Семінарія
Урок за програмою домашнього навчання: План спасіння–Вивчення Писань (Блок 1)


Урок за програмою домашнього навчання

План спасіння–Вивчення Писань (Блок 1)

Матеріали для підготовки вчителя семінарії домашнього навчання

Стислий зміст щоденних уроків за програмою домашнього навчання

Далі подається стислий виклад подій, доктрин і принципів, які студенти засвоїли під час вивчення чотирьох уроків за програмою домашнього навчання блоку 1. Якщо ви будете знати, що вивчали студенти, це допоможе вам підготуватися до уроку. Цей стислий виклад не є складовою уроку, і його не треба обговорювати зі студентами. Через те, що урок, який ви будете викладати на основі блоку 1, зосереджений лише на кількох з цих доктрин і принципів, іноді ви можете відчути спонукання повторити або обговорити інші доктрини і принципи згідно з підказками Духа і потребами ваших студентів.

День 1 (План спасіння)

Вивчення плану спасіння Небесного Батька допомогло студентам визначити, що метою плану є забезпечити нам шлях для отримання безсмертя і вічного життя. Студенти дізнались, що Небесний Батько послав нас на землю отримати тіла, здобути досвід і зростати. Спокута Ісуса Христа дозволяє нам подолати наслідки гріха і смерті.

День 2 (Велике відступництво)

Вивчаючи Велике відступництво, студенти дізнались, що пророки і апостоли утворюють основу Церкви Ісуса Христа і допомагають зберігати Церкву чистою, навчаючи правильній доктрині. Крім того, повноваження і ключі священства є необхідними, щоб отримувати завіти і обряди спасіння, які отримуються в Церкві Ісуса Христа. Відступництво відбувається тоді, коли люди відвертаються від євангельських істин і відкидають уповноважених слуг Господа. Відновлення істини та повноваження і ключів священства було необхідним для подолання наслідків Великого відступництва.

День 3: (Учення і Завіти 1)

Вивчаючи вступ до Учення і Завітів, студенти дізнались, що Господь проголошує Свої застереження всім людям через Своїх вибраних учнів, і що Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів є єдиною істинною і живою церквою на землі. Студенти визначили, що ми маємо досліджувати заповіді Господа, що всі слова Господа виповняться, і що слова Господа є істинними, ким би вони не були промовлені, Ним, чи Його слугами.

День 4 (Вивчення Писань)

На цьому уроці студенти дізнались, що Писання були написані, щоб зберегти вічні істини, відомі як доктрини і принципи. Вони дізнались, що, аби знайти ці вічні істини, корисно спершу зрозуміти контекст і зміст тексту Писань. Студенти дізнались, що коли ці елементи стають зрозумілими, тоді буде корисно назвати доктрини і принципи, які вони визначили, чіткими, простими твердженнями істини. Зрештою студенти дізнались, що вивчення Писань набуває справжньої цінності завдяки застосуванню в їхньому власному житті доктрин і принципів, які вони знаходять у Писаннях.

Вступ

Цей урок познайомить студентів з книгою Учення і Завіти, використовуючи вступ до Учення і Завітів та розділ 1. Студенти дізнаються, що Учення і Завіти—це зібрання “божественних одкровень і натхненних проголошень, даних для встановлення царства Бога й управління ним на землі в останні дні” (вступ до Учення і Завітів). Вивчення Учення і Завітів та історії Церкви може зміцнити свідчення студентів про Ісуса Христа.

Примітка: Оскільки, ймовірно, це буде перший спільний урок студентів, ви можете запросити їх ставити їхні запитання щодо процесу домашнього навчання і того, як ефективно самостійно вивчати Писання.

Рекомендації для навчання

Вступ до Учення і Завітів та Історії Церкви

В Ученні і Завітах містяться одкровення, отримані пророком Джозефом Смітом і його наступниками

Ви можете розпочати урок, запитавши студентів, читання яких книжок, на їхню думку, принесло б користь всьому світу, і чому. (Ви можете назвати кілька книжок на свій вибір). Після того, як студенти дадуть відповіді, попросіть одного зі студентів прочитати наступне висловлювання пророка Джозефа Сміта, і запропонуйте класу послухати, чого Пророк навчав стосовно Учення і Завітів:

Зображення
Пророк Джозеф Сміт

“[Ці одкровення в Ученні і Завітах є] підвалинами Церкви в ці останні дні, а також користю для світу, показуючи, що ключі тайн царства нашого Спасителя знов передані людині” (Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт [2007], с. 195).

Заохотьте студентів під час сьогоднішнього уроку знаходити способи вивчення Учень і Завітів, які можуть принести користь світу і бути корисними в їхньому власному житті.

Попросіть студентів відкрити титульну сторінку Учення і Завітів. Поясніть, що для того, щоб Учення і Завіти були корисними, спершу ми повинні зрозуміти, що являють собою учення і завіти. Попросіть одного зі студентів прочитати титульну сторінку вголос. Потім поставте студентам такі запитання:

  • Яке визначення ви б дали слову учення?

  • Що таке завіт?

  • Що таке одкровення?

