Семінарія
Урок 109: Учення і Завіти 104


Урок 109

Учення і Завіти 104

Вступ

Навесні 1834 р. Церква зазнала фінансових труднощів, а спроби зібрати кошти для полегшення її становища зазнали невдачі. У березні 1832 р. керівники Церкви в Огайо заснували організацію, названу Об’єднаною компанією, для управління комерційними, торговими та бізнес-інтересами Церкви у такий спосіб, щоб це сприяло встановленню Сіону і допомозі бідним (див. УЗ 78). У квітні 1832 р. Джозеф Сміт та інші зустрілися з керівниками Церкви в Міссурі і організували філію Об’єднаної компанії в окрузі Джексон (див. УЗ 82). Ці дві філії—одна в Огайо, а друга в Міссурі—проіснували два роки. На зборах, проведених 10 квітня 1834 р., члени компанії прийняли рішення про розпуск цієї організації. Однак приблизно через два тижні після того Джозеф Сміт отримав одкровення, що “товариство потрібно було реорганізувати” і що “майно слід було розділити між членами товариства на засадах управительства” (вступ до УЗ 104). Під керівництвом Джозефа Сміта термін “Об’єднана компанія” в цьому одкровенні було згодом замінено на “Об’єднане товариство”. Господь також дав пораду провідникам Церкви щодо їхніх боргів і настанови всім членам Церкви стосовно того, як їм слід піклуватися про бідних.

Рекомендації для навчання

Учення і Завіти 104:1–18

Господь дає настанови щодо Об’єднаного товариства

Покладіть важкий предмет (наприклад, велику книгу або камінь) перед студентами. Запросіть когось зі студентів підняти цей предмет одним пальцем. Це буде важко або неможливо зробити, але нехай студент спробує. Тоді дозвольте цьому студенту запросити інших студентів допомогти йому підняти цей предмет. Студенти-помічники повинні пообіцяти допомагати, доки предмет не буде піднято, і вони також повинні піднімати його тільки одним пальцем. Нехай перший студент продовжує запрошувати інших студентів і робить це, допоки вони не піднімуть цей предмет.

  • Що було потрібно, щоб підняти важкий предмет? (Серед відповідей можуть бути: спільні зусилля, єдність тощо).

Поясніть, що в перші роки існування Церкви фінансові проблеми були для неї важким тягарем. У березні та квітні 1832 р. Господь наказав керівникам Церкви організувати Об’єднану компанію, члени якої уклали завіт працювати разом і бути відповідальними за нагляд за торговими і друкарськими справами Церкви, щоб зменшити борг Церкви, піклуватися про бідних і просувати Господню роботу. Ця організація спочатку називалася Об’єднаною компанією (див. вступи до розділів 78, 82 та 104 у книзі Учення і Завіти [видання 2013 р.]). Навесні 1834 р. борг змусив керівників Церкви подумати про ліквідацію компанії. 23 квітня 1834 р. пророк Джозеф Сміт отримав одкровення, записане в Ученні і Завітах 104, в якому Господь відкрив, що слід зробити з Об’єднаною компанією і її майном.

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос вступ до Учення і Завітів 104. Запропонуйте класу слідкувати і знайти, що Господь прагнув, щоб керівники Церкви зробили з Об’єднаною компанією. (Перш, ніж студенти почнуть читати, поясніть, що Джозеф Сміт пізніше наказав замінити в надрукованому одкровенні термін “Об’єднана компанія” на “Об’єднане товариство”). Попросіть студентів розповісти про те, що вони знайшли.

Запросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 104:1–4. Запропонуйте класу слідкувати і визначити одну з причин негараздів Об’єднаного товариства. Можливо вам буде потрібно пояснити, що у 4-му вірші слово зажерливість означає егоїстичне прагнення володіти чимось, зазвичай тим, що належить комусь іншому.

  • Що порушили деякі з братів через зажерливість?

Нагадайте студентам про вправу з наочним прикладом на початку уроку. Попросіть їх подумати, що б сталося, якби кілька студентів пообіцяли допомогти, але потім змінили свою думку і вирішили відійти, коли піднімався предмет.

Стисло перекажіть Учення і Завіти 104:5–10, пояснивши, що Господь сказав, що серед наслідків порушення завіту, пов’язаного з Об’єднаним товариством, будуть прокляття і відсічення від Церкви (див. також УЗ 78:11–12; 82:11–21).

Попросіть студентів подумки прочитати Учення і Завіти 104:11–13, шукаючи, що, за словами Господа, мав отримати кожен член Об’єднаного товариства. Попросіть студентів розповісти про те, що вони знайшли. Ви можете пояснити, що управитель—це особа, на яку покладено відповідальність за майно, що належить комусь іншому.

