Семінарія
Урок 105: Учення і Завіти 101:17–42


Урок 105

Учення і Завіти 101:17–42

Вступ

16 і 17 грудня 1833 р. пророк Джозеф Сміт отримав одкровення стосовно святих у шт. Міссурі, які залишили свої домівки, рятуючись від жорстоких переслідувань. Багатьох з тих святих вимусили залишити все їхнє майно. Одкровення, яке отримав пророк, записане в Ученні і Завітах 101, обговорюється на трьох уроках цього посібника. Цей другий урок включає описання Господом деяких умов Тисячоліття. Він також включає слова втіхи та поради святим.

Рекомендації для навчання

Учення і Завіти 101:17–34

Господь описує деякі умови Тисячоліття

Попросіть студентів назвати кілька майбутніх подій, до яких вони готуються. Перелічте ці події на дошці. Запитайте студентів, що вони роблять, щоб підготуватися до цих подій.

  • Чому ви докладаєте зусилля, щоб підготуватися?

Поясніть, що в Ученні і Завітах 101 містяться настанови з підготовки до Другого пришестя Ісуса Христа і до Тисячоліття. Підсумуйте Учення і Завіти 101:17–21, пояснивши, що обіцяння Господа зібрати святих у місті Сіон в окрузі Джексон, шт. Міссурі, “перебуває у стані очікування, поки люди не будуть освячені для величного дару і обов’язків, пов’язаних з ним. Тим часом чесні серцем збираються в долинах Скелястих гір [і в колах по всьому світу]. … Вже зведені храми. … Але Сіон буде встановлено на вибраному місці” (James E. Talmage, The Articles of Faith, 12th ed. [1924], 353; див. також Doctrine and Covenants Student Manual, 2nd ed. [Church Educational System manual, 2001], 240).

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 101:22–23. Попросіть решту класу прослідкувати за текстом і знайти, що Господь сказав святим робити, щоб підготуватися до Його Другого пришестя.

  • Відповідно до віршів 22 і 23, що ми можемо робити, щоб підготуватися до Другого пришестя? (Студенти мають сказати, що ми можемо готуватися до Другого пришестя Спасителя, прикликаючи Його ім’я, живучи відповідно до принципів євангелії, збираючись разом і стоячи у святих місцях. Напишіть цю істину на дошці).

  • Що для вас означає фраза “стояти на святих місцях”? Коли у вас було відчуття, що ви знаходитеся на святому місці?

  • Як збирання на святих місцях з іншими святими останніх днів допомагає вам підготуватися до Другого пришестя Господа?

Щоб підготувати студентів до розуміння слів Господа в Ученні і Завітах 101:24–34, поясніть, що ці вірші стосуються знищення злочестивих під час Другого пришестя Ісуса Христа і до умов, які існуватимуть на землі під час Тисячоліття. Розділіть студентів на пари. Попросіть пари опрацювати Учення і Завіти 101:24–34 і знайти умови, які існуватимуть під час Тисячоліття. Коли пройде достатньо часу, попросіть їх розповісти про знайдене. Попросіть когось зі студентів перелічити на дошці названі відповіді.

  • Які з умов, написаних на дошці, вам особливо хотілося б відчути на собі? Чому?

Учення і Завіти 101:35–38

Господь запевняє святих у шт. Міссурі, що якщо вони витерплять у вірі, то зрештою скуштують від Його слави

Нагадайте, що коли Господь дав це одкровення в Ученні і Завітах 101, святі в Міссурі переживали жахливі труднощі. Ви можете запросити студентів підсумувати деякі труднощі, про які вони дізнались під час попереднього уроку.

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 101:35–38. Попросіть клас стежити за текстом і знайти, яким істинам навчав Господь і яку пораду Він дав, щоб втішити і зміцнити святих в їхніх випробуваннях.

  • Які істини і порада у віршах 35–38 могли втішити святих, які страждали у шт. Міссурі? (Коли студенти відповідатимуть, запитайте їх, як кожна конкретна істина або порада, які вони згадують, могли втішити святих).

  • Як би ви перефразували своїми словами обіцяння Господа у 35-му вірші? (Студенти мають відповісти, назвавши принцип, подібний до наступного: Ті, хто зносить переслідування заради Спасителя, і витерпить у вірі, скуштують від слави Бога. Ви можете написати цю істину на дошці).

