Семінарія
Урок 59: Учення і Завіти 53–55


Урок 59

Учення і Завіти 53–55

Вступ

У червні 1831 р. пророк Джозеф Сміт отримав одкровення, записані в Учення і Завіти 53–55. В одкровеннях містилися настанови Господа деяким членам Церкви, які жили в шт. Огайо, але невдовзі мали переїхати в шт. Міссурі. У цих одкровеннях Господь звертався до Сідні Гілберта, Ньюела Найта та Уільяма У. Фелпса, даючи їм настанови, які стосувалися конкретно їхніх церковних призначень і їхніх талантів.

Рекомендації для навчання

Учення і Завіти 53

Господь покликає Сідні Гілберта бути старійшиною і подорожувати з Джозефом Смітом у шт. Міссурі

Запросіть двох студентів вийти перед класом. Попросіть, щоб один з них проінструктував іншого, як виконати певне завдання. Наприклад, один студент може навчити іншого зав’язувати краватку особливим вузлом, складати паперовий літачок або виконати певний танець. (Якщо можливо, заздалегідь попросіть одного зі студентів бути готовим навчати певній навичці).

  • Чому під час цієї демонстрації важливо, щоб учень виконував усі інструкції? Що сталося б, якби він або вона вирішили проігнорувати одну складову інструкцій?

Нагадайте студентам, що Господь покликав місіонерів подорожувати до шт. Міссурі (див. УЗ 52). Поясніть, що новонавернений на ім’я Сідні Гілберт, дізнався, що його не було у списках місіонерів. Він пішов до пророка Джозефа Сміта і запитав, що Господь хотів, аби він зробив. Джозеф запитав і отримав одкровення, що зараз знаходиться в Ученні і Завітах 53, в якому Сідні надаються певні початкові настанови.

Розділіть студентів на пари. Попросіть кожну пару разом прочитати Учення і Завіти 53:1–5 і пошукати настанови, які Господь дав Сідні Гілберту. Запросіть їх позначити кожну настанову, яку вони знайдуть.

  • Які інструкції Господь дав Сідні Гілберту? (Коли студенти розкажуть, що вони знайшли, може бути корисним зазначити, що призначення брата Гілберта “бути розпорядником для Церкви”, більш повно пояснюється в Ученні і Завітах 57:6–10, 15).

Поясніть, що Господь називав цей список настанов—першими обрядами, які [Сідні] отримає (див. УЗ 53:6). Слово обряд іноді означає правило або наказ. Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 53:6 і запропонуйте класу знайти слова щодо часу, коли Господь дасть Сідні решту Своїх настанов.

  • Що ми можемо дізнатись з вірша 6? (Ви можете запропонувати студентам зробити цей уривок перехресним посиланням на Учення і Завіти 52:4–5. Можливо, студенти пам’ятають, як визначили наступний принцип на попередньому уроці: Якщо ми віддано виконуємо настанови Бога, Він відкриває більше знань про Його волю стосовно нас).

Учення і Завіти 54

Господь настановляє святих з Коулсвілла залишити Томпсон, шт. Огайо, і переселитися у шт. Міссурі

Поясніть, що у квітні 1831 р., Ньюел Найт вивів групу святих з Коулсвілла, шт. Нью-Йорк, щоб приєднатися до святих у шт. Огайо. У травні пророк Джозеф Сміт сказав єпископу Едварду Партриджу, щоб ці святі оселилися на землі в Томпсоні, шт. Огайо, яку Ліман Коплі раніше увійшов у завіт (або пообіцяв) дати для цієї мети. Вони засіяли землю там і почали робити інші покращення на цій землі. Але, навіть коли вони працювали разом, щоб зробити землю кращою, вони почали виявляти егоїзм і жадібність. Їхня ситуація погіршилась, коли Ліман Коплі повернувся зі своєї місії до шейкерів і почав сумніватися у своїй вірі (див. УЗ 49 та урок 56). Він зрікся свого ще неміцного свідчення про відновлену євангелію і наказав святим йти з його землі. Він також узяв з них платню у розмірі 60 доларів. Оскільки Ліман розірвав свій завіт, цим святим тепер не було де жити. Ньюел Найт та інші запитали пророка, що їм слід робити. (Див. Documents, Volume 1: June 1828–June 1831, vol. 1 of the Documents series of The Joseph Smith Papers [2013], 334–335).