  • Відповідно до віршів 12–13, чому Господь призначив кожного з членів Об’єднаного товариства бути управителями.

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 104:14. Запропонуйте класу слідкувати, шукаючи, хто є власником майна, що було у Об’єднаного товариства.

  • Хто є власником майна, наданого членам Об’єднаного товариства? (Після того, як студенти дадуть свої відповіді, напишіть на дошці таку істину: Господь створив землю, і все, що на ній, є Його).

  • Як ця істина може вплинути на те, як ви ставитеся до своєї власності і користуєтеся нею?

Попросіть студентів подумки прочитати Учення і Завіти 104:15–18. Запропонуйте їм визначити, які настанови дав Господь Своїм управителям щодо користування тим, що є земним.

  • Як Господь хоче, щоб забезпечувалися потреби Його святих?

  • Що, на ваш погляд, означає “бідних буде піднесено в тому, у чому багатих буде понижено?”

Щоб допомогти студентам зрозуміти значення цього висловлювання, попросіть одного зі студентів прочитати вголос таке пояснення старійшини Джозефа Б. Віртліна, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

Зображення
Старійшина Джозеф Б. Віртлін

“Господній спосіб полягає в тому, щоб допомогти людям допомагати самим собі. Бідних піднесено, оскільки вони працюють, щоб відпрацювати отримувану ними тимчасову допомогу, їх навчають правильним принципам і вони в змозі витягти себе зі злиднів і досягти самозабезпечення. Багатих понижено, оскільки вони упокорюють себе, щоб щедро вділяти від своїх статків на користь нужденних” (“Натхненна Церковна програма благополуччя”, Ліягона, лип. 1999, с. 90).

  • Чого можна навчитися з віршів 17–18 про наш обов’язок допомагати іншим? (Студенти можуть визначити кілька принципів, зокрема такий: Ми підзвітні за користування тим, що Господь дав нам для допомоги іншим. Напишіть цей принцип на дошці).

Запропонуйте студентам думати про “бідних і нужденних” не лише як про тих, хто потребує фінансової допомоги, але й тих, хто потребує духовної, емоційної, психологічної та соціальної підтримки. Подібним чином ми можемо думати про наш статок не лише як про гроші або матеріальну власність, якими ми володіємо. Наш статок—це також наш час, таланти, знання, свідчення та навички.

  • Чому, на ваш погляд, важливо вділяти від нашого статку нужденним?

  • Як ми можемо допомогти іншим у Господній спосіб?

Запропонуйте студентам замислитися над своїми зусиллями, спрямованими на допомогу бідним і нужденним. Попросіть їх написати ціль—як вони будуть використовувати те, що дав їм Господь, щоб допомогти комусь нужденному.

Учення і Завіти 104:19–77

Господь дає настанови щодо Об’єднаного товариства, управительства та скарбниці

Підсумуйте Учення і Завіти 104:19–53, пояснивши, що Господь дав конкретні настанови щодо управительства, призначеного членам Об’єднаного товариства. Напишіть на дошці: Учення і Завіти 104:23, 25, 31, 33, 35, 38, 42, 46. Попросіть студентів подумки прочитати ці вірші, шукаючи закономірності в Господніх обіцяннях кожному члену товариства. Запропонуйте студентам поділитися знайденим.

Запитайте студентів, які слова або фрази повторюються у цих віршах. Зазначте, що слово “якщо” означає в цьому сенсі “настільки, наскільки”.

  • Чого ми можемо навчитися з цього слова про вплив нашої слухняності на отримувані нами благословення?

Напишіть на дошці Якщо ми смиренні та віддані, Господь буде …

Запитайте студентів, якими словами вони завершать формулювання цього принципу. (Використайте їхні слова для завершення формулювання цього принципу на дошці. Наприклад: Якщо ми смиренні та віддані, Господь буде примножувати наші благословення).

  • Коли ви бачили людину, яку було благословенно за відданість у своїх обов’язках перед Господом?

Запропонуйте студентам подумати, як вони можуть бути відданими в обов’язках, які доручив їм Господь.

Наведіть підсумок Учення і Завітів 104:54–77, пояснивши, що Господь дав настанови щодо започаткування скарбниць для зберігання коштів, які буде використано на користь Церкви, зокрема на друк Писань.

Учення і Завіти 104:78–86

Господь дає настанови керівникам Церкви щодо боргів Об’єднаного товариства

Попросіть студентів обміркувати, чи просили їх колись зробити щось таке, що, на їхню думку, було неможливим. Попросіть кількох з них поділитися своїм досвідом.