Поясніть, що справжні учні Ісуса Христа завжди наслідують Його, навіть коли їх переслідують за їхню віру. Попросіть одного зі студентів прочитати вголос наведену далі історію, яку розповів президент Джеймс Е. Фауст, з Першого Президентства. Перед тим, як він або вона почнуть читати, поясніть, що в цій історії говориться про Рафаеля Монроя та Вісенте Моралеса, двох святих останніх днів, які жили в Мексиці на початку 1900-х років. У 1915 р. їх схопила група жорстоких солдатів. Попросіть студентів послухати, як брат Монрой і брат Моралес залишались вірними, зносячи переслідування.

Зображення
Президент Джеймс Е. Фауст

“Рафаель Монрой був президентом маленької філії Сан-Маркос, а Вісенте Моралес був його першим радником. … Їм було сказано, що їх пощадять, якщо вони складуть зброю і зречуться своєї дивної релігії. Брат Монрой сказав тим, хто забрав його, що в нього немає ніякої зброї і просто витяг з кишені Біблію і Книгу Мормона. Він сказав: “Джентльмени, це єдина зброя, яку я ношу; це зброя істини проти помилки”.

Коли зброю не знайшли, цих братів жорстоко мучили, щоби вони відкрили, де ховають зброю. Але зброї не було. Тоді їх під вартою вивели на околицю маленького містечка, де їхні поневолювачі поставили їх біля великого ясеня перед розстрільною командою. Офіцер запропонував їм свободу, якщо вони залишать свою релігію і приєднаються до [солдатів], але брат Монрой відповів: “Моя релігія мені дорожча за життя, і я не можу залишити її”.

Їм сказали, що їх розстріляють, і спитали, чи є в них якесь прохання. Брат Рафаель попросив, щоби йому дозволили помолитися перед стратою. Там, у присутності своїх катів, він став навколішки і голосно, щоби чули всі, молився, щоби Бог благословив і захистив тих, кого він любить і попіклувався про маленьку філію, яка боролася з проблемами і тепер залишалася без провідника. Коли він закінчив молитву, він сказав слова, які казав Спаситель на хресті, молячись за своїх катів: “Отче, відпусти їм, бо не знають, що чинять вони!” [Лука 23:34]. І розстрільна команда застрелила брата Монроя і брата Моралеса” (“Учнівство Христове”, Ensign або Ліягона, лист. 2006, сс. 21–22; based on Rey L. Pratt, “A Latter-day Martyr”, Improvement Era, June 1918, 720–726).

Запропонуйте студентам подумати про часи, коли їх переслідували (дражнили або залякували) через їхню віру в Ісуса Христа і в Його Церкву. Ви можете запросити кількох студентів поділитись їхнім досвідом.

  • Коли вас переслідують за вашу віру в Ісуса Христа і Його Церкву, що ви можете зробити, щоб відреагувати з вірою?

Учення і Завіти 101:39–42

Господь проголошує, що Його завітний народ є сіллю землі

Щоб підготувати студентів зрозуміти вчення Господа в Ученні і Завітах 101:39–42, покажіть два зразки солі: один зразок чистої солі і один зразок солі, змішаної з іншими речовинами, наприклад з брудом.

Зверніть увагу студентів на перший зразок солі.

  • Як використовують сіль? (Відповіді можуть бути такими: сіль може використовуватись, щоб приправляти або зберігати їжу, і щоб зцілювати рани в якості дезінфікуючого засобу).

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 101:39, а клас попросіть визначити людей, яких Господь порівняв з сіллю.

  • Хто, за словами Господа, є “сіллю землі”?

Поясніть, що слово цвіт означає щось особливо приємне або якісне.

  • Як ви думаєте, що означає бути цвітом людства?

Щоб допомогти студентам краще зрозуміти, що означає бути цвітом людства, попросіть когось зі студентів прочитати вголос наведене далі висловлювання старійшини Карлоса Е. Есея, сімдесятника:

Зображення
Старійшина Карлос Е. Есей

“Коли Господь використав фразу “цвіт людства”, то говорив про тих, хто представляє Його. Він говорив про тих, хто покаявся, хто начисто омився у водах хрищення, і хто увійшов у завіт узяти на себе Його ім’я і Його справу. Крім того, Він говорив про тих, хто за завітом ділитиметься своєю силою священства. Він говорив про вас і про мене” (“Salt of the Earth: Savor of Men and Saviors of Men”, Ensign, May 1980, 42).

