Семінарія
Урок 142: Учення і Завіти 133:36–74


Урок 142

Учення і Завіти 133:36–74

Вступ

На цьому уроці буде обговорюватися друга частина одкровення, записаного в Ученні і Завітах 133. Джозеф Сміт отримав це одкровення 3 листопада 1831 р. У ньому були відповіді на запитання, які мали місіонери стосовно проповідування євангелії та збирання Ізраїля. У ньому також описано Друге пришестя Господа й пояснено, що нам необхідно робити, аби підготуватися до нього.

Рекомендації для навчання

Учення і Завіти 133:36–40

Господь проголошує, що відновлена євангелія буде проповідуватися в усьому світі

Почніть цей урок таким запитанням:

  • Коли ви відчували велику радість від зустрічі з кимось? (Попросіть кількох студентів розповісти про це. Ви також можете поділитися своїм досвідом).

Зображення
Друге пришестя

Покажіть ілюстрацію Друге пришестя (Альбом “Євангелія в мистецтві” [2009], № 66; див. також на сайті LDS.org).

  • Чи в захопленні ви від того, що побачите Спасителя, коли настане Друге пришестя? Чому?

Поясніть, що Друге пришестя Ісуса Христа буде прекрасною й дивовижною подією для одних і жахливою для інших. Свідчіть, що Спаситель хоче, аби всі люди підготувалися до Його пришестя.

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 133:36–39. Нехай клас слідкує за текстом і знайде доказ того, що Спаситель хоче, аби всі люди підготувалися до Його Другого пришестя.

  • Який ви бачите у цих віршах доказ того, що Господь хоче, аби всі люди підготувалися до Його Другого пришестя? (Він послав ангела [або ангелів] відновити євангелію на землі. Він також посилає Своїх слуг проповідувати євангелію всім людям).

  • Хто ці слуги Бога, які будуть поширювати послання відновленої євангелії? (Усі члени Церкви є слугами Бога, які мають обовʼязок ділитися євангелією з іншими. Ви можете запропонувати, щоб студенти написали у своїх Писаннях такий принцип: Як слуги Бога, ми можемо допомогти іншим підготуватися до Другого пришестя, ділячись з ними євангелією).

  • Відповідно до вірша 38, як ми повинні проголошувати євангелію? Що, на вашу думку, може означати ділитися євангелією “гучним голосом”? (Серед відповідей може бути така: ми повинні ділитися євангелією сміливо й переконливо).

Попросіть студентів подумки прочитати Учення і Завіти 133:40 і знайти, що ще будуть робити слуги Бога перед Другим пришестям Ісуса Христа.

  • Відповідно до вірша 40, що будуть робити слуги Бога перед Другим пришестям? (Вони будуть молитися про повернення Спасителя).

Учення і Завіти 133:41–56

Ісус Христос описує Своє Друге пришестя

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 133:41–45. Попросіть клас слідкувати за текстом і знайти, які благословення прийдуть до тих, хто молиться про Друге пришестя Ісуса Христа й чекає на нього.

  • Відповідно до вірша 45, що Господь обіцяє тим, хто буде чекати на Нього? (Після того як студенти дадуть свої відповіді, напишіть на дошці таку істину: Господь підготував великі благословення для тих, хто чекає на Нього).

  • Що, на вашу думку, означає чекати на Господа? (Допоможіть студентам зрозуміти, що фраза “чекати на Господа” означає більше, ніж просто проводити час в очікуванні, поки Він прийде. Вона означає пильнувати і бути напоготові та брати участь в Його роботі).

Щоб допомогти студентам краще зрозуміти, як вони можуть з відданістю чекати на Господа та Його пришестя, попросіть когось зі студентів прочитати наведені далі слова старійшини Джеффрі Р. Холланда, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів. Попросіть студентів послухати, що ми можемо робити, чекаючи на Друге пришестя.

Зображення
Старійшина Джеффрі Р. Холланд

“Тим, хто занепокоєний майбутнім …

Бог очікує, що у вас буде досить віри і рішучості, досить довіри до Нього, щоб продовжувати рухатися, продовжувати жити, продовжувати радіти. Справді, Він сподівається, що ви не лише будете дивитися у майбутнє (яке видається досить похмурим і нелегким). Він сподівається, що ви осягнете і створите це майбутнє, щоб любити його, бути щасливими і радіти можливостям, які вам випадають.

Бог з нетерпінням чекає нагоди відповісти на ваші молитви і здійснити ваші мрії, так само, як і завжди. Але Він не може цього зробити, якщо ви не молитеся і не мрієте. Одним словом, Він не може цього зробити, якщо ви не вірите” (“Терор, тріумф і весільний бенкет” [Духовний вечір Церковної системи освіти, 12 вересня 2004 р.], с. 3, на сайті speeches.byu.edu).

  • Що, за словами старійшини Холланда, повинні ми робити, чекаючи на Друге пришестя Спасителя?

