Семінарія
Урок 12: Учення і Завіти 10


Урок 12

Учення і Завіти 10

Вступ

Після втрати 116 сторінок рукопису Пророк втратив силу перекладати. Після періоду смиренних молитов і покаяння пластини та Урім і Туммім були повернені Джозефу. Господь наказав Джозефу не перекладати знову частину пластин, перекладених на втрачених 116 сторінках, і Він відкрив, що в Сатани є злочестивий намір знищити роботу Бога. Потім Господь наказав Джозефу Сміту перекладати малі пластини Нефія. Він також пояснив, для чого дається Книга Мормона та яка її роль у встановленні Його Церкви.

Рекомендації для навчання

Учення і Завіти 10:1–4

Господь відновлює Джозефовий дар перекладати

Попросіть студентів стисло розповісти, що вони дізналися з попереднього уроку про втрату 116 сторінок рукопису (див. УЗ 3). Нагадайте студентам: через те що Пророк кілька разів просив дозволити Мартіну Гаррісу взяти з собою сторінки рукопису, а потім ці сторінки були втрачені, Мороній забрав від Джозефа Сміта золоті пластини та Урім і Туммім.

Пізніше Мороній повернув йому золоті пластини та Урім і Туммім. Через деякий час по тому, як вони були повернені йому, Джозеф Сміт отримав одкровення, яке записано в Ученні і Завітах 10. У цьому одкровенні Господь настановляв Джозефа про те, що робити з тією частиною пластин, рукописний переклад яких було втрачено. (Див. Lucy Mack Smith, History of Joseph Smith by His Mother, ed. Preston Nibley [1958], 133–136.)

Узагальніть Учення і Завіти 10:1–2, пояснивши, що Господь нагадав Джозефу, чому сила перекладати була забрана від нього і що сталося в результаті його помилки. Попросіть одного зі студентів прочитати Учення і Завіти 10:3–4. Нехай клас слідкує за текстом і знайде, яку пораду дав Господь, коли Джозеф Сміт почав перекладати знову. Попросіть студентів розповісти, що вони знайшли.

  • Чому, на вашу думку, Джозефу Сміту потрібна була порада не працювати, тобто не перекладати, більше, ніж в нього є сили?

  • Як може порада в Ученні і Завітах 10:4 направляти нас, коли ми служимо Господу?

Учення і Завіти 10:5–37

Господь застерігає про плани Сатани знищити Джозефа Сміта і роботу Бога.

Покажіть сильце чи капкан (або щось одне з них намалюйте на дошці).

Зображення
контур мишоловки
  • Як цей пристрій символізує наміри Сатани стосовно нас?

Попросіть одного зі студентів прочитати Учення і Завіти 10:5 вголос. Нехай клас знайде, що Господь наказав пророкові Джозефу Сміту зробити, аби уникнути Сатани.

  • Чого ми можемо навчитися з цього вірша? (Студенти можуть назвати різні принципи, але обовʼязково наголосіть на тому, що коли ми завжди молимося, то матимемо силу подолати Сатану й тих, хто служить йому. Ви можете написати цей принцип на дошці).

  • Як молитва може допомогти нам “перемогти Сатану, і … уникнути [тих, хто] підтримують його роботу”?

Попросіть кількох студентів навести приклади того, як молитва допомогла їм не піддатися спокусам Сатани. (Нагадайте студентам, що вони не повинні ділитися досвідом, який є надто особистим або приватним).

Поясніть: Господь попередив Джозефа про пастку, яку поставив Сатана, щоб спробувати знищити Пророка і роботу Бога. Попросіть кількох студентів по черзі прочитати вголос Учення і Завіти 10:8–19. Попросіть решту класу слідкувати за текстом і знайти, яким був план злочестивих, що заволоділи рукописом.

  • Яким же був план злочестивих, що заволоділи рукописом? (Знеславити Пророка і роботу Господа, змінивши слова в рукописі. Якби Джозеф переклав той самий матеріал знову, то вони б сказали, що він не зміг двічі однаково перекласти те саме, а отже він не мав дару).