  • Чого можуть навчити нас фрази “сіль землі” і “цвіт людства” стосовно наших обов’язків перед іншими людьми?

Допоможіть студентам зрозуміти, що як завітний народ Бога ми маємо обов’язок допомагати всім людям землі отримувати Його благословення (див. Авраам 2:8–11). Напишіть на дошці таке незакінчене речення: Щоб допомагати людям землі отримувати Божі благословення, ми повинні …

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 101:40–42. Попросіть клас стежити і знайти застереження й обіцяння Господа.

Зазначте, що 40-й вірш містить фразу: “Якщо ця сіль землі втратить свою солоність”. Щоб допомогти студентам зрозуміти значення цієї фрази, зверніть їхню увагу на другий зразок солі. Поясніть, що сіль не втрачає свою солоність з часом. Вона втрачає свою солоність, якщо змішується з іншими речовинами і забруднюється ними.

  • Відповідно до 41-го вірша, через що ми можемо втрачати нашу солоність як сіль землі? (Гріхи). Як ви вважаєте, чому через наші гріхи нам важко допомагати іншим отримувати Божі благословення?

  • Як би ви перефразували своїми словами 42-й вірш? (Якщо студентам треба допомогти відповісти на це запитання, поясніть, що той, хто підноситься, є гордовитим, а той, хто понижується, є покірним перед Господом).

  • Відповідно до застережень і обіцянь Господа в Ученні і Завітах 101:40–42, як би ви закінчили принцип на дошці? (Закінчіть принцип на дошці, використовуючи відповіді студентів. Хоч студенти можуть сформулювати відповідь різними словами, все ж вони мають визначити такий принцип: Щоб допомогти людям землі отримати Божі благословення, ми повинні покаятися в наших гріхах і бути покірними).

  • Що ми можемо робити щодня такого, що допоможе нам уникати забруднення гріхом?

Запропонуйте студентам подумки обміркувати, чи забруднює гріх їхнє життя. Заохотьте їх покаятися в тих гріхах, щоб вони могли стати чистими перед Господом і щоб вони могли бути ефективними, допомагаючи іншим отримувати Його благословення.

Коментарі та довідковий матеріал

Учення і Завіти 101:17–21. Розбудова міста Сіон

Старійшина Брюс Р. Мак-Конкі, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, розповів про той час, коли Господь накаже святим останніх днів будувати місто Сіон:

Зображення
Старійшина Брюс Р. Мак-Конкі

“Не слід переживати або перейматися стосовно будівництва Сіону—тобто Нового Єрусалиму—в останні дні. Господь одного разу дав Своїм людям шанс побудувати Сіон, з якого закон вийде до всього світу. Вони схибили. Чому? Тому що були неготові й негідні, як і ті з нас, хто зараз є частиною царства. Коли ми, як народ будемо готові й гідні, Господь знову накаже нам і робота піде вперед за планом перед Другим пришестям, і за вказівкою Президента Церкви. До того часу жодному з нас не слід робити якісь особисті кроки у збиранні у шт. Міссурі або готуватися до успадкування землі там. Натомість давайте засвоїмо, пов’язані з цим величні концепції, і станемо гідними будь-якої роботи, яку Господь може покласти на нас у наші дні й часи. Певні події мають передувати розбудові округи Джексон” (A New Witness for the Articles of Faith [1985], 586).

Учення і Завіти 101:23–25. Всесвітні ознаки й події, пов’язані з Другим пришестям

В Ученні і Завітах 101:23–25 ми читаємо про три ознаки й події, пов’язані з Другим пришестям Спасителя, які мають статися в усьому світі. У наведених далі цитатах апостоли останніх днів надають пророчі пояснення стосовно тих ознак і подій:

1. “Вся плоть разом побачить [Його]” (УЗ 101:23). Старійшина Орсон Пратт, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, сказав: “Другий прихід Сина Божого має бути чимось абсолютно іншим за своєю природою, ніж будь-що дотепер відоме на лиці землі, і буде супроводжуватись великою силою й славою; чимось таким, що буде відбуватись не в одній маленькій частині землі, … і що можуть побачити небагато людей; але це буде подія, яку побачать всі, вся плоть побачить славу Господа; коли Він явить Себе вдруге, кожне око, не лише ті, хто житимуть у той час у плоті на землі, у смертному стані, але й ті, хто помер … також побачать його в той час” (in Deseret News: Semi-Weekly, Apr. 25, 1876, 1).

