

  • Чому, ви вважаєте, було корисно організувати святих у групи з призначеними провідниками? Яким чином така організація подібна до того, як Церква організована сьогодні? (Після того, як студенти дадуть відповіді на ці запитання, ви можете записати на дошці наступну істину: Господь організовує Своїх святих у групи, щоб кожна людина отримувала скерування і про неї піклувалися).

Поясніть, що через хвороби і смерть в Уінтер Квортерз та в навколишніх таборах, багато сімей і окремих людей потребували фінансової допомоги, щоб мати можливість продовжувати свою подорож на захід.

Розділіть студентів на пари. Запропонуйте їм разом опрацювати Учення і Завіти 136:6–11 і знайти способи, якими святі мали піклуватися про нужденних. (Ви можете запропонувати їм позначити те, що вони знайдуть). Перед тим, як студенти прочитають цей уривок, поясніть, що не всі святі залишали Уінтер Квортерз одночасно. Фраза “тих, хто має затриматися”, у 6-му вірші стосується святих, які мали на якийсь час залишитися в Уінтер Квортерз та навколишніх таборах.

  • Які слова і фрази у віршах 6–11 вказують, як святі мали піклуватися про нужденних?

  • Яке слово у 7-му вірші стосується людей, які готують шлях для інших? (Піонери).

Напишіть на дошці наведене далі визначення. (Воно процитоване в Oxford English Dictionary, 2nd ed. [1989], “pioneer”).

Піонер—це той, хто йде попереду, щоб підготувати або відкрити шлях, яким підуть інші.

  • Згідно з 11-м віршем, що Господь обіцяв тим, хто допоможе іншим, які перебувають у нужді, і підготують для них шлях? Чого ми можемо навчитися з цього? (Коли студенти дадуть відповіді, ви можете написати на дошці наступний принцип: Господь благословить нас, коли ми будемо допомагати іншим і готуватимемо для них шлях).

  • Хто підготував для вас шлях, щоб ви могли мати благословення євангелії?

Попросіть студентів подумати над таким запитанням. Потім попросіть кількох з них поділитися своїми відповідями з класом.

  • Що ви робитимете, щоб бути піонером—допомагати іншим, хто в нужді, і підготувати для них можливість насолоджуватися благословеннями євангелії?

Завершіть, свідчачи про істини, які ви обговорювали, і закличте студентів діяти за цими істинами.

Наступний блок (Війна в Юті та різанина в Маунтін-Медоуз, Поява Дорогоцінної Перлини, Офіційна декларація 1 та Учення і Завіти 138)

Щоб допомогти студентам підготуватися до навчання наступного тижня, попросіть їх подумати над таким запитанням: якими є деякі наслідки намагання приховати гріх? У наступному блоці студенти дізнаються про трагічну подію, яку називають різаниною в Маунтін-Медоуз, що сталася, коли деякі члени Церкви намагались приховати свої гріхи. Вони також дізнаються про розвиток Церкви, коли святі оселилися в Долині Солоного озера.