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 54:1–3 і запропонуйте класу знайти, що святим потрібно було робити, щоб покращити свою ситуацію.

  • Чому, на вашу думку, покаяння і покірність допомогли б цим святим?

Зазначте, що Господь був незадоволений святими в Томпсоні, які розірвали свої завіти. Попросіть студентів подумки прочитати Учення і Завіти 54:4–5 і знайти слова та фрази, які використав Господь, щоб описати, що відбувається, коли розривається завіт.

  • Що, на вашу думку, означає, коли завіт “став недійсний і ніяк не впливає”? Які благословення ми втрачаємо, коли не дотримуємося своїх завітів?

Попросіть студентів подумки прочитати Учення і Завіти 54:6 і знайти, які благословення ми отримуємо, коли дотримуємося своїх завітів і виконуємо заповіді. Попросіть студентів розповісти, що вони знайшли. Студенти можуть сформулювати свою відповідь різними словами, однак їхні відповіді мають передати наступний принцип: Якщо ми дотримуємося наших завітів і виконуємо заповіді Господа, то одержимо милість. Напишіть цей принцип на дошці.

  • Коли ви бачили, як Господь виявляє милість тим, хто дотримується завітів з Ним?

Заохотьте студентів дотримуватися завітів, які вони уклали під час хрищення, і виконувати заповіді, щоб вони могли одержати милість від Господа.

Підсумуйте Учення і Завіти 54:7–9, пояснивши, що після того, як ці святі втратили свої домівки на землі Лімана Коплі, Господь наказав їм іти в шт. Міссурі. Вони мали призначити людину, яка дорогою повинна була сплачувати витрати. Господь сказав, що коли вони дістануться шт. Міссурі, то повинні будуть працювати там, щоб заробляти на життя, поки Господь не підготує місця, де вони оселяться.

Щоб допомогти студентам побачити, як Господь хотів, щоб ці святі реагували на свої випробування, попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 54:10. Попросіть клас прослідкувати і знайти пораду, яку Господь дав цим святим.

  • Зважаючи на ваш досвід, які благословення ми отримуємо, коли є “терпеливими в лихолітті”?

  • Хто, за словами Господа, знайде “покій душам своїм”? (Попросіть студентів відповісти на це запитання реченням “якщо–тоді”. Коли вони відповідатимуть на це запитання, напишіть цей принцип на дошці: Якщо ми прагнемо Господа раніше, то знайдемо спокій душам своїм).

Щоб допомогти студентам зрозуміти, що означає знайти покій душам своїм, прочитайте наведене далі твердження старійшини Пера Г. Малма, сімдесятника:

Зображення
Старійшина Пер Г. Малм

“Прагнення спокою для наших душ означає прагнення умиротворення розуму й серця, що є результатом пізнання й наслідування вчення Христа” (“Спокій душам вашим”, Ensign або Ліягона, лист. 2010, с. 101).

Аби допомогти студентам зрозуміти деякі значення фрази: прагнути Господа раніше, поставте такі запитання:

  • Що, на вашу думку, означає прагнути Господа раніше? (Відповіді можуть бути такими: прагнути Його раніше в нашому житті, прагнути Його рано кожного дня та прагнути Його допомоги до того, як випробування прийдуть в наше життя).

  • Чому, на вашу думку, ми знаходимо покій душам своїм, коли прагнемо Господа раніше?

  • Як прагнення Господа раніше, до часів випробування, відрізняється від прагнення Господа під час випробування?

Попросіть студентів написати у своїх зошитах для класних занять або щоденниках для вивчення Писань відповіді на такі запитання. Ви можете написати ці запитання на дошці або підготувати їх як роздатковий матеріал:

  • Як ви можете прагнути Господа раніше, перед випробуваннями, які можуть прийти у вашому майбутньому?

  • Що ви можете робити, аби прагнути Господа раніше щодня?

  • Що ви можете робити, аби прагнути Господа зараз, в юності?