2. “Все тлінне … буде поглинуто” (УЗ 101:24). Старійшина Брюс Р. Мак-Конкі, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, пояснив: “Що стосується початку тисячолітньої ери, то земля (виноградник Господа) буде спалена. Все тлінне буде поглинуте (УЗ 101:24); всі гордовиті й ті, хто чинить злочестиво, будуть спалені, як стерня (Мал. 4:1; УЗ 29:9; 64:23–25; 133:63–64); грішники будуть знищені (Іс. 13:9–14); і відбудеться цілковите розділення праведних і злочестивих. (УЗ 63:54). Той день зможуть пережити лише ті, хто є гідним жити в райській або террестріальній сфері” (Mormon Doctrine, 2nd ed. [1966], 494).

3. “Все стане новим” (УЗ 101:25). Про цю новизну старійшина Парлі П. Пратт, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, написав: “Святі автори пообіцяли нові небеса і нову землю. Або, іншими словами, планетарні системи мають змінитися, очиститися, оновитися, піднестися і прославитися за подобою воскресіння, завдяки чому буде покінчено з усім фізичним злом або недоліками” (Key to the Science of Theology, 10th ed. [1965], 61).

Учення і Завіти 101:29–31. Смерть під час Тисячоліття

Зображення
Президент Джозеф Філдінг Сміт

Президент Джозеф Філдінг Сміт навчав, що під час Тисячоліття “не буде смерті, поки люди не постаріють. Діти не помиратимуть, а житимуть до віку дерева. Ісая каже, що це 100 років [див. Ісая 65:20–22]” (Doctrines of Salvation, comp. Bruce R. McConkie [1954–1966], 1:86–87).

Президент Сміт також пояснив, що смерть під час Тисячоліття буде спокійною зміною:

Зображення
Президент Джозеф Філдінг Сміт

“Коли Христос прийде, святих, що на землі, буде оживлено і піднято, щоб зустріти Його. Це не означає, що тих, хто житиме у смертному житті в той час, буде змінено і вони воскреснуть, бо смертні повинні залишатися на землі, поки не мине тисяча років. Однак зміна станеться з усіма, хто залишається на землі; їх буде оживлено, щоб вони не були підвладні смерті, поки не зістаряться. Люди помиратимуть, коли їм виповнюватиметься сто років, і з ними раптово відбуватиметься зміна у стан безсмертя. Протягом цих тисячі років не буде могил” (The Way to Perfection [1931], 298–299).

Учення і Завіти 101:35–38. Зносити переслідування в ім’я Христа

Пророк Джозеф Сміт заохочував святих виявляти віру, коли вони долатимуть свої випробування:

Зображення
Пророк Джозеф Сміт

“Ми бачимо народ, який прийняв систему релігії, непопулярну, відданість якій стала причиною багатьох їхніх гонінь. Народ, який за свою любов до Бога і відданість Його справі страждав від голоду, був нагий, у небезпеці і пережив чи не всі злидні. Народ, якому за свою релігію довелось оплакувати передчасну смерть батьків, чоловіків, дружин і дітей. Народ, який віддав перевагу смерті над рабством і лицемірством, і з честю зберіг свій характер та стояв твердо й непохитно у часи, коли випробовувалися душі людей. Стійте твердо, ви, святі Бога, протримайтесь трохи довше і бурі життя минуть, й вас винагородить Той Бог, Чиїми слугами ви є, і Хто належним чином оцінить усі ваші труди й скорботи заради Христа та євангелії. Ваші імена будуть передаватись наступними поколіннями, як імена святих Бога і доброчесних людей” (in History of the Church, 4:337).

Учення і Завіти 101:40. “Їх покликано бути цвітом людства”

Старійшина Карлос Е. Есей, сімдесятник, навчав:

Зображення
Старійшина Карлос Е. Есей

“Відомий у світі хімік сказав мені, що сіль не втратить свою солоність з часом. Солоність втрачається через змішування і забруднення. …

Приємний смак і позитивні якості залишають людину, коли вона забруднює свій розум нечистими думками, опаганює свої вуста, кажучи те, що не є істиною, і неправильно використовує свої сили, щоб чинити злі справи” (“Salt of the Earth: Savor of Men and Saviors of Men”, Ensign, May 1980, 42).