Семінарія
Урок за програмою домашнього навчання: Учення і Завіти 98–101:42 (Блок 21)


Урок за програмою домашнього навчання

Учення і Завіти 98–101:42 (Блок 21)

Матеріали для підготовки вчителя семінарії домашнього навчання

Стислий зміст щоденних уроків за програмою домашнього навчання

Наведений далі стислий виклад подій, доктрин і принципів, які студенти засвоїли, вивчаючи Учення і Завіти 98–101:42 (блок 21), не призначений для викладання на вашому уроці. Урок, який ви проводите, слід зосереджувати лише на кількох з цих учень і принципів. Роздумуючи над потребами студентів, прислухайтеся до підказок Святого Духа.

День 1: (Учення і Завіти 98)

Вивчаючи те, настільки жорстоко поводилися погромники зі святими в окрузі Джексон, студенти дізнались, що ми доводимо свою вірність Господу у випробуваннях, дотримуючись своїх завітів навіть тоді, коли це важко робити. Студенти також дізнались, що якщо ми терпляче зносимо погане поводження з нами і не мстимося, тоді Господь винагородить нас. Зрештою вони дізнались, що участь у війні може бути виправдана у тих обставинах, коли Господь наказує це.

День 2: (Учення і Завіти 99–100)

На цьому уроці студенти дізнались, що ми представляємо Господа, коли служимо на місії, і що ті, хто приймає євангелію “як мале дитя” (УЗ 99:3), отримують милість. Вони також дізнались, що якщо ми підносимо свої голоси, щоб ділитися євангелією з іншими в урочистості серця і в дусі лагідності, тоді Господь допоможе нам знати, що казати, і Святий Дух свідчитиме про наше послання. Студенти також виявили, що все спрацює нам на добро, якщо ми праведно ходимо перед Господом.

День 3: (Учення і Завіти 101:1–16)

Вивчаючи те, як святих було вигнано з округи Джексон, шт. Міссурі, студенти дізнались, що коли ми порушуємо заповіді, Бог дозволяє, щоб ми страждали; ці страждання відрізняються від випробувань і важких ситуацій праведних людей. Вони також дізнались, що якщо ми не витримаємо покарання, то не зможемо бути освячені. Студенти дізнались, що навіть, коли ми згрішили, Господь матиме співчуття до нас. Коли ми живемо праведно, то можемо знаходити втіху завдяки знанню про те, що всі люди в руках Господа.

День 4: (Учення і Завіти 101:17–42)

Під час цього уроку студенти дізнались, як ми можемо підготуватися до Другого пришестя Спасителя. Вони також визначили принцип, що ті, хто страждає від переслідувань за ім’я Спасителя і залишається віруючим, скуштують від слави Бога. Крім того вони дізнались, що, аби допомогти людям землі отримати Божі благословення, ми повинні покаятися в наших гріхах і бути смиренними.

Вступ

Цей урок зосереджується на деяких настановах в Ученні і Завітах 98, які Господь дав святим, яких переслідували погромники. Цей урок може допомогти студентам зрозуміти, як ми маємо реагувати на важкі ситуації, і допомогти у зміцненні їхніх свідчень про силу й доброту Господа.

Рекомендації для навчання

Учення і Завіти 98

Господь підбадьорює святих в їхніх стражданнях

До початку уроку напишіть на дошці такі запитання: Що ви відчували б? Що б ви зробили?

Поясніть студентам, що під час сьогоднішнього уроку вони дізнаються про деякі випробування і переслідування святих, які жили в окрузі Джексон, шт. Міссурі, в липні 1833 року. Поясніть, що деякі жителі шт. Міссурі розлютилися на святих через політичні, соціальні, економічні й релігійні розбіжності.

Попросіть когось із студентів прочитати вголос наступний абзац:

У суботу 20 липня 1833 року приблизно 400–500 розлючених жителів шт. Міссурі зустрілись в будинку суду в місті Індепенденс, шт. Міссурі. Вони вибрали комітет, який склав документ з їхніми вимогами до мормонів. Вони вимагали, щоб в округу Джексон більше не переїжджали інші святі і що ті, хто вже жив там, повинні були пообіцяти, що виїдуть звідти якомога швидше. Крім того, вони вимагали припинити друк церковної газети. Коли ці вимоги були висунуті провідникам Церкви у шт. Міссурі, вони були збентежені і попросили три місяці на розгляд цієї пропозиції і на те, щоб порадитися з провідниками Церкви у шт. Огайо. Група жителів шт. Міссурі, яка висунула ці вимоги, відмовила провідникам Церкви в їхньому проханні. Тоді святі попросили дати їм 10 днів, але на відповідь їм дали лише 15 хвилин. (Див. Історія Церкви в Повноті часів, Посібник для студента, 2-ге видання, [Посібник ЦСО, 2003], c. 141).

Попросіть студентів відповісти на запитання, записані на дошці.

