Бібліотека
Як я можу використовувати Писання, щоб допомагати іншим ставати більше схожими на Христа?


Як я можу використовувати Писання, щоб допомагати іншим ставати більше схожими на Христа?

Ісус Христос є досконалим прикладом навчання. Навчаючи Своїй євангелії, Він використовував Писання. Пророки останніх днів сказали нам, що, коли ми навчаємо євангелії, не існує заміни Писанням і словам живих пророків. Для того, щоб навчати з Писань, ми повинні вивчати їх самі. Тоді ми зможемо розповідати історії з Писань і наводити приклади, а також допомагати тим, кого ми навчаємо, застосовувати Писання до себе.

Підготуйтеся духовно

Якими уривками з Писань ви недавно користувалися, аби навчати євангельському принципу? Як ваше вивчення Писань допомогло вам стати кращим учителем? Як ви використовуєте Писання, коли навчаєте?

Які історії або уривки з Писань могли б бути найбільш важливими і доречними для молоді? Чому для молоді важливо користуватися Писаннями, коли вони навчають?

З молитвою опрацюйте ці уривки з Писань та інші матеріали. Що надихне молодь мати бажання використовувати Писання, коли вони навчають?

Матвій 12:1–8; 13:38–41 (Приклади того, як Спаситель використовував Писання)

Лука 4:17–27 (Ісус використовує Писання, щоб навчати людей у Назареті)

3 Нефій 23:1–6 (Ісус використовує Писання, щоб навчати нефійців)

“Навчайте з Писань”, з виступу Джеффрі Р. Холланда, “Навчати і вчитися в Церкві”, Ensign або Ліягона, черв. 2007, сс. 62—64.

Навчати, як навчав Спаситель

Спаситель навчав людей самостійно розмірковувати над Писаннями і використовувати їх, щоб знаходити там відповіді на свої запитання. Як ви можете заохочувати молодь навчати так, як робив це Спаситель?

Зображення

Відео:“Визначте, чого навчати”

Див. більше

Пов’язуйте

Протягом перших кількох хвилин кожного уроку допоможіть молоді пов’язати те, що вони дізнаються за різних обставин (таких, як особисте вивчення, семінарія, інші церковні уроки чи під час спілкування зі своїми друзями). Як ви можете допомогти їм побачити зв’язок євангелії з їхнім щоденним життям? У пригоді можуть стати подані далі ідеї:

  • Попросіть молодь поділитися з класом улюбленим уривком з Писань. Чому цей уривок має для них особливе значення?

  • Попросіть молодь прочитати в Писаннях приклади того, як Спаситель використовував Писання для навчання інших. Це можуть бути варіанти, запропоновані у цьому навчальному плані, або інші відомі вам приклади. Обговоріть з молоддю такі запитання: Чому Спаситель використовував Писання для навчання? Як використання Писань впливало на тих, кого Він навчав? Які нагоди для того, щоб навчати, є у молоді? Як молодь може використовувати Писання, коли навчає?

Навчайтеся разом

Кожна із вправ, наведених далі, допоможе молоді зрозуміти, як вони можуть використовувати Писання для того, щоб допомагати іншим ставати більш схожими на Христа. Керуючись підказками Духа, виберіть одну або кілька вправ, які будуть найкориснішими для вашого класу:

  • Продемонструйте, яким чином ви як учитель користуєтеся допоміжними навчальними матеріалами з Писань (зокрема, виносками, коротким змістом розділів, Путівником по Писанням). Запропонуйте молоді скористатися допоміжними навчальними матеріалами з Писань, щоб підготувати урок на домашній сімейний вечір. Цей урок має бути присвячений одній із рис Христа, про яку вони вивчають на своїх інших уроках. Якщо можливо, попросіть кількох із них розповісти класу про те, що вони підготували.

  • Попросіть молодь уявити, що їх попросили навчати маленьких дітей про якості, притаманні Христу, використовуючи якусь історію з Писань, наприклад, про доброго самарянина (Лука 10:25--37) або притчу про загублену вівцю (Лука 15:1--7). Молодь також може подивитися “Elder and Sister Bednar---Pride (Старійшина і сестра Беднар---Гординя)” (приблизно з 32 до 36 хвилини) і з досвіду Мойсея (Мойсей 1:1--11) та Нефія (2 Нефій 4:12--35) навчати про таку якість, притаманну Христу, як смирення. Попросіть молодь використати настанови на сторінках 192--194 посібника “Проповідуйте Мою євангелію”, щоб спланувати, як вони будуть навчати дітей, використовуючи історію або випадок з Писань, який вони вибрали. Якщо можливо, виділіть їм час для практики навчання і дайте їм можливість навчати дітей своїм історіям.

  • Продемонструйте, як потрібно подавати у контексті, навчаючи з Писань. Для цього розкажіть історію про полководця Моронія і гасло волі. Наприклад, ви можете підсумувати історичне тло віршів Алма 46:1–11 до того, як прочитаєте вірші 12–13. Запитайте молодь, як розуміння історичного тла допомагає їм зрозуміти певну історію з Писань. Порадьте молоді вибрати уривок з Писань і потренуватися розповідати про нього іншим, подаючи у контексті і з біографічними відомостями.

  • Продемонструйте, як можна порадити іншим шукати в Писаннях щось конкретне. Попросіть молодь знайти уривок з Писань, де говориться про рису, подібну до Христової. Нехай вони визначать, на що можуть попросити своїх слухачів звернути увагу під час читання цього уривка. Дайте їм можливість навчати клас про вибраний ними уривок з Писань, використовуючи прохання “зверніть увагу”.

Попросіть молодь поділитися тим, про що вони сьогодні дізналися. Чи розуміють вони, як використовувати Писання, намагаючись допомогти іншим прийти до Христа? Що вони відчувають, або якими є їхні враження? Чи виникли у них якісь нові запитання? Чи варто буде приділити цій темі більше часу?

Навички вивчення євангелії

Використання виносок. У першій вправі цього розділу молодь заохочують користуватися допоміжними навчальними матеріалами, зокрема, виносками. Попросіть їх прочитати вірш про рису Христа і продивитися кожну виноску до цього вірша, намагаючись дати відповідь на таке запитання: Як ця виноска допомагає мені краще зрозуміти цей вірш? Порадьте молоді часто звертатися до виносок під час особистого вивчення Писань.

Запрошуйте діяти

Запитайте молодь, як вони можуть використовувати те, чого вони навчилися в класі, для покращення вивчення та викладання ними євангелії. Попросіть їх розповісти на наступних уроках про те, як вони навчали інших за допомогою Писань.