Поясніть, що в процесі виконання наказів Господа Об’єднане товариство взяло у борг велику суму. Через кілька подій товариство не змогло сплатити за позиками. Наприклад: руйнування натовпом друкарського пресу в окрузі Джексон, шт. Міссурі, додало ще більше проблем до безперервних економічних труднощів, а натовпи не давали святим користуватися коморою в Індепенденсі.

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 104:78. Запропонуйте класу слідкувати, шукаючи Господніх настанов щодо боргів Церкви.

  • Що, за наказом Господа, мали робити члени Об’єднаного товариства?

Зазначте, що сплата боргів могла здаватися неможливою для святих, але Господь дав настанови, щоб допомогти їм. Накресліть на дошці дві колонки і назвіть їх ЯКЩО і ТОДІ. Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 104:80–82. Попросіть половину класу слідкувати, аби знайти, що Господь попросив зробити членів товариства, щоб отримати Його допомогу для сплати їхніх боргів. Попросіть іншу половину класу слідкувати, аби знайти, що Господь обіцяв зробити, щоб допомогти святим, коли вони сплачуватимуть свої борги. Попросіть першу групу написати свої відповіді на дошці в колонці “ЯКЩО”, а другу групу—в колонці “ТОДІ”.

  • Якого принципу ми можемо навчитися з Учення і Завітів 104:80–82? (Студенти можуть використовувати різні слова, але їм слід сформулювати принцип, подібний до такого: Якщо ми покірні та віддані й прикликаємо Господнє ім’я, тоді Він допоможе нам виконати те, що просив нас зробити).

  • Що з того, що може здаватися важким, Господь просить робити членів Церкви сьогодні? Яку роль, на вашу думку, відіграють смирення, вірність та молитва у виконанні того, що Господь просив вас зробити?

  • Хто у Писаннях взірцево жив за принципом, виявленим нами у віршах 80–82? Хто з відомих вам людей взірцево живе за цим принципом сьогодні?

Попросіть студентів написати у своїх зошитах для класних занять або щоденниках для вивчення Писань, що вони можуть робити, щоб стати більш смиренними, вірними чи молитовними, аби Господь міг допомогти їм виконати те, що Він попросив їх зробити.

Коментарі та довідковий матеріал

Учення і Завіти 104:15–18. Наш обов’язок піклуватися про бідних і нужденних

Президент Меріон Дж. Ромні, з Першого Президентства, говорив про благословення, які ми отримуємо, коли піклуємося про бідних і нужденних:

Зображення
Президент Меріон Дж. Ромні

“Для Господа було би надто простою справою відкрити [Президенту Церкви], де знаходяться поклади нафти та руд коштовних металів. Тоді ми могли б найняти когось, щоб дістати їх з-під землі, і могли б купатися у багатстві—і ми б купалися у багатстві доки це б не привело нас до самісінького пекла. Ні, насправді Господь може і без нашої допомоги попіклуватися про бідних, але саме нам потрібен цей досвід; бо лише навчаючись піклуватися одне про одного ми розвиваємо в собі любов, подібну до Христової, та нахили, необхідні, щоб визнати нас гідними повернутися в Його присутність” (“Living Welfare Principles”, Ensign, Nov. 1981, 92).

Учення і Завіти 104:16. Господній спосіб забезпечення святих

Президент Дітер Ф. Ухтдорф, з Першого Президентства, навчав про Господній спосіб забезпечення святих:

Зображення
Президент Дітер Ф. Ухтдорф

“У світі є багато чудових людей та організацій, які стараються задовольнити нагальні потреби бідних та нужденних повсюди. Ми вдячні за це, однак Господній спосіб піклування про нужденних відрізняється від того, до якого вдається світ. Господь сказав: “Це необхідно зробити у Мій власний спосіб” [УЗ 104:16]. Він зацікавлений не лише в наших нагальних потребах; Він також турбується про наш вічний розвиток. Тому-то Господній спосіб завжди—це не лише турбота про бідних, але й самозабезпечення та служіння нашому ближньому” (“Допомагаючи у Господній спосіб”, Ensign або Ліягона, лист. 2011 р., с. 54).

Зображення
Президент Меріон Дж. Ромні

Президент Меріон Дж. Ромні, з Першого Президентства, також навчав про величнішу мету надання допомоги у Господній спосіб: “Основний обов’язок у наданні допомоги Церквою бідним полягає не в задоволенні їхніх матеріальних потреб, але в спасінні їхніх душ” (“The Role of Bishops in Welfare Services”, Ensign, Nov. 1977, 81).