У разі потреби поясніть, що учення—це фундаментальна, незмінна істина євангелії Ісуса Христа; завіт—це священна угода між Богом і Його дітьми, в якій Бог встановлює всі умови наданих обіцянь; а одкровення—це зв’язок Бога з Його дітьми. Ви можете запропонувати студентам записати ці визначення на титульній сторінці.

Попросіть студентів знайти восьмий абзац вступу до Учення і Завітів (він починається з “В одкровеннях …”). Поясніть, що в цьому абзаці перелічені приклади деяких доктринальних тем, які знаходяться в Ученні і Завітах: Попросіть студентів подумки прочитати перше речення і визначити одну або більше доктринальних тем, про які вони хотіли б більше дізнатись. Потім поставте такі запитання:

  • Про яку доктринальну тему ви хотіли б дізнатися більше?

  • Яку користь вам дало б знання про ці доктрини і їх краще розуміння?

Попросіть одного зі студентів вголос прочитати останнє речення восьмого абзацу (він починається зі слів: “Нарешті, свідчення, дане …”), і попросіть клас знайти, що робить Учення і Завіти такими цінними. Потім поставте такі запитання:

  • Що робить Учення і Завіти книгою “великої цінності”?

  • Чому свідчення про Спасителя є таким цінним?

  • Що, на вашу думку, станеться з вашим свідченням про Ісуса Христа, коли ви вивчатимете Учення і Завіти?

Напишіть на дошці такий принцип: Вивчаючи одкровення в Ученні і Завітах, ви можете зміцнити своє свідчення про Ісуса Христа. Попросіть студентів поміркувати про те, як міцніше свідчення про Спасителя може вплинути на їхнє життя. Ви можете розповісти, як вивчення Учення і Завітів зміцнило ваше свідчення про Ісуса Христа.

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос перший абзац вступу до Учення і Завітів, а решта класу нехай слідкує. Потім запитайте: Чий голос ми почуємо, вивчаючи Учення і Завіти?

Напишіть на дошці такий принцип: Вивчаючи Учення і Завіти, ми можемо чути голос Спасителя. Потім прочитайте студентам Учення і Завіти 18:34–36.

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос третій абзац вступу до Учення і Завітів. Попросіть клас слідкувати за текстом і знайти слова, які описують голос Спасителя. (Ви можете запропонувати їм позначити те, що вони знайшли). Потім поставте такі запитання:

  • Які слова використовуються, щоб описати голос Спасителя?

  • Яку користь ви можете отримати в житті, почувши й упізнавши Його голос?

Покажіть зображення деяких інших людей, для кого і про кого були надані одкровення в Ученні і Завітах (див. Альбом “Євангелія в мистецтві” [2009], №№ 87, 88, 93, 94, 95; див. також LDS.org). Показуючи ці зображення, поясніть, що студенти дізнаються про цих людей, вивчаючи Учення і Завіти.

Попросіть одного зі студентів прочитати перші два речення шостого абзаца вступу до Учення і Завітів (він починається з “Ці священні одкровення …”). Запропонуйте класу слідкувати за текстом і знайти обставини, в яких були надані одкровення. (Ви можете запропонувати їм позначити те, що вони знайдуть).

  • Які фрази в цих реченнях описують обставини, в яких ці одкровення були отримані?

Покажіть студентам аркуш паперу зі словом Ви на ньому. Зазначте, що подібно до людей з історії Церкви, ми також проходимо через ситуації, в яких нам потрібне божественне скерування.

  • Якщо ми маємо наслідувати приклади цих перших святих, то що ми повинні робити, щоб отримати божественне скерування? (Молитися і прагнути його).

Поясніть, що один зі способів прагнути божественного скерування,—це вивчати Писання. Попросіть студентів відкрити уривок для опанування: Учення і Завіти 1:37–38. Нагадайте їм, що Господь дав це одкровення, як вступ до Учення і Завітів.

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 1:37–38, у той час як решта класу слідкуватиме, щоб знайти заповідь Господа нам стосовно Учення і Завітів.

  • Що Господь наказує нам робити з книгою Учення і Завіти? (Студенти можуть висловити свої думки різними словами, однак вони мають визначити такий принцип: Ми маємо досліджувати заповіді, які дав Господь).

Попросіть студентів розповісти, яку користь їм принесло дослідження Писань протягом цього тижня навчання. Запитайте студентів про цілі, які вони поставили щодо щоденного вивчення Учення і Завітів протягом навчального року. Запитайте їх про їхні плани щодо виконання ними заповіді Господа: “Досліджуйте ці заповіді” (УЗ 1:37). На завершення ви можете поділитися власним свідченням про важливість чути голос Господа і отримувати скерування від Нього, вивчаючи Учення і Завіти.

Наступний блок (Джозеф Сміт—Історія 1; Учення і Завіти 2)

Бог чує молитви й відповідає на них. Перше видіння Джозефа Сміта прийшло у відповідь на смиренну молитву Джозефа Сміта. Невдовзі після цього ангели скеровували пророка Джозефа Сміта в появі Книги Мормона і відновленні священства. Після того, як Іван Христитель явився Джозефу Сміту і Оліверу Каудері, Олівер написав: “Задумайся на мить, яка радість сповнила наші серця, … коли ми отримували з-під його руки Святе Священство” (Джозеф Сміт—Історія 1:71, виноска).