Дайте студентам достатньо часу, щоб записати відповіді, а потім попросіть кількох з них поділитися своїми думками.

Учення і Завіти 55

Господь покликає Уільяма У. Фелпса допомагати писати і друкувати церковні матеріали

Заздалегідь попросіть одного зі студентів прийти в клас підготовленим продемонструвати талант або навичку. Пересвідчіться в тому, що презентація студента запрошуватиме Духа. Або попросіть студентів скласти на дошці перелік талантів і навичок, які вони бачили одне в одному. Після цього назвіть студента по імені і поставте наступні запитання:

  • Чому, на вашу думку, ваші таланти і навички відрізняються від талантів і навичок інших студентів у класі?

  • Чому, на вашу думку, ви були благословенні цими талантами і навичками?

Попросіть студентів подумки прочитати вступ до розділу Учення і Завітів 55 і знайти одну з навичок Уільяма У. Фелпса. Попросіть їх розповісти, що вони знайшли.

Поясніть, що Уільям У. Фелпс придбав примірник Книги Мормона через два тижні після того, як її запропонували на продаж. Це привело до його навернення. Пізніше він сказав: “Незважаючи на те, що моє тіло не було охрищене в цій церкві до … червня 1831 р., моє серце було там з того часу, як я познайомився з Книгою Мормона” (in Documents, Volume 1: June 1828–June 1831, 337). 14 червня 1831 р., невдовзі після того, як брат Фелпс прибув у Кертленд, пророк Джозеф Сміт отримав одкровення, записане в Ученні і Завітах 55.

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 55:4 і попросіть клас знайти ще один талант Уільяма У. Фелпса. Попросіть студентів розповісти, що вони знайшли. Після цього попросіть іншого студента прочитати вголос Учення і Завіти 55:5 і запропонуйте класу знайти, в яке місце брата Фелпса було покликано писати і друкувати. (Господь наказав йому вирушати з Джозефом Смітом і Сідні Рігдоном до шт. Міссурі).

Напишіть на дошці такий принцип: Бог може використовувати наші таланти, навички і здібності, щоб благословляти Своїх дітей.

  • Чи бачили ви, як Бог використовує таланти і здібності людей, щоб благословляти Своїх дітей?

Попросіть студентів подумати про талант або здібність, які у них є, і як вони можуть використовувати цю здібність, щоб допомогти іншим і просувати вперед роботу Господа. Попросіть кількох студентів поділитися їхніми думками.

Завершіть урок, назвавши доктрини і принципи, які записані на дошці. Запросіть кількох студентів вибрати одну істину і розповісти, чому вона є важливою для них, та що вони хотіли б зробити, щоб більш повно застосовувати її в їхньому житті.

Коментарі та довідковий матеріал

Учення і Завіти 55. Внесок у Церкву Уільяма У. Фелпса

Уільям У. Фелпс установив перший друкувальний прес для Церкви в Міссурі. Він видавав першу церковну газету: Evening and the Morning Star (Вечірня й ранкова зірка). Він допоміг укласти, підготувати і опублікувати одкровення у Книзі заповідей у 1833 р., а пізніше, у виданні 1835 р., Учення і Завіти. Він допоміг підготувати першу церковну книгу гімнів і написав слова до кількох гімнів, включаючи гімн: “Дух Божий”, який співали під час освячення Кертлендського храму. Він дав 500 доларів, щоб допомогти завершити будівництво храму.

Учення і Завіти 55:6. Внесок у Церкву Джозефа Коу

Джозеф Коу, який в числі перших навернувся до Церкви у шт. Нью-Йорк, прибув у Кертленд у 1831 р. Він мандрував до шт. Міссурі з Джозефом Смітом і Сідні Рігдоном, залишивши Кертленд 19 червня 1831 р. Пізніше, знову в Кертленді, його було призначено головним розпорядником Церкви. Він наглядав за купівлею землі у 1833 р., включаючи 103 акри ферми Пітера Френча, на якій був побудований Кертлендський храм. Його було покликано до Кертлендської вищої ради у лютому 1834 р. У липні 1835 р. він допоміг придбати єгипетські мумії й папірус, що допомогло Джозефу Сміту явити книгу Авраама.