Попросіть студентів подумки прочитати Учення і Завіти 133:46–47 і сказати, що ми дізнаємося про тих людей, які будуть на землі під час Другого пришестя. Студенти мають зрозуміти, що не всі люди знатимуть, Хто Такий Ісус Христос під час Його Другого пришестя.

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 133:48–49. Попросіть клас слідкувати за текстом і знайти опис того, як буде виглядати Ісус Христос при Його Другому пришесті.

  • Яка буде відмінність у вигляді Спасителя при Його Другому пришесті? (Він буде одягнений у червоне вбрання і зʼявиться у великій славі).

Зображення
чавило

Аби допомогти студентам зрозуміти, що символізує червоне вбрання Спасителя, зверніть їхню увагу на слово чавило у вірші 48. Покажіть наведене зображення чавила (інша назва–-давильний прес) або намалюйте його на дошці. Поясніть, що у давньому світі давильний прес являв собою великий резервуар для вичавлювання соку з винограду. У цей резервуар насипали повно винограду, і кілька людей залазили в нього й топтали виноград, видавлюючи з нього сік. Коли люди топтали червоний чи пурпуровий виноград, то від його соку їхні ноги та одяг ставали темно-червоного кольору.

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 133:50–51.

  • Як ці вірші можуть допомогти нам зрозуміти Господню справедливість? (Ви можете нагадати студентам, що злочестиві, які відмовляються покаятися, повинні будуть задовольнити вимоги справедливості і не зможуть витерпіти день Другого пришестя [див. УЗ 38:8]. Червоний колір Господнього вбрання символізує кров злочестивих, які будуть знищені, коли справедливість зійде на них при Другому пришесті).

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 133:52–53. Запропонуйте класу слідкувати за текстом і знайти, що будуть згадувати і памʼятати праведні при Другому пришесті. Запросіть студентів поділитися знайденим.

  • Чого ці вірші навчають про Господню милість?

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 133:54–56. Попросіть клас слідкувати за текстом і визначити, хто зʼявиться разом зі Спасителем при Другому пришесті.

  • Хто зʼявиться разом зі Спасителем при Другому пришесті? (Праведні люди, які жили до Ісуса Христа і які вже воскресли, прийдуть разом з Ним в Його славі. Також і праведні, які жили і померли після Ісуса Христа, будуть воскрешені та вийдуть, щоб приєднатися до Спасителя й тих, хто з Ним. Ви можете сказати, що це будуть і праведні члени наших сімей, які померли. Праведних, які ще житимуть тоді на землі, буде “піднято”, щоб зустріти Спасителя [див. 1 Солунянам 4:17; УЗ 109:75]).

Учення і Завіти 133:57–74

Євангелія поширюється, щоб підготувати землю до Другого пришестя Ісуса Христа

Розділіть студентів на пари. Попросіть їх обговорити у своїх парах такі питання:

  • Про що ви дізналися з Учення і Завітів 133 про Друге пришестя Спасителя? Що ви відчуваєте, думаючи про ці події?

Нехай студенти обговорять ці питання, а потім попросіть їх опрацювати у своїх парах Учення і Завіти 133:57–62 і знайти істини, що вказують, чому євангелія поширюється перед Другим пришестям Господа. Дайте студентам достатньо часу і запропонуйте кільком з них розповісти, про що вони дізналися.

Свідчіть, що якщо ми вивчаємо євангелію й живемо за нею, то ми підготуємося до Другого пришестя.

  • Відповідно до вірша 62, яке найвище благословення ми отримаємо? (Після того як студенти дадуть відповіді, напишіть на дошці таку істину: Ті, хто кається й освячує себе, отримають вічне життя).

Щоб допомогти студентам повʼязати цей принцип з принципами, які вони визначили раніше, поставте таке запитання:

  • Як принцип у вірші 62 стосується принципу, який ми визначили в Ученні і Завітах 133:45, де сказано, що Господь величні благословення “приготував для того, хто чекає на [Нього]?”

Підсумуйте Учення і Завіти 133:63–74, пояснивши, що в цих віршах Господь визначає кілька наслідків, які прийдуть до тих, хто не покається й не підготується до Другого пришестя. Деякими з цих наслідків є такі: їх буде відсічено від Господа і з-посеред Його праведних людей (див. УЗ 133:63) і їх буде “передано темряві” (УЗ 133:72), а це означає, що злочестиві, які помирають при Другому пришесті, увійдуть в місце, що називається духовною тюрмою або пеклом (див. Путівник по Писаннях, “Пекло”, на сайті scriptures.lds.org).

Щоб завершити цей урок, запропонуйте студентам написати у зошитах для класних занять або щоденниках для вивчення Писань про те, що вони дізналися з Учення і Завітів 133, що зміцнило їхнє розуміння і свідчення про Друге пришестя Ісуса Христа. Можна попросити кількох студентів поділитися їхніми думками з класом. Свідчіть про істини, які ви обговорювали.