Підніміть в руці сильце або капкан, які ви показували раніше (або вкажіть на малюнок на дошці). Поясніть, що в Ученні і Завітах 10:20–29 Господь говорить про вплив Сатани на злочестивих людей, до яких потрапили ті 116 сторінок рукопису, і про те, як Сатана досягає своїх злочестивих цілей. Розділіть клас на пари. Попросіть когось зі студентів в кожній парі подумки прочитати Учення і Завіти 10:20–29 і знайти, чого ці вірші навчають про цілі Сатани. А інший студент в парі нехай прочитає ті ж вірші і знайде, до яких стратегій вдається Сатана в досягненні своїх цілей. Дайте студентам достатньо часу для цього, а потім запропонуйте їм поділитися з партнером тим, про що вони дізналися.

  • Чого ми можемо навчитися з цих віршів про цілі Сатани? (Студенти можуть назвати різні принципи, але переконайтеся, щоб вони назвали вказану далі істину: Сатана бажає знищити роботу Господа і наші душі. Ви можете написати цю істину на дошці. Ви також можете запропонувати студентам позначити слова і фрази, якими передано цю істину у віршах 22–23 та 27).

  • Виходячи з прочитаного в цих віршах, як Сатана прагне знищити роботу Господа і наші душі?

Аби допомогти студентам зрозуміти й відчути важливість цієї істини, поставте наведені далі запитання. Попросіть пари обговорити їхні відповіді.

  • Які ви бачили докази того, що Сатана використовує обман, гнів, лестощі та брехню, щоб знищити роботу Господа і наші душі?

  • Як знання про наміри й методи Сатани може допомогти нам обминати його пастки і не потрапляти в них?

Дайте студентам кілька хвилин і запропонуйте їм написати у своїх зошитах для класних занять або щоденниках для вивчення Писань про методи супротивника, які перелічені в Ученні і Завітах 10:20–29, які вони відчували на собі або бачили. Також попросіть їх написати про те, що вони можуть робити, аби обминати пастки Сатани чи не потрапляти в них.

Дайте студентам достатньо часу, щоб написати про це, а потім узагальніть Учення і Завіти 10:30–37, пояснивши, що оскільки зловмисники мали плани зруйнувати роботу Бога й репутацію Джозефа Сміта, Господь наказав Джозефу не перекладати заново частину пластин, з якої було зроблено переклад на тих 116 сторінках.

Учення і Завіти 10:38–45

Господь наказує Джозефу Сміту перекладати малі пластини Нефія

Попросіть кількох студентів по черзі прочитати вголос Учення і Завіти 10:38–42. Попросіть клас знайти, що Господь наказав Джозефу перекладати замість того, щоб знову перекладати ту частину пластин, з якої було зроблено переклад на 116 сторінках.

  • Що Господь наказав перекладати Джозефу? Чому?

Допоможіть студентам зрозуміти, як Господь підготувався до втрати 116 сторінок рукопису. Поясніть, що втрачений матеріал містив у собі переклад книги Легія, яка була вміщена у Мормоновому скороченні великих пластини Нефія. Мормон отримав натхнення приєднати малі пластини Нефія до свого літопису для “мудрої цілі”, у той час незрозумілої йому (див. Слова Мормона 1:3–7). Малі пластини Нефія стосувалися приблизно того ж самого періоду часу, що й книга Легія. Після того як були втрачені ті 116 сторінок, Господь наказав пророку Джозефу Сміту перекласти матеріал з малих пластин Нефія.

Попросіть студентів прочитати Учення і Завіти 10:43 подумки і знайти важливу істину, яку Господь хотів, щоб Джозеф Сміт зрозумів. (Коли студенти будуть ділитися своїми ідеями, напишіть на дошці вказану далі істину: Мудрість Бога більша за підступність диявола. Ви можете пояснити, що слово підступність стосується вдавання до хитрощів, щоб обманювати людей.

  • Як Господній план замістити втрачений рукопис ілюструє цю істину?

Попросіть студентів прочитати подумки Учення і Завіти 10:44–45 і знайти доказ цієї істини у вірші 43.

  • Відповідно до сказаного в Ученні і Завітах 10:44–45, чому малі пластини Нефія були більшої цінності, ніж те, що було втрачено на 116 сторінках рукопису?

  • Як знання того, що Бог підготував шлях, аби компенсувати ті втрачені 116 сторінок рукопису, допомагає вам повніше довіряти Йому?