Запросіть іншого студента прочитати вголос наступний абзац:

Жителі Міссурі, які перебували на зборах в будинку суду міста Індепенденс, швидко перетворилися на погромників і вирішили знищити друкарню і друкарський прес. Погромники увірвались в друкарню, викинули меблі на вулицю і в сад, розбили прес, розкидали шрифт і знищили майже все, що було надруковано, включаючи більшу частину непереплетених сторінок Книги Заповідей. Після цього погромники хотіли знищити магазин Ґілберта та Уітні. Однак Сідні Ґілберт перестрів погромників до того, як вони змогли здійснити свій план, і пообіцяв, що запакує товари й виїде через три дні. (Див. Історія церкви в Повноті часів, cc. 141–142).

Попросіть студентів ще раз відповісти на запитання, написані на дошці.

Запросіть іншого студента прочитати вголос наступний абзац:

Три дні потому, 23 липня, погромники знову з’явилися в окрузі Джексон, шт. Міссурі, цього разу озброєні рушницями, пістолетами, батогами й кийками. Вони підпалили скирди й зернові поля і зруйнували кілька будинків, стодол та установ. Зрештою погромники зустріли шістьох провідників Церкви, які, побачивши загрозу майну й життю святих, запропонували свої життя як викуп. Відкинувши цю пропозицію, ватажки погромників стали погрожувати, що битимуть батогами кожного чоловіка, кожну жінку й дитину, якщо вони не погодяться залишити округу. Під тиском брати підписали угоду про те, що залишать округу Джексон—половина членів Церкви і більшість провідників вийдуть до 1 січня 1834 р., а решта—до 1 квітня 1834 р. Погромники дозволили Джону Корріллу і Сідні Ґілберту залишитися для продажу майна святих, яких було вигнано. (Див. Історія церкви в Повноті часів. Посібник для студентів сс. 142–143).

Попросіть студентів ще раз відповісти на запитання, написані на дошці.

Нехай один зі студентів прочитає вголос вступ до Учення і Завітів 98. Попросіть клас стежити і знайти, що викликало це одкровення. Запросіть студентів поділитися знайденим.

  • Відповідно до вступу до розділу, що саме є дивовижним щодо часу надходження цього одкровення?

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 98:1–2. Нехай клас прослідкує, шукаючи пораду, яку Господь дав святим. (Можливо, корисно буде пояснити, що Саваот у 2-му вірші—це єврейське слово, яке зазвичай означає військо або армія. Його використання тут означає, що Господь має ангельські армії або війська, та армії Ізраїля або святих під Своїм командуванням. [Див. Bible Dictionary, “Sabaoth”]).

  • Яку пораду Господь дав святим? (Напишіть відповіді студентів на дошці).

  • Чому святим важливо дякувати у важкі часи?

  • Що, на вашу думку, означає терпляче чекати Господа?

Попросіть когось із студентів прочитати вголос наведене далі висловлювання старійшини Роберта Д. Хейлза, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів: Попросіть клас звернути увагу на те, що означає терпляче чекати Господа або покладатися на Нього.

Зображення
Старійшина Роберт Д. Хейлз

“Що … означає покладатися на Господа? У Писаннях слово покладатися означає надіятися, очікувати й довіряти. Надія і довіра до Господа вимагають віри, терпіння, смирення, лагідності, довготерпіння, дотримання заповідей та терпіння до кінця” (“Покладатись на Господа: Нехай станеться воля Твоя”, Ensign або Ліягона, лист. 2011, с. 72).

  • Як слова старійшини Хейлза допомагають вам зрозуміти, що означає терпляче чекати на Господа або покладатися на Нього?

  • Чому порада терпеливо чекати Господа була важливою для святих у шт. Міссурі?

  • Якими словами Господь утішив святих у 2-му вірші?

Напишіть на дошці такий принцип у незакінченому реченні: Якщо ми в усьому дякуємо і терпляче чекаємо Господа, тоді …

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 98:3. Запропонуйте класу прослідкувати, шукаючи, що Господь обіцяв святим, якщо вони дослухаються до Його поради.

  • Як би ви могли закінчити принцип, написаний на дошці, виходячи з 3-го вірша? (Далі наведено один спосіб, як завершити цей принцип: Якщо ми дякуємо в усьому і терпеливо чекаємо Господа, тоді Господь може зробити так, щоб наші страждання спрацювали нам на благо).

Попросіть студентів подумати про якусь знайому їм людину, яка терпеливо чекала Господа у важкі часи і знайшла причини бути вдячною.

  • Як саме страждання принесли благо в житті тієї людини?

Запросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 98:18. Попросіть клас стежити за текстом і знайти благословення, яке отримають вірні.

На завершення уроку свідчіть про принципи, які ви обговорювали сьогодні в класі.

Наступний блок (Учення і Завіти 101:43–101; 102–105)

Попросіть студентів подумати, що вони відповіли б, якби Господь покликав їх йти сотні миль маршем протягом кількох місяців, щоб допомогти членам Церкви, які перебувають у нужді. Поясніть, що вивчаючи протягом наступного тижня решту розділу Учення і Завітів 101 та зі 102-го по 105-й розділи, вони дізнаються про групу людей, які добровільно йшли зі шт. Огайо до шт. Міссурі, щоб допомогти товаришам-членам Церкви. Ця група стала відома як Табір Сіону.