Семінарія
Урок 13: Учення і Завіти 4


Урок 13

Учення і Завіти 4

Вступ

Це одкровення, дане у лютому 1829 р. Джозефу Сміту старшому, батькові Пророка, було першим з кількох перших одкровень, даних особам, які виявили бажання допомагати Господу в Його роботі (див. також УЗ 11–12; 14–16; 25). У ньому Джозефа Сміта старшого було покликано трудитися, служачи Богові. Крім того, Господь вказав, якими мають бути люди та їхні основні якості, щоб вони могли служити Йому.

Рекомендації для навчання

Учення і Завіти 4:1–3

Джозефа Сміта старшого покликано трудитися, служачи Богові

Розпочніть, попросивши студентів подумати над таким запитанням:

  • Чи виникало у вас колись бажання служити Богу і чи хотілося вам знати Його волю стосовно того, як би ви могли найкраще допомагати у виконанні Його роботи?

Поясніть, що батько Джозефа Сміта відчував таке бажання, але не знав, що Господь хоче, аби він робив. У лютому 1829 р. Джозеф Сміт старший та його дружина, Люсі, відвідали свого сина, Джозефа Сміта молодшого, в Гармоні, шт. Пенсильванія. Під час цього відвідування Джозеф Сміт молодший отримав одкровення, яке було відповіддю на запитання його батька. Учення і Завіти 4—це відповідь Господа, де Він вказав, які якості Він очікує побачити в тих, хто допомагає в Його роботі.

Нагадайте студентам, що на час отримання цього одкровення Церкву ще не було організовано і священство ще не було відновлено. Попросіть студентів подумки прочитати Учення і Завіти 4:1 і знайти, як Господь описує Відновлення, яке тільки-но розпочиналося.

  • Яке Господь вжив слово, щоб описати Відновлення євангелії в останні дні?

  • Чому Відновлення євангелії було “дивовижною” роботою?

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 4:2. Нехай клас слідкує за текстом і знайде, чого просить Господь від тих, хто починає служити Йому. (Ви можете пояснити, що слово починає означає береться за якусь справу).

  • Відповідно до цього вірша, чого Господь очікує від тих, хто Йому служить?

  • Що означає робити щось “всім своїм серцем, могутністю, розумом і силою”?

Аби допомогти студентам краще зрозуміти цю фразу, попросіть їх описати, яких вчинків вони очікують від людини, що прагне служити Богу з усім своїм серцем, могутністю, розумом і силою, або які риси вони очікують в такій людині побачити. Ви можете також попросити їх навести приклади знайомих їм людей, які саме так служать Господу.

Напишіть на дошці таке незакінчене речення: Якщо ми служимо Богові з усім своїм серцем, могутністю, розумом і силою, .

Аби допомогти студентам визначити принцип з Учення і Завітів 4:2, поставте такі запитання:

  • Відповідно до Учення і Завітів 4:2, які благословення приходять від служіння Богові “всім своїм серцем, могутністю, розумом і силою”? (Коли студенти відповідають, нехай хтось із них закінчить речення, написане на дошці. Це має бути щось на зразок такого: Якщо ми служимо Богові з усім своїм серцем, могутністю, розумом і силою, то ми зможемо стояти безвинними перед Ним в останній день. Ви можете запропонувати студентам позначити цю фразу в їхніх Писаннях).

  • Чому, на вашу думку, служіння Господу з усім своїм серцем, могутністю, розумом і силою дозволить нам стояти безвинними перед Богом?

Попросіть студентів поміркувати, що можна було б відчути, стоячи у Божій присутності і бути “безвинними”. Ви можете попросити одного або двох студентів розповісти про свої думки.

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 4:3. Нехай студенти слідкують за текстом і знайдуть, яку властивість потрібно мати людям, аби допомагати Господу в Його роботі.

  • Що потрібно мати людині, аби допомагати Господу в Його роботі? (Бажання служити Богу).

Ви можете пояснити, що дехто вважає, що написане в Ученні і Завітах 4 стосується тільки покликання служити місіонерами повного дня. Однак батько Джозефа Сміта, для якого було дано це одкровення, не покликався служити місіонером повного дня. Проте він до кінця свого життя дотримувався поради, даної в Ученні і Завітах 4:2–3, віддано служачи, куди б і коли б його не покликали. Він був одним із Восьми свідків Книги Мормона і одним із перших, кого охристили, коли 6 квітня 1830 р. Церкву було офіційно організовано. Він також служив першим патріархом в Церкві і помічником радника у Першому Президентстві.

Порада, дана в цьому розділі, може стосуватися всіх, хто бажає служити Господу, і тих багатьох можливостей, які в нас є, щоб будувати Боже царство.

  • Крім служіння на місії повного дня, які ще є в нас можливості допомагати Господу в Його роботі?

Аби підказати студентам ідеї, як вони можуть діяти, маючи бажання допомагати в Господній роботі вже тепер, попросіть когось зі студентів прочитати вголос вказану нижче цитату з брошури Заради зміцнення молоді:

“Одним із проявів найважливішого служіння, яке ви можете надати, буде служіння в стінах вашого дому. Ви також можете служити у ваших церковних дорученнях, школі та громаді. Ви можете служити, виконуючи храмову і сімейно-історичну роботу. Ви можете служити, ділячись євангелією з іншими людьми вже зараз і як місіонер повного дня в майбутньому. Часто найцінніше служіння проявляється через прості, щоденні вияви доброти. Щоденно прагніть керівництва Святого Духа, щоб знати, кому служити і як допомогти задовольнити їхні потреби. У служінні людям наслідуйте приклад Спасителя” (Заради зміцнення молоді [брошура, 2011], с. 32).