Учення і Завіти 10:46–70

Господь пояснює, з якою метою було дано Книгу Мормона та яка її роль у встановленні Його Церкви

Узагальніть Учення і Завіти 10:46–61, пояснивши, що в цих віршах Господь свідчить, що Він відповів на молитви Своїх нефійських учнів, зберігши і явивши Книгу Мормона в наш час.

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 10:62–63. Попросіть клас стежити за текстом і знайти, що, за словами Господа, винесе на світло Книга Мормона.

  • Що винесе на світло Книга Мормона? (Істинні положення доктрини Ісуса Христа).

  • Відповідно до вірша 63, як Господь використає істинні положення Своєї доктрини, щоб пересилити роботу Сатани?

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос заключне обіцяння Господа, що міститься в Ученні і Завітах 10:67, 69–70. Нехай студенти слідкують за текстом і позначать фрази, які є важливими для них у світлі того, про що вони дізналися сьогодні. Запропонуйте їм розповісти, чому ці фрази є важливими для них і чому. На завершення свідчіть.

Коментарі та довідковий матеріал

Учення і Завіти 10:45. “Дає глибше поглянути на Мою євангелію”

Старійшина Джеффрі Р. Холланд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав, що Господня “мудра мета” (див. 1 Нефій 9:5; Слова Мормона 1:7), задля якої Він наказав писати на малих пластинах Нефія і зберегти їх, полягає не тільки в тому, щоб компенсувати втрату 116 сторінок рукопису:

Зображення
Старійшина Джеффрі Р. Холланд

“Мені спало на думку, що є ще мудріша мета, ніж [компенсувати втрату цих 116 сторінок], або, точніше кажучи, мудрішої цілі в цьому. Ключ до такого припущення про наявність мудрішої мети знаходиться у вірші 45 в 10-му розділі книги Учення і Завіти. Коли Господь наставляє Джозефа стосовно процесу перекладу і вставляння матеріалу з малих пластин в уже розпочатий переклад скорочених великих пластин, Він каже: “Ось, на пластинах Нефія вигравіювано багато того, що дійсно дає глибше поглянути на Мою євангелію” (курсив додано).

Тож ясно, що це було не одне замість іншого в ході остаточної роботи над Книгою Мормона. Це не було так, наче щось дається замість чогось: ви даєте Мені 116 сторінок рукопису, а Я дам вам 142 сторінки друкованого тексту. Це не так. Ми отримали назад більше, ніж втратили. І було відомо від самого початку, що так має статися. Це й було мудрішою метою. Ми точно не знаємо, що втратили на тих 116 сторінках, але ми знаємо: те, що ми отримали на малих пластинах, було особистими проголошеннями трьох великих свідків, трьох великих доктринальних голосів з Книги Мормона, які свідчили про те, що Ісус є Христос. …

О як би нам хотілося мати всі ті прості й безцінні свідчення, які були вилучені з біблійних записів. Але у нас, читачів Книги Мормона, принаймні є Нефій, Яків та Ісая, які говорять безпосередньо до нас як особисті свідки Спасителя ще до Його народження. Вони були тими, хто отримав дивовижні одкровення стосовно Його життя і священнослужіння, а також про завітні стосунки Бога з домом Ізраїля, давнім і сучасним. …

Я думаю, це було б так захоплююче, якби одного дня 116 сторінок рукопису знайшлися, але якби їх принесли у мій офіс завтра, я ніколи б не поміняв їх на матеріал, що міститься на малих пластинах Нефія, бо вони дають “глибше поглянути” завдяки великим пророкам-вартовим, які стоять біля воріт цієї книги. Тому кажіть своїм студентам, щоб вони перестали нарікати і взялися за читання—у т.ч. й Ісаї” (“A Standard unto My People” [address to CES religious educators, Aug. 9, 1994], 7–9, LDS.org).

Учення і Завіти 10:38–45. Книга Легія

Зображення
Пророк Джозеф Сміт

У вступі до першого видання Книги Мормона Джозеф Сміт описав джерело, з якого були перекладені 116 втрачених сторінок рукопису: “Я [Джозеф Сміт], переклав даром і силою від Бога і надиктував сто шістнадцять сторінок, взяті мною з книги Легія, де містилася скорочена рукою Мормона історія з пластин Легія. Вищеназвана історія була викрадена якоюсь особою або якимись особами і не повернута, незважаючи на всі мої зусилля, щоб повернути їх” (Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт [2007], с. 65).