Попросіть студентів написати в їхніх зошитах для класних занять або в щоденниках для вивчення Писань, як конкретно вони хочуть допомагати Господу в Його роботі в цей час свого життя.

Учення і Завіти 4:4

Ниви вже білі для жнив

Зображення
зображення пшениці

Якщо можливо, принесіть на урок трохи якогось зерна. Якщо не вдасться, покажіть студентам ілюстрацію із зображенням ниви, тобто поля, на якому росте якась зернова культура, або просто намалюйте колосок пшениці на дошці. Поясніть, що зернові культури, наприклад, пшениця або ячмінь, дозрівши, змінюють свій колір. Коли зернові ще не стиглі, вони зелені, а коли дозрівають, то робляться блідо-жовтими. Коли ці зернові готові для жнив, їх часто називають “білими”.

Зображення
зображення пшениці

Напишіть на дошці такі слова: нива, жнива, серп. Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 4:4. Перед тим як він чи вона почнуть читати, поясніть, що в цьому вірші Господь порівнює людей у світі з нивою. Нехай клас слідкує за текстом і знайде, як Господь описує те поле (тобто людей у світі).

  • Що Господь каже про Свою ниву (тобто людей у світі)?

  • Що, на вашу думку, означає фраза “ниви вже білі для жнив”? (Люди у світі вже готові, щоб бути зібраними до Господа і в Його Церкві).

Спитайте, чи може хтось пояснити, що таке серп і для чого він? (Серп—це вигнутий ніж, який використовується при жнивах зернових. Ви можете просто намалювати серп на дошці).

Зображення
зображення серпа
  • Як ви вважаєте, що означає встромляти серпа з усією своєю силою? (Старанно працювати, щоб привести інших людей до Ісуса Христа).

  • Відповідно до Учення і Завітів 4:4, які благословення приходять до тих, хто старанно трудиться, аби привести інших людей до Ісуса Христа? (Студенти можуть відповісти різними словами, але переконайтеся, що вони визначили вказану далі істину: Якщо ми старанно трудимося, щоб привести інших людей до Ісуса Христа, то ми можемо отримати спасіння також і для себе. Ви можете написати цей принцип на дошці).

  • Чому те, що ми допомагаємо іншим прийти до Ісуса Христа, допомагає прийти до Христа і нам?

Аби допомогти студентам зміцнити їхнє свідчення про цей принцип, попросіть кількох з них навести приклади того, як вони відчували себе ближче до Небесного Батька і Ісуса Христа, коли трудилися, щоб допомогти іншим людям прийти до Них. Ви також можете поділитися власним досвідом або свідченням про цей принцип.

Учення і Завіти 4:5–7

Господь вказує, які слід мати риси і основні якості, щоб служити Йому

Попросіть студентів назвати кілька професій. Виберіть одну-дві із згаданих ними професій і попросіть їх назвати характеристики й потрібні якості, які треба мати людині, щоб бути успішною в цій професії. Попросіть студентів прочитати подумки Учення і Завіти 4:5 і знайти, які якості треба мати людині, аби допомагати в Господній праці. (Ви можете запросити когось зі студентів писати ці якості на дошці, коли інші студенти будуть їх називати). Також можна запропонувати студентам позначити їх у своїх Писаннях).

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 4:6. Нехай клас слідкує за текстом, звертаючи увагу й на інші якості, про які Господь радить “памʼятати” Своїм слугам. (Ви можете попросити когось зі студентів написати ці якості на дошці поряд з вказаними у вірші 5).

Попросіть студентів визначити істину, передану у віршах 5–6 про те, що дозволяє нам робити удосконалення божественних якостей. Студенти можуть відповісти різними словами, але переконайтеся, що вони зрозуміли наступну істину: Наші старання в розвитку божественних якостей допомагатимуть нам бути готовими, щоб допомагати в роботі Господа. (Ви можете написати цей принцип на дошці. Також ви можете запропонувати студентам написати його у своїх Писаннях біля Учення і Завітів 4:5–6).

  • Як може розвиток кожної з якостей, указаних у віршах 5–6, допомагає нам більш ефективно сприяти Господній роботі?

  • Які з якостей, що перераховані в цих віршах, ви хотіли б розвинути в собі повніше? Чому?

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 4:7, а клас нехай знайде, як ми можемо досягнути цих якостей та розвивати їх в собі.

  • Що означає “просіть” і “стукайте”?

  • Як, на вашу думку, молитва може допомогти нам розвивати в собі божественні якості?

На завершення уроку ви можете попросити студентів свідчити про благословення, які вони отримали, коли допомагали в Господній роботі.

Коментарі та довідковий матеріал

Учення і Завіти 4. Настанова тим, хто бажає служити в Церкві

Президент Джозеф Філдінг Сміт, з Першого Президентства, заявив:

Зображення
Президент Джозеф Філдінг Сміт

“[Учення і Завіти 4] є дуже коротким розділом, усього сім віршів, але він містить досить порад і настанов, щоб вивчати їх протягом життя. Жоден іще не опанував його. Цей розділ є одкровенням не особисто для Джозефа Сміта, але для користі усіх, хто бажає вступити на службу до Бога. Це одкровення призначається для всіх членів Церкви, особливо для тих, хто має священство. Можливо, не існує жодного іншого одкровення в усіх наших Писаннях, яке містило б більшу кількість настанов стосовно того, якими якостями повинні володіти члени Церкви, щоб служити Богу, які були б подані у такій стислій формі, як у цьому одкровенні. Воно є таким широким, високим і глибоким, як вічність. Жоден старійшина не зможе навчати в Церкві чи нести послання Спасіння світові, якщо не вбере в себе, хоча б частково, цю послану з небес настанову” (Church History and Modern Revelation, 2 vols. [1953], 1:35).